Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-02@02:08:31 GMT

امام جواد(ع) محور وحدت جامعه اسلامی است

تاریخ انتشار: ۴ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۰۹۴۰۲۱

امام جواد(ع) محور وحدت جامعه اسلامی است

ایجاد وحدت و همگرایی در جامعه به‌ویژه بین مسلمانان یکی از دستاوردهای مهم رسالت پیامبر(ص) بود و امامان معصوم(ع) همواره بر اجرای آن تأکید داشته و راهکارهایی ارائه داده‌اند. دوران امامت امام جواد(ع) از ویژگی خاصی برخوردار بود و فرقه‌ها و نحله‌های مختلف، زمینه شکاف را در جامعه بیشتر می‌کرد اما امام جواد(ع) با درک واقعیت موجود و با تکیه بر اصول اسلامی، راهکارهای مناسبی برای جلوگیری از تشدید اختلاف و تحقق وحدت اسلامی به کار برد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام دکتر حمیدرضا مطهری، مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) روش عملی جوان‌ترین شمع هدایت، امام محمدتقی(ع) را برای تحقق وحدت اسلامی مورد بررسی و تبیین قرار دادیم.

سیره امام جواد(ع) ایجاد وحدت در جامعه اسلامی است

دکتر مطهری با بیان اینکه امام جواد(ع) پر برکت‌ترین مولود برای شیعیان است، می‌گوید: برای پی بردن به راز این تعبیر از زبان هشتمین معصوم، امام رضا(ع) درباره امام جواد(ع) باید نگاهی به وضعیت آن دوره داشته باشیم. در آن مقطع، شرایطی در جامعه مسلمانان به‌ویژه شیعیان به وجود آمد که سبب ایجاد اختلاف و افتراق در جامعه شیعه شده بود. در آن زمان عده‌ای از شیعیان منکر شهادت امام کاظم(ع) شده و گمان می‌کردند آن حضرت همان قائم منتظر و مهدی موعود است و به این بهانه می‌خواستند منکر امامت امام رضا(ع) شوند. از سوی دیگر امام رضا(ع) تا سن ۴۷ سالگی دارای فرزند نشده بود و واقفیه این موضوع را دستاویز انحراف خود قرار داده بود.او اظهار می‌کند: وقتی امام جواد(ع) به دنیا آمد این بهانه از دست مخالفان گرفته شد و دیگر آن‌ها نتوانستند امامت حضرت(ع) را انکار کنند. بنابراین امام جواد(ع) به عنوان مولود با برکت برای شیعیان معرفی شده است. البته امام رضا(ع) پیش از تولد امام جواد(ع) به مناسبت‌های مختلف، از تولد فرزند ارجمند خود با عنوان مولود بابرکت یاد می‌کرد. به طور نمونه حضرت(ع) فرموده بود: خداوند پسری به من عطا خواهد کرد که حق را از باطل جدا می‌کند.

رئیس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل ‌بیت(ع) تأکید می‌کند: امام جواد(ع) محور وحدت و سیره او نیز ایجاد وحدت در جامعه اسلامی است. ایشان در رفتار و گفتار خود راهکارهای مناسبی برای وحدت‌آفرینی ارائه داده است. امام محمدتقی(ع) با به‌کارگیری سیره نبوی به عقاید مخالفانی که تمام تلاششان کنار گذاشتن آن حضرت بود، احترام می‌گذاشت و احساسات مذهبی آن‌ها را تحریک نمی‌کرد؛ مخالفان خود را تکریم و از بی‌احترامی به آنان پرهیز می‌کرد.

احترام به عقاید مخالفان در سیره جوادالائمه(ع)

حجت‌الاسلام مطهری بیان می‌کند: احترام به عقاید مختلف در سیره تمام ائمه(ع) وجود داشت همچنان‌که امام علی(ع) می‌فرمود: «دوست ندارم شما دشنام‌دهنده باشید» یا در مورد امام صادق(ع) آمده است، ابن‌ابی‌العوجا فردی بود که به راحتی عقاید خود را ابراز می‌کرد؛ روزی در حالی که بین محراب و منبر پیامبر(ص) در مسجدالنبی نشسته بود و با دوستانش بحث می‌کرد به انکار خداوند پرداخت. در این هنگام یکی از یاران امام صادق(ع) این سخنان را شنید و نتوانست تحمل کند. ابن ابی‌العوجا در پاسخ به او گفت: تو ادعا می‌کنی از یاران جعفر بن محمد هستی اما او صاحب حلم و خداوند عقل و متانت است. او به گونه‌ای سخنان ما را می‌شنود که گمان می‌کنیم آن‌ها را پذیرفته اما بعد با استدلال مختصر و محکم، کلام ما را پاسخ می‌دهد. امام جواد(ع) نیز همانند سایر ائمه(ع) در مناظرات و برخورد با افرادی که در عقاید با ایشان مخالف بود با آرامش برخورد می‌کرد و به آنان اجازه ابراز عقیده می‌داد. برای نمونه در جریان مناظره با یحیی بن اکثم، حضرت(ع) با حوصله سخن او را شنید و با پاسخی مستدل و قانع‌کننده، نادرستی سخنان او را اثبات کرد.این کارشناس تاریخ اسلام تصریح می‌کند: توجه به فهم مخاطب از اصول ضروری برای رسیدن به وحدت اسلامی است. امام جواد(ع) نیز با توجه به این نکته مهم و توجه به ضررهای ناشی از بی‌توجهی به فهم مخاطبان در مقابل افراد و گروه‌های مختلف، از روش‌ها و استدلال‌های متفاوتی بهره می‌گرفت و به فهم مخاطبان نیز توجه داشت و بر اقتضای همان دلیل و برهان اقامه می‌کرد. به طور نمونه ایشان در پاسخ به پرسش‌های افرادی که درک درستی از امامت نداشتند بر اساس فهم آنان پاسخ می‌داد و با همراهی ابتدایی و ظاهری و با استفاده از اصول مورد قبول آنان، بطلان سخنان آن‌ها را بیان می‌کرد.

استناد به اصول مشترک؛ راز وحدت مسلمانان

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی توضیح می‌دهد: امام جواد(ع) برای رسیدن به جامعه آرمانی و تحقق وحدت اسلامی از اصول مشترک مخالفان یعنی قرآن و سیره نبوی استفاده کرده و به آن استناد می‌کرد. امامت که یکی از ارکان غیرقابل اجتناب اسلام است، در زمان امام جواد(ع) به دلیل کم سن بودن حضرت به چالش کشیده شده بود، زیرا او نخستین امامی بود که در سن کودکی به امامت می‌رسید. امام(ع) با استفاده از آیات قرآن پاسخی غیرقابل انکار از امکان وقوع امامت در زمان کودکی بیان و با بیان شواهدی از انبیای گذشته که در کودکی به مقام نبوت و هدایت امت رسیده بودند، این چالش پیش روی وحدت اسلامی را حتی برای آیندگان روشن و تبیین کرد.او عنوان می‌کند: سیره و سخن پیامبر اکرم(ص) یکی از منابع مهم شریعت اسلامی و از مهم‌ترین عناصر وحدت‌بخش جامعه مسلمانان است. امامان شیعه همواره در ترویج و تبیین سیره نبوی کوشیده و در موارد فراوانی به آن استناد می‌کردند. امام جواد(ع) نیز با توجه به این نکته در بیان معارف اسلام اصیل و زدودن کجی‌ها، از سیره و سخن پیامبر(ص) استفاده می‌کرد. آن حضرت(ع) در مناظره‌های مختلف علمی، مذهبی، فقهی و فرقه‌ای با استناد به سخنان پیامبر(ص) راه را بر مخالفان می‌بست.

دکتر مطهری در پایان با تأکید بر اینکه امام جواد(ع) به تبعیت از قرآن و سیره نبوی، مانند سایر ائمه(ع) به وحدت مسلمانان توجه ویژه‌ای داشت، می‌گوید: آن حضرت(ع) علاوه بر توصیه و تأکید، راهکارهای متعددی برای اجرایی کردن وحدت در جامعه در پیش گرفت. ایشان در برخورد با دیگران از هر گونه بی‌احترامی و رفتار تنش‌زا خودداری و با دیده احترام به مخالفان نگاه می‌کرد، همچنین با استناد به اموری که مورد پذیرش آنان بود باورهای اشتباه آنان را تبیین می‌نمود.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: امام جواد ع پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت ع وحدت اسلامی امام جواد ع امام رضا ع سیره نبوی پیامبر ص آن حضرت حضرت ع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۹۴۰۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خسروپناه: با مکتب حاج قاسم درگیر دعواهای حزبی نمی‌شویم

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور گفت: اگر مثل مکتب حاج قاسم زندگی کنیم، درگیر دعواهای حزبی و جناحی و قومی نمی‌شویم. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه ظهر امروز در نخستین جلسه شورای فرهنگ عمومی استان در سال جاری در بیت الزهرا(س) گرگان اظهار داشت: گلستان استانی با تنوع قومی و فرهنگی است اما از دیرباز تا به امروز بر مدار وحدت و همدلی حرکت کرده و این وحدت ماحصل تلاش‌ها و زحمات افراد مختلفی مانند آیت الله نورمفیدی است که جا دارد این مسئله نحوه به وحدت رسیدن استان گلستان، تجربه‌نگاری شود.

وی در ادامه با اشاره به اینکه اگر مثل مکتب حاج قاسم زندگی کنیم، درگیر دعواهای حزبی و جناحی و قومی نمی‌شویم، گفت: استان گلستان ظرفیت های متعدد فرهنگی و میراثی دارد و نیز مشارکت بالای مردم استان گلستان در انتخاب اسفند ماه سال گذشته قابل توجه و ارزشمند است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور در ادامه به برخی اقدامات صورت گرفته در شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور اشاره کرد و گفت: رصد، سیاستگذاری، هدایت گری و راه‌سنجی از اصولی است که در شورا سر لوحه قرار داده‌ایم.

وی با اشاره به اینکه ضرورت دارد نخبگان استان‌ها در مسیر مصوبات نقش داشته باشند؛ گفت: امنیت و اقتصاد هر زمان آسیب ببینند، اثرش را بر روی فرهنگ هم شاهد هستیم. انتظار می رود شوراهای فرهنگ عمومی با توجه به سند مهندسی فرهنگی، مسئله محوری و تفکر قرارگاهی جدی بگیرند.

الهام متین، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان و دبیر شورا هم در این جلسه گفت: در سال گذشته 6 جلسه شورای فرهنگ عمومی استان گلستان همراه با 24 مصوبه برگزار شد.

وی سپس به برخی از اقدامات شاخص شورای فرهنگی عمومی اشاره کرد و افزود: رونمایی از نقشه بُرش مهندسی فرهنگی استان ذیل نقشه مهندسی فرهنگی کشور و نیز تدوین 6 کلان طرح در قالب قرارگاه شهید آوینی از جمله اقدامات قابل‌توجه برای استان است.

علی‌محمد زنگانه استاندار گلستان هم با اشاره به اینکه مسئله محوری و توجه قرار دادن به مسائل استان ضرورت دارد که بیشتر محور شورای فرهنگ عمومی استان قرار بگیرد، گفت: در همین راستا اقدامات عملیاتی انجام‌شده است.

وی سپس با اشاره به اقدامات صورت گرفته در قرارگاه امام حسن عسگری(ع) و طرح نور و قدردانی از مسئولان، گفت: باید اقدامات ایجابی به اقدامات سلبی در حوزه عفاف و حجاب بچربد و باید به‌دوراز افراط‌وتفریط و با یک عقلانیت در این حوزه عمل کنیم.

استاندار گلستان سپس با اشاره به برخی از اولویت‌های استان و ضرورت توجه همگانی به شورای فرهنگ عمومی، درباره اقدامات عملیاتی قرارگاه امام حسن عسگری(ع) مواردی را مطرح کرد.

غلامرضا منتظری نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به اینکه هنوز اثربخشی و تاثیرگذاری شورای فرهنگ عمومی برای جامعه ملموس نیست، گفت: علی رغم جایگاه و قدرت تاثیرگذاری این شورا، هنوز به طور شایسته تاثیرگذاری‌اش در جامعه ملموس نیست.

وی سپس با اشاره به اینکه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی یک منشور راهبردی است، افزود: پیشنهاد می کنم هر یک از محورهای این بیانیه در هر یک از استان های کشور مورد توجه قرار بگیرد و با بهره مندی از ظرفیت شورا و نخبگان، راهکارهای ارتقاء و اجرا و نهادینه شدنش در جامعه تدوین شود و در قالب یک بسته پیشنهادی به بالادستی‌ها تقدیم و پس از ارزیابی‌های نهایی عملیاتی شود.

آیت الله نورمفیدی نماینده ولی فقیه در استان گلستان هم با اشاره به اینکه استان گلستان همواره در مدار وحدت و همدلی بوده است، گفت: برای این یکدلی و وحدت در استان سال ‌ها تلاش شده است و اگر هم هر زمان مسئله‌ای پیش آمده با همین روحیه وحدت در گلستان، موضوع حل شده است.

وی با اشاره به اینکه مسئله اقتصاد و معیشت بی‌شک بر روی فرهنگ جامعه تاثیرگذار است، گفت: شورای فرهنگ عمومی باید مسئله محور باشد و به جای تعداد زیادی عنوان جلسه و مصوبه، بر مسئله ای مشخص تمرکز کند تا بتوانیم در کنار هم آن را در جامعه اجرا کنیم.

آیت الله نورمفیدی درباره عفاف و حجاب و طرح نور و مسائل مرتبط با آن گفت: مراقب باشید در حین اجرای قانون به گونه‌ای رفتار نشود که با پی‌آمدهای سوء مواجه شویم. با حسن رفتار و توجه به نیازها و اولویت‌های جامعه و با درایت و برمدار قانون رفتار کنید.

انتهای پیام/581/.

دیگر خبرها

  • شهید مطهری جوابگوی مسائل و نیاز‌های جامعه بود/ سیره شهید مطهری در برنامه‌های هفته معلم بازگو شود
  • معلمی از نگاه معارف اسلامی یک شغل نیست، بلکه یک مجاهدت است
  • معلم محور تمدن ساز جامعه اسلامی است
  • جواد افهمی با یک رمان در محور مقاومت به نمایشگاه می‌آید
  • فرمانده کل سپاه پاسداران یک پیام صادر کرد +جزئیات
  • سرلشکر سلامی: سپاه و بسیج همواره مدافع حقوق کارگران خواهند بود
  • آشتی داخلی، محور نشست فتح و حماس در پکن
  • سردار سلامی: سپاه و بسیج همواره مدافع حقوق کارگران خواهند بود
  • سپاه و بسیج همواره مدافع حقوق کارگران خواهند بود
  • خسروپناه: با مکتب حاج قاسم درگیر دعواهای حزبی نمی‌شویم