Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-27@01:26:22 GMT

تشریح برنامه‌های جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی»

تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۲۴۱۷۴۹

تشریح برنامه‌های جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی»

نشست خبری نخستین جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی» برگزار شد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران،  ایوب دهقانکار، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران در نشست خبری نخستین جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی» که یک‌شنبه (۱۷ اسفند ماه) برگزار شد، با بیان اینکه تصور نمی‌کردیم بتوانیم آیین پایانی نخستین جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی» را در سال جاری برگزار کنیم، گفت: اما با همت والای دبیر جشنواره و سایر همکاران آیین اختتامیه شنبه ۲۳ اسفند ماه ۱۳۹۹ به صورت زنده از طریق فضای مجازی برگزار می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او با اشاره به روند برگزاری نخستین جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی» گفت: تفاهم‌نامه‌ای در هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در سال جاری با پژوهشکده تاریخ معاصر داشتیم  که منجر به برگزاری نخستین جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی» شد و بلافاصله بعد از آن هسته‌های علمی و آیین‌نامه برای داوری آثار ارسالی به این جایزه تشکیل و وارد فاز عملیاتی شد.

مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران با اشاره به اهداف برگزاری نخستین جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی» گفت: در خانه کتاب و ادبیات ایران جایزه‌ای که به صورت ویژه به موضوع تاریخ انقلاب اسلامی بپردازد نداشتیم. پژوهش‌های خوب پژوهش‌هایی هستند که بتوانند بیشتر از اینکه به پرسش‌های زیادی پاسخ دهند سوال‌های زیادی را مطرح کنند. در جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران امکان پرداختن به تمام شاخه‌ها و زیرشاخه‌ها وجود ندارد و تخصصی کار کردن فرصتی فراهم می‌کند که به آثار با جزئیات بیشتری نگاه و پرداخته شود. همه جوایز در کنار هم در دو حوزه مخاطبان و مردم و حمایت، ترویج و تقویت آثار وجه مشترک دارند و این جایزه نیز با هدف تحقق این اهداف بنیان‌گذاری شده است.

دهقانکار در ادامه درباره فعالیت‌های خانه کتاب و ادبیات ایران توضیح داد و گفت: سال ۱۳۹۹ را با شیوع ویروس کرونا و ادغام موسسات زیرمجموعه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز کردیم. در این سال، یکی از فعالیت‌های ما برگزاری نخستین نمایشگاه مجازی کتاب تهران بود که به ایرادها و اشکال‌های آن آگاه هستیم. این نمایشگاه حاصل ایام کرونا و ادغام بود چرا که اگر کرونا نبود امکان برگزاری این شیوه از نمایشگاه نه تنها در ایران بلکه در کل دنیا وجود نداشت اما کرونا برگزاری مجازی نمایشگاه کتاب را سرعت بخشید. در عین حال اگر ادغام نبود برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران کار سختی بود چرا که این نمایشگاه حاصل هم‌افزایی موسسه خانه کتاب سابق و موسسه نمایشگاه‌های فرهنگی سابق بود.

مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران ادامه داد: یکی از نگرانی‌ها در ابتدای ادغام این موسسه‌ها، کم‌رنگ شدن فعالیت‌ها بود اما یکی از خروجی‌های این ادغام برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران بود که از اول تا دهم بهمن ماه برگزار شد و به فاصله کمتر از یک ماه در ۹ اسفند ماه طرح زمستانه کتاب ۹۹ را به عنوان چهارمین طرح حمایتی از کتابفروشی‌ها در سال ۱۳۹۹ برگزار کردیم.  عده‌ای تصور می‌کردند فاصله کم برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران و طرح زمستانه کتاب ۹۹ خرید مردم را تحت الشعاع قرار دهد و با استقبال مردم مواجهه نشود اما در عمل آنچه شاهد بودیم غافلگیری از طرف مردم و علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی بود. در طول تاریخ برگزاری این طرح‌ها، رکورد خرید ۲۰ میلیارد تومانی کتاب ظرف مدت هشت روز شکسته شد. با توجه به اینکه در آستانه سال جدید قرار داریم و اولویت‌های خرید مردم تغییر می‌کند و با توجه به برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران، مردم در طرح زمستانه کتاب ۹۹ توانستند ۲۱ میلیارد تومان کتاب بخرند که این اتفاق جای افتخار دارد.

مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران تاکید کرد: پژوهشکده‌ها و مراکزی که سرانه مطالعه را می‌سنجند باید این حقایق را در نظر بگیرند چرا که هنر مردم است که در این شرایط کتاب می‌خرند. زمانی که می‌گوییم مردم ایران متمدن و فرهنگی هستند باید مصداق‌هایی نیز برای آن ذکر کنیم که یکی از این مصداق‌ها استقبال مردم از این طرح‌ها است. این استقبال پویایی صنعت نشر کشور ما را نیز نشان می‌دهد. هیچ کس منکر تاثیرات کرونا بر صنعت نشر کشور ما نیست و در عین حال کسی هم منکر تاب‌آوری صنعت نشر ما مقابل کرونا نیست.

ارسال ۲۵۰۰ اثر به جشنواره


در ادامه این نشست، موسی حقانی رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر و دبیر جایزه با بیان اینکه تاریخ‌نگاری انقلاب اسلامی بعد از انقلاب شروع شد و سابقه ۴۲ ساله دارد گفت: نگاه تخصصی تاریخ‌نگاری انقلاب اسلامی فقط مربوط به ۴۲ سال نیست بلکه پیامدها را نیز باید مورد واکاوی قرار داد و برای بررسی آثار و منابع، عرصه ۱۲۰ ساله را مد نظر قرار دادیم. تاریخ‌نگاری اسلامی باید در خصوص انقلاب اسلامی و زمینه‌های آن صحبت کند که کار دشواری پیش رو داشت و این موضوع در جشنواره‌ها هم مورد توجه قرار نگرفت. هر چند برخی آثار این حوزه در بعضی از جشنواره‌ها حائز رتبه و مقام شدند اما نگاه تخصصی ایجاب می‌کرد به صورت ویژه به این حوزه بپردازیم.

او بیان کرد: پژوهشکده تاریخ معاصر با همکاری خانه کتاب و ادبیات ایران توانست در حوزه تاریخ‌نگاری انقلاب اسلامی گامی بردارد تا بتواند از کسانی که در این حوزه در ۴۰ سال اخیر فعالیت داشتند، تقدیر کند. این جایزه دو بخش ۳۸ سال (از سال ۱۳۵۷ تا ۱۳۹۷) و دو سال (از سال ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۸) برگزار می‌شود که مورد توجه ویژه داوران قرار گرفته است. در ۳۸ سال اول تعداد آثار بسیار زیاد بود و دسترسی به بعضی از کتاب‌های سال‌های اول دشوار بود اما این سال‌ها را با رویکرد تشویقی و رقابتی و بخش دو سال را با رویکرد رقابتی بررسی کردیم.


رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر با اشاره به تعداد آثار ارسالی به جایزه گفت: پایش جدی در مرحله اول آثار ارسالی صورت گرفت و از بین ۲۵۰۰هزار اثر ارسالی که مستقیما با موضوع جشنواره مرتبط بودند، ۶۰۰ اثر در مرحله اول بررسی شد و از بین آنها نفرات برگزیده و شایسته تقدیر انتخاب شدند. در بخش ۳۷ ساله، رتبه‌بندی به صورت اول و دوم است و در بخش دو سال، آثار برگزیده و شایسته تقدیر معرفی می‌شوند. این جایزه در هفت گروه کلیات، خاطرات، مستندنامه‌نویسی، پژوهش‌های تحقیقی، تاریخ شفاهی، رمان تاریخی و کودک و نوجوان به بررسی آثار پرداخته است. در بعضی از این بخش‌ها با آسیب‌هایی رو به رو شدیم که کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ سعی می‌کنیم تحلیل‌های خودمان را از بررسی‌های صورت گرفته درخصوص این گروه‌ها اعلام کنیم. در بخش‌های کودک و نوجوان و رمان تاریخی لازم است تلاش‌های بیشتری صورت بگیرد.

حقانی یکی از اهداف این جایزه را توجه به حوزه‌های کمتر پرداخته‌شده عنوان کرد و گفت: این جایزه همچنین به دنبال مقابله با تحریف تاریخ انقلاب اسلامی است چرا که در دوران مشروطه عده‌ای شروع به نوشتن تاریخ با رویکردهای مختلفی کردند که  نتیجه آن وجود روایت‌های ناتمام یا بخشی از روایت‌ها است. بنابراین برای جلوگیری از این اتفاق، به دنبال ارائه روایت‌های درست و اصیل از تاریخ معاصر و انقلاب اسلامی هستیم تا با جریان تحریف مقابله کنیم. این امر به حافظه تاریخی کشور ما کمک خواهد کرد. تاریخ هویت هر ملت است و اگر روایت‌های ناقص و مخدوش از سند هویتی ارائه شود در آینده هر کشوری تاثیر سوء می‌گذارد.

وی با بیان اینکه حدود ۴۵ نفر از دوستان فعال این حوزه در داوری آثار این جایزه به ما کمک کردند، گفت: تلاش خواهیم کرد اوایل سال ۱۴۰۰ فراخوان دومین دوره این جایزه را منتشر کنیم؛  هر چند درباره دو سالانه بودن این جایزه صحبت‌هایی شده اما بسته به حجم تولیدات درباره این موضوع تصمیم‌گیری خواهد شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: جایزه کتاب تاریخ انقلاب اسلامی برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب تهران مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران کتاب تاریخ انقلاب اسلامی برگزاری نخستین نخستین جایزه تاریخ نگاری روایت ها دو سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۴۱۷۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سلیمی نمین: مسائل فرهنگی را نمی‌توانیم یک سویه حل کنیم/ صفارهرندی: نسل ما انقلاب را از معبری دریافتند که پیشانی آن امام بود؛ خدشه به امام کل آن معبر را نابود می‌کند

مراسم رونمایی از کتاب «چالش‌های تاریخی» پیش از ظهر امروز(چهارشنبه 5 اردیبهشت ماه 1403) با حضور جمعی از  شخصیت‌های سیاسی و فرهنگی در کتابخانه ملی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار جماران، مشروح سخنان حجت‌الاسلام و المسلمین مرتضی اشراقی در این مراسم را می‌توانید «اینجا بخوانید».

به گزارش خبرنگار جماران، عباس سلیمی نمین نیز در این مراسم با بیان اینکه تاریخ هر ملت موجب انسجام آن ملت و رقم خوردن وحدت در آن جامعه است، گفت: شخصیت‌های تاریخ‌آفرین هم منشأ وحدت به حساب می‌آیند. به همین دلیل است که قدرت‌های زیاده‌خواه و سلطه‌طلب در صدد مخدوش کردن تاریخ ملت‌ها و خدشه وارد کردن بر شخصیت‌های تاریخ‌ساز ملت‌ها هستند.

نویسنده کتاب «چالش‌های تاریخی»، افزود: دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران مفتخر است که کار خودش را در سال 1380 با دفاع از شخصیت تاریخ‌ساز معاصر ملت ایران آغاز کرد. کتاب «پاسداشت حقیقت»، در برابر هجمه‌های سازمان یافته به امام درباره خاطرات آیت‌الله منتظری به نگارش درآمد. بعد از نگارش این کتاب نتوانستیم از سد صدور مجوز وزارت ارشاد عبور کنیم و خوشبختانه مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س) با استفاده از یک بند قانونی توانست مشکل را حل کند و مجوز انتشار این کتاب را بدهد.

وی با اشاره به اینکه 70 درصد از کتاب «چالش‌های تاریخی» دفاع از  امام خمینی(س) است، اظهار داشت: اگر بخواهیم پژوهشگر و مورخ بدون آزادسازی اسناد وظیفه خودش را به خوبی انجام بدهد، انتظار  دقیقی نیست. متأسفانه امروز به دلیل بخل‌‎ورزی مراکز اسنادی و اینکه اسنادی که ثروت ملت است را ثروت خودشان می‌پندارند، کار پژوهش بسیار سخت شده و دشوارتر اینکه شخصیت‌هایی که در جایگاه‌های مهم و تعیین کننده از جمله مراکز فرهنگی هستند، مطالعه نمی‌کنند و بنابراین نمی‌توانند به درستی از اهل  قلم حمایت  کنند.

سلیمی نمین در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه هرگز نقد را موجب انسداد ارتباط ندانسته‌ام، گفت: مسائل فرهنگی را نمی‌توانیم یک سویه حل کنیم و به خصوص برای جوانان امروز بحث دو سویه می‌تواند یک مقداری عدم اعتمادهای شکل گرفته را برطرف کند. این مهم است که بدانیم افرادی که طور پنهان مرتب دارند کار می‌کنند. ولی ما در مورد نخبگان خودمان کار نمی‌کنیم؛ البته توده‌های مردم را هم رها کرده‌ایم. جای تأسف است که با مسئولینی مواجه می‌شوم که کتاب نمی‌خوانند. وقتی بر کتاب اشراف نداشته باشید، طبیعتا نمی‌توانید در کشور جریان سازی داشته باشید و دیگران را به کتابخوانی تشویق کنید. امروز ظاهرا جوانان و دانشجویان از همه مظلوم‌تر هستند؛ مقصرین اصلی کسانی هستند که در جایگاه‌های مهم قرار دارند و حاضر نیستند کتاب بخوانند و از طریق مطالعه بر جریان‌های جاری جامعه مشرف شوند. اگر اینها جریان سازی کنند، دانشجو دنبال این جریان سازی حرکت خواهد کرد.

وی تأکید کرد: تا کسانی به اوج کارهای اجرایی می‌روند و همچنان در اوج کارهای اجرایی بودن را می‌پسندند، یک معضل جدی در کشور به وجود می‌آورد. مثلا افرادی که چند دوره رئیس جمهور یا رئیس مجلس بوده‌اند، خودشان داوطلبانه ورود به عرصه‌های فکری را انتخاب کنند تا به جامعه این گونه القا شود که عرصه فرهنگ به مراتب بالاتر از کار  اجرا است. ولی وضعیت ما این گونه است که فقط مسائل اجرایی را دارای اهمیت می‌دانیم و اگر کسی یک گوشه بنشیند و تحقیق کند، یک عده پست می‌دانند. تا این تفکر بر جامعه حاکم باشد، انتظار تحول نداشته باشید.

به گزارش خبرنگار جماران، محمدحسین صفار هرندی نیز در این مراسم گفت: دهه 70 از زبان عناصر ضد انقلاب خواندم که لازم نیست کار سیاسی و مبارزه سیاسی کنیم و کافی است با نسلی که از دوره انقلاب فاصله دارد وارد گفت‌وگو شویم و اطلاعات آنها در زمینه‌های تاریخ و فرهنگ را منطبق با آنچه خودمان درست می‌دانیم، تنظیم کنیم. اگر آنها این گونه مطالب را از ما دریافت کردند، عمل سیاسی را خود آنها انجام خواهند داد. به نظرم این کار را هوشمندانه انتخاب کردند و خیلی ظریف شرارت در پیش گرفتند؛ و موجی از کتاب‌های که روایت تاریخی معوج و منحرف از حقیقت در آنها صورت گرفته بود راه افتاد. بعد از آن عده‌ای که غیرت انقلابی و دینی داشتند، آستین بالا زدند و کارهای مفیدی را شروع کردند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: غیرت و حساسیتی در آقای سلیمی روی انقلاب و ارائه تصویر روشن و درست از حضرت امام یافتم و این روحیه ایشان را تحسین می‌کنم. انصافا هم حساسیت‌هایی که به خرج داده‌اند در نقاط درستی بوده است. یعنی جاهایی است که اگر آدم اجازه بدهد این انحراف مستقر شود و پاسخ در خور به آن داده نشود، به تدریج تبدیل به یک حقیقت دروغین می‌شود و نسل‌های آینده شاید خیلی سخت بتوانند حقیقت راستین را پیدا کنند. تا فرصت هست و هنوز نسلی که خالق بسیاری از واقعیات تاریخی ما بودند در قید حیات هستند، باید این کارها صورت بگیرد و از آنها کلامی دریافت شود.

وی تأکید کرد: نسل ما انقلاب را از معبری دریافتند که پیشانی آن امام بود؛ خدشه به امام کل آن معبر را نابود می‌کند. آنهایی که زدن امام را انتخاب کرده‌اند، درست فهمیده‌اند که چطور می‌شود همه چیز را تباه کرد. ما امام را در همان چهره قدسی دیدیم و شیفته او شدیم و این شیفتگی عده‌ای را روی میادین مین برد. به این اعتبار دنبال امام راه افتادند که او را نایب امام زمان(عج) و پیامبر(ص) می‌دیدند و از ابتدا تا انتها از او غیر صدق ندیدند. همان چیزی که اول گفته بود را روز آخر هم گفت؛ بر خلاف بعضی از ما که می‌گوییم هر روزی در شأنی هستیم. امروز ممکن است چیزی بگوییم و فردا به اقتضا حرف‌مان را  عوض می‌کنیم.

صفارهرندی افزود: کسانی که معاصر ما هستند و معاصر پیشینیان ما نبوده‌اند، تاریخ را از روی آثار می‌بینند. باید در همین نقطه این حساسیت را نشان داد و گفت اگر یک روزی رادیو اسرائیل محل انعکاس منویات یک شخصیت برجسته‌ای می‌شود که از شاگردان امام بوده و به قدری برجستگی داشته که بزرگان قوم فکر می‌کردند در آینده پس از امام باید او فرد جایگزین باشد، آنجا آدم می‌فهمد که تحریف تاریخی چقدر خطرناک است. باید معلوم شود که از کجا انحراف شروع شد. امام می‌گوید بیت خود را از آمد و شد لیبرال‌ها و منافقین پاک کنید تا سالم بماند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: متأسفانه قشر وسیعی از جوانان ما اهل مطالعه نیستند. باید برای دعوت به خواندن کتاب همت کرد و راه‌های بیشتر و بهتری برای این الفت و انس پیدا کرد. در کتاب آقای سلیمی می‌شود گمشده‌هایی را پیدا کرد و گره‌های ذهنی اینجا گشوده می‌شود. باید راه تبلیغ کتاب را پیدا کنیم. اگر توانستیم به جامعه بگوییم چاره مشکل ذهن تو در اینجا هست، کتاب خریدار بیشتری پیدا می‌کند.

به گزارش خبرنگار جماران، در پایان این مراسم با حضور حجت‌الاسلام و المسلمین مرتضی اشراقی و جمعی از مهمانان این مراسم، از کتاب «چالش‌های تاریخی» رونمایی شد.

دیگر خبرها

  • اماکن مرتبط با مقاومت در کتاب‌های درسی معرفی شوند
  • برنامه‌های هفته عقیدتی سیاسی در سپاه علی بن ابی طالب(ع) تشریح شد
  • مرتضی اشراقی در مراسم رونمایی از کتاب «چالش‌های تاریخی» چه گفت؟!
  • برنامه‌های هفته عقیدتی سیاسی سپاه در کردستان تشریح شد
  • تشریح جزییات برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • سلیمی نمین: مسائل فرهنگی را نمی‌توانیم یک سویه حل کنیم/ صفارهرندی: نسل ما انقلاب را از معبری دریافتند که پیشانی آن امام بود؛ خدشه به امام کل آن معبر را نابود می‌کند
  • همه تاریخ خوان باشیم و تاریخ را بدانیم
  • تداوم فرهنگی ایران از دیدگاه اسلامی ندوشن
  • برنامه‌های دهه کرامت در ورامین تشریح شد
  • نق‌نق‌‌نویسی داستان اجتماعی نیست