Web Analytics Made Easy - Statcounter

بهره مندی از تعالیم و دستورات ائمه اطهار(ع) همواره یکی از مهمترین راههای رهایی بشریت از قید و بند شیوه های ظالمانه بوده است و بهره گیری از آموزه های اقتصادی امام رضا(ع) نیز می تواند یکی از راههای مهم نجات انسان امروز از چنگال نظام های ناعادلانه اقتصادی و سیاسی جهانی باشد.

انتخاب شیوه معتدل و راه میانه در زندگی، یکی از مهمترین شیوه ها و سلوک زندگانی پربرکت امام هشتم شیعیان امام رضا(ع) محسوب می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انتخاب این شیوه زندگی از سالم ترین برنامه های اقتصادی در امور زندگی است که می تواند به عنوان یکی از پیش نیازهای تحقق جهاد اقتصادی در سطح جامعه و کشور قرار گیرد.

برگزاری کنفرانس ملی امام رضا(ع) و علوم روز توسط دانشگاه بین المللی امام رضا علیه السلام بهانه ای است تا در گفتگو با دکتر عادل پیغامی عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق علیه السلام به علل تحریم شیوه های نامتعارف کسب درآمد در اسلام بپردازیم.

اخلاق و اقتصاد پیوندی ناگسستنی دارد و فعالیتهای اقتصادی انسانی برپایه باور تکلیف و مسئولیتهای خدایی استوار شده است. بفرمایید امام رضا (ع) در این خصوص چه رهنمودهایی دارند.

سیره اقتصادی امام رضا(ع) تشخص خاصی در مقابل سیره سایر ائمه و سیره اقتصادی نبی مکرم اسلام(ص) ندارد و همه نور واحدی هستند و هر 14 معصوم مفسر قرآن هستند و یک سیره اقتصادی مطلوب دارند و آنچه در دیدگاه منش و سیره معصومین(ع) آمده همه مفسر همان دیدگاه اقتصادی اسلام و سیره های اقتصادی و سبک زندگی اقتصادی در همه فرمایشات ائمه مطرح است. اما نگاه خاص به مسئله انفال، مالکیت ها، تجارت ها و عقود بین انسانی توجه به مستضعفان و ضعفا در سیره و روش همه آنها هست. البته گاهی مقتضیات زمان و مکان رهنمودهای خاصی را به ما رساندند که چه بسا مقتضیات ظرف زمان و مکان معصوم(ع) دیگر به این شکل میسور نبود.

راهکار امام رضا(ع) برای حل مشکلات اقتصادی همان راهکار های قرآنی است. قرآن در آیه 66 سوره مائده می فرماید اگر مردم دین دار به کتاب های آسمانی عمل می کردند از برکات آسمان و زمین بهره مند می شدند اما متاسفانه برخی از آنها امت مقتصده هستند و بیشترشان بد عمل می کنند.


رفتارهای نامتعارف اقتصادی که برخلاف موازین دین است چه ضررهایی را می تواند به همراه داشته باشد؟
ربا یکی از جرائم غیر مشهود در جوامع مختلف بشری اعم از مسلمان و غیرمسلمان است و به نوعی سد راه آحاد و رشد اقتصادی گروهی از افراد جامعه می‌شود. حضرت زمانی که از حکمت حرمت ربا از ایشان سئوال شد فرمودند ربا حرام شد تا مانعی در مسیر رفتارهای معروف انسانی نباشد. انسان ها در رفتارهایشان می خواهند کار معروفی انجام دهند و فطرت انسان به این سمت اختصاص دارد. ربا می تواند بروز رفتارهای معروف را در انسان ها مانع شود. این یک تعریف ساده شده است.

ربا سنن حسنه‌ای مثل قرض‌الحسنه را که در دین مبین اسلام بر آن بسیار تأکید شده است، مظلوم واقع کرده و منجر به فراموشی آنها شده و به در عوض مسائلی مثل فساد اخلاقی، رواج تنبلی و بی‌بندوباری اقتصادی را به همراه داشته است.

قرض الحسنه یکی از مصادیق معاریف و معروف هاست . ما در ادبیات اقتصادی رفتارهای بین انسان ها را در قالب همکاری نوع دوستی و ایثار می بینیم و به لحاظ تئوریک در علم اقتصاد با مدل های ریاضی می توان اثبات کرد وجود هر گونه نرخ رجحان زمانی در مبادلات پولی که اسمش در ادبیات فقهی ما ربا گفته می شود، مانع شکل گیری رفتارهای مبتنی بر همکاری و ایثار و نوع دوستی است.

وجود هر گونه از این رجحان پولی یا نرخ تنزیل اجتماعی در رفتارهای ذهنی رفتارهای انسانی منجر می شود که رفتارها در مبادلات روزمره انسان ها به سمت رقابت و نزاع برود و این صرفا به مسائل اقتصادی یا مالی محدود نمی شود.


مفهوم جهاد اقتصادی در سیره ائمه اطهار(ع) چگونه تعبیر می شود؟

به نظر می ‌رسد ما می ‌توانیم در یک سه گانه‌ امور و تعالیم این بزرگواران را تقسیم بندی کنیم و از فرمایشات و تعالیمشان در عرصه اقتصاد چه نظریه پردازی اقتصادی و چه سیاست‌گذاری اقتصادی بهره‌مند شویم. عقاید، اخلاق و احکام خلاصه سه گانه ‌ای از این امور است و آنچه که در احکام است طبیعتا باید و نبایدهایی است که در فقه شرعی و بر اساس فرمایشات معصومین علیهم السلام و اجتهاد فقهای گرامی امروزه در دست ما قرار دارد.

در واقع در حوزه اصول عقاید اقتصادی نیازمند معارف معصومین علیهم السلام هستیم، به تعبیر دیگر نیز ما در طرح اقتصاد اسلامی در بحث نظریه‌پردازی، سیاست‌گذاری و چه در ساماندهی فرهنگ خانوارها و افراد و همچنین سبک زندگی همواره به شدت نیازمند به این سه گانه امور هستیم.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: معارف اسلامی حرم معصومین امام رضا ع معصومین ع انسان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۴۲۷۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم توجه جدی به بزرگسالان اتیسم / برگزاری سومین رویداد «هم‌مسیر اتیسم»

سومین رویداد «هم مسیر اتیسم» با مشارکت وزارت ورزش و جوانان، کمیته ملی المپیک و انجمن اتیسم ایران برگزار شد.

به گزارش ایسنا، روز گذشته رویداد «هم‌مسیر اتیسم» در تهران و همچنین رشت و بندر ماهشهر با حضور بیش از 1500 نفر در رویداد هم‌مسیر اتیسم شرکت کردند. در این رویداد گروه‌های مختلف جامعه در حرکتی نمادین،  با بزرگسالان اتیسم و خانواده‌هایشان هم قدم شده تا اتیسم را بیشتر شناخته و متعهد شوند تا آن را به دیگران نیز معرفی کنند.

خانواده‌های اتیسم با سپری کردن سال‌ها سختی و مشقت در کنار فرزند خود با این اختلال دست و پنجه نرم می‌کنند و خستگی‌ناپذیر در این مسیر گام برمی‌دارند، بی‌آنکه مدال یا خط پایانی در

کار باشد. مادری ناراحتی و اضطراب خود را از بزرگ شدن فرزندش با آینده‌ای که سراسر ابهام است، بیان می کند و پدری که تنها تمامی بار زندگی را کنار دو فرزند اتیسم بدون مادر به دوش می‌کشد؛ لازم است در جامعه‌ای آگاه زندگی کنند تا نگاه‌های خیره، تذکرها و... دردی بزرگ‌تر نشود.

اتیسم اختلال پیچیده‌ای است که تشخیص آن با مشاهده فرد امکان‌پذیر نیست. این اختلال باعث می‌شود تا فرد نتواند با خود و دیگران ارتباط برقرار کند و به‌طور کلی دنیای متفاوتی داشته باشد. به همین علت، ممکن است بسیاری در جامعه، برخورد مناسبی با این افراد دارای اتیسم نداشته باشند. این اختلال تا آخر عمر با افراد می‌ماند و در بزرگسالی، وضعیت برای این افراد سخت‌تر هم می‌شود.

سعیده صالح غفاری، مدیرعامل انجمن اتیسم ایران با اشاره به این موضوع که رویداد هم مسیر اعلام درخواست توجه جدی حاکمیت و جامعه به طیف اختلال اتیسم است، گفت: امروز هم قسم می‌شویم  که سال 1403، سالی برای توجه جدی و هم خواهی تمامی دستگاه‌ها برای بزرگسالان اتیسم و خانواده‌ها باشد. خانواده‌های اتیسم با حضور موثر می‌توانند آگاهی مردم را بیش از گذشته افزایش داده و بستر مناسبی برای دیده شدن مطالبات باشند.

وی در ادامه به بیان مشکلات افراد بزرگسال دارای اتیسم پرداخت و گفت: بزرگسالان اتیسم نیاز دارند تمامی حقوقی که یک شهروند بهره‌مند است را دارا باشند. حقوق شهری و شهروندی، بهداشت و درمان،  ورزش و تفریح و مهارت و اشتغال و نهایتا نگهداری موقت و شبانه روزی این افراد نیازمند فضایی هستند که حس کنند آن فضا برای آن‌هاست و نگاه خیره‌ای آن‌ها را دنبال نمی‌کند. متاسفانه هنوز هیچ متولی برای رسیدگی به نیازهای بزرگسالان اتیسم وجود ندارد. از ریاست محترم جمهور قول گرفتیم تا صدای خانواده‌های اتیسم شنیده شود.

مدیرعامل انجمن اتیسم گفت: ما برای تدوین برنامه ملی اتیسم جلسات مکرر داشتیم تا همه ارگان‌های ذیربط وظایف خود را در قبال اتیسم بشناسند.

مدیرعامل انجمن اتیسم ایران در پایان از تمامی حامیان اتیسم و رویداد هم‌مسیر تشکر و ابراز امیدواری کرد که آینده روشنی در انتظار اتیسم خواهد بود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • لزوم توجه به موضوع پیشگیری از جرم در سطح استان
  • لزوم استفاده از شیوه‌های نوین در جذب گردشگر
  • برگزاری همایش بین‌المللی اندیشه‌های قرآنی امام خامنه‌ای
  • لزوم توجه جدی به بزرگسالان اتیسم / برگزاری سومین رویداد «هم‌مسیر اتیسم»
  • لزوم توجه به پیوست فرهنگی و رسانه‌ای جهت اجرای شعار سال
  • تجلیل از راویان فعال روحانی موسسه فرهنگی روایت سیره شهدا
  • لزوم توجه ویژه مسئولان به بیمه و امنیت شغلی کارگران
  • لزوم توجه مسئولان به معیشت کارگران
  • لزوم حمایت بیشتر مسئولان از کارگران در شرایط جنگ اقتصادی
  • دیپلمات سابق آمریکایی: کابینه اسرائیل روانی است