Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-07@00:06:23 GMT

زردی من از تو، سرخی تو از من

تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۳۳۵۹۲۷

زردی من از تو، سرخی تو از من

خبرگزاری آریا - از مراسم چهارشنبه سوری فقط صداهای بلند ترقه ها و دینامیت ها باقی مانده وتنها در اندک مناطقی مراسم به شکل واقعی برگزار می شود و بته سوزانی پابرجاست. چهارشنبه سوری در گذشته هایی نه چندان دور رسم و رسوم خاصی داشت که به دلیل برآورده شدن حاجات و نیازها ، این شب برای دارالخلافه نشینان از حرمت بالایی برخوردار بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به آخرین سه شنبه سال، چهارشنبه سوری گفته می شود و بسیاری از مردم معتقدند که در این شب نور الهی در کوه طور بر حضرت موسی ظاهر می شود و یا این که در این شب آتش نمرود برای حضرت ابراهیم تبدیل به گلستان می شود، عده ای بر این باورند در این شب آهن در دست حضرت داوود نرم می شود و به قولی با خوردن سم اسب طهمورث به سنگ و جهیدن آذرخش از آن، آتش کشف می شود یا آن که در این شب زرتشت به پیغمبری می رسد و در نهایت مختار ثقفی در این شب به قتلگاه حسین به علی رفته و دمار از روزگارشان در آورده و... در نهایت هر آنچه که به ذهن مردم می رسید و جنبه تقدس داشت، به این شب اسطوره ای نسبت می دادند. در کل با جمع این وقایع ، شب چهارشنبه آخر سال برای ایرانیان شب شادی شناخته شده و سنن و عقاید و خرافاتی در نظر گرفته شده بود که به تدریج کم رنگ کم رنگ شد و تا این که امروزه هیچ اثری از آنها باقی نمانده است.
رسومات این شب خاص
خالی کردن حوضچه ها: یکی از رسوم آن بود که زنهای تهرانی از یکی دو روز مانده به چهارشنبه سوری آب های حوض و حوضچه ها ی خانه را خالی کرده و پس از آن کمی سرکه و ذغال درون حوض می پاشیدند و آب حوض کش را خبر می کردند و یا اینکه دسته جمعی با زنان همسایه آب ها را به نیت بیرون ریختن سیاهی و چرک دلی از خانواده به جوی می ریختند سپس یک حبه نقل یا نبات در حوضچه انداخته و آن را پر از آب می کردند و کسی تا در رفتن توپ سال نو ( در آن روزگار تحویل سال جدید با شلیک کردن توپ مشخص می شد) حق دست زدن به آب را نداشت.
خریدن کوزه نو : از دیگر رسوم این شب ، خریدن کوزه جدید بود. بدین ترتیب که زن خانه باید تا پیش از ظهر روز سه شنبه کوزه جدیدی را بخرد و داخل آن را آب کند و روی طاقچه بگذارد برخی هم رسم داشتند ابتدا کوزه کهنه را از بالای در نقاره خانه( برجک سر در دروازه ارگ) پایین انداخته و شکسته شود و آن هنگام کوزه را بخرد.
آب دباغخانه: نخستین کار بعداظهر سه شنبه آخر سال این بود که دختران دم بخت و بیوه زنان روانه دباغخانه شوند و هر کدام از آب دباغخانه در کوزه یا شیشیه ای بریزد و با یکدیگر حرکت کرده و با از بدی ها صحبت کرده تا از دباغخانه خارج شوند. سپس وارد خانه می شوند با کسی صحبت نمی کردند و فقط آب دباغخانه ایی که با خود به همراه آورده بودند به کلون در و پاشنه ها و چهار طرف خانه برای رفع بلا می پاشیدند.
قلیاب سرکه: زنان در بعداظهر شب چهارشنبه سوری هفت دختر بچه را باید یک جا جمع می کردند و یکی یکی به نوبت پشت هاون نشسته و قلیاب ها را بکوبند سپس آن را هفت قسمت ، هر قسمت را جلوی یکی گذاشته تا هر کدام قلیاب را برداشته و در کاسه ای مملو از سرکه بریزند و با قاشق چوبی به هم زده و سپس خانم خانه تا آفتاب از میان نرفته مقداری از آن را به چهار گوشه اطاق بپاشاند و بقیه را نیز در جایی بگذارد و زمانی که نیاز داشت برای رفع بلا از آن استفاده کند.
توپ مروارید: منظور همان توپ مروارید در میدان توپخانه بود که امروزه به ساختمان وزارت امورخارجه منتقل شده است. درباره این توپ روایات مختلفی ساخته و نقل شده بود از جمله آن که این توپ از پرتغالی ها به غنیمت گرفته شده یا این که از شیراز به اذن شاه چراغ بدون هیچ وسیله ای به اینجا آمده یا این که نادر شاه آن را از فتح هندوستان با خود آوررده که کل این حکایات نادرست بود. این توپ به دستور فتحعلیشاه قاجار در سال 1233قمری در اصفهان توسط استاد اسماعیل ریخته گر ساخته شد . اشعاری هم در مدح شاه بر روی آن حکاکی شد که با تماس دست با توپ مشخص است اما هیچ گاه دلیل ساخت این توپ مشخص نشد. شاید شاه قاجار می خواسته با ساخت تزیننی این توپ، اقتدار خود را نشان دهد. این توپ به دلیل آن که چندین طشت مروارید البته نه مرواریدهای اصل بلکه به شکل و شمایل آن به دهانه توپ آویزان شده، توپ مروارید لقب گرفته است. زنان ترانی به این توپ بسیار اعتقاد داشتند و شب های جمعه به زیارتش می رفتند چون بر این باور بودند حاجت هایشان برآورده می شود. اما شب چهارشنبه سوری شلوغ ترین روز زیارتی اش بود دختران دم بخت و ببا زنان عقیم از روی لوله سر می خوردند و به چرخ ها و زنجیرهایش دخیل می بستند.
غول بیابان: آن ها افرادی مانند حاجی فیروز و آتش افروز بودند که مخصوص سرگرمی این روز به حساب می آمدند. این افراد برای خود قیافه های وحشتناکی درست می کردند و نیم تنه ای از پوست ببر یا پلنگ می پوشیدند و کلاهی شاخ دار بر سر می کردند و چوب زمختی هم در دستانشان بود و با پای برهنه و هیبتی ترسناک در اماکن شلوغ مانند قهوه خانه، بازار و ... معرکه راه می انداختند و از مردم پول می گرفتند.
آتش افروز: نمایش دهندگان آخرین سه شنبه سال ، آتش افروز ها بودند و تنها در سه شنبه ظاهر می شدند و تا سال دیگر دیده نمی شدند. آن ها لباسی قرمز بر تن داشتند با کلاهی منگوله دار و زنگوله هایی هم به سر آستین هایشان آویخته بود و همراه خود قوطی نفت و مشعلی که از کهنه که بر سر مفتول بسته بودند،داشتند. دور کوچه و محله ها راه می افتادند و جلوی هر جمع سر مشعل افروخته را در دهان برده پس از لحظاتی در حالی که شعله آن خاموش نشده بود از دهان خارج می کردند و باعث سرورو شعف کودکان می شد.
آجیل شب چهارشنبه سوری: این آجیل را مردان در شب با خود به خانه می آوردند که شامل کشمش، نخودچی، توت، انجیر، خرماخرک( نوعی خرمای زرد رنگ)، قیسی و باسلق بود که معتقد بودند این آجیل هفت خوراک دارای یمن و شگون است.
فال گوش: یکی از رسوم این شیب، فال گوش ایستادن و یواشکی صحبت رهگذران را گوش دادن بود که بر این باور بودند از این طریق سرنوشت و آینده سال جدید مشخص می شود. زنان و مردان در این شب بعد از غروب سر پیچ کوچه ها، پشت در خانه ها، بالای پشت بام ها استراق سمع می کردند. مثلا اگر کسی در مورد پول صحبت می کردند، می گفتند سال آینده ، سال رزق و روزی، کسب و کار و ثروت است. اگر کسی از بدبختی ناله می کرد، می گفتند سال آینده خبر از غم و ناله و مرگ است و....
قاشق زنی: از دیگر کارهای این شب، قاشق زنی دختران جوان بود که دو سه ساعتی که از تاریکی می گذشته و تردد در کوچه ها کم می شد، دختران چادر بر سر کرده همراه پیاله مسی و قاشق چوبی که صدای بم داشته باشد به پشت در خانه ها می رفتند و به زدن قاشق به لب پیاله ها می پرداختند و منتظر می مانند که ساکنان آن خانه چیزی در پیاله هایش بگذارند مانند سکه، قند، نبات، شیرینی. در این قاشق زنی ها دل بسیاری از مردان در گرو دل دختر باقی می ماند و چه بسا که قاشق زنی سبب شروع و تجدید دیدار و درنهایت خواستگاری و ازدواج می شد.
بته و بته افروزی
در روز چهارشنبه سوری ، فروش بته نسبت به روزهای قبا رواج بسیاری داشت . برای آوردن بته به تهران که بیش از این برای نانوایی ها فراهم می شد اما در این روز به دلیل بته افروزی ، ورود آن به تهران حداقل دو برابر می شد بدین صورت بود که بته فروش با شترهایی فراوان به بیابان های شهر ری و دهات اطراف آن تا ورامین و علی آباد می رفتند و هر آنچه بته بود بر پشت شترها به صورت قطاروار می بستند و بعداظهر به تهران آمده در چهارراه ها، گذرها و کوچه ها بته هارا پهن می کردند خریداران به صف می شدند. البته ناگفته نماند که قیمت بته ها در آن روز بسیار گران می شد. به تدریج که آفتاب می رفت بته ها در صحن خانه ها و یا در کوچه ها و زیر گذرها به صورت خط مستقیم ردیف می شد. اولین کبریتی که به یک بته زده می شد بقیه نیز روشن می شد و مردم به ترتیب ایستاده و منتظر پریدن از روی آن بودند و با هر پرش « زردی من از تو، سرخی تو از من» را به زبان می آوردند.
آتش بازی
از دیگر کاسبی ها و بازی های ها در چهارشنبه سوری که از صد و پنجاه سال گذشته نیز مرسوم شد ، آتش بازی باروتی بود.در زمان سلطنت ناصرالدین شاه ، توسط فرانسوی ها به دارالخلافه وسایل آتش بازی آورده شد. در ابتدا از این وسایل برای سرگرمی شاه یا مبارکی اعیاد و جشن های مذهبی در ارگ سلطنتی استفاده می شد. به تدریج نیز مردم را سهیم کرده و نمایش هایی در میدان توپخانه انجام می شد. اما به سرانجام پای این ترقه ها به مراسم چهارشنبه سوری هم باز شد. امتیاز این وسایل در دوره مظفرالدین شاه از فرانسویان گرفته شد و به قورخانه یا همان اسلحه سازی قشون سپرده شد. در هرسال به تعداد خمپاره ها و ترقه ها و... اضافه شد و عده ای که مشغول فروش این اسباب بود در آن روزها نانشان در روغن بود که تابه امروز این رسم پابرجاست و باید تقصیر را بر گردن فرانسوی ها انداخت که ما را از رسوم دیرینه خود دور نگه داشتند.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: چهارشنبه سوری شب چهارشنبه قاشق زنی کوچه ها سه شنبه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۳۵۹۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موج بارش دوباره از فردا در استان همدان

محمدحسن باقری شکیب گفت: رگبار موقت باران، احتمال رعد و برق در برخی از مناطق استان به ویژه در مناطق کوهستانی طی ۲۴ ساعت آینده برای استان همدان پیش بینی می‌شود.

او گفت: با فعالیت سامانه بارشی جدید بارش‌های گسترده تری را در اکثر نقاط استان شاهد خواهیم بود و به طور کلی سامانه بارشی تا روز چهارشنبه در استان فعال است.

کارشناس اداره کل هواشناسی استان همدان گفت: بیشترین بارش گزارش شده در ۲۴ ساعت گذشته مربوط به ایستگاه موسی آباد اسدآباد با هفت میلیمتر است و در ایستگاه فرودگاه همدان بارشی ثبت نشده و در ایستگاه داخل شهر همدان نیز هشت دهم میلیمتر بارش به ثبت رسیده است.

باقری شکیب گفت: از روز چهارشنبه تا اوایل هفته آینده هوا صاف تا قسمتی ابری خواهد بود و وزش باد برای روز چهارشنبه در برخی از نقاط استان پیش بینی می‌شود.

او گفت: بیشترین سرعت وزش باد طی ۲۴ ساعت گذشته با ۵۳ کیلومتر بر ساعت از فامنین گزارش شده و در همدان سرعت وزش باد به ۳۶ کیلومتر بر ساعت رسیده است.

کارشناس هواشناسی استان همدان گفت: تغییرات دمایی محسوسی تا پایان هفته نداریم و هوای خنک روزانه در استان ماندگار است.

باقری شکیب گفت: بیشینه دما طی ۲۴ ساعت گذشته از نهاوند با ۱۹ درجه و کمینه از گل تپه با چهار درجه سانتیگراد بالای صفر گزارش شده است.

او گفت: دمای هوا در همدان طی ۲۴ ساعت گذشته بین ۱۷ و ۶ درجه سانتیگراد بالای صفر در نوسان بوده است.

باشگاه خبرنگاران جوان همدان همدان

دیگر خبرها

  • فارس بعد از ظهر امروز بارانی‌ می‌شود
  • ادامه بارندگی‌ها در منطقه تا روز چهارشنبه
  • سامانه بارشی امروز وارد استان می‌شود
  • ورود سامانه بارشی جدید به کردستان
  • گاز شهری کرج، چهارشنبه قطع می‌شود
  • گاز شهری کرج، چهارشنبه قطع می شود
  • موج بارش دوباره از فردا در استان همدان
  • میقاتی دریافت رشوه از اروپا برای نگه داشتن پناهجویان سوری را تکذیب کرد
  • مهار آتش‌سوری انبار لاستیک در بلوار رحمت شرقی شیراز
  • سنتکام به کشتن کشاورز سوری به جای سرکرده القاعده اعتراف کرد + عکس