Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بازار نیوز»
2024-05-07@14:11:22 GMT

قوانینی که بازدارنده نیست!

تاریخ انتشار: ۱۳ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۵۲۱۹۴

دستکاری قیمتی با دو نیت متفاوت یعنی از سوی برخی سهامداران با مقاصد شوم و همچنین از سوی سیاست‌گذار با مقاصد ترمیمی (حفظ شاخص کل) صورت می‌گیرد، اما نتیجه هر دو در نهایت یکسان است و موجب خارج شدن بازار از حالت طبیعی خود است.

فرهاد جوانمردی، کارشناس بازارسرمایه در یادداشتی نوشت:

دستکاری قیمتی همواره در بازارهای مالی و سرمایه‌گذاری صورت می‌پذیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ولی با ترقی، رشد و پیشرفت کم‌نظیر بازار سرمایه در دو سال اخیر، شاهد افزایش دستکاری قیمتی در بازار سرمایه بوده‌ایم، به‌طوری‌که رشد آن به شکل چشمگیری شدت گرفته است.

دستکاری قیمتی با دو نیت متفاوت یعنی از سوی برخی سهامداران با مقاصد شوم و همچنین از سوی سیاست‌گذار با مقاصد ترمیمی (حفظ شاخص کل) صورت می‌گیرد، اما نتیجه هر دو در نهایت یکسان است و موجب خارج شدن بازار از حالت طبیعی خود است. به‌صورت عمده و ملموس، دستکاری قیمتی در سهام شرکت‌هایی با درصد سهام شناور و ارزش بازار پایین، بدون سهامدار عمده پاسخگو و در صنایع کوچک و غیر شفاف مشاهده می‌شود. برخی از مصادیق دستکاری قیمتی به‌صورت تعمدی و غیرتعمدی (ساختاری/ سیاستی) به شرح زیر است:

* سوءاستفاده از عدم تقارن اطلاعاتی با هدف نوسان‌گیری از سهامداران خرد با همدستی برخی از سهامداران حقوقی و حقیقی و عدم عرضه سهام با هدف افزایش کاذب قیمت و عرضه در سقف قیمتی به بازیگران خرد و بی‌اطلاع

* اعمال سیاست‌های شتابزده و خلق‌الساعه نهاد ناظر و سیاست‌گذار که فرآیند اصلاح قیمتی را فرسایشی می‌کنند.

مانند:

* محدودیت فروش (و در برخی موارد ابطال معاملات) حقوقی به بهانه حمایت از سهامداران خرد، کاهش حجم معاملات و شفافیت قیمتی.

دامنه نوسان و حجم مبنای نامتقارن،رشد بدون پایه و سریع در بازار صعودی و اصلاح فرسایشی در بازار رکودی.

* الزام بانک‌ها و صندوق‌های درآمد ثابت به سرمایه‌گذاری منابع (بدون ریسک) در دارایی‌های ریسکی با تابع هدف شاخص‌سازی و...

راهکار چیست؟

دستکاری قیمتی پدیده جدیدی نیست (جنون گل لاله از سال ۱۶۳۴ تا سال ۱۶۳۷ میلادی در هلند) و هیچ‌گاه به‌صورت کامل ریشه‌کن نخواهد شد. قوانین مبارزه با دستکاری قیمتی بین‌المللی در حوزه بازار سرمایه در سال ۱۹۳۴ میلادی پس از بحران مالی سال ۱۹۲۹ در ایالات‌متحده وضع شد. ولی همچنان جرائم بورسی در این کشور به‌صورت هوشمندانه در حال انجام است. اما این کشور توانسته با وضع قوانین به‌روز و سختگیرانه، سرمایه‌گذاری در سامانه‌های هوشمند رصد و پایش سلامت معاملات، ترغیب سرمایه‌گذاران خرد به سرمایه‌گذاری غیرمستقیم و عدم دخالت در سازوکار عادی بازار، هزینه‌های دستکاری قیمتی را به شدت افزایش دهد که در نتیجه منجر به کاهش چشمگیر ارتکاب جرم شده است.

در همین راستا رشد بی‌سابقه سهامداری در سال ۱۳۹۹ و ورود طیف جدیدی از عموم جامعه به بازار سرمایه، عقب‌ماندگی قوانین بازار سرمایه، اهمیت تدوین قوانین به‌روز و سختگیرانه را دوچندان کرده است. اخیرا اقدامات نظارتی خوبی از سوی سازمان بورس صورت پذیرفته است. اما این اقدامات به تنهایی کافی نبوده و نخواهد بود. در واقع مبارزه با دستکاری قیمتی باید از اصلی‌ترین محورهای توسعه بازار سرمایه و اقتصاد کلان باشد. برخی از اقدامات پیشنهادی برای دستیابی به این مهم می‌تواند به شرح زیر باشد:

* وضع قوانین مترقی و سختگیرانه به همراه ضمانت اجرایی با به‌کارگیری بدنه کارشناسی متعهد و با سواد.

* سرمایه‌گذاری در جرم‌شناسی و سیاست‌گذاری در حوزه جرائم بورسی به‌صورت مداوم.

* فرهنگ‌سازی عمومی برای ترغیب سهامداران خرد به سرمایه‌گذاری غیرمستقیم با افق بلندمدت.

 

برچسب ها: سهامداران ، بازار سرمایه ، بورس لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000Nb3

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: سهامداران بازار سرمایه بورس دستکاری قیمتی بازار سرمایه سرمایه گذاری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۵۲۱۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا بورس به تنهایی می‌تواند باعث رونق تولید شود؟ 

رونق تولید موضوعی است که در سال های اخیر بیشتر مورد توجه سیاست گذاران کلان و مسئولان اقتصادی کشور قرار گرفته و سال ۱۴۰۳ نیز شعار جهش تولید با مشارکت مردم انتخاب شده است اما نقش بورس در این زمینه چیست؟

به گزارش ایسنا، کارشناسان اقتصادی بازار سرمایه را یکی از ابزارهای مناسب برای اجرای سیاست رونق تولید عنوان می‌کنند، اما آیا بورس به تنهایی می‌تواند باعث رونق تولید در کشور شود؟ برخی معتقدند که بورس به واسطه بازار ثانویه امکان جذب نقدینگی جدیدی ندارد و بنابراین نمیتواند به شرکت ها کمک کند و  آنچه در بورس اتفاق می افتد، نوسانات متعدد است.

برزو حق شناس در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه بازار سرمایه یکی از مولفه‌های اقتصادی هر کشوری است، گفت: در  واقع رونق تولید نیز یکی از سیاست‌های کلان کشور در حوزه اقتصاد  محسوب می‌شود که بورس جزئی از آن و یکی از ابزارهای اجرای این سیاست کلان محسوب می‌شود. 
وی با اشاره به اینکه بورس نمی‌تواند به تنهایی باعث رونق تولید شود، یادآور شد: اگر سیاست های دیگر کشور در کنار بورس به کمک رونق تولید بیاید در آن زمان است که رونق تولید شکل می گیرد. 
وی در بخش دیگری از صحبت های خود به تفاوت بازارهای اولیه و ثانویه پرداخت و ادامه داد: اینکه بورس بازار ثانویه است تعریف درستی است،  اما اگر به درستی مدیریت نشود باعث اختلال در بازار اولیه می شود.
به گفته حق شناس، بازار اولیه به شرکت‌ها کمک می‌کند تا تامین مالی شوند و بتوانند عرضه اولیه خود را برای سرمایه گذاران به نمایش بگذارند، اما در کنار بازار اولیه اگر بازار ثانویه یعنی بورس فعالیت بانشاطی نداشته باشد نمی توان انتظار داشت که بازار اولیه هم رونق پیدا کرده و با استقبال سرمایه گذاران رو به رو شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • چرا لاماری ایما هیبرید (HEV) ارزش خرید دارد؟
  • آیا سرمایه‌گذاری همان پس‌انداز است؟
  • فروش میلیاردی دو کد در خوساز
  • بازارگردانی به نفع یا به ضرر بورس؟
  • افزایش شرکت های بورسی در کرمانشاه
  • چرا بورس درجا می‌زند؟!
  • افزایش سرمایه بیش از ۴ هزار درصدی یک نماد بورسی
  • بازار رمزارز‌ها / زمان اوج بیت‌کوین مشخص شد
  • آخرین وضعیت بازار رمزارزهای جهان/ زمان اوج بیت‌کوین مشخص شد
  • آیا بورس به تنهایی می‌تواند باعث رونق تولید شود؟