Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-05-02@02:38:31 GMT

برنامه همکاری جامع ایران و چین از تئوری تا عمل

تاریخ انتشار: ۱۴ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۶۵۲۹۲

برنامه همکاری جامع ایران و چین از تئوری تا عمل

سند همکاری ایران و چین که از آن با عنوان «برنامه همکاری جامع» یاد شده، به عنوان توافقی سیاسی، فاقد الزام حقوقی است و نیازی به تصویب مجلس ندارد.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سند همکاری ایران و چین که از آن با عنوان «برنامه همکاری جامع» یاد شده، به عنوان توافقی سیاسی، فاقد الزام حقوقی است و نیازی به تصویب مجلس ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این سند در واقع نقشه راهی است برای انعقاد توافقات حقوقی بعدی و بدون مذاکره و انعقاد توافقات حقوقی الزام‌آور ثانویه، هیچ ارزشی ندارد. در عین حال تفاهم درخصوص این سند می‌تواند ظرفیت‌های تجاری و اقتصادی زیادی برای ایران به ارمغان بیاورد که یکی از آن‌ها امکان حضور فعال در طرح راه ابریشم چین است.

به موجب اصل هفتاد و هفت قانون اساسی جمهوری اسلامی، «عهدنامه‌ها، مقاوله‌نامه‌ها، قرارداد‌ها و موافقت‌نامه‌های بین‌المللی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد». در راستای اجرای این اصل و اصل یکصد و بیست و پنجم قانون اساسی، هیئت وزیران وقت در تاریخ ۱۳/۲/۱۳۷۱، آیین‌نامه‌ای را در خصوص چگونگی تنظیم و انعقاد توافق‌های بین‌المللی به تصویب رساندند.

در بخشی از این آیین‌نامه که به تفکیک، انواع توافق‌های بین‌المللی را معرفی می‌کند، توافقات به دو دسته حقوقی و نزاکتی تقسیم می‌شوند. بر این اساس توافق نزاکتی «توافقی است ناشی از روابط بین‌المللی که به موجب آن، دستگاه دولتی، تصمیم خود را به تعقیب سیاست‌های معینی اعلام می‌نماید؛ بدون آنکه اثر حقوقی لازم‌الاجرایی داشته باشد.»


برنامه همکاری جامع ایران و چین به تصویب مجلس نیاز دارد؟


با تدقیق در بیانیه مشارکت جامع راهبردی ایران و چین در سال ۱۳۹۴ و همچنین پیش‌نویس منتشر شده از طرف ایرانی در جریان مذاکرات و نیز اظهارات طرفین، باید گفت توافق اخیر دو کشور، از جنس توافقات نزاکتی است که به عنوان نقشه راه، چارچوب مسیر همکاری‌های مشترک در آینده را مشخص می‌کند.

به عبارت دیگر این توافق، سند چشم‌اندازی است که در آن به بیان اراده طرفین مبنی بر همکاری در زمینه‌های مشخصی به طور کلی بیان شده است. از این حیث هیچ‌گونه تعهد حقوقی لازم‌الاجرا بر این سند مترتب نیست و بنابراین، طبق قانون، در مرحله فعلی به تصویب مجلس شورای اسلامی نیازی ندارد.
برنامه همکاری جامع ایران و چین اولین توافق بلند مدت ایران نیست

‌به عنوان دو نمونه از اسناد بلند مدت دوجانبه می‌توان به موافقتنامه منعقده میان ایران و هند و معاهده منعقده میان ایران و روسیه اشاره کرد.

در سال ۱۳۸۰، موافقتنامه‌ای مبنی بر همکاری‌های تجاری و اقتصادی میان ایران و هند به امضای مقامات دو کشور رسید که به موجب آن طرفین، مناسبات اقتصادی و تجاری متقابل بین کشور‌های خود را بر اساس همکاری‌های پایدار و بلندمدت تنظیم کردند. این موافقتنامه، ۵ ساله بود و به علت عدم کناره‌گیری یا اعتراض هیچ‌یک از طرفین، تا به امروز به صورت خودکار تمدید شده است.

معاهده اساس روابط متقابل و اصول همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، توافق جامع بلند مدت دیگری است که در سال ۱۳۷۹ تنظیم شد و در سال ۱۳۸۰ لازم‌الاجرا گردید. به موجب این موافقتنامه، طرفین موافقت نمودند که شرایط مناسب حقوقی، اقتصادی، مالی و تجاری برای فعالیت‌های دوجانبه و چند جانبه و نیز سرمایه‌گذاری‌های‌مشترک در کشور‌های یکدیگر و کشور‌های ثالث ایجاد نمایند. همچنین، به موجب مواد مختلف آن، همکاری‌های فرهنگی، علمی، فناوری و حتی نظامی میان طرفین توافق پیش‌بینی شده است.

بنابراین، امضای چنین اسنادی در جمهوری اسلامی، کاملا عادی و مسبوق به سابقه است. دولت چین هم اسناد همکاری جامع متعددی با دیگر کشور‌ها از جمله روسیه [۱]و قزاقستان [۲]به امضا رسانده است.


برنامه همکاری ایران و چین بدون وجود توافقات حقوقی ثانویه ارزشی ندارد


توافق ایران و چین که از آن با عنوان سند جامع همکاری یاد میشود، به عنوان یک توافق سیاسی که از اراده دو کشور برای افزایش همکاری‌های دو یا چندجانبه در زمینه‌های مطروحه از جمله اقتصادی، تجاری، نظامی، سیاسی و… حکایت داشت، به امضا رسیده است. حال انتظار می‌رود با هموار شدن مسیر توسعه همکاری‌ها به وسیله این نقشه راه، مذاکرات موردی و عینی برای پروژه‌های متعدد مورد نیاز ایران و چین میان دستگاه‌های اجرایی دو کشور آغاز شود.

لازم به ذکر است توافقاتی که در بستر این سند جامع به مرحله انعقاد برسد، در صورت دارا بودن تعهدات حقوقی، باید به تصویب مجلس و شورای نگهبان برسد.

بدیهی است صرف وجود برنامه همکاری جامع میان ایران و چین، منفعتی برای کشور به ارمغان نخواهد آورد؛ بلکه توافقات مشارکتی بعدی در چارچوب این سند، ارزش و عیار آن را مشخص می‌کند.


مشارکت در طرح راه ابریشم جدید؛ راهی موثر برای تقویت منطقه‌گرایی


از جمله مواردی که توافق اخیر زمینه‌ساز آن بوده است، امکان حضور فعال ایران در طرح راه ابریشم جدید چین است. علاوه بر رفع نیاز‌های داخلی با مشارکت در این طرح، از جمله فرصت‌های پیش رو در راه ابریشم جدید، امکان پررنگ شدن نقش ایران در بازار دیگر کشور‌های منطقه از جمله پاکستان، افغانستان، کشور‌های آسیای مرکزی، عراق، ترکیه و حتی سوریه است؛ امری که موثرترین راه برای رفع اثر از تحریم‌های ثانویه ایالات متحده است؛ بنابراین باید در مسیر پیش‌رو برای انعقاد توافقات مختلف، به سرمایه‌گذاری مشترک در کشور‌های منطقه و افزایش تبادلات تجاری به وسیله توسعه منطقه‌گرایی اندیشید و برای آن برنامه مدون داشت تا بیشترین نفع از فرصت پیش آمده برای افزایش تعاملات اقتصادی با چین، نصیب کشور شود.

منبع: مسیر اقتصاد

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: همکاری جامع ایران و چین تصویب مجلس عهدنامه برنامه همکاری جامع تصویب مجلس انعقاد توافق میان ایران ایران و چین راه ابریشم همکاری ها کشور ها دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۶۵۲۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بایدن: آمریکا، مصر و قطر درباره توافق آزادی گروگان‌ها و آتش‌بس غزه همکاری خواهند کرد

همزمان با سفر آنتونی بلینکن وزیرخارجه ایالات متحده به عربستان سعودی و مطرح شدن طرح تازه برای آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها، کاخ سفید روز دوشنبه دهم اردیبهشت در بیانیه‌ای از تماس تلفنی رئیس جمهور آمریکا با رئیس جمهور مصر و امیر قطر خبر داد.

به گزارش انتخاب، بیانیه کاخ سفید تاکید می‌کند رهبران آمریکا، مصر و قطر درباره پیشنهاد تازه‌ای که اکنون برای تضمین آزادی گروگان‌ها و آتش‌بس فوری در غزه روی میز است، گفتگو کردند.

رئیس جمهور آمریکا تأکید کرد که کشورش به همراه مصر و قطر برای تضمین اجرای کامل مفاد این توافق پیشنهاد تلاش خواهد کرد.

بایدن از عبدالفتاح السیسی رئیس‌جمهورمصر خواسته‌است تا تمام تلاش خود را برای آزادی گروگان‌های حماس به کار گیرد، زیرا این تنها مانع برای آتش‌بس فوری و امدادرسانی به غیرنظامیان در غزه است.

رئیس جمهور آمریکا همچنین بر اهمیت حفاظت از جان غیرنظامیان و اطمینان از اینکه فلسطینی‌ها به مصر یا هر مکان دیگری خارج از غزه آواره نمی‌شوند، تاکید کرده‌است.

رهبران این سه کشور همچنین «ابتکارات جاری» برای افزایش جریان کمک‌ها برای نجات جان مردم غزه را بررسی کردند. آن‌ها موافقت کردند که به طور مستقیم و از طریق تیم‌های خود در روز‌های آینده از نزدیک هماهنگ باشند.

دفتر ریاست جمهوری مصر نیز روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ماه در بیانیه‌ای اعلام کرد که عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور این کشور در تماسی تلفنی با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، درباره آخرین تحولات در مذاکرات بر سر آتش بس در غزه و خطرات تشدید تنش نظامی در رفح گفتگو کردند.

در این بیانیه با اشاره به خطر تشدید تنش نظامی در رفح تاکید شده‌است که حمله به رفح می‌تواند فاجعه کنونی را به یک بحران انسانی بدتر تبدیل کند که بر ثبات و امنیت در منطقه تاثیر می‌گذارد.

در این گفت‌وگوی تلفنی السیسی، با بررسی تلاش‌های فشرده مصر در این زمینه، بر ضرورت دسترسی کامل و کافی به کمک‌های بشردوستانه در غزه تاکید کرد.

آنتونی بلینکن وزیرخارجه آمریکا که در حال حاضر در عربستان سعودی بسر می‌برد در توییتی از دیدار خود با نمایندگان امارات متحده عربی، قطر، مصر، اردان و سازمان آزادی‌بخش فلسطین خبر داد.

بلینکن تاکید کرده‌است که در این دیدار درباره نقش آمریکا دربرقراری صلح و امنیت پایدار در منطقه و تلاش‌هایی که درباره آزادی گروگان‌ها و دستیابی به آتش بس صورت می‌گیرد، سخن گفته‌است.

بلینکن روز دوشنبه همچنین گفت که امیدوار است حماس پیشنهاد «فوق‌العاده سخاوتمندانه» برای توقف حمله اسرائیل به غزه در ازای آزادی گروگان‌ها را بپذیرد.

به گفته او، «حماس پیشنهادی از سوی اسرائیل دریافت کرده که فوق‌العاده سخاوتمندانه است. در این لحظه تنها چیزی که بین مردم غزه و آتش‌بس ایستاده است حماس است».

وزیر خارجه آمریکا افزود: «آن‌ها باید تصمیم بگیرند و باید سریع تصمیم بگیرند. امیدوارم که تصمیم درستی بگیرند.»

گزارش‌ها حاکی است که قرار بود هیئتی از حماس روز دوشنبه به مصر برود که همراه با قطر در حال میانجیگری برای دستیابی به توافقی است که باعث توقف حملات اسرائیل و آزادی گروگان‌ها شود.

دیگر خبرها

  • واکنش ایران به ادعای مجدد کویت درباره میدان آرش
  • بیانیه‌های تکراری، هیچ حقی برای دولت کویت در مورد «آرش» ایجاد نخواهد کرد
  • واکنش ایران به بیانیه امیر کویت در سفر به مصر درباره میدان آرش
  • تاکید ایران و پاکستان بر توسعه روابط تجاری در حوزه استاندارد
  • پیش‌نویس لایحه حمایت جامع از نخبگان ایرانی با ۵۵ ماده تدوین شد/ اعلام آمادگی نمایندگان خانه ملت برای حمایت از نخبگان
  • دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و دانشگاه جامع انقلاب اسلامی تفاهم‌نامه امضا کردند
  • توازن قدرت جدید در جهان برخاسته از تئوری‌های امام راحل است
  • دیدار وزیر دادگستری با رییس کانون فدرال سردفتران روسیه
  • بایدن: آمریکا، مصر و قطر درباره توافق آزادی گروگان‌ها و آتش‌بس غزه همکاری خواهند کرد
  • حضور ۲۵۰ جت نیمه سبک آموزشی در ایران/ هیچ جت شخصی مالکیت فردی ندارد