Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-26@14:37:05 GMT

سرنوشت مرغ در انتظار محصولات لبنی

تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۸۸۸۶۷

سرنوشت مرغ در انتظار محصولات لبنی

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایلنا، محمدرضا بنی‌طباء با بیان اینکه سال گذشته یکی از سال‌های سخت اقتصادی برای صنایع لبنی بود، اظهار کرد: تولیدکنندگان در سه سال جنگ اقتصادی در کنار مردم و نظام بودند و شرایط سختی را تحمل کردند. حالا این توقع را دارند که در شرایطی که فشار حداکثری علیه ایران با شکست مواجه شده و تحولات حکایت از افق روشنی پیش روی کشور دارد و در سالی که به عنوان «تولید، پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها» نام گذاری شده، صداشان شنیده شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به وضعیت قیمت گذاری در صنایع لبنی ادامه داد: در آذرماه سال 99، ستاد تنظیم بازار قیمت مصوب 4150 تومان را برای خرید شیرخام از دامداران تعیین و بر اساس آن قیمت 10 محصول لبنی شامل قیمت گذاری را تعیین و به کارخانه‌ها ابلاغ کرد.

به گفته بنی‌طباء؛ در فاصله کوتاه پس از تعیین قیمت مصوب لبنیات، ستاد بار دیگر نرخ خرید شیرخام از دامداران را افزایش داد بدون اینکه تغییری در قیمت‌های مصوب ابلاغی محصولات لبنی ایجاد کند. این به معنی تحمیل زیان 3 درصدی به تولیدکنندگان محصولات لبنی بود که با افزایش هزینه‌های تولید در ماه‌های گذشته این زیان به حدود 10 درصد رسیده است.

وی با تاکید بر اینکه 65 درصد هزینه تولید محصول لبنی را قیمت شیرخام تشکیل می‌دهد، یادآور شد: در حال حاضر کارخانه‌ها هر کیلوگرم شیرخام را بیش از نرخ مصوب از دامداران خریداری می‌کنند.

وی در تشریح وضعیت هزینه‌های تولید به سه متغیر قیمت شیرخام، قیمت محصولات پتروشیمی و حقوق و دستمزد اشاره کرد و گفت: قیمت فروش شیرخام درب کارخانه‌های لبنی به حدود 5 هزار تومان رسیده، این درحالی است که آخرین قیمت مصوب شیر خام 4500 تومان است و با توجه به در پیش بودن فصل گرما و کاهش شیردهی دام‌ها انتظار می‌رود شاهد اوج‌گیری مجدد قیمت شیرخام باشیم که برخلاف محصولات لبنی تابع هیچ نظارتی هم نیست.

بنی طباء افزایش قیمت در سایر ملزومات تولید محصولات لبنی را نیز مورد اشاره قرار داد و افزود: علاوه بر نرخ شیر خام سایر مولفه‌های تولید نیز بر افزایش قیمت‌ها موثر بوده‌اند چراکه از ابتدای سال تا امروز پتروشیمی‌ها 22 درصد بر قیمت محصولات خود که در بسته بندی لبنیات استفاده می‌شود افزوده‌اند، علاوه بر این حقوق و دستمزد حداقل 25 درصد افزایش یافته و در کنار این سه عامل مهم، هزینه‌های دیگر از حمل و نقل تا هزینه های سربار نیز اضافه شده است.

وی اظهار کرد: قابل قبول نیست وقتی دولت به طور رسمی حقوق و دستمزد را افزایش داده و در واقع از افزایش هزینه‌های تولید هم در حقوق و دستمزد و هم در سایر متغیرها آگاه است، اصلاح قیمت محصولات مشمول قیمت گذاری را به تاخیر بیاندازد. این وضعیت به معنی این است که سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار از جیب تولیدکنندگان یارانه میدهند.

بنی طباء معتقد است، صنایع لبنی در حالی سال 1400 را شروع می‌کنند که در تولید 10 محصول مشمول قیمت مصوب یا وارد زیان شده‌اند یا هزینه تولید آن‌ها سربه سر است.

وی با اشاره به نزدیکی ماه رمضان گفت: به زودی ماه رمضان آغاز می شود و پس از آن وارد تحولات سیاسی کشور می‌شویم و این به معنی آن است که حداقل تا 6 ما دیگر متاثر از انگیزه‌های غیر اقتصادی نمی‌توان شاهد تصمیم موثر برای حمایت از تولیدکنندگان باشیم.

بنی طباء با یادآوری وضعیت صنایع تولیدی مرغ نسبت به تکرار چنین وضعیتی در محصولات لبنی هشدار داد و گفت: هشدار تولیدکنندگان مرغ از سوی مسئولان شنیده نشد و این نشنیدن باعث بروز وضعیت کنونی در بازار این کالاها شد. صنایع لبنی نیز امروز نسبت به بروز وضعیت مشابهی در این صنعت هشدار می‌دهند و به جد خواهان اصلاح قیمت کالاهای مشمول قیمت گذاری دولتی هستند.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه 70 درصد تولیدات بسیاری از صنایع لبنی شامل 10 قلم محصول مشمول قیمت مصوب می‌شوند، صنایع کوچک و متوسط ماه‌هاست وارد زیان شده‌اند و این وضعیت بیش از همه به ضرر واحدهای کوچک و متوسط است. صنایع کوچک و متوسط شاید سهم زیادی از بازار نداشته باشند، اما سهم مهمی در اشتغال‌زایی بخصوص در شهرستان‌ها دارد و حفظ آن‌ها علاوه بر حمایت از تولیدکننده به معنی حمایت از مردم است.

بنی طباء بهترین تصمیم برای نجات این صنایع را حذف قیمت دستوری عنوان کرد و افزود: درخواست ما از نظام سیاستگذاری اعم از مجلس و دولت از کمیسیون‌های کشاورزی و صنایع گرفته تا سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار این است که با حذف قیمت دستوری اجازه دهند نظام بازار کار خود را انجام دهد و حمایت مستقیم از مصرف کنندگان در دهک‌های محروم در دستور کار قرار گیرد.

 سخنگوی انجمن صنفی صنایع لبنی ایران تاکید کرد: کاهش هزینه‌های تولید و افزایش قدرت خرید مردم و رفع موانع و حل مشکلات وظیفه نظام سیاستگذاری کشور است و مقصر جلو دادن تولیدکنندگان و قرار دادن آن ها در مقابل مردم تنها برای فرار از مسئولیت است. 

پربیننده ترین تخم مرغ از قیمت مصوب هم ارزان‌تر شد انجماد مرغ و فروش مرغ سبز ممنوع شد بازار مرغ به آرامش رسید اعتراض وزیر جهاد کشاورزی به فروش مرغ قطعه‌بندی شده قیمت جدید میوه اعلام شد

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: محصولات لبنی برجام هزینه های تولید حقوق و دستمزد محصولات لبنی مشمول قیمت قیمت گذاری صنایع لبنی قیمت مصوب بنی طباء

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۸۸۸۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت ماکارونی سر به فلک کشید!

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،در گذشته این امکان وجود داشت که از کشاورزان گندم دوروم خریداری شود، اما امروز این امکان وجود ندارد. صنایع تولید ماکارونی برای تامین گندم مورد نیاز خود زیر فشار هستند. از سوی دیگر در هماهنگی با وزارت صمت مقرر شده بود تا قیمت ماکارونی ۳۰ درصد افزایش پیدا کند، اما دولت اجازه افزایش ۱۲ درصدی قیمت ماکارونی را داد که این کار را برای صنایع تولید ماکارونی سخت‌تر کرد.

براساس گزارش اکونگار، در ماه‌های اخیر مطالب متعددی در خصوص کیفیت گندم دوروم استفاده شده در صنایع ماکارونی شنیده شده که حاکی از این است در این عرصه به نظر می‌رسد معضلات متعددی وجود دارد. با وجود این که برخی متخصصین این حوزه بر این باور هستند که دوروم تولید شده در ایران از کیفیت مطلوبی برخوردار است، اما به نظر می‌رسد که میزان پروتئین موجود در آن متفاوت است.

رسول مژده شفق، سخنگوی انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات ماکارونی در این رابطه به «اکونگار» می‌گوید: کیفیت گندم دوروم استفاده شده در صنایع ماکارونی مطلوب است و به مراتب از گندم معمولی بالاتر است. کیفیت گندم دوروم تولید شده در ایران خوب است، اما به نسبت منطقه‌ای که گندم دوروم کشت می‌شود، میزان گلوتن آن متفاوت است. گلوتن برخی گندم‌های تولید شده در داخل حدود ۲۰ است در حالی که حداقل گلوتن موجود در گندم باید حوالی ۳۰ باشد. این اتفاق سبب می‌شود تا گندم های خارجی با کیفیت‌تر باشند.مشروح صحبت‌های وی را در ادامه بخوانید

*مزایای استفاده از گندم دوروم در صنایع تولید ماکارونی چیست؟

گندم دوروم گندمی کیفی است که اصطلاحا به آن گندم سخت نیز گفته می‌شود. گندم دوروم حاوی مواد معدنی و ویتامین‌های متعددی است به گونه‌ای که از گندم معمولی و نرم به مراتب غنی‌تر است. گندم معمولی در عرصه تولید نان و در قنادی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و بر همین اساس بیشترین مصرف گندم کشور مربوط به همین گندم نرم است. از گندم سخت آرد سمولینا استخراج می‌شود که در جهان برای تولید مواد غذایی از جمله ماکارونی مورد استفاده قرار می گیرد. فیبر فراوان موجود در آرد سمولینا خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد و با کاهش کلسترول خون، فشار خون و التهاب بدن سبب سلامت قلب می‌شود. باید توجه داشت که آرد سمولینا تقویت سیستم گوارش است. فیبر فراوان موجود در آرد سمولینا رشد باکتری‌های مفید روده را بهبود بخشیده و با حفظ تعادل آن ها سبب هضم بهتر مواد غذایی و سلامت سیستم ایمنی و به طور کلی متابولیسم بدن می شود.

در ایران به دلیل نبود شرایط کشت و استفاده آن صرفا در صنایع ساخت ماکارونی شاهد تولید حدود ۳۰۰ هزار تنی گندم دوروم هستیم. قیمت گندم دوروم از قیمت گندم معمولی بالاتر بوده و به همین علت با گندم نرم مخلوط می شود تا بتوان از آن در صنایع استفاده کرد. تقریبا می توان گفت که به نسبت ۲۵ درصد به ۷۵ درصد از این گندم در تولید ماکارونی استفاده می شود.

*معضلات موجود در استفاده از گندم دوروم در صنایع تولید ماکارونی، نشات گرفته از چه مواردی است؟

استفاده از گندم دوروم هیچ ضرری ندارد و هیچ آسیبی در این حوزه وجود ندارد، اما به علت این که قیمت دستوری بر صنایع تولید ماکارونی تحمیل می‌شود و دولت نیز تمایلی برای خرید گندم دوروم ندارد، کارخانه‌ها مجبور به ترکیب کردن این گندم با گندم معمولی می شود. امروز ضرورت دارد تا دولت انحصار گندم را لغو کند و قیمت‌گذاری دستوری را از میان بردارد تا صنایع تولید ماکارونی بتوانند با آزادی عمل بیشتری اقدام به تولید کنند. این امر کمک می‌کند تا تولیدکنندگان ماکارونی مستقیما وارد بازار شوند و این شرایط را داشته باشند تا مستقیما با کشاورزان، قرارداد امضا کرده و هر نوع گندم مورد نیاز خود را از کشاورزان خریداری کنند. در گذشته این امکان وجود داشت که از کشاورزان گندم دوروم خریداری شود و این فرصت باید مجددا ایجاد شود تا صنایع تولید ماکارونی از زیر فشار خارج شوند و بتوانند نوع گندم درخواستی خود را به راحتی انتخاب و خریداری کنند.

*کیفیت گندم دوروم استفاده شده در صنایع ماکارونی در چه سطحی است؟

کیفیت گندم دوروم استفاده شده در صنایع ماکارونی مطلوب است و به مراتب از گندم معمولی کیفیت بالاتری دارد. کیفیت گندم دوروم تولید شده در ایران خوب است اما به نسبت منطقه ای که گندم دوروم کشت می شود، میزان گلوتن آن متفاوت است. گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت می‌شود. این ماده باعث کش آمدن خمیر و ترد شدن بافت فرآورده نهایی می‌ شود. برای مثال گندم دورومی که در قزاقستان، روسیه و حتی اروپا تولید می شود میزان گلوتن بیشتری نسبت به گندم دوروم تولید شده در ایران دارد. این امر ریشه در این دارد که تولید گندم در آن کشورها درجه بندی و با برنامه ریزی است اما در ایران این اتفاق رخ نمی دهد. این نیز به انحصار دولت در حوزه گندم باز می گردد.

وقتی خرید تضمینی صورت می گیرد دیگر تفکیکی وجود ندارد و گلوتن موجود در گندم ها بعضا به حداقل می رسد. این امر سبب می شود تا گلوتن برخی گندم های تولید شده در حدود ۲۰ باشد در حالی که حداقل گلوتن موجود در گندم باید حوالی ۳۰ باشد. این اتفاق سبب می شود تا گندم های خارجی با کیفیت تر باشند.

*با این تفاسیر، حال و روز صنایع تولیدی ماکارونی در کشور چگونه است؟

حال و روز صنایع تولید ماکارونی در کشور خوب است به شرطی که دولت قیمت‌های دستوری را حذف کند و اجازه مداخله صنایع را در این حوزه دهد. قیمت ماکارونی امروز متناسب با واقعیت های موجود تعیین نمی‌شود و این امر سبب می شود تا کیفیت تولید و وجود گندم دوروم به حاشیه رود. وقتی یک قیمت یکسان برای تمامی تولیدات، تعیین می‌شود، و این قیمت‌گذاری به صورت غیرکارشناسی است، مشخصا نمی‌توان تنوع خوبی در تولیدات ایجاد کرد و مشتری صرفا با یک سری محصولات یکسان و تکراری مواجه می‌شود. ریشه این معضل نیز در انحصاری کردن گندم کشور است. امروز نه گندم وارد کشور می‌شود و نه به علت وجود مشکلات ارزی، بخش خصوصی قادر به واردات گندم به کشور است. به همین علت صنایع تولید ماکارونی به صورت کج دار و مریز در حال فعالیت هستند.

چه اختلافی به صورت دقیق در حوزه قیمت‌گذاری دستوری وجود دارد؟

سال ۱۴۰۳ دستمزدها، مالیات، نرخ مواد اولیه وارداتی، نرخ ارز، قیمت آرد و گندم افزایش پیدا می کند و مشخصا دولت باید به همین نسبت قیمت‌گذاری ماکارونی را در دستور کار قرار دهد. در هماهنگی با وزارت صمت مقرر شده بود تا قیمت ماکارونی ۳۰ درصد افزایش پیدا کند، اما دولت اجازه افزایش ۱۲ درصدی قیمت ماکارونی را داد که این کار را برای صنایع تولید ماکارونی سخت‌تر کرد. امروز برای مثال در حوزه صادرات محدودیتی وجود ندارد اما به علت این که قیمت تمام شده ماکارونی، در مقایسه با رقبای خارجی بالاتر است، در صادرات نیز محدود شده ایم.

امروز ترکیه، عربستان، چین و مصر ماکارونی را با قیمت پایین‌تری از ایران تولید می‌کنند و به همین علت بخش قابل توجهی از بازار منطقه را تصاحب کرده‌اند. امروز بخاطر تحریم نمی‌توان اعتبار باز کرد و هزینه‌های حمل و نقل بالایی به صنایع تحمیل می‌شود. مجموع این اتفاقات سبب شده تا بتوان بازار ماکارونی در عراق و افغانستان را صرفا حفظ کرد و صادرات به سایر کشورها به حداقل رسیده است. تمامی این موارد سبب شده تا بازار خوب آفریقا را به رقبا واگذار کنیم. دولت اگر صرفا به نظارت خود ادامه دهد و در امور بخش خصوصی دخالت نکند، بزرگ ترین کمک را به صنایع تولید ماکارونی کرده است.

۲۲۰

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898963

دیگر خبرها

  • افزایش ۲ برابری صادرات محصولات صنایع دستی به خارج از کشور
  • افزایش دو برابری صادرات محصولات صنایع دستی به خارج از کشور
  • پیشنهادی برای تداوم اجرای طرح شیر مدارس
  • تقویت صنایع نظامی آمریکا به هزینه اوکراین
  • مشکلات اتحادیه عطاران و سقط فروشان بررسی شد
  • همت عشایر گیلان در جهش تولید با تولید انواع محصولات
  • قیمت ماکارونی سر به فلک کشید!
  • سرنوشت عجیب یک وعده رییسی/ اختلاف قیمت کوییک ۱۳ برابر شد! + اینفوگرافیک
  • صادرات محصولات پتروشیمی یک میلیون تن افزایش یافت
  • صعود بورس ادامه خواهد یافت؟ | روزهای سرنوشت‌ساز برای شاخص کل