Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرآنلاین، «سید حسین موسویان» در گفت و گو با شبکه تلویزیونی دمکراسی آمریکا، به پرسش های مجری درباره مذاکرات هسته ای وین پاسخ داد. مشروح این گفتگو بدین شرح است:

مجری: دروین چه میگذرد؟ ایران ها دریک هتل و آمریکایی ها درهتل دیگر! اروپاییها هم مشغول رفت و آمد بین این دو!

موسویان: مشکل مذاکرات فعلی این است که آمریکا با نقض برجام و عهد شکنی، اعتماد درطرف ایرانی را کشته چون بعد از 12 سال مذاکره بین ایران و قدرتهای جهانی، برجام توافق شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

توافقی که جامعترین توافق تاریخ عدم اشاعه سلاح های هسته ای بود، درحال اجرا بود، ایران هم بطور کامل به تعهداتش عمل میکرد؛ اما آمریکا از آن خارج شد، نه تنها تحریمهای هسته ای بلکه شدیدترین تحریمهای تاریخ بعد از انقلاب را به ایران تحمیل کرد.

بنابراین ایرانی ها احساس میکنند که فریب آمریکا را خورده اند چون بیشترین تعهدات تاریخ عدم اشاعه را پذیرفتند وآمریکا با اعمال بیشترین تحریمها جواب حسن نیت آنها را داد. بنابراین آنها در حالی به میز مذاکره برگشته اند که کاملا بی اعتماد هستند و احساس میکنند که گمراه شده وفریب خورده اند.

بنابراین واقعا مهم است که اگر آمریکا میخواهد برجام را احیاء کند، چون آنها آغازکننده نقض برجام بوده اند، باید آنها اول تحریمها را بردارند بعد هم ایران به تعهدات کامل برگردد.

آمریکا و ایران در دو وضعیت متفاوت برجامی هستند. ایران عضو برجام است اما آمریکا نیست. ایران حداقل درحال اجرای پنجاه درصدی برجام است درحالیکه آمریکا دروضعیت اجرای صفر درصدی است. به همین علت آمریکا باید اول اقدامات جدی برای احیاء برجام انجام دهد تا اولا اعتماد را برگرداند و ثانیا فاصله اجرای برجام را جبران کند.

چرا ایرانی ها حاضر نیستند با آمریکا مذاکره کنند و به واسطه ها متوسل شده اند. معنی اجرا درمقابل اجرا چیست؟

ایرانی ها حاضر نیستند با آمریکایی ها مذاکره مستقیم کنند زیرا قبلا درسطح وزیر خارجه مذاکره مستقیم کردند ، توافق کردند، بیشترین تعهدات را پذیرفتند، به تعهدات کامل عمل کردند و حسن نیت کامل نشان دادند. اما آمریکا برجام را نابود کرد. حالا ایرانی ها میگویند: مذاکره با آمریکا چه خاصیتی دارد؟ با آمریکا مذاکره کردیم و توافقنامه هم به تصویب شورای امنیت سازمان ملل رسید و  آژانس بین المللی انرژی اتمی هم تصویب کرد وتعهدات حداکثری را پذیرفتیم و به آن عمل کردیم و درجواب مورد گسترده ترین تحریمهای آمریکا هم قرار گرفتیم! پس مذاکره با آمریکا هیچ خاصیتی ندارد.

"اجرا در مقابل اجرا" یعنی اینکه آمریکا همه تحریمها را طبق برجام بردارد تا ایران هم به وضعیت اجرای کامل تعهدات برگشته و از وضعیت اجرای 50% به 100% برگردد. اما واقعیت این است که آمریکا حتی دردوره اوباما نتوانست بخاطر تحریمها اولیه و ثانویه، برجام را درست اجرا کند. حالا درشرایطی هستیم که تحریمهای ترامپی هم اضافه شده است که بسیار فراتر از موضوع هسته ای است.

براساس نص صریح برجام، شش کشور امضاء کننده متعهد شده اند که هیچ مانع تراشی درراه روابط اقتصادی ایران با سایرکشورهای جهان نکنند. لذا تحریمهای ماقبل برجام، تحریمهای هسته ای و تحریمهای ترامپی همه مانع روابط عادی اقتصادی ایران وسایرکشورهای جهان هستند. تیم مذاکره کننده آمریکا به سرپرستی رابرت مالی باید متعهد شود که همه این تحریمها بداشته شوند تا سایرکشورها بتوانند طبق برجام روابط عادی اقصادی با ایران داشته باشند.

 تاثیر تحریمها برمردم ایران چه بوده است. ما میخوانیم که 21 میلیون ایرانی دچار کرونا شده اند و بالاترین نرخ مرگ میرکرونایی درایران است.ایران 84 میلیون جمعیت دارد اما فقط 200 هزار واکسن دریافت کرده است.

وضعیت اقتصادی مردم ایران بخاطر تحریمهای آمریکا، فاجعه بار است.هزاران نفر بخاطر مشکل کمبود دارو و امکانات پزشکی جان خودراازدست داده اند. ایران بخاطر تحریمهای آمریکا، قادر به وارد کردن دارو و نیازهای پزشکی از سایر کشورها نیست.دهها هزار ایرانی با کرونا دست و پنجه نرم میکنند که درحقیقت یک فاجعه انسانی است که مسئول آن ترامپ است ضمن اینکه آقای بایدن هم تاکنون هیچ اقدامی برای رفع این مشکل نکرده است.

چندروز پیش و قبل از شروع مذاکرات، اسرائیل به کشتی ایرانی حمله کرد. مقامات آمریکایی و ایرانی هردو اظهار کردند که چنین حملاتی، در راستای اخلال درمذاکرات و بازگشت آمریکا به برجام است درحالیکه مردم آمریکا و مردم ایران، موافق احیاء برجام هستند. چه کشورهاای مخالفند؟

مردم آمریکا موافقند، مردم ایران موافقند، جامعه جهانی و اکثریت قاطع کشورها موافقند. اما دوسه کشور مخالفند که میتوان گفت اسرائیل درراس آنها و دشمن اول برجام است. دلیل دشمنی اسرائیل هم با برجام روشن است. اسرائیل تنها دارنده بمب هسته ای درخاورمیانه است و میخواهد انحصار داشتن بمب هسته ای را برای توسعه طلبی هایش حفظ کند. لذا با اینکه سایر کشورهای مسلمان منطقه از تکنولوژی صلح آمیز هسته ای برخوردار باشند ،مخالف است زیرا نمیخواهد آنها هم با داشتن غنی سازی و آب سنگین، بالانس بازدارندگی را بتوانند تغییر دهند.

لذا این برای روابط بین الملل و موضوع عدم اشاعه بمب هسته ای یک جوک شده است که اسرائیل که بمب هسته ای دارد ، اجازه بازرسی به آژانس نمیدهد، معاهده هسته ای را نمیپذیرد و درعین حال ایران را متهم میکند. در حالیکه ایران بمب هسته ای ندارد، عضو معاهده هسته ای است ، بیشترین تعهدات هسته ای درجهان را پذیرفته و بیشترین بازرسی ها را هم به آژانس داده است.

در همین راستا، اسرائیل برای نابودی برجام هرکاری توانسته کرده و خواهد کرد. درحقیقت اسرائیل با حمله به مواضع ایران درسوریه و حمله به کشتی های ایران، بدنبال این است که ایران دست به اقدام متقابل زده و به مواضع واسرائیل حمله کند تا بدین وسیله آمریکا را به جنگ با ایران بکشانند.

311311

کد خبر 1503006

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: سید حسین موسویان ایران و آمریکا بمب هسته ای مردم ایران ایرانی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۲۸۳۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد

سیدمحمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقد است که در شرایط فعلی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران باید به‌شدت فعال‌تر شود و ضمن در پیش گرفتن دیپلماسی متوازن و متعادل با همه کشورهای جهان، به‌دنبال خنثی کردن تلاش‌های حامیان (رژیم) اسرائیل برای افزایش فشار علیه ایران باشد.

به گزارش هم میهن، این دیپلمات پیشین معتقد است که وزارت امور خارجه باید تلاش برای احیای برجام و خروج از لیست سیاه FATF را در اولویت کارهای خود قرار دهد، چراکه این دو پرونده باعث شده‌است که استمرار تحریم‌های گسترده علیه ایران باعث مشکلات عدیده اقتصادی برای کشور شود.

سیدمحمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نکاتی را مطرح کرده است که می‌خوانید:

به نظر می‌رسد فاز نظامی رویارویی مستقیم ایران و اسرائیل به پایان رسیده‌است. فکر می‌کنید که دستگاه سیاست خارجی و دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در این شرایط چه مسئولیتی بر عهده دارد؟

شرایط به‌گونه‌ای است که موقعیت نظامی و جایگاه ایران در منطقه تا حدی مورد توجه کشورهای منطقه و جهان قرار گرفته‌است. الان شرایطی پدید آمده‌است که باید فعالیت‌های جدی دیپلماتیک در زمینه‌های مختلف آغاز شود. حامیان (رژیم) اسرائیل، چه در آمریکا و اروپا و چه در نهادهایی مانند اتحادیه اروپا و گروه ۷ سعی می‌کنند که از این وقایع سوءاستفاده کنند و فشارها را بر تهران افزایش دهند.

این کشورها و نهادها به‌هیچ‌وجه نگران حمله (رژیم) اسرائیل به کنسول‌گری ایران در دمشق نبودند، اما حالا به‌گونه‌ای رفتار می‌کنند که انگار پاسخ مشروع ایران به این اقدام نظامی باعث نگرانی آن‌ها شده‌است. با توجه به اینکه جو تبلیغاتی علیه ایران تشدید شده و این کشورها قصد دارند به‌دنبال تحریم ایران بروند، باید کارزار جدی دیپلماتیک در زمینه‌های مختلف، هم در منطقه و هم در اروپا و سازمان ملل داشته‌باشیم تا بتوانیم اقدام‌هایی را که کشورهای غربی قصد دارند علیه ایران انجام دهند، خنثی شود.

در عین حال دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی باید تمام تلاش خود را به کار گیرد که قضایای مسکوت و معطل‌مانده از گذشته مانند برجام و FATF را نیز حل و فصل کند، چراکه تا این قضایای دیپلماتیک حل‌وفصل نشود، ما از تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی شدید ناشی از آن رنج خواهیم برد.

فکر می‌کنید با تحولات اخیر آیا آمریکایی‌ها حاضر خواهند بود باز هم پای میز مذاکره بنشینند و در مورد برجام صحبت کنند؟

الان آمریکا در شرایط خاصی قرار دارد. در شش ماه گذشته هم مشخص شد که آمریکایی‌ها به دنبال مشارکت در جنگ یا گسترش بحران در منطقه نیستند و تا این حد مشخص شده‌است که سیاست آمریکا این است که جنگ غزه در سراسر خاورمیانه گسترش پیدا نکند، پای کشورهای دیگر به آن کشیده‌نشود و آمریکا درگیر یک منازعه جدید در منطقه نشود.

در این زمینه به نظر می‌رسد که انگیزه‌های ایران و آمریکا مشابه یکدیگر باشد و ایران هم علاقه‌ای به گسترش منازعه در منطقه ندارد. اما در مورد برجام و مسائل مرتبط با آن، شاید هنوز وقت گفت‌وگو در این مورد فرا نرسیده‌باشد. در چارچوب تعامل دیپلماتیک شاید هم لازم نباشد که در گام نخست سراغ احیای برجام برویم.

الان اولویت‌های مهمی وجود دارد. آمریکا که ۶ سال است از برجام خارج شده‌است و عضو این توافق نیست، این امکان وجود دارد که با طرف‌های باقی‌مانده در برجام برای اجرای احکام معطل‌مانده آن تعامل کرد و در این زمینه مذاکرات را با جدیت پی گرفت.

برای این مهم لازم است که کارشناسان خبره سیاست خارجی وارد کار شوند و دولت از ظرفیت‌های دیپلمات‌های باتجربه و نخبه کشور برای مذاکرات در مورد برنامه هسته‌ای ایران استفاده کند و اجازه بدهد که چه در حوزه مذاکرات هسته‌ای و چه در حوزه خارج شدن از فهرست سیاه FATF وضعیت از حالت توقف خارج شود و کارها پیش برود.

ارزیابی شما از عملکرد ۷ ماه گذشته دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی بعد از عملیات طوفان‌الاقصی و جنگ غزه چیست؟

این سوال خیلی کلی است و نمی‌توان به سادگی به آن پاسخ قاطعی داد. قضایای مختلف در حوزه سیاست خارجی با هم مرتبط است. دستگاه سیاست خارجی موظف است که منافع بین‌المللی کشور را در همه حوزه‌ها با جدیت پیگیری کند. همانگونه که عرض کردم چه در حوزه برجام و FATF و چه در حوزه جلوگیری از افزایش فشار به ایران پس از پاسخ نظامی ایران به (رژیم) اسرائیل، دستگاه دیپلماسی باید مقتدرانه پیگیر منافع ایران باشد.

در عین حال باید در حوزه‌های دیگر مانند روابط دوجانبه مثل روابط با سوریه، روابط با روسیه و چین، دستگاه دیپلماسی ما فعالانه‌تر عمل کند. مهم‌ترین مسئله این است که باید از این محدودیت‌هایی که برای سیاست خارجی ایجاد شده‌است، خارج شویم و باید روابط خارجی خود را خیلی جدی با همه کشورها گسترش دهیم. نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود.

اگر روابط ما مثل شرایط کنونی محدود باقی بماند، قدرت‌های دیگر از این محدودیت سوءاستفاده خواهند کرد. دستگاه دیپلماسی باید به صورت جدی در این زمینه‌ها فعال شود و تغییرات جدی به وجود بیاورد.

عملیات وعده صادق تا چه اندازه باعث شد که اسرائیلی‌ها نسبت به عملکردشان در آینده محتاط‌تر شوند؟

بسیار مؤثر بود. اسرائیلی‌ها باور نمی‌کردند که ایران دست به اقدامی چنین گسترده در واکنش به اقدامات آن‌ها بزند. اسرائیل بعد از جنگ ۱۹۷۳ پوشش امنیتی قدرتمندی برای خودش ایجاد کرده‌بود و هم متحدانش چه در غرب از طرف آمریکا و اروپا و چه در شرق از طریق شوروی و بعد از آن روسیه، کمک‌های گسترده نظامی و دفاعی در اختیار اسرائیل قرار می‌دادند.

قدرت‌های جهانی پذیرفته‌بودند که موجودیت (رژیم) اسرائیل و امنیت اسرائیل از اولویت‌های اصلی خودشان است. این موضوع در آمریکا به یک سیاست دوحزبی و اجماعی تبدیل شده‌بود و کار تا جایی پیش رفت که از اسرائیل با عنوان ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا یاد می‌شد. در نیم قرن گذشته به جز یک مورد پرتاب موشک‌های عراق به سمت اسرائیل، هیچ حمله‌ای به اسرائیل نشده‌بود و اسرائیل تصور می‌کرد که سازوکار بازدارندگی‌اش صددرصد موفق بوده‌است.

برای کل قدرت‌های جهانی، به‌ویژه آمریکا جا افتاده‌بود که (رژیم) اسرائیل باید از لحاظ نظامی و به‌خصوص از نظر توانمندی نیروی هوایی از همه کشورهای منطقه قوی‌تر باشد. پاسخ نظامی ایران نشان داد که این حجم از تلاش‌ها بی‌فایده بوده و اسرائیل ضربه‌پذیر است و اگر مرتکب اشتباهی شود، ضربات دیگری هم خواهد خورد.

مشارکت ائتلاف آمریکا، بریتانیا و فرانسه با حمایت برخی کشورهای عربی در رهگیری و انهدام موشک‌ها و پهپادهای ایرانی باعث شد که برخی تحلیل‌گران این موضوع را مطرح کرده‌اند که اسرائیل و آمریکا یک گام به ایجاد یک ائتلاف منطقه‌ای با مشارکت اسرائیل و کشورهای عربی برای مقابله با ایران نزدیک‌تر شده‌اند. نظر شما در مورد این مسئله چیست؟

منازعه‌ای که بین ایران و اسرائیل پیش آمد، در واقع فقط بین ایران و (رژیم) اسرائیل نبود، بلکه بین ایران و ناتو بود. تمام ظرفیت‌های کشورهای عضو ناتو به کمک اسرائیل آمد و به همین دلیل هم بود که موفق شدند برخی از پهپادها و موشک‌های ایران را منهدم کنند. صرفاً خود اسرائیل در عملیات ایران مدافع نبود، بلکه ظرفیت بزرگی از کشورهای عضو ناتو در این دفاع مشارکت کردند. همین موضوع نشان‌دهنده توان و قدرت موشکی و پهپادی ایران بود، چراکه برای بی‌اثر کردن این عملیات کل ظرفیت کشورهای متحد اسرائیل در ناتو با همه امکانات وارد صحنه شدند.

بعضی از کشورهای عربی مثل اردن از (رژیم) اسرائیل دفاع کردند و برخی کشورهای عربی هم آسمان خودشان را در اختیار آمریکا و انگلیس و فرانسه قرار دادند و سعی کردند که در این حمله اسرائیل ضربات کمتری بخورد. اسم این ائتلاف را هر چیزی بگذاریم، چه به آن بگوییم ناتوی خاورمیانه یا ناتوی عربی یا هر چیز دیگر، در این شرایط شاهد بروز عملی آن بودیم.

ولی اینکه در آینده قرار باشد چنین تشکیلاتی واقعاً شکل بگیرد، به شرایط آینده منطقه بستگی دارد و از الان نمی‌توان پیش‌بینی کرد؛ به‌خصوص اینکه کشورهای منطقه هم می‌دانند که اگر بخواهند وارد فاز یک ائتلاف شوند، آنگاه باید امنیت و آینده خود را دربست در اختیار آمریکا و اسرائیل قرار دهند و خودشان را با آن‌ها هم‌سرنوشت کنند. همانگونه که در سال‌های گذشته مشاهده کرده‌ایم، همه سیاست‌های آمریکا و اسرائیل همیشه برای همه کشورهای عربی قابل پذیرش نیستند.

دیگر خبرها

  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • تحریم مشترک سه کشور علیه ایران | از اشخاص تا هواپیما و کشتی!
  • حملات پهپادی ویرانگر اوکراین به کارخانه های فولاد روسیه/ اعلام تحریم های جدید آمریکا علیه ایران به بهانه جنگ اوکراین
  • تحریم‌های مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • کره شمالی: تحریم‌های آمریکا به حلقه‌ای بر گردن واشنگتن تبدیل شده است
  • پاسخ مهم رهبری به توصیه‌ها برای مذاکره با آمریکا در برنامه هسته‌ای را ببینید | فیلم
  • واکنش ایران به ادعای آمریکا علیه اشخاص و شرکت‌های ایرانی درباره فعالیت‌های سایبری