Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-27@02:07:20 GMT

خطرِ گفتگوهای پرتنش هسته‌ای با ایران

تاریخ انتشار: ۲۹ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۲۵۳۱۱

خطرِ گفتگوهای پرتنش هسته‌ای با ایران

فرارو- اگر قرار باشد طرف های غربیِ برجام (مخصوصا آمریکا)، در جریان مذاکرات هسته ای وین و تعامل با ایران، هیچ اقدامی انجام ندهند، آن وقت باید انتظار هر بحران و اتفاق ناخوشایندی را داشت.

فرارو-، "پایگاه خبری-تحلیلی نشنال اینترست" در گزارشی به مذاکرات جاری هسته ای در وین میان ایران و طرف های بین المللی "برجام" پرداخته و به طور خاص به ایالات متحده آمریکا هشدار داده که عدمِ کنش ورزی موثر از سوی آن و بی توجهی به واقعیت ها در چهارچوب معادله برجام، می تواند هزینه هایی را به دنبال داشته باشد که در راستای منافع هیچکدام از بازیگران برجامی نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نشنال اینترست در این رابطه می نویسد:

پس از چند روز تنش و سکون در جریان مذاکرات هسته ای ایران و غرب، برخی امیدها جهت حصول پیشرفت در مسیر احیای توافق برجام و بازگشت آمریکا و ایران به تعهدات برجامیشان، بار دیگر قوت گرفته‌اند. تهران و واشنگتن اخیرا تعاملات و رایزنی هایِ غیرمستقیم خود را با وساطت دیگر قدرت های عضوِ برجام، در رابطه با نحوه احیای توافق مذکور، از سرگرفته اند. در این رابطه، دو گروهِ کاری نیز تشکیل شده که یکی معطوف به لغو تحریم های هسته ای ایران و دیگر ناظر بر معکوس سازی رویه های جبرانی تهران و بازگشت این کشور به توافق برجام و پذیرش مجدد محدودیت ها(محدودیت های برجامی) بر برنامه هسته ای آن است.

بدون تردید تشکیل این گروه های کاری، خبر بسیار خوبی است. با این حال، وضعیت در برهه کنونی، پیچیده تر از آن چیزی است که ممکن است در نگاه اول به نظر برسد. این مساله (پیچیدگی وضعیت در چهارچوب معادله برجام)، صرفا ریشه در اقدام اخیر اسرائیل در حمله به تاسیسات اتمی نطنز ندارد. مشکل و چالش اصلی این است که دولت آمریکا به ریاست جمهوری "جو بایدن" همچنان تاکید و اصرار دارد که اول باید ایران به تعهدات برجامی خود بازگردد و سپس از آمریکا انتظار انجام اقدام مشابه را داشته باشد. این مساله به خودیِ خود، مانعی جدی بر سر راهِ مذاکرات هسته‌ای ایران به حساب می‌آید و به نظر می رسد تهران و واشنگتن بایستی چاره‌ای اساسی برای آن بیندیشند.

جو بایدن چه در زمان کارزار انتخاباتی خود و چه هنگامی که قدرت را به دست گرفت، همواره بر بازگشت آمریکا به توافق برجام تاکید داشته است. با این حال، وی یک شرط نیز برای این مساله تعیین کرده: ایران باید کاملا در چهارچوبِ مفاد توافق برجام قرار گیرد و سپس آمریکا نیز چنین خواهد کرد. این در حالی است که اساسا اول دولت آمریکا (دولت ترامپ) بوده که از توافق مذکور خارج شده است. ایران پس از انعقاد برجام، کاملا در چهارچوب این توافق قرار داشت و از آن تبعیت می‌کرد. این مساله هم از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی و هم دولت آمریکا، مکررا تایید شده است.

در این راستا، دولت ترامپ به صورت ناگهانی در سال 2018 از برجام خارج شد و تحریم های وسیعی را علیه ایران وضع کرد. تحریم‌هایی که حتی در پاسخ به ابتکار دولت هایی نظیر فرانسه در سال 2019 جهت احیای برجام، تشدید هم شدند. از این منظر، واشنگتن باید جایگاه خود را بداند: این آمریکا بوده که در ابتدا عهد شکنی کرده است نَه ایران.

پیشنهاد ابتداییِ ایران مبنی بر بازگشت همزمان تهران و واشنگتن به توافق برجام که تنها اندکی پس از حضور بایدن در کاخ سفید مطرح شد، یک پیشنهادِ کاملا منطقی و درست بود. البته که ایران خلاقیت‌های خاص خود را نیز در ارائه پیشنهاد مذکور داشت. با این حال، دولت بایدن این مساله را رد کرد و به نحوی غیرمنطقی بر کنش ورزیِ ابتدایی ایران در چهارچوب معادله برجام، تاکید نمود.

"نِد پرایس" سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در جریان مذاکرات هفته پیش در وین بر این موضع تاکید کرد: "آنچه من می توانم بگویم این است که در برهه کنونی، آمریکا، امتیازهای یک جانبه ای را در رابطه با برجام ارائه نخواهد کرد و در عین حال، اقدامات پیش دستانه‌ای (قبل از اقدامات ایران) را نیز انجام نمی دهد. فرمولِ اساسی در رابطه با برجام این است که آمریکا به صورت تدریجی اقدام به لغو تحریم های ایران کند و در نقطه مقابل، ایران نیز محدودیت های همیشگی و قابلِ راستی آزمایی را بر برنامه هسته ای خود بپذیرد".

پرایس در انتهای موضع گیری خود، عملا موضعِ اصلی بایدن در روند احیای برجام را تکرار می کند: "لغو تحریم‌ها تنها پس از بازگشت کامل ایران به تعهدات برجامی اش عملیاتی خواهد شد". در شرایط کنونی، ایران و آمریکا به همراه دیگر طرف‌های برجام، در وین در حال همکاری و رایزنی هستند. با این حال، اگر دولت بایدن بخواهد همچنان بر یکجانبه گرایی‌های خود تاکید کند، اجرای تعهداتِ احتمالی توافق شده، نه به صورت همزمان، بلکه بر این اساس خواهد بود که اول یک دولت باید کاری انجام دهد و سپس دیگری پاسخ آن حرکت را بدهد. امری که چندان سازنده نیست و با واقعیت های کنونیِ حاکم بر تعاملات هسته ای ایران و غرب نیز هموانی ندارد.

مساله اصلی در این چهارچوب این است که ایران قویا با ایده مذکور، مخالفت می کند. دولت ایران نیز همچون دولت آمریکا مصمم است که اقداماتی را به صورت ابتدایی و اولیه جهت احیای برجام انجام ندهد. در این رابطه عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد ایران در وین می گوید: "لغو کلیه تحریم های هسته ای علیه ایران، قدم لازم و ضروری در زمینه احیای توافق برجام است". وی ادامه می گوید: "ایران کاملا آمادگی دارد تا بلافاصله پس از لغو تحریم ها علیه خود و راستی آزمایی این مساله، در قیدِ محدودیت های برجامی بر برنامه هسته ای خود قرار گیرد".

اگر قرار باشد طرف‌های غربیِ برجام (مخصوصا آمریکا)، در جریان مذاکرات هسته‌ای وین و تعامل با ایران، هیچ اقدامی انجام ندهند، آن وقت باید انتظار هر بحران و اتفاق ناخوشایندی را داشت. این مساله به طور خاص با هدفِ اصلی انعقاد توافق برجام که کاستن (از) و تخفیف تنش‌ها میان ایران و غرب بود، کاملا در تضاد است. از این منظر، خطر و تهدیدِ عدم انعقاد توافق میان ایران و غرب (مخصوصا آمریکا) ، واقعا جدی است و باید تا جای ممکن از آن فاصله گرفت.

در این چهارچوب، تنها توصیه عاقلانه و منطقی به طرف های مختلف برجام این است: نباید از معادله برجام کنار بکشید، باید به این توافق بازگردید، دیپلماسی را اساس کار خود قرار دهید، و صلح و ثبات را حراست کنید.

 

منبع: فرارو

کلیدواژه: مذاکرات وین برجام ایران آمریکا جریان مذاکرات مذاکرات هسته ای هسته ای ایران معادله برجام لغو تحریم ها توافق برجام دولت آمریکا ایران و غرب محدودیت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۲۵۳۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش آمریکا به گزارش اخیر گروسی درباره ایران

به گزارش تابناک، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به گزارش اخیر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه ایران تا دستیابی به اورانیوم با غنای مورد نیاز برای تولید سلاح اتمی، چند هفته فاصله دارد، گفت که برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تلاش می‌کنیم.

«ودانت پاتل»، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی درباره گزارش اخیر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر اینکه ایران چند هفته تا دستیابی به اورانیوم با غنای لازم برای تولید سلام هسته‌ای فاصله دارد، گفت: «ما از تلاش‌های گسترده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای تعامل با ایران در مورد مسائل دیرینه مربوط به تعهدات پادمانی ایران قدردانی می‌کنیم.»

این مقام وزارت خارجه آمریکا افزود: «ما به حمایت از مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تلاش‌هایشان ادامه خواهیم داد. ما همچنین به مشورت نزدیک با تروئیکای اروپا و سایر شرکا در این مورد ادامه خواهیم داد.»

پاتل تصریح کرد: «رئیس‌جمهور آمریکا به وضوح گفته است که ما تمام تلاش خود را می کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نمی‌کند. اما ارزیابی‌ای درباره اظهارات گروسی ندارم که ارائه کنم.»

او بار دیگر گفت: «اما مطمئناً از تلاش‌های او (گروسی) برای تعامل با حکومت ایران در رابطه با تعهدات پادمانی آنها قدردانی می‌کنیم.»

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تازگی در گفتگو با شبکه آلمانی دوویچه وله با تکرار ادعاهای سیاسی و تحریک‌آمیز درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان مدعی شد که ایران تا دستیابی به اورانیوم با غنای مورد نیاز برای تولید سلاح اتمی، چند هفته فاصله دارد.

رافائل گروسی در گفت‌وگو با دویچه‌وله افزود: «این بدان معنا نیست که ایران در این مدت زمان، سلاح هسته‌ای خواهد داشت. هرچند غنی‌سازی اورانیوم در سطح بالا مایه نگرانی است، اما نمی‌توان به این نتیجه مستقیم رسید که ایران دارای سلاح هسته‌ای است. یک کلاهک هسته‌ای فعال، به چیزهای دیگری به‌غیر از تولید مواد شکافت پذیر نیاز دارد.»

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصریح کرد: «همچنین به تدابیر جبرانی ایران تحت برجام اشاره و ادعای کاهش دسترسی‌های آژانس به مراکز اتمی ایران را تکرار کرد.»

او گفت: «من بارها به همتایان ایرانی خود گفته‌ام که ما دسترسی و دید لازم را که به اعتقاد من باید ضروری باشد، نداریم و این مساله باعث گمانه‌زنی (درباره برنامه اتمی ایران) می‌شود.»

او مدعی شد: «وقتی همه اینها را کنار هم می گذارید، مطمئناً با علامت سوال های زیادی روبرو می شوید.» گروسی همچنین افزود که این مساله، محور مذاکرات او با مقام‌های ایران است.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • ۱۰ فیلم جنگی پادآرمانشهری جذاب و پرتنش که باید ببینید
  • آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟
  • بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • واکنش آمریکا به گزارش اخیر گروسی درباره ایران
  • جنجالی که نماینده مشهد درباره «بمب اتم» برپا کرد؛ کریمی قدوسی کیست؟
  • آمریکا: برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تلاش می‌کنیم
  • تلاش آمریکا برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای
  • آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم