Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکی از مفاهیم دیگری که اخیراً در توجیه مسئلۀ مذاکره در فضای سیاسی جامعه عنوان شد، دعوت قرآن به «جدال أحسن» با کافران بود. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، در سالیان اخیر یکی از مهم‌ترین کلیدواژه‌ها در ادبیات سیاسی کشورمان، گفتمان «مذاکره» با غرب بود. این امر سبب شد تحلیل‌گران سیاسی به ابعاد مختلف این بحث و چرایی‌ها و حد و حدود آن بپردازند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در یک تعریف کلی، مذاکره فرایندی است که دو یا چند نفر یا گروه دارای هدف‌های مشترک و متضاد، طرح‌های پیشنهادی خود را بیان می‌کنند و شرایط خاص خود را مورد بحث قرار می‌دهند تا احتمالاً به توافق برسند. مذاکره، معمولاً شامل ترکیبی از مصالحه، همکاری مبتنی بر اعتماد و احتمالاً تأکیداتی بر مسائل حیاتی است، اما مذاکره‌کننده موفق، به‌علاوۀ شناخت اهداف، نیازها و خواسته‌های طرف مذاکره، تلاش می‌کند که نسبت به ویژگی‌های شخصیتی مربوط  به افراد مذاکره‌کننده آگاهی پیدا کند.

اما مسئله مذاکره کم‌کم دایرۀ آموزه‌های دینی‌مان را در برگرفت؛ بر این اساس، مجموعۀ طرفداران مذاکره با غرب و در حقیقت مذاکره با دشمن، در جهت توجیه برنامۀ خود، آیات قرآن و سیرۀ پیامبر صلی الله علیه و آله را دستاویز تحلیل‌های خود قرار داده و موضوعاتی مثل مذاکرۀ مجدد پیامبر (ص) نسبت به عهدشکنی کفار و مشرکین، صلح امام حسن (ع)، مذاکرۀ امام حسین (ع) با یزیدیان و دعوت قرآن به مذاکره با دشمن را در جامعۀ دینی‌مان مطرح کردند؛ این تفسیرها و برداشت‌ها با واکنش‌های متفاوتی از سوی بزرگان، اندیشمندان و نیز رسانه‌های کشور همراه بود. برآیند نظرات بر آن بود که این نوع تفسیر از آیات قرآن، سیرۀ نبوی و تاریخ اسلام، تفسیری منطبق بر واقعیت نبوده و صرفاً اغراض سیاسی در آنها نهفته بود. 

استراتژی قرآن و پیامبر در مذاکره با دشمن چیست؟گفتگو|رجبی دوانی: ادعای سازشکاری در صلح امام حسن(ع) تحریف تاریخ است/ نرمش قهرمانانه یعنی افزایش بازدارندگی

اما اخیراً یکی از مفاهیم دیگری که در توجیه مسئلۀ مذاکره در فضای سیاسی جامعه عنوان شد، دعوت قرآن به «جدال أحسن» با کافران بود. برای روشن شدن قضیه، نیاز است آیۀ مدنظر مورد بررسی و موشکافی قرار دهیم. 

این آیه، مربوط به 46 سورۀ عنکبوت است. خداوند در این آیه می‌فرماید با اهل کتاب جز با روشی نیکو مذاکره و گفت‌وگو نکنید: «وَ لا تُجادِلُوا أَهْلَ الْکِتابِ إِلاَّ بِالَّتی‏ هِیَ أَحْسَنُ إِلاَّ الَّذینَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ وَ قُولُوا آمَنَّا بِالَّذی أُنْزِلَ إِلَیْنا وَ أُنْزِلَ إِلَیْکُمْ وَ إِلهُنا وَ إِلهُکُمْ واحِدٌ وَ نَحْنُ لَهُ مُسْلِمُون‏» یعنی و با اهل کتاب جز با نیکوترین شیوه گفتگو نکنید، مگر با کسانى از آنان که [در گفتگوى با شما] ظالمانه به میدان آیند، و بگویید به آنچه به سوى ما و به سوى شما نازل شده است، ایمان داریم و معبود ما و معبود شما یکى است و ما تسلیم [ فرمان‏ها و احکام ] او هستیم».

نکتۀ اول اینکه «جدال احسن» به گفتگویى گفته مى‏‌شود که همراه آن طعنه، استهزا، ناسزا و اهانت نباشد، بلکه بر اساس استدلال و محبّت و با انگیزه‌‏هاى اصلاحى باشد. از کلمۀ‏ «قُولُوا» بعد از سفارش به جدال احسن، استفاده مى‏‌شود که این لحن آیه، خود نمونۀ جدال احسن است. دیگر اینکه تبادل نظر و گفتگوى صحیح میان مکتب‏‌ها، فرهنگ‏‌ها و امّت‏‌ها مورد قبول اسلام است. همچنین از این آیه برداشت می‌شود، تمام مخالفان اسلام، ستمگر نیستند و بلکه عده‌ای از آنها ظالمند؛ پس باید مخاطبانِ خود را بشناسیم و با هر دسته به نوعى مناسب برخورد کنیم، زیرا براى ستمگران، منطق،گفتگو و نرمش کارساز نیست.

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان و در توضیح آن می‌فرماید «مجادله وقتى نیکو به شمار مى‏‌رود که با درشتخویى و طعنه و اهانت همراه نباشد، پس یکى از خوب‌هاى مجادله این است که: با نرمى و سازش همراه باشد. دیگر اینکه شخص مجادله‌کننده از نظر فکر با طرفش نزدیک باشد، به این معنا که هر دو علاقه‌‏مند به روشن شدن حق باشند و در نتیجه هر دو با کمک یکدیگر حق را روشن کنند و لجاجت و عناد به خرج ندهند، پس وقتى این شرط با شرط اول جمع شد، حسن و نیکویى مجادله دو برابر مى‌‏شود». 

اما نکتۀ مهمی که در موضوع «مجادله أحسن» بر آن سر پوش گذاشته شد، استثناء کردن گفت‌وگو و مذاکره با ظالمان در همان آیۀ مدنظر است؛ لذا خداوند پس از آنکه می‌فرماید با اهل کتاب «مجادلۀ احسن» کن، تأکید دارد «إِلاَّ الَّذینَ ظَلَمُوا»؛ یعنی مراقب باش با ظالمان حتی مجادلۀ احسن هم نداشته باشی. 

علامه در ادامۀ تفسیر خود دربارۀ این فراز می‌نویسد «پس از آنکه مؤمنین را نهى مى‏‌کند از مجادله با اهل کتاب، مگر آن مجادله که احسن و بهترین طرق مجادله باشد، از اهل کتاب جمعى را استثناء مى‏‌کند و مى‏‌فرماید مگر آن عده از اهل کتاب را که ستم کردند و مراد از ستم به قرینه سیاق این است که:

آن اهل کتاب که شما مى‌‏خواهید با او مجادله کنید، معاند نباشد و نرمى و ملاطفت در سخن را حمل بر ذلت و خوارى نکند، که در این صورت مجادله به طریق احسن نیز فایده‌‏اى به حال آنان ندارد، چون هر چه بیشتر نرمى به خرج دهى، او خیال مى‏‌کند این نرمى از بیچارگى و ضعف تو است و یا مى‏‌پندارد که مى‌‏خواهى با این خلقِ خوشت او را به دام بیندازى و از راه حقش به راه باطل ببرى، این قسم افراد ظالمند که مجادله هر قدر هم احسن باشد سودى نخواهد بخشید. (ترجمه تفسیر المیزان، (موسوی، محمدباقر) ج‏16، ص 205)

این نوع برداشت از آیات قرآن و به عبارت دیگر تقطیع آیات قرآن، مسبوق به سابق است؛ آنجا که موضوع معاهده مجدد پیامبر (ص) با کفاری که نقض عهد کردند (با اشاره به آیۀ56 سورۀ انقال) از سوی مسئولان مطرح شد، در حالی که خداوند در دو آیۀ بعد تأکید دارد اگر بیم خیانت دارید، دست از مذاکره بردارید بلکه مقابله به مثل و لغو قرارداد را هم اعلام کنید: «و هر گاه (با ظهور نشانه‌هایی) از خیانت گروهی بیم داشته باشی (که عهد خود را شکسته حمله غافلگیرانه کنند) مقابله به مثل کن و به آنها اعلام کن (که پیمانشان لغو شده است) زیرا خداوند خائنان را دوست نمی‌دارد». 

یادداشت: سعید شیری

منابع:
تفسیر المیزان (علامه طباطبایی)
تفسیر نور (حجت الاسلام قرائتی)


انتهای‌پیام/ 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: رئیس جمهور تفسیر قرآن قرآن کریم رئیس جمهور تفسیر قرآن قرآن کریم اهل کتاب آیات قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۸۷۹۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مذاکره با بانك توسعه اسلامی برای تامین مالی ۳ پروژه جدید ایران

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا از وزارت اقتصاد، سید احسان خاندوزی که برای شرکت در پنجاهمین مجمع بانک توسعه اسلامی به ریاض سفر کرده است در گفتگویی اظهار کرد: امسال پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک توسعه اسلامی به عنوان بزرگترین نهاد مالی کشور‌های مسلمان است.

وی ادامه داد: ۵۷ کشور مسلمان عضو از تسهیلاتی که این بانک برای پروژه‌های زیرساختی انرژی آموزش بهداشت و سلامت تزریق می‌کند استفاده می‌کنند، ما هم در ایران به عنوان یکی از سه سهامدار بزرگ که از ابتدا نقش آفرین بودیم در پنجاهمین سالگرد مجمع عمومی بانک در ریاض شرکت فعالانه داشتیم.

خاندوزی گفت: در این اجلاس هم بخش خصوصی کشور مشارکت وسیعی داشت، هم نمایندگان بخش‌های دولتی، وزارت اقتصاد و سایر وزارتخانه‌های ذیربط در این دوره حضور فعال دارند.

وی تاکید کرد: تنها نهادی که علی رغم تحریم‌های ظالمانه آمریکا همچنان در تامین مالی پروژه‌ها از اعتبارات بین‌المللی به طرح‌های عمرانی کشور کمک می‌کند، بانک توسعه اسلامی است.

وزیر اقتصاد یادآور شد: ما امروز ۱۱ طرح مهم در استان‌های مختلف داریم که تامین مالی آنها به صورت ارزی توسط بانک توسعه اسلامی انجام می‌شود.

وی گفت: در سال‌های ۹۷ تا ۱۴۰۰ مشکلاتی در نظام بازپرداخت ایران وجود داشت که موجب توقف عمرانی جمهوری اسلامی ایران شده بود؛ دولت سیزدهم با اهتمام جدی این موانع و مشکلات را برطرف کرد و مجدداً شاهد این هستیم که تزریق به پروژه‌های ایران از سوی بانک توسعه اسلامی آغاز شده است.

وی اظهار کرد: در مجمع سالانه بانک توسعه اسلامی غیر از اینکه صورت‌های مالی بانک به تصویب می‌رسد، خط مشی سال آینده بانک توسعه اسلامی نیز توسط وزرای قتصاد عضو تعیین می‌شود.

وی با اشاره به پیشنهاد ایران که در این نشست مطرح خواهد شد، گفت: یک پیشنهاد مهم پنجره تامین مالی ترجیحی است که با نرخ‌های ترجیحی و حمایتی بتواند از طرح‌ها در کشور‌هایی که نیاز به پروژه‌های حمایتی دارند استفاده کند. جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد خود را برای تاسیس این پنجره تامین مالی ترجیحی ارائه داده است و امیدواریم مصوب شود.

خاندوزی خبر داد: یکی از نکاتی که در دستور کار مذاکرات ما با بانک توسعه اسلامی است؛ اضافه کردن سه پروژه مهم حوزه بهداشتی درمانی و دانش بنیان کشور به ۱۱ پروژه‌ای است که قبلاً تامین مالی آنها توسط بانک توسعه اسلامی انجام شد.

وی تاکید کرد: در حاشیه اجلاس سالانه جلساتی با وزرای اقتصادی کشور‌های عضو به خصوص کشور‌های هدف که نقش پررنگ تری در تعاملات اقتصادی ما دارند به ویژه در خاورمیانه و شمال آفریقابه صورت دوجانبه تنظیم کرده‌ایم؛ البته دیدار مفصلی با همتای سعودی خود خواهم داشت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خشونت بی‌منطق علیه حق‌طلبی دانشجویان آمریکا دردی از ظالمان دوا نمی‌کند
  • حمایت نمایندگان مجلس از دانشگاهیان حامی مردم مظلوم غزه در آمریکا و اروپا
  • مذاکره با برزیل برای برگزاری دیدار تدارکاتی
  • مذاکره با برزیل برای برگزاری دیدار تدارکاتی با فوتسال ایران
  • فیلم/ هتک حرمت مجدد قرآن کریم در سوئد
  • هتک حرمت مجدد قرآن کریم در سوئد | ویدئو
  • مذاکره با بانك توسعه اسلامی برای تامین مالی ۳ پروژه جدید ایران
  • تلاوت آیات سوره بقره از سوی گروه تواشیح بین المللی تسنیم
  • کتاب «سقوط اسرائیل» به چاپ ششم رسید
  • آیت‌الله نجفی تهرانی درگذشت