Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- زهرا بهرامی: پس از اصلاح ماده ۶۶ آئین نامه دادرسی، قوه قضائیه از سازمان حفاظت محیط زیست خواست تا نماینده تشکل‌های مردم نهاد را معرفی کنند و بر اساس این ماده سمن‌های محیط زیستی (تشکل‌های مردم نهاد) می‌توانند علیه مخربان غیرقابل جبران طبیعت اعلام نظر کنند.

در واقع با اصلاح این آئین نامه، سمن‌های محیط زیستی در کشور دارای جایگاه حقوقی شده و می‌توانستند در تصمیم‌گیری‌های مهم زیست محیطی کشور مشارکت کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در اردیبهشت‌ماه سال ۹۴ و در زمان ریاست معصومه ابتکار در محیط زیست کشور، نخستین نشست مشورتی تشکیل شبکه ملی سمن‌های محیط زیستی و منابع طبیعی به میزبانی گلستان برگزار شد.

۶ سال از برگزاری نخستین نشست شبکه ملی سمن‌های محیط زیستی کشور می‌گذرد و به بهانه بازخوانی فعالیت‌های انجام شده برای توسعه این شبکه با دبیرشبکه سمن‌های محیط زیستی و منابع طبیعی استان گلستان و عضو هیئت مدیره شبکه ملی سمن‌های محیط زیستی کشور به گفتگو نشستیم و رضا پاداش از حمایت‌های کم فروغ مدیران برای حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی گلایه کرد و متذکر شد که سمن‌های محیط زیستی مخالف توسعه صنعتی و اقتصادی استان و کشور نیستند و نیامده‌ایم با توسعه مخالفت کنیم.

*در دولت یازدهم نخستین نشست مشورتی تشکیل شبکه ملی سمن‌های محیط زیستی و منابع طبیعی کشور به میزبانی گلستان برگزار شد و از آن تاریخ تا به امروز برای توسعه شبکه و فرهنگ حفاظت از محیط زیست چه کرده‌اید؟

شیوه‌نامه تشکیل شبکه ملی سمن‌های محیط زیستی در دهه‌های گذشته تدوین شده بود اما در در دولت نهم و دهم مسکوت مانده بود و در سال ۹۳ پس از اصلاح آئین دادرسی و تأکید قوه قضائیه، بازبینی شیوه‌نامه انجام و در سال ۹۴ با تشکیل نخستین نشست مشورتی به میزبانی گلستان، این شیوه نامه ابلاغ شد و بنده به عنوان دبیر نشست‌های کشوری انتخاب شده بودم.

پس از تشکیل شبکه استانی سمن‌های محیط زیستی و منابع طبیعی گلستان، بنده به عنوان دبیر شبکه استانی و نماینده گلستان در نشست‌های کشوری هم انتخاب شدم.

در واقع از همان اردیبهشت‌ماه طبق شیوه‌نامه ابلاغی فعالیت‌ها آغاز و تلاش شد شبکه سازی در تمام استان‌ها اتفاق بیفتد و تا مردادماه همان سال نمایندگان ۳۱ استان انتخاب شدند و تا آبانماه و نشست چهارم بخش عمده آئین نامه و اساسنامه تشکیل شبکه سمن‌های محیط زیستی و منابع طبیعی استانی و ملی مصوب شد.

پس از آن انتخابات برگزار و اعضای هفت نفره هیئت مدیره شبکه ملی انتخاب شدند و هم‌اکنون در تلاش هستیم طی دو سه ماه آینده انتخابات دور سوم شبکه ملی را برگزار کنیم.

*در توسعه شبکه استانی هم گامی برداشته شد؟

در سال‌های گذشته بیشتر بر روی تشکیل شبکه ملی و ثبت آن و به دست آوردن جایگاه حقوقی متمرکز شدیم.

*در حال حاضر گلستان چند تشکل فعال دارد؟

در حال حاضر ۳۷ تشکل و سازمان مردم نهاد در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی در گلستان فعال است اما تنها ۶ تشکل ثبت شده در وزارت کشور داریم و هنوز بسیاری از این تشکل‌ها پروانه فعالیت رسمی را از فرمانداری‌ها و بخشداری‌ها و… دریافت نکرده‌اند.

البته تعداد قابل توجهی از اساتید و فعالان محیط زیستی استان عضو افتخاری شبکه سمن‌های محیط زیستی گلستان هستند که به ما در حوزه‌های مختلف مشاوره می‌دهند اما حق رأی ندارند.

*حمایت هم می‌شوید؟

اگر منظور شما از حمایت، حمایت مسئولان و مدیران استانی است که باید بگویم در سال‌های گذشته حمایت‌ها بسیار کم و نگاه حمایتی سلیقه‌ای بوده است. اکثر مدیران فعالان حوزه محیط زیست را عده‌ای آدم شکم سیر می‌دانند که هیچ دغدغه‌ای جز پاکیزگی محیط زیست و حفاظت از حیات وحش ندارند؛ هنوز فعالیت دراین حوزه را لوکوس می‌دانند و محیط زیست را مقابل توسعه می‌بینند اما تمام گپ ما این است هیچ توسعه‌ای بدون توجه به محیط زیست میسر نیست؛ ما به دنبال توسعه پایدار هستیم.

*شاید این نگاه از آنجا شکل گرفته که هر طرح به ظاهر توسعه‌ای مانند تله‌کابین یا توسعه گردشگری و … در گلستان مطرح می‌شود شما مخالفت کرده‌اید؟

ما با اصل تله کابین مخالف نیستیم. بحث ما این است اگر قراره تله کابین اجرا شود در شهری مثل گرگان چرا در ناهارخوران که هم‌اکنون در بن بست ترافیکی قرار دارد می‌خواهیم این پروژه را اجرا کنیم چرا این طرح را در هزارپیچ و یا از آب بندان توشن و … اجرا نمی‌کنیم که درختان کمتری قطع شود.

بحث اصلی ما این است که باید توسعه پایدار و همه جانبه در حوزه گردشگری، صنعت و.. رقم بخورد و نباید تنها به توسعه گردشگری و یا صنعتی توجه کنیم.

در مورد آشوراده هم همینطور، ما با توسعه گردشگری در آشوراده مخالف نیستیم ما می‌گوئیم اول بندرترکمن را راه بیندازید و محل استقرار و پذیرایی مسافر آماده کنید بعد بروید سراغ آشوراده که ذخیرگاه زیست کره است.

تأکید می‌کنم ما مخالف توسعه اقتصادی و صنعتی استان و کشور نیستیم؛ کمک‌ها و حمایت‌ها از تشکل‌های محیط زیستی بسیار محدود و سلیقه‌ای است؛ ما نیامده‌ایم مقابله کنیم؛ احساس می‌کنم خلأ اصلی در گفتمان سازی است ما هنوز نتوانسته‌ایم در مورد مسائل مختلف گفتمان کنیم من معتقدم با گفتگو می‌توانیم بسیاری از مسائل را حل کنیم.

*اگر از صحبت‌های شما درست متوجه شده باشم در چندین سال گذشته تمرکز شبکه ملی و استانی بر تثبیت جایگاه خود بوده تا فرهنگ‌سازی و توسعه شبکه؟

بله بیشتر تلاش کردیم زیرساخت‌های شبکه را آماده کنیم و جایگاه حقوقی شبکه تثبیت شود تا با تغییر دولت‌ها خانه نشین نشویم و با تغییر مدیران و سلیقه‌ها و دیدگاه‌های مختلف در مقابل هم قرار نگیریم.

تشکل‌های محیط زیستی در کشور از سال ۱۳۱۴ فعالیت خود را آغاز کرده‌اند و در برابر تخریب‌ها و آسیب‌ها در مقابل دولت‌ها ایستاده‌اند و اما هیچگاه جایگاه حقوقی نداشتند. طی سال‌های گذشته تلاش کردیم به سمت قانون‌مدار بودن و تثبیت جایگاه حقوقی شبکه سمن‌ها گام برداریم تا در تصمیم‌گیری‌ها یک نماینده تام الاختیار داشته باشیم.

*به عنوان آخرین سوال؛ وضعیت محیط زیست استان و کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

گلستان یک قسمت از ۳۱ قسمت کشور است؛ وضع محیط زیست کشور خوب نیست و برای اثبات این مدعا همین کافی است که یک وزیر می‌گوید امسال باید ۵۰۰ نقطه کشور را برای هتل سازی آماده کنیم و وزیر دیگر از آماده سازی ۶۰۰ نقطه برای معدن‌کاوی خبر می‌دهد؛ این یعنی اینکه تا پایان سال هزار و ۱۰۰ نقطه تخریب در محیط زیست و طبیعت اتفاق می‌افتد.

بازهم تأکید می‌کنم ما مخالف توسعه گردشگری و صنعتی نیستیم ما می‌گوئیم حل معضل بیکاری و رونق ارزآوری صنعتی نباید همراه با نابودی محیط زیست و طبیعت باشد و تأکید ما بر توسعه پایدار و همه جانبه است.

کد خبر 5204462

منبع: مهر

کلیدواژه: سمن ها حفاظت از محیط زیست آشوراده تله کابین گرگان ویروس کرونا روز قدس روز جهانی قدس شب قدر کرمانشاه آمار کرونا عکس استانها بوشهر ماه مبارك رمضان شیوع کرونا ماه رمضان ۱۴۰۰ فلسطین شب احیا اردبیل سمن های محیط زیستی تشکیل شبکه ملی توسعه گردشگری جایگاه حقوقی نخستین نشست مخالف توسعه محیط زیست شبکه سمن ها شیوه نامه تشکل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۳۴۹۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم ابلاغ ممنوعیت عرضه کیسه پلاستیکی رایگان در فروشگاه‌ها

خادم ثامنی با بیان اینکه تمرکز دستگاه‌های اجرایی کشور بیشتر بر عملیاتی شدن ماده ۳ آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی است، گفت: «مطابق این ماده، باید در تمام فروشگاه‌ها و مغازه‌های کشور به‌جز میوه‌فروشی‌ها، توزیع رایگان کیسه‌های پلاستیکی ممنوع شود. فلسفه تدوین این ماده، ناشی از آن بوده است که در حال حاضر در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و دیگر مراکز خرید، کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت پایین به‌صورت رایگان بین مردم توزیع می‌شود و همین مسئله، شهروندان را به استفاده هرچه بیشتر از این کیسه‌ها ترغیب می‌کند.»

به گزارش ایلنا، «مهدی خادم ثامنی» مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌زیست به مناسبت «هفته زمین پاک» با شعار «مشارکت مردم، ایران در برابر پلاستیک، نجات زمین»، درباره آخرین وضعیت به ثمر رسیدن وعده‌های مطرح‌شده توسط مدیران این سازمان مبنی بر برنامه‌ریزی برای کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی در کشور، توضیح داد: یکی از مهمترین اقداماتی که از ابتدای دوره مدیریتی فعلی در دستور کار سازمان حفاظت محیط‌زیست قرار گرفت، برنامه‌ریزی برای کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی به دلیل ورود این کیسه‌های مخرب به چرخه پسماند و اثرات زیان‌بار آن‌ها بر طبیعت کشور بود که بر همین اساس، آبان‌ماه ۱۴۰۱ آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی به تصویب هیات وزیران رسید.

وی افزود: طبق ماده ۲ آیین‌نامه مذکور، تولیدکنندگان کیسه‌های پلاستیکی باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنند که در یک بازه زمانی پنج‌ساله، سالانه ۲۰ درصد از حجم تولید کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت کمتر از ۲۵ میکرون خود را کاهش دهند و به جای آن‌ها کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر یا سازگار با محیط‌زیست را جایگزین کنند تا بعد از پنج سال، کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت کمتر از ۲۵ میکرون کاملا از چرخه تولید و مصرف کشور کنار گذاشته شود. در ماده ۶ این آیین‌نامه نیز اعلام شده است که سازمان ملی استاندارد باید با همکاری سایر دستگاه‌های ذی‌ربط، استاندارد ملی تولید کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر را تدوین کند.

تحریم‌ها مانع اجرای استاندارد‌های ملی سنجش کیفیت کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر

خادم ثامنی با بیان این که در اواسط سال ۱۴۰۲، استاندارد ملی تولید کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر تصویب و ابلاغ شد، اظهار داشت: در راستای اجرای استاندارد‌های ملی تولید کیسه‌های سازگار با محیط‌زیست، سازمان ملی استاندارد موظف است آزمایشگاه‌های منتخب را به نحوی تجهیز کند تا ادعای تولیدکنندگان مبنی بر تولید کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر در آن‌ها به‌درستی مورد راستی‌آزمایی قرار گیرد. اما با توجه به این که در حال حاضر، هنوز تجهیزات آزمایشگاهی لازم برای بررسی استاندارد‌ها و سنجش کیفیت کیسه‌های سازگار با محیط‌زیست در کشورمان به اندازه کافی تهیه نشده و تحریم‌ها نیز سازمان استاندارد را در تهیه تجهیزات لازم با مشکل مواجه کرده است، سازمان محیط‌زیست هنوز تولیدکنندگان کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت زیر ۲۵ میکرون را تحت فشار نگذاشته است که الزاما از تولیدات خود بکاهند و کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر را جایگزین کنند.

مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: با توجه به مشکلات موجود در زمینه سنجش کیفیت کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر در کشور، جلساتی را با دفتر تدوین استاندارد‌های ملی سازمان استاندارد برگزار کرده‌ایم که بتوانیم استاندارد‌های لازم در این زمینه را مقداری ساده‌تر کنیم تا قابلیت اجرای بیشتری داشته باشد. اگر این استاندارد‌ها را تعدیل کنیم، آزمایشگاه‌های منتخب مربوط به بررسی استاندارد‌ها و سنجش کیفیت کیسه‌های سازگار با محیط‌زیست را راحت‌تر تجهیز خواهیم کرد و می‌توانیم به فرآیند تولید کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر در کشور سرعت ببخشیم. البته با توجه به این که مواد اولیه تولید این کیسه‌ها از خارج وارد می‌شود، اصولا هزینه تولید کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر، چند برابر کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت ۲۵ میکرون است و تولید آن‌ها برای تولیدکنندگان داخلی توجیه اقتصادی ندارد.

وی با اشاره به این نکته که هزینه بالای تولید کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر، بسیاری از کشور‌های دنیا را به این نتیجه رسانده است که این کیسه‌ها الزاما نمی‌توانند جایگزین مناسبی برای کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت پایین باشند، عنوان کرد: راهکار مناسب‌تر از جایگزینی کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر با کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت زیر ۲۵ میکرون، این است که اساسا شرایطی را فراهم کنیم که مردم به‌جای استفاده از کیسه‌های یک‌بار مصرف، کیسه‌های چندین‌بار مصرف را مورد استفاده قرار دهند که این کیسه‌ها می‌تواند شامل ساک‌ها یا کیسه‌های پارچه‌ای و همچنین ساک‌های پلاستیکی ضخیم باشد. این کار هم از نظر اقتصادی توجیه بیشتری دارد و هم بیشتر به نفع محیط‌زیست است، بخصوص که ابهامات زیادی درباره نحوه تجزیه کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر در طبیعت به‌ویژه در مناطق سردسیر وجود دارد.

فروشندگان باید بابت توزیع کیسه‌های پلاستیکی، به طور مستقیم از مردم پول بگیرند

خادم ثامنی با بیان این که با توجه به مشکل موجود در زمینه جایگزینی کیسه‌های زیست‌تخریب‌پذیر با کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت زیر ۲۵ میکرون، تمرکز دستگاه‌های اجرایی کشور بیشتر بر عملیاتی شدن ماده ۳ آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی است، یادآور شد: مطابق این ماده، باید در تمام فروشگاه‌ها و مغازه‌های کشور به‌جز میوه‌فروشی‌ها، توزیع رایگان کیسه‌های پلاستیکی ممنوع شود. فلسفه تدوین این ماده، ناشی از آن بوده است که در حال حاضر در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و دیگر مراکز خرید، کیسه‌های پلاستیکی با ضخامت پایین به صورت رایگان بین مردم توزیع می‌شود و همین مساله، شهروندان را به استفاده هرچه بیشتر از این کیسه‌ها ترغیب می‌کند.

مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط‌زیست با تاکید بر این که رایگان بودن توزیع کیسه‌های پلاستیکی ظاهری است و نه واقعی، تصریح کرد: فروشندگان در عمل قیمت کیسه‌های پلاستیکی را در حاشیه سود خود در نظر می‌گیرند، اما به طور مستقیم بابت این کیسه‌ها از مشتریان خود پولی دریافت نمی‌کنند؛ بنابراین اولا باید این نکته برای مردم روشن شود که پول کیسه‌های پلاستیکی را نیز عملا به فروشنده پرداخت می‌کنند و این کیسه‌ها را به صورت رایگان به دست نمی‌آورند، ثانیا باید ترتیبی اتخاذ شود که تمام فروشگاه‌ها و مغازه‌ها، مانند نانوایی‌ها که بابت دادن کیسه پلاستیکی به مشتری‌ها، هزینه جداگانه‌ای از آن‌ها می‌گیرند، همین کار را انجام دهند تا مردم رفته‌رفته به این نتیجه برسند که اگر کیسه چندبارمصرف همراه خود داشته باشند، هزینه کمتری را برای خریدشان پرداخت خواهند کرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر از کل آیین‌نامه کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی، همین بند مربوط به ممنوعیت توزیع رایگان این کیسه‌ها به طور کامل در سطح کشور عملیاتی شود، کمک بزرگی به طبیعت ایران خواهد شد و تاثیر بسیار مهمی در کاهش تولید پسماند‌های ناشی از مصرف کیسه‌های پلاستیکی خواهد گذاشت. در همین راستا جلسات متعددی را با مسئولان وزارت صمت و مدیران فروشگاه‌های زنجیره‌ای برگزار کرده‌ایم و خوشبختانه آن دوستان نیز رویکرد محیط‌زیستی مناسبی را در این زمینه اتخاذ کرده‌اند و با توجه به این که تمام کشور‌ها به سمت مصرف هرچه کمتر کیسه‌های پلاستیکی رفته‌اند، مدیران ما نیز به این نتیجه رسیده‌اند که بهتر است هرچه زودتر اقدامات اجرایی و فرهنگ‌سازی لازم برای رسیدن به این هدف را در کشورمان انجام دهیم.

دیگر خبرها

  • هنرمندان برای حل مشکلات زیست‌محیطی پای کار آمدند
  • تقاضای ارتقاء جایگاه مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی در جلسه هم اندیشی نیشابور
  • سلامت و محیط زیست؛ دستمایه تبلیغات میلیاردی
  • حداقل چند درصد اقتصاد جهان وابسته به ذخایر ژنتیکی است؟
  • معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک/ حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • زمین پاک یکی از ارکان مهم محیط زیست است
  • حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم/ معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک
  • جامعه‌شناسی محیط‌زیست
  • لزوم ابلاغ ممنوعیت عرضه کیسه پلاستیکی رایگان در فروشگاه‌ها