Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-08@03:32:22 GMT

گیاه‌خواری نشانگرهای سلامتی را افزایش می‌دهد

تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۷۴۴۶۴

گیاه‌خواری نشانگرهای سلامتی را افزایش می‌دهد

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از یورکالرت، نشانگرهای زیستی می­‌توانند اثرات بد و خوبی در سلامتی داشته باشند، باعث پیشرفت یا پیشگیری از سرطان، بیماری­‌های قلبی عروقی  مرتبط با سن و سایر بیماری­‍های مزمن شوند و به طور گسترده­‌ای برای ارزیابی تاثیر رژیم­‌های غذایی بر سلامتی مورداستفاده قرار گرفته­‌اند بااین‌حال مزایای متابولیک مرتبط با گیاه‌خواری مشخص نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای درک این‌که آیا انتخاب رژیم غذایی می‌­تواند تفاوتی در سطح نشانگرهای بیماری در خون و ادرار ایجاد کند، محققان دانشگاه گلاسگو انگلستان، یک مطالعه مقطعی انجام دادند و داده­‌های ۱۷۷ هزار و ۷۲۳ شرکت­‌کننده سالم (از ۳۷ تا ۷۳ سال) را در مطالعه بانک اطلاعات پزشکی انگلستان تجزیه‌وتحلیل کردند. این شرکت­‌کننده‌­ها هیچ تغییر عمده­‌ای در رژیم غذایی طی پنج سال گذشته گزارش نکردند.

شرکت­‌کنندگان بر اساس گزارش فردی از رژیم غذایی خود، به‌عنوان گیاه‌خوار ( ۴۱۱۱ شرکت‌کننده که گوشت قرمز، مرغ یا ماهی نمی‌خورند) یا گوشت‌خوار (۱۶۶ هزار و ۵۱۶  شرکت‌کننده) گروه‌بندی شدند. محققان ارتباط ۱۹ نشانگر زیستی خون و ادرار مربوط به دیابت، بیماری­‌های قلبی عروقی، سرطان، کبد، سلامت استخوان و مفاصل و عملکرد کلیه را بررسی کردند.

حتی پس از محاسبه عوامل تاثیرگذار بالقوه از جمله سن، جنسیت، تحصیلات، قومیت، چاقی، سیگارکشیدن و مصرف الکل مشخص شد که گیاه‌خواران در مقایسه با گوشت‌خواران به طور قابل‌توجهی سطوح پایین­‌تر از ۱۳ نشانگر زیستی ازجمله کلسترول کل، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) که کلسترول بد نامیده می­‌شود، آپولیپوپروتئین A (مرتبط با بیماری‌­های قلبی عروقی)، آپولیپوپروتئین B (مرتبط با بیماری‌­های قلبی عروقی)، گاما - گلوتامیل ترانسفراز (GGT) و آلانین آمینوترانسفراز (AST) نشانگرهای عملکرد کبد که التهاب یا آسیب سلول‌­ها را نشان می‌دهند، فاکتور رشد شبه انسولین (IGF-۱  هورمونی که رشد و تکثیر سلول‌­های سرطانی را تقویت می­‌کند)، اورات، پروتئین کل و کراتینین (نشانگر بدتر شدن عملکرد کلیه) دارند.

بااین‌حال، افراد گیاه‌خوار همچنین دارای سطوح پایین­‌تر نشانگرهای زیستی مفید از جمله کلسترول خوب لیپوپروتئین (HDL) با چگالی بالا و ویتامین D و کلسیم (مرتبط با سلامت استخوان و مفاصل) هستند. علاوه بر این، آنان به طور قابل‌توجهی سطح بالاتری از چربی‌ها (تری گلیسیرید) در خون و سیستاتین C داشتند (که نشان‌دهنده یک وضعیت ضعیف­‌تر در کلیه است).

هیچ ارتباطی برای سطح قند خون (HbA۱c)، فشارخون سیستولیک، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST، نشانگر آسیب به سلول‌­های کبدی) یا پروتئین واکنش‌پذیر C (CRP، نشانگر التهابی) یافت نشد.

دکتر کارلوس سلیس-مورالز از دانشگاه گلاسگو، انگلستان و سرپرست تحقیق می‌­گوید: «یافته­‌های ما غذای واقعی برای تفکر ارائه می­‌دهد. از آنجا که گوشت قرمز و فرآوری شده با بیماری­‌های قلبی و برخی سرطان­‌ها مرتبط است، افرادی که رژیم گیاه‌خواری را دنبال می­‌کنند، تمایل دارند بیشتر از سبزیجات، میوه‌ها و آجیل‌های حاوی مواد مغذی، فیبر و سایر ترکیبات بالقوه مفید استفاده کنند. این تفاوت­‌های تغذیه‌­ای ممکن است به شما توضیح دهد که چرا به نظر می­‌رسد گیاه‌خواران دارای سطوح کمتری از نشانگرهای زیستی بیماری هستند که می‌­تواند منجر به آسیب سلولی و بیماری­‌های مزمن شود.»

محققان خاطرنشان کردند، اگرچه مطالعه آنان گسترده بود اما این تحقیق از نوع مشاهده‌­ای بود، بنابراین نمی­‌توان در مورد علت و معلول بودن آن نتیجه گرفت. آنان همچنین به چندین محدودیت اشاره می­‌کنند از جمله این‌که فقط یکبار نمونه­‌های نشانگر زیستی را برای هر شرکت­‌کننده آزمایش کرده‌­اند و این احتمال وجود دارد که نشانگرهای زیستی با توجه به عوامل غیرمرتبط با رژیم غذایی مانند بیماری­‌های موجود و عوامل سبک زندگی نامحدود نوسان داشته باشند. آنان همچنین اظهار کردند: گزارش میزان مصرف رژیم غذایی بر اساس پرسشنامه‌های فراوانی غذا بود که همیشه قابل اعتماد نیست.

نتایج این تحقیق در کنگره اروپا در مورد چاقی (ECO) که در هفته جاری به‌صورت آنلاین برگزار شده، ارائه شده است.

منبع: ایسنا

کد خبر 600386 برچسب‌ها سلامت گیاهخواری گیاه‌ خوار تغذیه

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: سلامت گیاهخواری گیاه خوار تغذیه نشانگرهای زیستی قلبی عروقی رژیم غذایی گیاه خوار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۷۴۴۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دریافت قند برای بدن امری حیاتی است

مصرف بیش از حد مواد قندی و اختصاص بخش عظیمی از رژیم غذایی روزانه به خوراکی‌هایی مانند قند، شکر، شیرینی و شکلات باعث می‌شود تا اضافه وزن، چاقی، دیابت و بسیاری دیگر از بیماری‌ها گریبانگیر افراد شود، بیماری‌هایی که هرکدام می‌تواند تبعات ناگواری داشته باشد و فرد را به سمت یک زندگی غیر عادی و یا مرگ زودرس سوق دهد. اما این تمام ماجرا نیست و می‌بینیم که افراد برای پیشگیری از بروز چنین بیماری‌هایی به صورت خود سر و یا با مشاوره گرفتن از بلاگرهای فضای مجازی و بدون مراجعه به پزشک متخصص، اقدام به حذف یکباره قند می‌کنند! در واقع از آن طرف بام می‌افتند و بدون اطلاع از وضعیت سوخت و ساز بدنشان، خود را در شرایطی قرار می‌دهند که می‌تواند زمینه‌ساز بروز بیماری‌های دیگری باشد.

خدیجه رحمانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و متخصص علوم تغذیه در گفت‌وگو با پانا با اشاره به اینکه قند یا گلوگز مهم‌ترین منبع انرژی در دسترس برای تمامی سلول‌های بدن است، گفت: «مغز و گلبول‌های قرمز از قند برای دریافت انرژی استفاده می‌کنند و اصلا به همین دلیل است که مصرف آن به حد نیاز بسیار ضروری است.»

این استاد دانشگاه افزود: «براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، میزان قند دریافتی توسط هر شخص باید بین صفر تا ۱۵ درصد از کل کالری دریافتی در طول روز باشد. همچنین در کنار آن نیز باید افراد کربوهیدرات‌ها را در سبد غذایی خود قرار دهند تا بدن بتواند انرژی مورد نیاز خود را به تامین کند.»

این متخصص علوم تغذیه با بیان اینکه بحث افراط و تفریط در مصرف مواد غذایی وجود دارد،‌ بیان کرد: «دریافت قند برای بدن امری حیاتی است اما مصرف بیش از حد آن انواع و اقسام بیماری‌های مختلف را در پی دارد و حذف آن نیز باعث به وجود آمدن اختلال در ارگان‌های مختلف بدن می‌شود که اصلی‌ترین آن‌ها مغز است، همچنین افت قند خون شایع‌ترین اتفاقی است که پس از حذف آن رخ می‌دهد و عملکرد گلبول‌های قرمز نیز مختل خواهد شد.»

رحمانی با تاکید بر اینکه مصرف معمول قند مشکلی به وجود نخواهد آورد و حتی بیماران دیابتی نیز به منابع طبیعی قند نیاز دارند، اظهار کرد: «افرادی که نمی‌خواهند قند، شیرینی، شکلات و یا شکر مصرف کنند، می‌توانند روزانه ۳ عدد خرما، ۲ قاشق غذا خوری کشمش، ۲ قاشق غذاخوری توت خشک و سه قاشق عسل را جایگزین کنند تا قند بدن تامین شود.»

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پایان تاکید کرد: «در نتیجه حذف کامل قند از رژیم غذایی موضوعی غیر اصولی است و مبنای علمی ندارد و افرادی که بدون اطلاع از وضعیت متابولیکی خود این کار را انجام می‌دهند، باید منتظر بروز بیماری‌های مختلف باشند.»

منبع: پانا

دیگر خبرها

  • نشستن بیشتر از ۵ ساعت؛ افزایش ۲ سانتی‌متری دور کمر
  • تاثیر منفی صدای ترافیک بر سلامتی بدن
  • دم گیلاس؛ معجونی شفابخش برای درمان بیماری‌ها
  • چگونه آلزایمر را درمان کنیم؟
  • دم گیلاس ؛ معجونی شفابخش برای درمان بیماری‌ها
  • رویداد صدرا بستر افزایش همکاری بین دانشگاه و صنعت است
  • دریافت قند برای بدن امری حیاتی است
  • حقایق مهم و جذاب درباره سلامتی بدن
  • اهمیت این ویتامین برای سلامتی قلب
  • ابتلای درختان نارنج شیراز به بیماری نماتد