Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از چابک آنلاین، مراتع یکی از منابع مهم تجدیدپذیر کشور هستند که نقش اساسی در حفظ و پایداری محیط زیست و منابع آب و خاک کشور ایفا می‌کنند.

ازجمله اثرات مهم وجود مراتع در کشور می‌توان به، حفظ خاک و جلوگیری از فرسایش آن، تنظیم گردش آب در طبیعت، حفظ ذخایر ژنتیکی گیاهی و جانوری، ایجاد فضای سبز و تلطیف هوا، تامین علوفه مورد نیاز احشام عشایری وروستایی، تامین بخشی از پروتئین مورد نیاز کشور و تولید محصولاتی نظیر گیاهان دارویی اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طبق آخرین آمار 82 میلیون هکتار از اراضی ایران یعنی در حدود 50 درصد از کشور را مراتع تشکیل می‌دهند، اما این آمار همیشه یکسان نخواهد بود چراکه مراتع همواره با خطراتی روبرو هستند و تکانه‌های اقلیمی بر میزان تاب آوری آن‌ها تاثیر گذار است.

ساده‌تراینکه درصورت عدم توجه به موقع به ریسک‌های مراتع،منابع طبیعی در خطر تبدیل شدن به بیابان قرار می‌گیرند.

 مراتع با ریسک‌های مختلفی همچون آتش سوزی و چرای بی رویه روبرو هستند اما در سالجاری یکی از مهمترین خطراتی که مراتع کشور را تهدید می‌کند، کاهش چشمگیر نزولات جوی، خشکسالی وکم آبی است.

درواقع خشکسالی و کم آبی دو نوع خسارت را با خود برای مراتع به همراه می‌آورد.

اول خسارت مستقیم که باعث خشکیدگی گیاهان مراتع می‌شود و دوم خسارت غیر مستقیم که سبب می‌شود تا گیاهان براثر کم آبی و تنش آبی دچار ضعف سیستماتیک شده و در نتیجه آماده برای عوارض، بیماری‌ها و حتی آفات شوند.

به‌طور معمول، مراتع براساس میزان ماده خشک در هکتار به مراتع خوب، متوسط و ضعیف دسته بندی می‌شوند و خشکسالی سبب می‌شود که میزان علوفه خشک در هکتار هر مرتع کاهش پیدا کند که درنهایت باعث ایجاد مشکلات برای دامداری سنتی می‌شود.

به دلیل همین اهمیت حفظ مراتع به‌عنوان ثروت ملی در تمام دنیا،دولت‌ها سیستم بیمه‌ای را برای این بخش در نظر گرفته‌اند.

سیستم‌های بیمه‌ای در دنیا برای حمایت از مراتع به چند صورت تقسیم می‌شوند.

یکی سیستم‌های تک خطره و یا سیستم‌های نوین بیمه‌ای که در آن از سیستم بیمه‌های شاخص ( index insurance )استفاده می‌شود و براساس آن اگر نزولات جوی از یک میزانی پایین‌تر بیاید خسارت آن برآورد می‌شود.

کارشناسان نکته مثبت بیمه‌های شاخص را کاهش هزینه های اداری دانسته و می‌گویند در این سیستم امکان حمایت بیشتردولت‌ها از زیست بوم‌های مرتعی فراهم می‌شود.

درحالیکه ضرورت حفظ و بیمه مراتع بسیار روشن است اما گفته می‌شود که پوشش بیمه مراتع در بعضی از استان‌های کشور بسیار پایین است و برخی از بهره برداران از منابع طبیعی تمایلی به بیمه کردن این مراتع ندارند.

یک کارشناس صنعت بیمه، مرتع را ثروتی ملی خواند و افزود: حفاظت از مراتع یکی از امور حاکمیتی است که با مشارکت مردم انجام می‌شود و متولی آن در تمام کشورها خود حاکمیت است.

"رامین امینی زارع"، ادامه داد: بخشی از حق بیمه مراتع را بهره‌بردارها پرداخت می‌کنند و مابقی آن را دولت‌ها می‌پردازند، ممکن است سهم حق بیمه دولت در یک محصول مانند دام سبک 80 درصد و یا در گل ارکیده 10 درصد و یا صفر باشد.

وی، بیان کرد: مراتعی بیمه می‌شوند که مرتع دار دارای دفترچه‌های بهره‌برداری مرتع هستند و مراتع خارج از این سیستم و در عرصه‌های طبیعی، بیمه‌ای ندارند زیرا برای بیمه باید فردی باشد که حق بیمه را پرداخت کند و از نظر سیستم بیمه‌ای هرکسی حق بیمه را پرداخت کند حفاظت و بیمه برای آن انجام می‌شود.

این کارشناس صنعت بیمه، اذعان داشت که بیمه مرتع اجباری نبوده و اختیاری است اما بهره برداران بسیاری که از مزایای بیمه آگاه هستند علاقه مند به بیمه کردن مراتع هستند و حتی مواردی وجود دارد که یک مرتع دار 100 هزار هکتار مرتع را بیمه کرده است.

امینی زارع، گفت: بیمه مراتع هنگامی رونق می‌گیرد که بیمه بخش کشاورزی و منابع طبیعی اجباری باشد و از قانون اعداد بزرگ تبعیت کند و آن زمان میزان حق بیمه هم بسیار کاهش خواهد یافت و امکان حمایت هم بیشتر خواهد شد.

این کارشناس صنعت بیمه، براهمیت رعایت سیستم‌های حفاظت مرتع و مدیریت کلان تاکید کرد و گفت:چّرای بی‌رویه یکی از مواردی است که بسیار به مراتع آسیب می‌زند و باید محدود شود و "چّرای هدایت شده" که همان دستورات سازمان جنگل‌ها و مراتع و آبخیزداری کشور است، به صورت کامل انجام شود.

امینی زاری گفت که خسارت وارد شده به مراتع تا حد زیادی قابل پایش و پیشگیری است و افزود: مهمترین نکته استفاده از سیستم های سنجش از راه دور است که کشور ما امکانات آن را برای پایش مراتع دارد و می‌تواند از طریق ماهواره مراتع کشور را پایش کند، ضمن آنکه سیستم رصد و کنترل پهبادی کشور هم در کنترل خسارت مراتع اثر بخش است و از سوی دیگر تهیه هواپیما و هلی کوپترهای اطفای حریق بسیار ضروری و مهم است.

پربیننده ترین ایران خودرو در سال ۹۹ چه تعداد محصول تولید کرد؟

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: صنعت بیمه انتخابات ۱۴۰۰ بیمه مراتع بیمه ای حق بیمه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۶۴۰۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران | بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می دهد؟ | ۹۵ درصد حریق ها عامل انسانی دارد

همشهری آنلاین – مجیدجباری: در حالی که وسعت و تعداد آتش سوزی عرصه های جنگلی و مرتعی کشور در سال ۱۴۰۱ به نسبت سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ کاهش چشمگیری را تجربه کرد و به نسبت، سال آرام طبیعت ایران نام گرفت، اما سال ۱۴۰۲ آتش سوزی طبیعت ایران هم به لحاظ تعداد و هم از نظر وسعت با افزایش چشمگیری مواجه شد. این درحالی است که براساس آخرین داده‌های آماری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به صورت میانگین سالانه بیش از ۲۱هزار هکتار جنگل‌ و مرتع ایران در آتش می‌سوزد.

حالا علی ملکی آهنگران، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی کشور از وقوع هزار و ۷۰۴ فقره آتش سوزی به مساحت ۱۲ هزار و ۴۳۰ هکتار در عرصه‌های منابع طبیعی طی سال گذشته خبر داد و گفت:« بررسی این آمار در مقایسه با سال قبل از آن افزایش ۸۲ درصدی تعداد آتش سوزی ها و ۳۲۳درصدی مساحت آتش سوزی‌ها را نشان می دهد. آتشی که به گفته عباسعلی نوبخت، ‌رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور عامل ۹۵درصد آن عامل انسانی دارد.

سیدناصرالدین عمادی،مشاور رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اما درگفت‌وگو با همشهری آنلاین درباره آتش سوزی مراتع و جنگل‌های کشور بیان کرد: «حریق در عرصه‌های منابع طبیعی را می‌توان به شکل‌های سطحی، تنه‌ای، تاجی و زیرزمینی مشاهده کرد که در کشور ما اکثر آتش‌سوزی‌ها در عرصه‌های طبیعی به شکل سطحی اتفاق می‌افتد.»

قلب سبز ایران، هیزم آتش کباب و قلیان | ۸.۵ میلیون مترمکعب جنگل در سال ذغال می‌شود | روزانه ۵۰۰ هکتار از جنگل‌های کشور ازبین می‌رود + اینفوگرافیک

او افزود: «عوامل مختلفی در بروز و توسعه حریق در منابع طبیعی وجود دارد. حضور دامداران، جنگل‌نشینان و روستاهای داخل جنگل، بی‌احتیاطی رهگذران، شکارچیان و چوپانان، افزایش جمعیت گردشگران طبیعت و حوادث ناشی از آن و همچنین افراد سودجو و فرصت‌طلب که عرصه‌های طبیعی را به‌خاطر افزایش اراضی زراعی خود به آتش می‌کشند، ازجمله مهم‌ترین عوامل آتش‌سوزی در طبیعت کشور به‌حساب می‌آید.»

او تصریح کرد: «گسترش اراضی احیاشده با گونه‌های سوزنی‌برگ و وجود درختان پوسیده، شکسته و افتاده در جنگل که احتمال وقوع حریق را افزایش می‌دهد، ضعف در اجرای موارد فنی نظیر عملیات بهداشتی و پرورشی توسط بخش‌های مربوطه و مجریان طرح‌ها به‌ویژه در سطح جنگل‌کاری‌ها، بروز پدیده خشکسالی‌های پی در پی طی سالیان اخیر و کمبود نیرو و امکانات و غیره... از دیگر عوامل آتش سوزی در طبیعت و عرصه‌های منابع طبیعی کشور است.»

مشاور رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به ساعات آتش سوزی در طبیعت ایران اشاره کرد و گفت: «با بررسی آمارهای موجود، بیشترین ساعات حریق در شبانه‌روز بین ساعت ۱۲ظهر تا ۱۸ است. ضمن اینکه در عرصه های شمالی کشور ماه‌های آذر، دی و بهمن و در عرصه های خارج از شمال، خرداد، تیر و مرداد، حادترین ماه‌های حریق هستند و روزهای تعطیل و آخر هفته نیز بحرانی‌ترین روزهای وقوع حریق در هفته به حساب می آیند.»

کد خبر 847542 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها منابع طبیعی آتش‌ سوزی گیاهان و درختان محیط زیست جنگل حریق محیط زیست ایران محیط زیست سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور

دیگر خبرها

  • ضرورت استفاده از هوش مصنوعی و پهپاد‌ها برای حفاظت از جنگل‌ها
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران / بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می‌دهد؟
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران | بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می دهد؟ | ۹۵ درصد حریق ها عامل انسانی دارد
  • بازنگری تعاریف درجه بندی مراتع
  • تاثیر افزایش دستمزدها در رشد تعداد بیمه‌شدگان
  • دست درازی صهیونیست‌ها به گنجینه ایران
  • نسخه کاغذی جایگزین نسخه نویسی الکترونیک در زمان قطعی سامانه بیمه سلامت
  • چگونگی خدمات‌دهی به بیماران در زمان قطع سامانه نسخه‌نویسی الکترونیک بیمه سلامت
  • نجات گردشگران گم‌شده در جنگل‌های خلیل‌شهر بهشهر