Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-06@23:31:12 GMT

بازار سنتی یزد مرمت می‌شود

تاریخ انتشار: ۹ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۰۷۵۹۸۴

بازار سنتی یزد مرمت می‌شود

سمیه گلابگیریان- خبرنگار

شهر یزد به واسطه قرار گرفتن در کنار جاده ابریشم، همواره مورد توجه تجار و صاحبان سرمایه بوده و از نظر تجاری موقعیت قابل توجهی داشته است. توسعه این شهر و عناصر تشکیل دهنده آن در دوران قبل و بعد از اسلام رشدی کُند اما مداوم داشته است.

بازارها نبضِ اقتصادی شهرها هستند و بازار یزد هم در مرکز اصلی شهر همراه با عناصر مرتبط با آن و محله‌هایی در اطراف، سیستمی منسجم را فراهم آورده که بر اساس موقعیت اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اقلیمی، طراحی و ساخته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شواهد نشان می دهد که بازار یزد در قرن چهارم هجری رشد را در مرحله جدیدی آغاز کرده ولی در برخی دوران مانند زمان حکومت تیمور و پسرش شاهرخ یا در اواخر قرن هشتم و نهم هجری با رونق و تحولات بزرگی همراه بوده است.

مارکوپولو تاجر معروف ایتالیایی در سفرش به یزد در زمان حکومت تیمور و پسرش شاهرخ می‌نویسد؛ «یزد شهر بزرگی است که از لحاظ تجارت و رفت و آمد نقطه مهمی به شمار می رود. یک نوع پارچه ابریشمی و طلایی در آن جا بافته می شود که به پارچه یزدی مشهور است و به همه جای دنیا صادر می‌شود».

بسیاری معتقدند تقسیم بازار یزد به واسطه خیابان کشی که در زمان پهلوی اول و حکومت رضا شاه انجام شد، اشتباه بوده زیرا تقلیدی از سبک غربی‌ها بود و سبب شد انسجام بازار از بین برود و به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم شود.

در حال حاضر بازار سنتی یزد فضای مابین خیابان امام خمینی (ره) در شرق، خیابان ملااسماعیل و محله لب خندق در غرب، دیوار تاریخی‌شهر، محله شاهزاده فاضل و محله دارالشفا در شمال و محله‌های گودال مصلی و هاشم‌خان در جنوب را پوشش می‌دهد.

سه صنعت قالی بافی، طلا سازی و نساجی از گذشته‌های دور جزو سه صنعت اصیل و تاریخ‌دار در یزد بوده‌اند و در حال حاضر نیز در بازار سنتی یزد صنایع دستی، طلا، شیرینی یزدی، پارچه و فرش عرضه می‌شود. کارگاه‌های تولیدی هم همچون کارگاه مازاری(حناسابی) و حلوایی و رنگرزی، با معماری خاصِ خود بخشی از آن را به خود اختصاص داده‌اند.

مالکیت در بازارهای یزد معمولا به صورت خصوصی و وقفی است و گاهی نیز نهادها مالکیت آن را به عهده دارند ولی در سال‌های اخیر موضوع بازآفرینی و مرمت این بازار در دستور کار جدی دستگاه‌های متولی مانند میراث فرهنگی و شهرداری قرار گرفته که با کمک بازاریان در حال انجام است.

اختصاص 1.5 میلیارد تومان برای مرمت بازار سنتی

«سید مصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد درباره مرمت بازار یزد می‌گوید: مقرر شده که مرمت بازارهای تاریخی یزد به صورت یک سوم توسط میراث فرهنگی، یک سوم از سوی شهرداری‌ و یک سوم آن توسط بازاریان انجام شود که در همین راستا میراث فرهنگی مرمت بازار شاهزاده فاضل را از دو سال پیش آغاز کرده و مرمت اضطراری بام بخش عمده‌ای از بازار که حدود 40 سال به حال خود رها شده بود را تاکنون انجام داده‌ایم.

وی ادامه می‌دهد: در حال حاضر مرمت بام بازارهای زرگری و مسگری را در دست اقدام داریم که بازار مسگری تمام شده و بازار زرگری هم مراحل پایانی خود را طی می‌کند.

به گفته‌ فاطمی، مرمت داخل بازار مسگری نیز شروع شده و ساماندهی خیابان قیام و میدان امیر چخماق را در برنامه داریم که قسمت «ستی فاطمه» و «آب انبار پنج بادگیری» در میدان امیرچخماق در حال انجام است.

وی در مورد کف سازی این بازار نیز عنوان می‌کند: شهرداری درباره کف‌سازی بازار سنتی پیشنهاد ایجاد کانال مشترکی برای تاسیسات را ارائه داده که در جلسه‌ با حضور معاون عمرانی استاندار مطرح و توافق شد در صورت مشارکت دستگاه‌های آب، برق و گاز، عملیاتی شود.

فاطمی با بیان این که میراث فرهنگی تاکنون حدود 1.5 میلیارد تومان برای مرمت بازار سنتی یزد هزینه کرده است، اظهار می‌کند: تقریباً امسال مرمت بازار زرگری و مسگری را انجام می‌دهیم و در بودجه سال 1400  قسمت دوم بازار زرگری را مرمت خواهیم کرد.

آزادسازی مغازه‌های مجاور مسجد امیرچخماق

«سید محمد رستگاری» فرماندار یزد نیز در مورد مرمت بازار سنتی شهر می‌گوید: موضوع مرمت بازار و ساماندهی میدان امیرچخماق از دو سال پیش با اولویت مرمت بام بازار، هم به لحاظ امنیتی و هم به لحاظ میراثی آغاز شده است.

وی تصریح می‌کند: در مرحله اول تجهیزات اضافی و فرسوده بازاریان با کمک خود آنها جمع آوری شد و میراث فرهنگی با اختصاص اعتباراتی برای مرمت راسته‌های مختلف بازار از سال گذشته اقدامات لازم را شروع کرده که همچنان در بخش‌های دیگر بازار تداوم دارد.

فرماندار یزد بیان می‌کند: قسمت‌های آخر بازار نیز نمای بسیار نامناسبی به لحاظ وجود سقف‌های شیروانی داشت که بخش‌های منتهی به «مسجد فرط» از سوی شهرداری در حال جمع آوری شیروانی‌ و بازسازی مجدد سقف است.

رستگاری از مرمت حصار بخش دروازه مهریز، جمع آوری و ساماندهی تابلوها و ریسه‌های برق داخل بازار برای مرمت زیر سقف بازار خبر می‌دهد و می‌گوید: در جلسه اخیر موضوع ایجاد کانال مشترک تاسیسات بازار نیز مطرح شد که در حال بررسی و پیگیری است.

به گفته وی، طرح راسته بازار شاهزاده فاضل نیز به صورت پایلوت از سوی شهرداری در حال پیگیری است و مشکلات تامین نور روی بام نیز به لحاظ مسائل امنیتی با کمک خود بازاریان نیز در حال انجام است ولی بحث‌های دیگری مانند ساماندهی دوربین‌های نظارتی نیز مطرح است که در دراز مدت در دستور کار قرار دارد.

فرماندار یزد درباره ساماندهی میدان امیرچخماق نیز می‌گوید: در همین راستا اقداماتی به دنبال آشکارسازی گنبد «ستی فاطمه» و در راستای ساماندهی نماهای پیرامون میدان در حال انجام و در بخش‌هایی از آن احتمال ایجاد کانال مشترک تاسیسات در دست بررسی است.

رستگاری در پایان با اشاره به ایجاد سرویس بهداشتی برای گردشگران با سبک و صیاق معماری سنتی در میدان امیرچخماق، مهمترین بحث در ساماندهی میدان را موضوع جابجایی مغازه‌های الحاقی مقابل و مجاور مسجد داخل میدان و آزادسازی این بخش‌ها عنوان می‎کند.

کد خبر 604465

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: میدان امیرچخماق بازار سنتی یزد میراث فرهنگی حال انجام مرمت بازار برای مرمت بازار یزد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۷۵۹۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صف خرید پهپادهای ایرانی؛ پس از موفقیت در میدان عملیاتی

تحلیلگران و کارشناسان نظامی در غرب تاکید دارند که پهپادهای ایرانی کارآمدی خود را در میدان‌های واقعی اثبات کرده‌اند و به همین دلیل با استقبال کشورهای زیادی روبه‌رو شده‌اند.

به گزارش مشرق، پایگاه تحلیلی نظامی «Breaking Defense» در گزارشی به ارزیابی یکی از پیامدهای جهانی عملیات موشکی پهپادی «وعده صادق» پرداخته و آورده است باوجود همکاری و مقابله گسترده چند کشور در کنار اسرائیل با تسلیحات پرتاب شده تهران اما علاقه جهانی به پهپادهای ایرانی رو به کاهش نیست و تحلیلگران می‌گویند بازار پراشتیاقی در سراسر جهان برای دسترسی و خرید پهپادهای به نسبت ارزان و کارآمد ایران وجود دارد.

نویسنده گزارش تصریح کرد: شاید اسرائیل و متحدانش توانسته باشند با تعداد زیادی از ۳۰۰ پهپاد و موشکی که ایران در حمله بی‌سابقه خود به اسرائیل پرتاب کرد، مقابله کنند اما به نظر کارشناسان این امر مشتریان پرنده‌های بدون سرنشین تهران را منصرف نکرده است.

«فابیان هینز» پژوهشگر دفاعی و نظامی در موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک، معتقد است: بیشتر کشورهایی که به پهپادهای ایرانی علاقه مند هستند، می‌خواهند از آنها در مقابل دشمنان توانمندی همچون آمریکا و اسرائیل استفاده کنند. برای این کشورها قابلیت‌های دشمنان پیشرفته‌ همچون ایالات متحده در رهگیری این تسلیحات چندان نگران کننده نیست. پهپادهای تهاجمی ایرانی کارایی خود را به خوبی اثبات کرده‌اند.

«ساموئل بندت» کارشناس هوش مصنوعی و سیستم‌های بدون سرنشین در اندیشکده CNA در واشنگتن نیز عنوان داشت که مخالفت‌های اسرائیل هم بر بازار فروش ایران به‌ویژه به کشورهایی که به دنبال اتخاذ رویکرد سیاسی و نظامی مستقل از غرب هستند، تأثیر نخواهد گذاشت.

این گزارش با بیان جزئیاتی از تعداد و نوع پهپادها و موشک‌های مورد استفاده ایران در «وعده صادق» مدعی شد که ایران ۱۷۰ پهپاد شاهد ۱۳۱ و شاهد ۱۳۶ را در کنار بیش از ۳۰ موشک کروز و بیشتر از ۱۲۰ موشک بالستیک به سمت اهدافی در اسرائیل شلیک کرد. طبق این تحلیل، در سال‌های اخیر خانواده پهپادهای شاهد به دلیل استفاده موفق در چند سناریوی عملیاتی توجه گسترده‌ای را در جهان به خود جلب کرده‌اند که مهمترین محل نمایش آن‌ها در اوکراین بوده است.

«ژان مارک ریکلی» رئیس بخش ارزیابی ریسک‌های جهانی و نوظهور در مرکز سیاست‌های امنیتی ژنو هم به Breaking Defence مدعی شد: اوکراین ویترین قدرتمندی را برای پهپاد شاهد ارائه کرد ضمن آنکه حتی اگر این پهپادها در حمله به اسرائیل شکست خورده باشند، آن ها اثبات کردند که هزینه قابل توجهی را به طرف مقابل تحمیل می‌کنند.

وی تصریح کرد: استفاده از موشک‌های گران‌قیمت برای نابودی این پهپادهای ارزان هزینه زیادی را به بار می‌آورد مهمتر آنکه توانمندی‌های مدافع را از بین می‌برد. در مورد اسرائیل هم انهدام پهپادها هزینه‌ای بیشتر از پهپادها را در بر داشت.

ریکلی با بیان اینکه محاسبه فوق، پهپادهای ایران را برای بسیاری از خریداران بین المللی جذاب کرده است، افزود: بازار بالقوه ایران شامل کشورهایی می‌شوند که از سوی غرب تحریم شده‌اند یا هراسی از تحریم آن‌ها ندارند و مایل هم نیستند شرایط غربی‌ها هنگام فروش تسلیحات را بپذیرند.

طبق این گزارش، علاقه به خرید پهپادهای ایرانی حتی پس از بحث‌ها و انکارهای فراوان در مورد استفاده روسیه از این پرنده‌ها علیه اوکراین بیشتر هم شد. چند ماه بعد از آن یک مقام ارشد ایرانی اعلام کرد که ۲۲ کشور به خرید پهپادهای ساخت ایران ابراز علاقه کرده‌اند. «یوآو گالانت» وزیر دفاع اسرائیل هم در ماه فوریه مدعی شد که ۵۰ کشور در حال مذاکره با تهران برای خرید موشک و پهپادهای این کشور هستند.

حتی یکی از کارشناسان «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» هم عنوان داشت که «اکنون پهپادهای ایرانی در چهار قاره آسیا، آفریقا، اروپا و آمریکای جنوبی در میدان عملیات حضور دارند.»

این گزارش در زمینه رقبای ایران در بازار پهپادها نیز آورده است: تحلیلگران پهپادهای ایرانی را راه حلی کم هزینه‌تر می‌دانند. ... با اینکه چین در صدر صادرات حوزه پهپاد قرار دارد اما کارشناسان می‌گویند که ایران فراتر از پکن است و رقبای اندکی هم در بازار خاص خود دارد.

هینز در این رابطه تاکید کرد که ایران در رده پهپادهای برد بلند، جنگی و انتحاری کارآمدی اثبات شده‌ای دارد. ضمن آنکه در واقعیت هم شرکت‌های چندانی در این بازار مطرح هستند.

طبق تحلیل فوق، وقتی بسیاری از کارشناسان برای نخستین بار با گزارش‌هایی در مورد وابستگی روسیه به پهپادهای ایران برخورد کردند، شگفت‌زده شدند.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • بازگشت دلار به کانال ۵۹هزار
  • اطلس فرهنگی تهران تهیه می‌شود
  • صف خرید پهپادهای ایرانی؛ پس از موفقیت در میدان عملیاتی
  • بازگشت دلار به کانال ۵۹/دلار تلگرامی خریدار ندارد
  • اجرای طرح ساماندهی تردد موتورسیکلت‌ها در میدان امام اصفهان
  • مرمت پل خاتون کرج آغاز شد
  • مرمت خانه‌های تاریخی اردبیل امسال تعیین تکلیف می‌شود
  • تسریع در آزادسازی میدان جلوخان در ۱۴۰۳/ گره ۱۳ ساله میدان امام علی (ع) را باز می‌کنیم
  • ساخت ۴۰ میدان تره بار در پایتخت
  • عمارت «شجاع‌السلطنه» بهار در دو قدمی تخریب