Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@11:11:59 GMT

انواع سرطان‌ و راه‌های پیشگری از ابتلا به این بیماری

تاریخ انتشار: ۱۳ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۱۶۶۴۳

انواع سرطان‌ و راه‌های پیشگری از ابتلا به این بیماری

ایسنا/چهارمحال و بختیاری عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه سرطان‌ به‌عنوان یک بیماری ژنتیکی شناخته می‌شوند، گفت: عامل پنج تا ۱۰ درصد از انواع سرطان‌ها می‌تواند ارثی و خانوادگی باشد و حدود ۸۰ درصد سرطان‌ها تک‌گیر هستند، یعنی تنها یک عضو خانواده را درگیر می‌کند.

مجتبی عمادی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه می‌توان سرطان را از لحاظ نوع شکل‌گیری به دو دسته تقسیم‌بندی کرد، اظهار کرد: در نوع نخست، سلول‌های سرطانی می‌توانند خودشان را به تعداد زیاد تولید کنند و در نوع دوم، سلول‌های سرطانی به بافت‌های اطراف هجوم برده و در نهایت از طرق مختلف به بخش‌های دیگر بدن سرایت می‌کنند که به نوع دوم دگرنشست می‌گویند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به اینکه تومورهای بدخیم به‌عنوان سرطان شناخته می‌شوند، افزود: دو نوع نحوه تشکیل سلول‌های سرطانی که در بالا ذکر شد، ویژگی تومورهای بدخیم است، تومورهای خوش‌خیم مانند زگیل‌ها هستند و تعداد سلول‌های درگیر در این نوع تومورها به تعداد محدود است و خصوصیات تومورهای بدخیم به ندرت در انواع خوش‌خیم دیده می‌شود.

دانشیار گروه ژنتیک دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه سرطان‌ها به‌عنوان بیماری ژنتیکی شناخته می‌شوند، گفت: بین پنج تا ۱۰ درصد از سرطان‌ها می‌توانند ارثی و خانوادگی باشند و حدود ۸۰ درصد سرطان‌ها تک‌گیر هستند بدین معنا که تنها یک عضو خانواده را درگیر می‌کند، یعنی جزء سرطان‌های ارثی و خانوادگی شناخته نمی‌شوند.

عمادی با بیان اینکه زمانی‌که سرطانی ارثی باشد یعنی این دسته از سرطان‌ها در یک خانواده نسبت به خانواده‌های دیگر بیشتر دیده می‌شود، ادامه داد: در سرطان‌های ارثی امکان اینکه بتوان الگوی توارثی خاص را برای آن مشخص کرد، وجود دارد، برای مثال آیا یک نوع سرطان در همه نسل‌های یک خانواده منتقل می‌شود یا خیر و یا تنها در نسل خاصی دیده می‌شود؟ این الگوها در ژنتیک تحت عنوان اوتوزومان غالب یا اتوزومان مغلوب دسته‌بندی می‌شوند.

وی با اشاره به انواع سرطان خانوادگی، تصریح کرد: تفاوت این نوع سرطان با نوع ارثی این است که این نوع سرطان، سلول‌های سرطانی در خانواده و نسل‌های بعد تکرار می‌شود، اما اینکه بتوان چه الگوی توارثی را به آن نسبت داد، سخت است.

دانشیار گروه ژنتیک دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه نشانه‌هایی برای تفاوت قائل شدن بین سرطان خانوادگی و ارثی وجود دارد، اضافه کرد: مثلا زمانی که تعداد زیادی از یک مدل سرطان در یک خانواده دیده می‌شود، آن سرطان ارثی است و یا اگر سرطانی که مثل سرطان روده که در سن بالا خود را نشان می‌دهد، در سن پایین، بروز پیدا کند، نشان‌دهنده ارثی بودن آن است.

عمادی افزود: در اعضایی مانند چشم، کلیه و پستان که حالت جفت دارند، اگر سرطان همزمان در هر دو جفت خود را نشان دهد و یا در یک خانواده یک خواهر و یک برادر به یک مدل سرطان مبتلا شوند، نشان‌دهنده ارثی بودن سرطان است.

وی خاطرنشان کرد: اگر سرطانی که مربوط به یک جنس است، در جنس مخالف مشاهده شود، نشان‌دهنده ارثی بودن سرطان است، مثلا یک مرد مبتلا به سرطان پستان شود.

عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه در سرطان‌های ارثی و خانوادگی، تغییرات ژن می‌تواند از والدین به فرزندان و به نسل‌های پیاپی منتقل شود، گفت: چنان‌ چه تست‌های ژنتیکی در افراد خانواده انجام بگیرد، می‌توان از رویه‌های پیشگیری استفاده کرد، مثلا در سرطان پستان اگر مشخص شود دختری، مادر یا مادربزرگ وی مبتلا به این سرطان بوده‌اند، عملیات پیشگیری از بروز این سرطان در آن فرد باید انجام شود.

عمادی چهار سرطان شایع را در ایران به‌ترتیب، سرطان پستان در بانوان، پروستات در آقایان و سرطان معده و روده در هر دو جنس عنوان و بیان کرد: از لحاظ مرگ‌ومیر با سرطان در کشور، بیشترین سرطان‌ها به معده، شش، پستان و پروستات اختصاص دارند.

وی تاکید کرد: همه انواع سرطان‌ها یعنی ارثی، خانوادگی و تک‌گیر، جزو بیماری‌های ژنتیکی تقسیم‌بندی می‌شوند و عمده سرطان‌ها تک‌گیر بوده، یعنی تنها در یک عضو خانواده رخ می‌دهند و نقش عوامل محیطی در این نوع سرطان بسیار موثر است.

دانشیار گروه ژنتیک دانشگاه شهرکرد با بیان اینکه سرطان یک بیماری چند فاکتوری است، گفت: قطعا سبک زندگی در بروز سرطان موثر است، داشتن وزن مناسب، انجام فعالیت فیزیکی در هفته، مصرف میوه و سبزی، دریافت مواد معدنی و ویتامین D، خوردن گوشت سفید، شیردهی در مادران و استفاده از ادویه‌جات در کاهش ابتلا به سرطان نقش دارند.

عمادی خاطرنشان کرد: اضافه‌ وزن، رژیم غذایی غربی، خوردن گوشت قرمز به‌ میزان زیاد، مصرف مواد شیرین مانند نوشابه‌ها، کمبود ویتامین D، نوشیدن مواد الکلی، استعمال سیگار، وجود آرسنیک در آب آشامیدنی، آلودگی هوا، مصرف قرص‌های ضد بارداری، هپاتیت B و   C، ویروس هلیکوباکترپیلوری و ویروس HBV  ( زگیل تناسلی) در ابتلا به سرطان در افراد نقش دارند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی دانشگاهی منطقه چهارمحال و بختیاری سرطان بیماری ارثی ژنتيك دانشگاه شهرکرد ارثی و خانوادگی سلول های سرطانی انواع سرطان دیده می شود یک خانواده نوع سرطان سرطان ها تک گیر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۱۶۶۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۷میلیون ایرانی مبتلا به دیابت؛ زخم‌های دیابت، از سرطان کشنده‌تر است

حسام‌الدین علامه افزود: ۱۴.۱۵ صدم درصد از جمعیت بالای ۲۵ سال به دیابت و حدود ۲۵ درصد از این گروه سنی به «پیش‌دیابت» مبتلا هستند. متاسفانه، آمار و ارقام مربوط به «پیش‌آگاهی به دیابت» نامساعد است؛ به نحوی که حداقل حدود یک سوم از افرادی که به دیابت مبتلا هستند از بیماری خود آگاهی ندارند.

این متخصص درباره وضعیت درمان دیابت در کشور گفت: «درمان موثر» هم از وضعیت نامساعدی برخوردار است؛ فقط حدود ۳۱ درصد از دیابتی‌ها درمان موثر و منجر به کنترل دیابت دارند. یکی از عواملی که منجر به آمار نامساعد درمان موثر دیابت و پیامدهای ناشی از آن مثل زخم مزمن در کشور شده، تحریم‌های اقتصادی و دارویی ظالمانه آمریکا است.

این متخصص ادامه داد: اگرچه واکنش مردم به دیابت نسبت به سرطان، توأم با حساسیت و پرسروصدا نیست اما نکته مهم و اساسی این است که دیابت به دلیل عوارض و مرگ و میری که پس از پیامدهایش از جمله زخم پای دیابتی می‌تواند ایجاد کند باید در کانون توجه قرار گیرد. متاسفانه میزان مرگ و میر ناشی از زخم پای دیابتی نسبت به برخی از سرطان‌های شایع کشور بیشتر است. من بازهم تاکید می‌کنم بیماری دیابت بسیار اهمیت دارد و برای مقابله با این بیماری باید از نظر متخصصان چه در حوزه بالین و چه در عرصه روان‌شناسی سلامت بهره برد.

خطر «بازار سیاه» برای پانسمان‌های نوین دیابت

مدیر کلینیک دیابت، زخم و ترمیم بافت سازمان جهاد دانشگاهی علوم‌پزشکی تهران ادامه داد: استفاده از پانسمان‌های نوین، یکی از موثرترین درمان زخم‌های مزمن است. پانسمان‌های نوین بیشتر وارداتی هستند؛ اگر ارز مورد نیاز با قیمت مناسب و به مقدار کافی در اختیار واردکننده قرار نگیرد با پدیده بازار سیاه در زمینه پانسمان‌های نوین مواجه می‌شویم.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • کمبود این ویتامین باعث سرطان پروستات و سرطان سینه می‌شود
  • پیشتازی ایران در تشخیص مالاریا / مورد بومی ابتلا در کشور گزارش نشده است
  • آیا بهبود یافتگان سرطان سینه بار دیگر به سرطان مبتلا می شوند؟
  • زخم‌های دیابت، کشنده‌تر از سرطان
  • تشخیص زودهنگام سرطان سینه این بار با طراحی یک حسگر
  • کاهش ابتلا به بیماری‌های مشترک بین انسان و دام در یزد
  • خطر افزایش ابتلا به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در فصل گرم سال
  • ۷میلیون ایرانی مبتلا به دیابت؛ زخم‌های دیابت، از سرطان کشنده‌تر است
  • علائم سرطان روده بزرگ را بشناسیم
  • کاهش ۳۰ درصدی ابتلا به بیماری‌های مشترک بین انسان و دام