Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «امتداد نیوز»
2024-05-05@20:46:57 GMT

وزارت راه مشکل کیفیت قیر را حل کرده است

تاریخ انتشار: ۱۳ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۲۰۷۷۵

وزارت راه مشکل کیفیت قیر را حل کرده است

امتداد : عضو هیئت مدیره شرکت پالایش نفت جنت گفت : متأسفانه حمایت خاصی از مجموعه ما صورت نگرفته است، اما چون ما از قدیمی‌ترین تولیدکنندگان قیر هستیم، سعی بر این داشته‌ایم تا همواره بر توان خود استوار باشیم و از هیچ ارگانی کمک نگیریم.

امتداد : عضو هیئت مدیره شرکت پالایش نفت جنت گفت : متأسفانه حمایت خاصی از مجموعه ما صورت نگرفته است، اما چون ما از قدیمی‌ترین تولیدکنندگان قیر هستیم، سعی بر این داشته‌ایم تا همواره بر توان خود استوار باشیم و از هیچ ارگانی کمک نگیریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش امتداد ،احسان خوش نیت عضو هیئت مدیره شرکت پالایش نفت جنت درگفتگو با خبرایران اظهارداشت : از سال ۱۳۸۴ مشغول به تولید قیرهستیم و ازسال ۱۳۹۸ اقدام به توسعه کارخانه و تبدیل آن به پالایشگاه قیرسازی کرده‌ایم و در حال حاضر بزرگترین پالایشگاه قیرسازی خصوصی هستیم.

وی تصریح کرد: مجموعه ما درمرکز کشور واقع شده و عمده فعالیت‌مان تولید قیرهای راهسازی است و شهرداری و وزارت راه بصورت بالقوه با ما همکاری دارند.

عضو هیئت مدیره شرکت پالایش نفت جنت ادامه داد: البته درچندسال اخیر بدلیل ناامنی قیمت ارز صادرات کمتری داشته‌ایم. ما برای راهسازی شهری و روستایی کشورنیاز به قیر باکیفیت داریم و به همین جهت فعالیت‌مان را در جهت تأمین قیرهای راهسازی داخلی برده‌ایم.

وی خاطرنشان کرد: درزمینه خرابی آسفالت جاده‌ها باید گفت که به عوامل متعددی بستگی دارد از جمله؛ قیر مورد استفاده در آسفالت و در این زمینه مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ایران وارد عمل شد و کارخانه‌های قیرسازی را پایش می‌کند که باید طی روش‌های خاصی تولید انجام شود و آزمایشگاه مجهز در اختیار باشد و تست آزمایشگاهی قبل و بعد و حین تولید در آنجا انجام شود تا کیفیت قیر مناسب باشد.

خوش نیت ابرازداشت : با این کار مناسب، عمدتا کارخانه‌های آسفالت سازی معتبر ملزم به این شدند که فقط از واحدهایی خریداری کنند که تأئیدیه مرکز تحقیقات راه و شهرسازی را داشته باشد و وزارت راه در اینجا مشکل کیفیت قیر را حل کرده‌ است.

وی ادامه داد: اما موضوعات دیگری که باعث خرابی آسفالت می‌شود مربوط به کارخانه جاتی است که آسفالت تولید می‌کنند و بهتر است در رابطه با جزئیات بیشتر این موضوع کارشناسان مربوط به آسفالت و راه سازی اظهار نظر کنند.

عضو هیئت مدیره شرکت پالایش نفت جنت تاکید کرد: مشکلات تولید زیاد است و ما فقط تلاش کردیم در حوزه مربوط به فعالیت خودمان، تولید قیر با کیفیت و فروش بالای این محصول خوب عمل کنیم . تاجایی که که طی یکسال اخیر مطالبات زیادی از سازمان های مربوطه و نیز کارخانه آسفالت‌های خصوصی داشته‌ایم و بدلیل پرداخت نکردن کل مبلغ، گردش پول به سختی انجام می‌شود.

وی افزود: کرونا تأثیر بدی روی کار ما داشت و در سال گذشته قیمت جهانی نفت نوسان زیادی داشت که بالطبع مشتریان برای خرید توقف می‌کنند تا قیمت به ثبات برسد و خوشبختانه از یک برهه‌ای به بعد بازار به ثبات نسبی رسید، ولی هنوز با ظرفیتی که یکی دو سال اخیر با آن کار می‌کردیم، نرسیده‌ایم.

خوش نیت یادآورشد: به عنوان تولیدکننده و کارآفرین تمایل داریم تا قیمت ارز واقعی باشد و اینکه ارز داخل بازار براساس عرضه و تقاضا تعیین قیمت شود بهتر است تا اینکه بصورت دستوری سرکوب شود. عضو هیئت مدیره شرکت پالایش نفت جنت در پایان سخنان خود در رابطه با بازار جهانی و داخلی گفت : طی یک سال گذشته کشور عراق بخش عمده ای از مشتریان قیر ایرانی را به دلیل قیمت پایین تر به خود اختصاص داده است که البته اگر پالایشگاه‌های دولتی مواد اولیه‌ای که با آن قیر تولید می‌کنیم را با قیمت مناسبتری به ما عرضه کنند، بیشتر مشکلات ما حل شده و در نهایت جاده‌ها با قیمت مناسب‌تری آسفالت می شود و همچنین صادرات قیر جان تازه ای می گیرد.

منبع: امتداد نیوز

کلیدواژه: داشته ایم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.emtedadnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «امتداد نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۲۰۷۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا سیل امارات عاملی برای گرانی کالا‌های وارداتی می‌شود؟

امارات یکی از کشور‌های مهم در منطقه به شمار می‌رود؛ چرا که بیشترین واردات کالا از طریق امارات صورت می‌گیرد. کالا‌هایی همچون، موبایل و لپ‌تاپ، قطعات خودرو‎، پارچه و پوشاک، دوربین‌های دیجیتالی و قطعات الکتریکی تنها بخشی از کالا‌هایی هستند که از کشور امارات وارد می‌شوند. با توجه به این موضوع، ارتباط کشور با امارات از اهمیت زیادی برخوردار است.

به گزارش تجارت نیوز، بارندگی شدید و جاری شدن سیل بی‌سابقه در این کشور، باعث مشکلات زیادی از جمله، خسارت‌های مالی و جانی، آبگرفتگی خیابان‌ها و بزرگراه‌ها و همینطور اختلال در کار فرودگا‌ه‌ها شده است. از آنجایی که امارات یکی از کشور‌های مهم برای منطقه به شمار می‌رود، احتمال این که این سیل بر واردات کالا و تامین ارز کشور تأثیرگذار باشد، زیاد است.

سیل امارات تامین ارز را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟

محمدرضا فرجی تهرانی، رئیس اتحادیه فناوران رایانه، در گفتگو با تجارت‌نیوز در رابطه با تأمین ارز کشور در دوران بحران امارات به دلیل سیل، گفت: درحال حاضر، بانک مرکزی مدت‌هاست واحد پول درهم را ارائه نمی‌دهد و در کشور‌های مبدأ دیگری همچون، ترکیه و روسیه که بانک مرکزی واحد پول آن‌ها را داراست، تجار ارز تحویل می‌گیرند و به واسطه کارگزاران در امارات، درهم دریافت می‌کنند. بنابراین، این سیل برای تامین ارز از امارات مشکلی ایجاد نمی‌کند.

در ادامه این گفتگو به تأثیرات بخشنامه تخصیص ارز بانک مرکزی اشاره شد. این فعال بخش خصوصی درباره این بخشنامه افزود: طبق این بخشنامه، تجار باید ۷۰ درصد کالا‌های خود را فروخته باشند و در سامانه جامع تجارت ثبت کنند. خریدار هم در سامانه تأیید کرده باشد تا ارز خود را تحویل بگیرد. ممکن است یک توقف ۴ الی ۵ ماهه در واردات کالا به وجود آید و به این ترتیب، چیزی به اسم کالای دپو شده در انبار وجود نخواهد داشت.

نوسان ارز بر قیمت کالا‌ها تأثیر ندارد

وی درباره افزایش قیمت کالا‌های وارداتی از جمله موبایل و لپ‌تاپ اظهار کرد: در شرایط فعلی، بازار در رکود قرار دارد و اگر بازار دچار رکود نبود، امکان افزایش قیمت کالا‌های وارداتی وجود داشت. اما رکود بازار باعث شده فروشندگان به دلیل سیل، قیمت کالا‌ها را بالا نبرند.

وی در ادامه افزود: به چنین کالا‌هایی ارز نیمایی تعلق می‌گیرد و نوسان ارز، بر قیمت کالا‌ها تأثیر ندارد. اگر فروشنده‌ای کالایی را با افزایش قیمت در اختیار مردم قرار می‌دهد، مردم از چنین فروشندگانی خرید نکنند.

این فعال بخش خصوصی درباره تأخیر ورود کالا به کشور از امارات تصریح کرد: بعضی از انبار‌ها به دلیل سیل آسیب دیده‌اند و افرادی که کالا سفارش داده‌اند، ممکن است با تأخیر یک تا دو ماهه، کالا‌های خود را دریافت کنند و این موضوع، به حدی نیست که بازار را دچار مشکل کند.

واردات کالا‌ها دچار مشکل می‌شود؟

فرجی تهرانی در ادامه اشاره کرد: بعد از تعطیلات نوروز، تا زمانی که بازار به حالت عادی برنگردد، تجار به سمت وارد کردن حجم زیادی از کالا نمی ‎روند. آن‌ها معمولا قبل از ایام نوروز کالا وارد کرده‌اند، اما بعد از ایام نوروز ممکن است به دلیل بخشنامه تخصیص ارز، واردات دچار مشکل شود.

وی درباره برگشتن شرایط امارات به حالت عادی و شروع مجدد واردات کالا گفت: در حال حاضر، شرایط در امارات تقریبا به حالت عادی برگشته و اگر مشکل آسیبی که به کالا‌ها رسیده برطرف شود، واردات هم انجام می‌شود.

با توجه به شرایط ذکر شده، سیل امارات مشکلی برای تأمین ارز کشور و همین‌طور مشکل جدی برای واردات کالا از امارات به‌وجود نمی‌آورد.

دیگر خبرها

  • مذاکره وزارت ارتباطات برای ارتقای کیفیت مودم‌های داخلی + فیلم
  • مذاکره وزارت ارتباطات برای ارتقا کیفیت مودم‌های داخلی + فیلم
  • خرید ترازو دیجیتال
  • ۴۰۶ هزار نفر در آزمون استخدامی مشاغل کیفیت‌بخشی وزارت آموزش و پرورش شرکت کردند
  • آیا سیل امارات عاملی برای گرانی کالا‌های وارداتی می‌شود؟
  • برگزاری آزمون گسترده استخدامی مشاغل کیفیت بخشی وزارت آموزش و پرورش توسط جهاد دانشگاهی هرمزگان
  • کیفیت بخشی به مقوله آموزش از اولویت‌های وزارت آموزش و پرورش
  • برگزاری آزمون استخدامی مشاغل کیفیت‌بخشی وزارت آموزش و پرورش
  • برگزاری آزمون استخدامی مشاغل کیفیت‌بخشی وزارت آموزش و پرورش توسط جهاد دانشگاهی
  • برگزاری آزمون استخدامی مشاغل کیفیت‌بخشی وزارت آموزش و پرورش توسط جهاددانشگاهی