Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@21:54:38 GMT

برخورداری ۹۵ درصد جمعیت کشور از نعمت گاز

تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۱۴۴۹۰۳

برخورداری ۹۵ درصد جمعیت کشور از نعمت گاز

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، عمر صنعت گاز در ایران در مقایسه با سایر بخش‌های نفت کشور، کمتر است. در واقع می‌توان صنعت گاز را ثمره انقلاب اسلامی در سال ۵۷ دانست که با شعار ایجاد عدالت انجام شد.

تا پیش از انقلاب به‌جز بخش‌هایی از ۲ شهر کشور و چند روستای محدود، گاز رسانی انجام نشده بود و سوخت اغلب مردم در منازل، صنایع و نیروگاه‌ها، سوخت مایع بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این موضوع اگرچه در آن زمان مشکلی ایجاد نمی‌کرد، اما به مرور با افزایش مصرف و همچنین رشد جمعیت، لزوم تعریف سوختی پاک‌تر و در دسترس‌تر احساس شد. با پایان جنگ تحمیلی هشت ساله و تلاش برای توسعه میدان گازی پارس‌جنوبی، توجه به گاز رسانی در سراسر کشور مورد توجه قرار گرفت تا علاوه بر تنوع در سبد سوخت، امنیت انرژی در کشور نیز افزایش پیدا کند.

در سال ۹۲ سالانه حدود ۱۱ میلیارد دلار سوخت مایع در کشور به مصرف می‌رسید که امکان جایگزینی با گاز طبیعی را داشت.

در ابتدا البته بیشتر گاز رسانی شهری مورد توجه بود زیرا با توجه به جاده‌های ارتباطی و وجود حاشیه‌های امن برای این جاده‌ها، کار گاز رسانی به مراتب آسان‌تر بود. همین موضوع باعث شد تا سرعت گازرسانی شهری شتاب بگیرد تا درصد بهره‌مندی جمعیت شهری کشور از گاز طبیعی تا سال ۱۳۹۲ به ۹۵ درصد برسد.

با این حال در گازرسانی روستایی فقط حدود ۵۴ درصد از جمعیت تا سال ۹۲ به شبکه گاز دسترسی داشتند. در آن سال در مجموع ۸۵ درصد از جمعیت ایران به شبکه سراسری گاز  متصل بودند.

هم‌زمان با روی کار آمدن دولت یازدهم در سال ۹۲، ایران با تحریم‌هایی مواجه بود که به دلیل پرونده هسته‌ای به اقتصاد کشور تحمیل شده بود. این تحریم ‌ها باعث شده بود تا صادرات نفت ایران کاهش داشته باشد و دسترسی به پول نفت نیز با مشکل همراه شود.

مواردی که اعتبارات مورد نیاز برای طرح‌های توسعه‌ای را با فشار روبه‌رو می ‌کرد. با این حال یکی از زمینه‌هایی که نمی‌شد کار را در آن متوقف کرد، روند گاز رسانی بود.

این موضوع علاوه بر آنکه عدالت اجتماعی را در شهرها و روستاها تا حدی محقق می‌کرد، همچنین می‌توانست با افزایش روستاهای گازدار در کشور، امکان مهاجرت معکوس از شهر به روستا را نیز فراهم کند.

با توجه به اهمیت این موضوع اما همچنان کمبود منابع مشکل مهمی بر سر راه تحقق آن بود. با ابتکار دولت یازدهم و همراهی مجلس شورای اسلامی اما در بودجه سال ۹۳، بندی اضافه شد که بعدها به بند «ق» شهرت گرفت.

بر اساس این بند، برای گاز رسانی در کشور، وزارت نفت هیچ بودجه‌ای از دولت دریافت نمی‌کرد بلکه اعتبارات مورد نیاز از محل سوخت‌های مایعی که با گاز رسانی آزاد می‌شوند تامین شد.

درآمد توسعه گازرسانی چقدر بود؟

در سال ۹۲ سالیانه چیزی حدود ۱۱ میلیارد دلار سوخت مایع در کشور به مصرف می‌رسید که امکان جایگزینی با گاز طبیعی را داشت.

با آغاز گازرسانی با استفاده از بند ق، ‌مصرف سوخت مایع که در سال ۹۳  حدود ۳۴.۱ میلیارد لیتر بود، در سال ۹۴ به ۳۱.۷ میلیارد لیتر رسید و ۲.۴ میلیارد لیتر آن با گاز جایگزین شد.

سال ۹۵ این میزان باز هم کاهش پیدا کرد و مصرف سوخت مایع ۲۸.۵ میلیارد را شامل می‌شد. در مقابل مصرف گاز ۵.۳ میلیارد متر مکعب بود.

این روند ادامه داشت تا آنجا که امسال ۱۹.۵ میلیارد لیتر فرآورده نفتی مصرف می‌شود و ۱۳.۸ میلیارد لیتر با گاز جایگزین شده است که نشان‌دهنده کاهش ۴۳ درصدی مصرف فرآورده‌های نفتی قابل جایگزینی گاز از سال ۹۳ تا سال جاری دارد. این میزان جایگزینی البته تا سال ۱۴۰۲ کامل می‌شود و مصرف سوخت مایع قابل جایگزینی با گاز به صفر می‌رسد.

در واقع در حالی که در این سال‌ها ارزش گاز مصرف شده در این محل، ۱۰.۸ میلیارد دلار بوده، ‌ درآمد تجمعی از جایگزینی گاز با سوخت مایع ۱۴.۵ میلیارد دلار برآورد می‌شود.

این اقدام علاوه بر آنکه دسترسی به سوخت را برای مردم و به ویژه روستاییان آسان کرد و به حفظ محیط زیست نیز کمک کرد، ‌همچنین توانست درآمد برای کشور ایجاد کند.

 ارزش ۳۴ میلیارد لیتر فرآورده قابل جایگزینی با گاز که در سال ۹۳ مصرف می‌شد، معادل ۱۱ میلیارد دلار در سال برآورد می‌شود. این میزان به تدریج در کشور با گاز جایگزین شد و از آنجا که گاز سوخت ارزان‌تری به شمار می‌رود، ‌ درآمد افزوده‌ای برای کشور به همراه داشت.

صرفه‌جویی ۵۹ درصدی در مصرف فرآورده‌های نفتی

تا آنجا که از سال ۹۳ تا سال ۹۹، ۶.۵ میلیارد دلار صرفه‌جویی در مصرف فرآورده‌های نفتی حاصل شده است. که نشان‌دهنده صرفه‌جویی ۵۹ درصدی است. در مقابل این صرفه‌جویی، ارزش گازی که در سال جاری جایگزین این حجم فرآورده نفتی شده، ۲.۷ میلیارد دلار است که به معنای درآمدی ۳.۷ میلیارد دلاری تنها در سال ۹۹ از این محل است.

در واقع در حالی که در این سال‌ها ارزش گاز مصرف شده در این محل، ۱۰.۸ میلیارد دلار بوده، درآمد تجمعی از جایگزینی گاز با سوخت مایع ۱۴.۵ میلیارد دلار برآورد می‌شود.

با این اقدام علاوه بر اینکه تا کنون بیش از ۲۰ هزار روستا در دولت تدبیر و امید گازدار شده‌اند، ‌فرصتی بی‌نظیر برای کشور به منظور صادرات فرآورده‌های نفتی فراهم شده است.

کشور سبز شد

اما مهمترین دستاورد آن بود که شتاب گازرسانی در مناطق روستایی و شهری سرعت گرفت تا آنجا که اکنون بیش از ۹۵ درصد از جمعیت کشور به شبکه گاز متصل هستند و به اصطلاح کشور سبز شده است.  

همچنین درصد بهره‌مندی جمعیت شهری کشور از گاز طبیعی تا پایان دولت دوازدهم به ۹۸.۴ درصد و درصد بهره‌مندی جمعیت روستایی کشور از گاز طبیعی تا پایان این دولت به ۸۵ درصد خواهد رسید.

نکته مهم آن است که بدون استفاده از منابع دولتی، مجموع اعتبارات سرمایه‌گذاری شده در دولت‌های یازدهم و دوازدهم برای گازرسانی، ۴۰هزار و ۷۴۱ میلیارد تومان برآورد می‌شود.

با سرمایه‌گذاری انجام شده در دولت تدبیر و امید، تعداد شهرهای گازدار شده در ۸ سال گذشته ۱۹۴ مورد بوده است. اما انقلاب واقعی در گازرسانی روستایی اتفاق افتاد و طی ۸ سال ۲۰ هزار و ۴۰۹ روستا به شبکه گاز متصل شدند.

این اقدام علاوه بر آنکه سوخت آسان و پاک را در اختیار روستاییان قرار داد، از تخریب محیط زیست و استفاده از چوب به ویژه در روستاهای استان‌های غربی کشور جلوگیری کرد.

در این مدت همچنین ۲ میلیون و ۴۱۷ هزار و ۵۹۶ خانوار نیز به جمع مشترکان گاز اضافه شدند.

مصرف گاز ترمز برید

با افزایش شمار مشترکان گاز در کشور اگرچه پیش‌بینی می‌شد که مصرف نیز افزایش پیدا کند، اما رشد مصرف بسیار بالاتر از پیش‌بینی‌ها بود.

مصرف گاز ایرانی‌ها در حالی در سال ۹۲، حدود ۱۵۴ میلیارد متر مکعب اعلام شده که این میزان مصرف در سال ۹۹ به ۲۳۲ میلیارد و ۷۴۹ میلیون متر مکعب رسیده است که نشان‌دهنده رشدی ۵۱ درصدی است.

زنگ خطری که می‌تواند ایران را که دومین دارنده ذخایر گازی جهان است در چند سال آینده از صادرکننده گاز به واردکننده آن تبدیل کند.

مصرف گاز ایرانی‌ها در حالی در سال ۹۲، حدود ۱۵۴ میلیارد متر مکعب اعلام شده که این میزان مصرف در سال ۹۹ به ۲۳۲ میلیارد و ۷۴۹ میلیون متر مکعب رسیده که نشان‌دهنده رشدی ۵۱ درصدی است.

این افزایش مصرف باعث شد تا برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی در زمستان سال گذشته به ۷۲۰ میلیون متر مکعب برسد. در حال حاضر ایران روزانه معادل ۲.۶ میلیون بشکه سوخت مایع از این میدان مشترک گاز برداشت می کند.

همچنین برای تامین پایدار گاز در کشور توسعه میادین غیر مشترک مانند وراوی و هما نیز در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته است. با این حال اقدام مهمتر این است که الگوی مصرف انرژی در کشور در همه بخش‌ها اصلاح شود.

گازی در پارس جنوبی حبس نشد

با توسعه تولید و مصرف گاز در کشور نیاز بود تا زیرساخت‌های لازم برای رساندن گاز به مصرف‌کنندگان ایجاد شود. در این میان شبکه انتقال گاز در ایران طی ۸ سال گذشته حدود ۳۴ درصد رشد را به خود اختصاص داد.

در حالی که ظرفیت انتقال گاز در ایران در سال ۹۲، حدود ۲۱ میلیارد و ۲۹۱ میلیون متر مکعب بود که این ظرفیت در سال ۹۹ به ۲۸ میلیارد و ۶۴۲ میلیون متر مکعب رسید.

از آنجا که حدود ۷۵ درصد از گاز مصرفی کشور از پارس جنوبی تامین می‌شود، توسعه ظرفیت انتقال گاز مانع از حبس گاز در این میدان مشترک شد و ایران توانست گاز بیشتری نسبت به قطر برداشت کند. همچنین این ظرفیت تولید پایدار از این میدان مشترک را فراهم کرد.

۲هزار و ۸۰۹ روستا در نوبت گازرسانی

با وجود اینکه اکنون ۹۵ درصد از جمعیت کشور تحت پوشش شبکه گاز قرار دارند و اهداف اصلی برای توسعه این صنعت محقق شده اما همچنان گازرسانی به ویژه در بخش روستایی در کشور ادامه دارد.

پروژه های قابل افتتاح از هفته دولت ۱۳۹۹ تا پایان خرداد ۱۴۰۰ شامل ۲ هزار و ۸۰۹ روستا با ۱۸۱ هزار و ۵۷۶ خانوار و اعتباری بالغ بر ۴ هزار و ۱۰۸ میلیارد تومان و  ۲۱ شهر با۲۵۱ هزار و ۶۸۹  خانوار و اعتبار بالغ بر هزار و ۵۰ میلیارد تومان است.

همچنین در این مدت ۴ هزار و ۶۶۴ صنعت با اعتبار هزار و ۱۷۳ میلیارد تومان گازرسانی شده و یا خواهد شد.

به گزارش ایرنا، نکته قابل توجه این است که «گازرسانی» کمک بزرگی به توسعه زیرساخت‌ها و ایجاد صنایع تکمیلی در روستاها کرده است و این اقدام چه در بعد احداث خطوط اصلی انتقال گاز و به‌طور ویژه در مرحله ایجاد شبکه توزیع با پشتوانه سازندگان داخلی و با به‌کارگیری متخصصان و نیروی کار ۱۰۰ درصد ایرانی انجام می‌شود.

عمق ساخت داخل در بخش توزیع نیز ۱۰۰ درصد است و گازرسانی سبب زنجیره‌ای از اشتغال مستقیم و غیرمستقیم و ایجاد تقاضا برای کالاهای ایرانی در کشور شده است.

ارزش افزوده ایجاد شده به‌دلیل جایگزینی مصرف گاز به جای سوخت مایع، دستاورد ارزشمند دیگری به واسطه تولید گاز در پارس جنوبی است. تا چند سال پیش به دلیل کمبود گاز مصرف سوخت مایع بالا بود. به گفته وزیر نفت در سال ۹۲ نیروگاه‌ها ۲۷ میلیارد لیتر سوخت مایع مصرف کردند، اما این عدد در سال‌های اخیر به یک سوم تقلیل یافت و به ۹ میلیارد لیتر رسید که این مقدار باز هم کمتر می‌شود.

تولید گاز در پارس جنوبی یک برنده دیگر نیز دارد که آن محیط زیست است، دیگر کمتر کسی هیزم و چوب برای گرم کردن خانه خود و پخت و پز مصرف می‌کند، از طرفی گاز یک انرژی پاک است که بی‌شک آثار زیست محیطی توسعه گازرسانی در چند سال آینده بیشتر خود را نشان می‌دهد.

برچسب‌ها مجلس شورای اسلامی جنگ تحمیلی قطر میدان گازی پارس جنوبی انقلاب اسلامی ایران وزارت نفت دولت یازدهم دولت تدبیر و امید نفت دولت دوازدهم

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مجلس شورای اسلامی جنگ تحمیلی قطر مجلس شورای اسلامی جنگ تحمیلی قطر میدان گازی پارس جنوبی انقلاب اسلامی ایران وزارت نفت دولت یازدهم دولت تدبیر و امید نفت دولت دوازدهم اخبار کنکور فرآورده های نفتی جایگزینی با گاز میلیون متر مکعب مصرف سوخت مایع میلیارد تومان برآورد می شود نشان دهنده درصد از جمعیت میلیارد لیتر میلیارد دلار میدان مشترک پارس جنوبی انتقال گاز صرفه جویی ۵ میلیارد گاز طبیعی ۸ میلیارد گاز رسانی ۴ میلیارد سال ۹۲ سال ۹۹ مصرف گاز شبکه گاز گاز مصرف ۹۵ درصد تا سال سال ۹۳

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۴۴۹۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارگران تقویت کننده پایه‌های اقتصادی کشور محسوب می‌شوند

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله عبدالکریم عابدینی در خطبه‌های این هفته نماز جمعه شهر قزوین که در مسجدالنبی (ص) برگزار شد اظهار کرد: شکر نعمت به عنوان یکی از جلوه‌های تقوای الهی باعث افزایش نعمت می‌شود.

وی با بیان اینکه شکر نعمت باعث افزایش بصیرت می‌شود افزود: اگر وجودمان را در معصیت به کار گرفتیم و ناشکری کردیم، خدا نعمت‌هایش را تبدیل به نقمت می‌کند، پس همواره باید شکر نعمت‌های خدا را به جا بیاوریم.

امام جمعه قزوین با بیان اینکه شکست‌های پی در پی دشمنان در برابر ملت ما نیز یکی از نعمت‌های خدا است و باید آن را شاکر باشم، ادامه داد: آمریکا و همراهان او در برابر ملت ایران شکست خورده‌اند.

وی با بیان ین که امریکایی هایی در طول حیات انقلاب اسلامی در منطقه مدام شکست خورده‌اند، ادامه داد: شکست در عراق و افغانستان و در سوریه نیز باعث شد تا امریکایی‌ها طعم شکست و ذلت را بچشند.

آیت الله عابدینی با اشاره به فرارسیدن روز معلم و سالروز شهادت شهید مطهری تاکید کرد: هرکسی آثار شهید مطهری را مطالعه کند دیگر نمی‌تواند آنها را کنار بگذارد و آثار این شهید علاوه بر اینکه پاسخگوی سوالات عقل و منطق است، قلب و درون انسان را راضی و قانع می‌کند.

وی با اشاره به فرارسیدن سالروز صدور فرمان هشت ماده‌ای مبارزه با فساد از سوی رهبر حکیم انقلاب اسلامی ادامه داد: جامعه‌ای که دچار فساد شود نمی‌تواند قرآنی باشد.

امام جمعه قزوین با اشاره به سفر رئیس جمهور به پاکستان ادامه داد: این سفر بدون شک زمینه برقراری امنیت در مرزهای دو کشور را فراهم کرده و تروریست‌ها به پایان نزدیک می‌شوند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه مشکلات کارگران از سر راهشان برداشته شود، گفت: کارگران بخش اعظمی از جامعه را تشکیل می‌دهند و باید تلاش کنیم تا مشکلات کارگران و خانواده‌های آنان مرتفع شود.

آیت الله عابدینی با بیان اینکه اصلی ترین رکن جامعه برای استقلال کارگران هستند، عنوان کرد: کارگران تقویت کننده پایه‌های اقتصادی کشور محسوب می‌شوند.

وی با بیان اینکه در سالروز فتح اندلس هستیم بیان کرد: دشمن تلاش کرد تا با فساد، بی حیایی، بی حجابی و بی بندوباری در بین جوانان عزت و اقتدار مسلمانان در این منطقه از بین برود.

امام جمعه قزوین با تقدیر از نیروی انتظامی، دستگاه قضا و بسیج برای تلاش‌های صورت گرفته در حوزه حجاب و عفاف گفت: رفتار همراه با احترام و کرامت با بانوان برای ترویج حجاب بسیار ارزشمند و اثرگذار است.

وی در پایان یادآور شد: عفاف و حجاب نشان استقلال، عزت و سربلندی، فرهنگ متعالی، پاکدامنی و پایگاه معنوی برای پرورش نسل‌های افتخارآفرین است و همه باید جامعه خودمان را جامعه‌ای آبرومندانه قرار دهیم.

کد خبر 6089196

دیگر خبرها

  • برای رفع مشکل مصرف انرژی باید صندوق بهینه‌سازی سوخت را فربه کنیم
  • کدام مناطق تهران بیشترین سالمند را دارد؟ 
  • کدام مناطق تهران بیشترین سالمند را دارند؟ 
  • ارسال بیش از ۳۰ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه سبلان اردبیل
  • ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود
  • خصوصیات الزامی برای اعضای هیات مدیره سرخابی ها پس از واگذاری
  • استفاده از خودروهای برقی، دوگانه سوز و هیبریدی راهکار برون رفت از بحران ناترازی بنزین 
  • توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر برای کاهش مصرف سوخت
  • کارگران تقویت کننده پایه‌های اقتصادی کشور محسوب می‌شوند
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور