Web Analytics Made Easy - Statcounter

به‌گزارش اقتصادآنلاین ، هفتمین اقدام فراگیر شرکت توزیع نیروی برق استان تهران همزمان با سایر شرکت‌های توزیع برق سراسر کشور، در روزهای پنج‌شنبه و جمعه ۱۳ و ۱۴ خردادماه، با محوریت پایش کاهش مصرف برق اداره ها در روزهای تعطیل، برگزار شد.

در این اقدام فراگیر، ۲۹۲ نفر از برق‌کاران در قالب ۱۳۵ اکیپ عملیاتی مشتمل بر ۷۳ اکیپ بهره‌برداری و ۶۲ اکیپ خدمات مشترکان در مناطق ۲۲ گانه تحت پوشش شرکت توزیع نیروی برق استان تهران، مشارکت داشتند که مقابله با دستگاه‌های غیرمجاز رمز ارز، رفع اتصالات سست و معایب شبکه برق و تعدیل و تنظیم بار روشنایی معابر از جمله اهداف برگزاری این مانور دو روزه بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در پایان هفتمین اقدام فراگیر شرکت توزیع نیروی برق استان تهران، سه مرکز تولید رمز ارز غیرمجاز در شهرستان‌های ری و قدس شناسایی و ۵۱۳ دستگاه استخراج رمزارز غیر مجاز با توان مصرفی ۸۲۱ کیلووات جمع آوری شدند.

همچنین در راستای عمل به مصوبه هیأت وزیران مبنی بر تعدیل مصرف برق اداره ها در تعطیلات و ساعت غیر کاری به ۱۰ درصد میزان مصرف، ۲۲۸ سازمان دولتی، دستگاه اجرایی،  بانک و ... مورد رصد قرار گرفتند که در نهایت برق ۳۷ مورد به دلیل رعایت نکردن الگوی صحیح مصرف برق در ایام تعطیلات قطع شد.

در ادامه فعالیت‌های اکیپ‌های عملیاتی شرکت توزیع نیروی برق استان تهران در هفتمین اقدام فراگیر، توان ۷۶۵ چراغ روشنایی معابر به میزان ۲۹۱ کیلووات تعدیل شد.

 شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران اعلام کرد: مصرف برق رشد بی سابقه ۲۰ درصدی یافته با این وجود تلاش برای تامین برق پایدار بی وقفه ادامه دارد.

پربیننده ترین جدول خاموشی‌ های احتمالی تهران منتشر شد چرا تقاضا برای سوخت‌ های فسیلی افزایش یافته است؟ هشدار رییس "روس نفت" نسبت به کمبود جدی نفت هر وسیله برقی چقدر انرژی مصرف می کند؟ بورس به کمک قطعی برق می آید!

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: قطع برق انتخابات ۱۴۰۰ شرکت توزیع نیروی برق استان تهران اقدام فراگیر مصرف برق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۵۴۶۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد اعتبارات هزینه‌ای عمومی دستگاه‌های فرهنگی متناسب با مأموریت‌های آنها بوده است

مرکز روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان برنامه و بودجه کشور در پاسخ به گزارش منتشر شده در یک پایگاه خبری اعلام کرد که رشد اعتبارات هزینه‌ای عمومی دستگاه‌های فرهنگی متناسب با مأموریت‌های آنها و مانند سایر دستگاه‌های اجرایی بین ۱۳ تا ۳۸ درصد بوده است.

به گزارش ایسنا به نقل از مرکز روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان برنامه و بودجه کشور، طی روزهای گذشته، یک پایگاه خبری در گزارشی تصویری با عنوان «تماشا کنید: ریاضت برای مردم/ ولخرجی دولت در اختصاص به نهادهای غیر پاسخگو»، سعی در القای پیامی غیر واقعی در خصوص رشد بودجه دستگاه‌های فرهنگی داشته است. درخصوص این گزارش نکات زیر قابل توجه است:


۱- برخی از ارقام ارائه شده در گزارش نادرست است؛ مانند بنیاد سعدی که اعتبار اضافه شده آن ۳۴ میلیارد عنوان شده، در حالی‌که ۱۲,۵ میلیارد تومان بوده است و یا بودجه اضافه شده موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) حتی با احتساب اعتبارات بند (ب) تبصره ۱۳ قانون بودجه، ۱۶۵ میلیارد تومان بوده که ۲۹۶ میلیارد تومان عنوان شده است. همچنین اعتبارات اضافه شده مورد اشاره در گزارش برای شورای عالی حوزه‌های علمیه و شورای سیاست‌گذاری حوزه‌های علمیه خواهران، سازمان تبلیغات اسلامی و جامعه المصطفی العالمیه نیز غیر واقعی است.


۲- رشد اعتبارات بودجه عمومی جدول (۷) دستگاه‌های اجرایی که در گزارش یاد شده به آنها اشاره شده به شرح جدول ذیل است.


همان‌طور که در جدول نیز قابل مشاهده است، رشد اعتبارات هزینه‌ای عمومی دستگاه‌های فرهنگی متناسب با مأموریت‌های آنها و مانند سایر دستگاه‌های اجرایی بین ۱۳ تا ۳۸ درصد بوده است.

درآمد اختصاصی دستگاه‌های فرهنگی برای اولین بار در جداول بودجه اضافه شده است.


۳- درآمد اختصاصی دستگاه‌های فرهنگی برای اولین بار در جداول بودجه اضافه شده است که علت آن حکم بند (ب) تبصره (۱۳) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور است که بر اساس آن یک‌ درصد (۱ درصد) از هزینه‌های شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت به موجب هم‌افزایی و ارتقای فعالیت‌ها و تولیدات فرهنگی، هنری و ورزشی از قبیل موضوعات قرآنی، ازدواج و خانواده، جوانی جمعیت، توانمندسازی بانوان و آسیب‌زدایی از زنان و خانواده تخصیص یافته است. 


۴- همچنین با توجه به اینکه کمک بودجه‌ای دولت به مؤسسات و نهادهای فرهنگی از طریق دستگاه‌های اجرایی اصلی است، بخش قابل توجهی از اعتبار در نظر گرفته شده ذیل دستگاه‌های اجرایی یاد شده به منظور کمک به مؤسسات و نهادهای مذکور بوده که در گزارش یاد شده به صورت نادرست به سرجمع اعتبارات دستگاه‌های اجرایی اضافه شده است. به عنوان نمونه هزار میلیارد تومان از اعتبار پیش‌بینی شده برای سازمان تبلیغات اسلامی از محل اعتبار بند (ب) تبصره (۱۳) لایحه بودجه سال جاری مربوط به صندوق توسعه قرآنی  و برای گسترش فعالیت‌های حفظ موضوعی قرآن کریم و تقویت فعالیت‌های مؤسسات قرآنی کشور بوده که (بر اساس برنامه‌های ارائه شده) در اختیار آن صندوق قرار خواهد گرفت و جزء اعتبارات سازمان تبلیغات اسلامی نیست.  

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ۶۵ نفر در آزمون استخدامی طرح شهید زین الدین مرکزی جذب می شوند
  • رشد اعتبارات هزینه‌ای عمومی دستگاه‌های فرهنگی متناسب با مأموریت‌های آنها بوده است
  • ایمن‌سازی ۷۰ کیلومتر از راه‌های روستایی در برابر سرقت کابل
  • بازدید جمعی از معاونین و مدیران شرکت توزیع نیروی برق استان فارس از واحد‌های مختلف شرکت توزیع نیروی برق آذربایجان غربی 
  • اعزام شبانه اکیپ عملیاتی توزیع برق خوی برای تعمیر تیر شکسته و پیشگیری از بروز خاموشی 
  • ابلاغ برنامه‌ ارتقای بهره‌وری دستگاه‌های اجرایی خراسان جنوبی
  • ابلاغ برنامه‌های ارتقای بهره‌وری به دستگاه‌های اجرایی خراسان جنوبی
  • کاهش ۱۵ درصدی تلفات برق در استان کرمانشاه
  • معرفی اداره کل راه آهن تهران به عنوان دستگاه برتر
  • هرمزگان کار نگهداری ۱۰۰۰ کیلومتر نوار ساحلی توزیع برق را برعهده دارد