Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از خراسان؛ پس از اعمال تحریم‌های آمریکا در سال ۱۳۹۷ و افزایش قیمت ارز و همچنین خروج تولیدکنندگان خارجی لوازم‌خانگی از کشور؛ بازار لوازم خانگی با نبود ‌تناسب در عرضه و تقاضا مواجه شد، به‌طوری که لوازم خانگی در بازار بسیار نایاب و گران شد، البته مشکل تامین کالا پس از مدتی با ورود تولید‌کنندگان جدید لوازم خانگی و همچنین افزایش تولید تولید‌کنندگان قبلی تا حد زیادی مرتفع شد، اما مشکل گرانی و افزایش قیمت لوازم خانگی همچنان باقی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حتی در این چند ماه اخیر که قیمت دلار کاهش نسبی را تجربه کرده، کاهشی در نرخ کالا‌های بازار ایجاد نشده است، تا جایی که به گفته برخی مسئولان قیمت لوازم خانگی تولید داخل از نمونه مشابه خارجی هم گران تر شده است. در این باره نایب رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی گفته: «لوازم خانگی در ایران ۳۰ درصد گران‌تر از مدل های مشابه در کشورهای همسایه است.» به همین دلیل امروز می خواهیم به چرایی گرانی تولید داخل نسبت به مدل های مشابه خارجی بپردازیم.

سرنوشت لوازم خانگی ایرانی مشابه خودروی ایرانی؟

این روزها افزایش بی‌سابقه قیمت اجناس و اوضاع آشفته‌بازار، نقل مجالس مردم شده است، به‌گونه‌ای که همواره بعد از سلام و احوال‌پرسی، مردم از یکدیگر می‌پرسند: «راستی، از اوضاع قیمت‌ها چه خبر؟» اما همیشه این سوال به وجود می آید که چرا تولیدات داخل کشور باید از تولیدات خارج از کشور گران تر تمام شود. در همین زمینه نایب رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در اظهاراتی راجع به مقایسه قیمت لوازم خانگی تولید داخل با لوازم خانگی خارجی به تجارت نیوز گفته: «ماشین لباس شویی تولید داخل 13 میلیون است در حالی که برندهای مشابه همین ماشین لباس شویی در کشورهای اطراف بین 7 تا 8 میلیون تومان است.» این افزایش قیمت‌ها در حالی در بازار مشاهده می‌شود که  آمارهای منتشر شده از سوی معاونت طرح و برنامه وزارت صمت نشان می دهد در امسال با افزایش تولید لوازم خانگی روبه رو بوده ایم. با این حال از آن جایی که واردات لوازم خانگی هم ممنوع شده برخی از کارشناسان این موضوع را شبیه به انحصار خودرو می دانند و اعلام کرده اند که این موضوع می تواند در آینده برای تولیدات لوازم خانگی هم مشکلاتی ایجاد کند. البته در کنار انحصار تولیدات داخل گرانی لوازم خانگی متهمان دیگری هم دارد که باعث شده محصولات تولید داخل گران شود. با این حال کارشناسان  بر این باورند برای حمایت از تولید داخل باید به تولید کنندگان فرصت داد و البته این فرصت برای زمان مشخص و محدود باشدتا با مشکلی مانند صنعت خودرو سازی مواجه نشویم و باید در کنار حمایت از تولید کننده ها بازاری رقابتی برای بهتر شدن کیفیت هم ایجاد کرد.

رد پای احتکار در گرانی

جدا از انحصار در میان تولیدات داخل که برندهای محدودی دارد، رد پای احتکار هم در گرانی ها دیده می شود. پیش از این سخنگوی تعزیرات حکومتی، احتکار به قصد گران‌فروشی و خرید لوازم خانگی به قصد سرمایه‌گذاری توسط برخی خانوارها را عامل اختلال در قیمت لوازم خانگی بیان کرده و ادعای احتکار ۷۰ درصدی لوازم خانگی را به استناد گفته‌های تولیدکنندگان و اعضای اتحادیه لوازم خانگی مطرح کرده بود. این ادعا با واکنش سید جواد احمدی، معاون بازرسی و رسیدگی به تخلفات سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان همراه شد و در همان زمان گفته بود: «تعیین تکلیف قیمت لوازم خانگی، تأکید بر ثبت قیمت کالاها در سامانه ۱۲۴ و همچنین استمرار عرضه کالا و دریافت فهرست توزیع از تولیدکنندگان، اقدامات سازمان حمایت در این زمینه هستند. با وجود تنوع بالا در لوازم خانگی، در دسته‌بندی ماشین لباس‌شویی سه قلم، تلویزیون دو قلم و اجاق گاز، یخچال و فریزر هر کدام یک قلم کالا در این سامانه ثبت شده است.» با این حال در حالی که برخی مسئولان، احتکار را عامل افزایش قیمت در بازار لوازم خانگی می‌دانند، فعالان حوزه تولید لوازم خانگی، موضوعات دیگری را هم مطرح می دانند.

سیاست های نادرست تامین ارز

همان طور که پیش از این گفتیم فعالان حوزه تولید سیاست‌های نادرست تأمین اولیه و تخصیص ارز را هم به‌عنوان مقصر این گرانی‌ها اعلام می‌کنند. این در حالی است که سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی درباره نسبت وابستگی لوازم داخلی خانگی به واردات و نرخ ارز در اواخر سال گذشته گفته بود: «به‌طور میانگین این نسبت در اجاق گاز حدود پنج تا ۱۰ درصد، در ماشین لباس شویی و یخچال حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد و در تلویزیون بین ۸۰ تا ۹۰ درصد است.» حمیدرضا غزنوی با تأکید بر این که امکان تولید برخی قطعات و اجزای وارداتی در داخل کشور وجود دارد، به ایرنا گفته: «تولید برخی قطعات وارداتی در کشور، صرفه اقتصادی ندارد. به‌عنوان نمونه، موتور یخچال که قطعه پیچیده‌ای نیست، وارداتی است و توان تولید داخل آن را نیز داریم، اما قیمت تمام شده کالای نهایی با تولید داخلی این قطعه، افزایش می‌یابد.

این موضوعی است که در کشورهای مختلف دیده می‌شود و شرکتی که یخچال  تولید می‌کند، موتور آن را وارد می‌کند. فناوری‌های دیگر، پیچیده‌تر است؛ به‌عنوان نمونه، فناوری ساخت یخچال و فریزر سایدبای‌ساید پیچیدگی بیشتری دارد و تنها پنج کشور آن را در اختیار دارند.» او  با یادآوری محدودیت‌های وارداتی و پاسخ ندادن به ‌تقاضا برای لوازم خانگی هم گفته: «ظرفیت تولید داخلی لوازم خانگی حدود سه برابر تقاضای داخل است، اما موانع تولید اجازه بالفعل شدن این ظرفیت بالقوه را نمی‌دهد و مهم‌ترین دلیل آن، سیاست گران فروشی مواد اولیه به تولیدکنندگان کالاهای نهایی است.»

گران شدن مواد اولیه و نرخ دستمزد و بیمه

اما در کنار آن چه تاکنون نوشتیم افزایش قیمت مواد اولیه برای تولید لوازم خانگی مانند فولاد، مس، آلومینیم و محصولات پتروشیمی و همچنین گرانی نرخ ارز را هم می توان به عنوان عامل افزایش قیمت تمام شده لوازم خانگی دانست. به گفته کارشناسان و البته بررسی‌های انجام شده، بهای ورق فولادی 15 درصد هزینه تولید یخچال و حدود 35 درصد هزینه تولید لباس شویی را تشکیل می‌دهد. البته باید این نکته را هم یادآوری کنیم که هم اکنون ارز نیمایی به واردات قطعات لوازم خانگی داده نمی‌شود و ارز مورد نیازی که از محل تهاتر تأمین می‌شود با قیمت آزاد محاسبه می‌شود. در کنار آن چه گفتیم باید بالا رفتن نرخ دستمزد، بیمه، حامل‌های انرژی و مولفه‌های دیگر تولید را هم در نظر گرفت.

بهره وری پایین

با وجود  آن چه درباره گرانی مواد اولیه گفتیم دلیل نمی شود که تولید داخلی گران تر از تولیدات خارجی تمام شود چون محصولات خارجی هم با همین مشکلات رو به رو هستند اما آن چه باعث می شود که محصولات داخلی گران تر از محصولات خارجی تمام شود پایین بودن بهره وری در کشور است که باید با واردات دستگاه های پیشرفته و به روز این بهره وری را کاهش داد. از این نکته هم نباید غافل شد که همین گران تمام شدن محصولات باعث شده صادرات هم در تولیدات لوازم خانگی به کشورهای دیگر به میزان قابل توجهی نباشد.

پربیننده ترین مردم رغبت به خرید لوازم خانگی ندارند چرا لوازم خانگی ایرانی 30درصد گران‌تر است؟ حذف امضاهای طلایی در راستای مانع‌ زدایی از تولید افزایش ۲۰ درصدی صادرات ایران به روسیه پای سرمایه گذاران خارجی به معادن باز می شود

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: لوازم خانگی انتخابات ۱۴۰۰ قیمت لوازم خانگی ماشین لباس شویی لوازم خانگی هم لوازم خانگی افزایش قیمت تولید داخل مواد اولیه گران تر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۷۱۴۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روزانه ۳۰۰ تن گوشت گرم وارداتی در تهران و البرز توزیع می شود

منصور پوریان در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: بنابر آمار جمعیت دام سبک نسبت به سال های پیش گسترده بوده که این امر نیازمند بازار مناسب است.

به گفته او، بنابر اعلام مرکز آمار جمعیت دام سبک ۷۲ میلیون راس و دام سنگین ۷.۵ میلیون راس است که براین اساس کمبودی در عرضه گوشت نداریم.

پوریان از توزیع روزانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ تن گوشت گرم وارداتی در تهران و البرز خبر داد و گفت: بنابر برنامه ریزی های صورت گرفته واردات گوشت گرم در سایر استان ها توزیع می شود به طوریکه واردات به ۶۰۰ تن در روز می رسد.

رئیس شورای تامین کنندگان دام ادامه داد: واردات و توزیع مناسب گوشت منجر به اشباع شدن بازار می شود که در نتیجه این امر موجب شده تا دام زیادی روی دست تولیدکننده بماند که صادرات دام سیاست مناسبی در راستای تنظیم بازار و تعدیل قیمت محسوب می شود.

او با بیان اینکه واردات کماکان ادامه دارد، افزود: با توجه به حجم بالای واردات و افزایش جمعیت دامی تولید داخل، روند کاهشی به خود می گیرد و قیمت ها متعادل می‌شود.

پوریان گفت: عرضه گسترده دام زنده داخلی در نهایت منجر به دستیابی به قیمت واقعی گوشت قرمز تولید داخل می شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • کشف و ضبط لوازم خانگی قاچاق در بهار
  • رشد ۲۵ درصدی تولید لوازم خانگی در چهارمحال و بختیاری
  • دلارهای خانگی روانه بازار شدند | روند نزولی قیمت دلار در بازار آزاد سرعت گرفت
  • مرغ؛ از «تولید و تامین بازار داخل» تا «ارزآوری و صادرات»
  • قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول
  • شهرام عظیمی خبر داد: بدنبال سهم بیشتر تولیدات داخلی با استفاده از توان بالای هموطنان در مناطق روستایی و عشایری هستیم
  • پیش‌بینی قیمت‌ها در بازار خودرو؛ وارداتی‌ها گران‌تر می‌شوند؟!
  • فعال کارگری: دولت با احیای کارخانه‌های تعطیل یا نیمه‌تعطیل، تولید داخل را زنده کرد
  • روزانه ۳۰۰ تن گوشت گرم وارداتی در تهران و البرز توزیع می شود
  • احتکار ۳۵ میلیاردی لوازم خانگی قاچاق در اصفهان