Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرگروه طراحی ماشین‌آلات صنایع غذایی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با تاکید بر اینکه هم‌اکنون در صنعت غذایی به دلیل چالش‌هایی که در زمینه به کارگیری دانش و فناوری روز دنیا وجود دارد، هزینه تولید و حجم ضایعات بالا است، گفت: طراحی و ساخت ماشین آلات صنایع غذایی و طراحی و ساخت ماشین‌آلات فرآوری محصولات غذایی با هدف کاهش ضایعات در دستور کار این گروه قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، بنابر تعریف سازمان ملل در سال ۱۹۸۶، امنیت غذایی دسترسی همه مردم به غذای کافی در تمام اوقات برای داشتن یک جسم سالم است و بر اساس این تعریف موجود بودن غذا، دسترسی به غذا و پایداری در دریافت غذا سه رکن اصلی امنیت غذایی به شمار می‌رود.

از این رو ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی از مزرعه شروع می‌شود و تا مراحل برداشت، فرآوری، توزیع و انبارداری و در نهایت تهیه و مصرف غذا در سطح فرد و خانوار ادامه می‌یابد و به کارگیری روش‌ها و تکنیک‌های مناسب و درست که متضمن تولید و عرضه غذای سالم و مغذی باشد، در تمام این مراحل ضروری است.

یکی از ارکان امنیت غذایی دسترسی کشورها به ماشین آلات کشاورزی و غذایی است که به گفته مدیر گروه پژوهشی طراحی ماشین آلات صنایع غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی علی رغم ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های بالا در کشور برای تولید این ماشین آلات در کشور ولی به دلیل واردات ماشین آلات صنایع غذایی که در داخل امکان تولید آن وجود دارد و همچنین سودهای ناشی از واردات ماشین آلات خارجی، موجب شده که به جای توجه به توانمندی داخلی به سمت واردات این تجهیزات از خارج شود.

امنیت غذایی از مزرعه تا خانه

دکتر سید مهدی میرزابابایی در گفت‌وگو با ایسنا افزود: امروزه بحث امنیت و سلامت غذایی الزاماتی را به وجود آورده که ناخواسته صنعت غذایی کشور را به عنوان مهمترین و بزرگترین چرخه اقتصادی از "مزرعه تا سفره" تبدیل کرده و سهم قابل توجهی از اشتغال و گردش مالی را به خود اختصاص داده است. با این وجود هنوز ظرفیت خالی بسیاری در این چرخه وجود دارد.

وی با تاکید بر ضرورت توجه به موضوع امنیت غذایی، اظهار کرد: بحث‌های مربوط به امنیت غذایی ایجاب می‌کند که مسئولین و برنامه ریزان کشور بیش از پیش به این چرخه گسترده توجه کنند و گام‌های اساسی را برای به فعلیت درآوردن همه ظرفیت‌های این بخش بردارند؛ اما آنچه در سرتاسر این چرخه مهم و قابل توجه است، استفاده از ماشین‌آلات کشاورزی و ماشین‌آلات صنایع غذایی است؛ چراکه که نیاز به ظرفیت‌های بالای تولید مواد غذایی لزوم استفاده از مکانیزاسیون کشاورزی و فرآیندهای پیشرفته در سرتاسر چرخه صنعت غذا را اجتناب ناپذیر خواهد کرد.

میرزابابایی ادامه داد: خوشبختانه ضرورت‌ها و فشارهای ناشی از امنیت غذایی سبب شده تا در حوزه ساخت ماشین آلات صنایع غذایی پیشرفت‌های قابل توجهی به لحاظ کمی و کیفی به وجود آید، به طوری که در حال حاضر درصد قابل توجهی از ماشین‌آلات زنجیره تولید مواد غذایی توسط بخش خصوصی ساخته شده و در برخی از موارد برندسازی هم صورت گرفته است و با این وجود این بخش همچنان جای رشد و توسعه دارد و با حمایت‌های بیشتر و موثرتر می‌تواند بیش از پیش رشد کند تا با پتانسیل‌های خوبی که برای صادرات ماشین آلات وجود دارد، علاوه بر ایجاد اشتغال بیشتر، ارزآوری زیادی را به دنبال داشته باشد.

مدیر گروه پژوهشی طراحی ماشین آلات صنایع غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با بیان اینکه علی رغم آن چالش‌های متعددی بر سر راه رشد و توسعه ساخت ماشین آلات غذایی وجود دارد، یادآور شد: یکی از چالش‌های مهم این صنعت وابستگی شدید به مواد اولیه و تجهیزات است که متاسفانه این روزها با نوسانات شدید ارز، تولید ماشین آلات و اشتغال این بخش را دچار بحران جدی کرده است.

وی چالش مهم دیگر در زمینه توسعه ماشین‌آلات بخش کشاورزی را واردات ماشین آلات صنایع غذایی دانست که در داخل امکان تولید آن وجود دارد و یادآور شد: متاسفانه ارزهای دولتی که بایستی به صورت هدفمند در اختیار بخش تولید و اشتغال باشد، در جهت تضعیف آن هزینه می‌شود و نیز با وجود پتانسیل بسیار خوبی که برای تولید ماشین آلات صنایع غذایی وجود دارد، سیاست‌های تعرفه‌ای در این خصوص به گونه‌ای است که بازدارنده نبوده و در جهت حمایت از تولید نیست.

به گفته این محقق، سودهای ناشی از واردات ماشین‌آلات خارجی به اندازه‌ای است که همه منافع ملی زیر پا گذاشته می‌شود و نظارت‌های موثری نیز در این زمینه صورت نمی‌گیرد.

بابایی، اضافه کرد: از جمله چالش‌های مهم دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد، نبود برنامه‌های حمایتی برای تولید ماشین‌آلات جدید است که ریسک پژوهشی داشته و بخش خصوصی توان ورود به آن را ندارد.

بالا بدن ضایعات در صنایع غذایی

وی خاطر نشان کرد: از سوی دیگر در بخش صنعت غذا با توجه به شرایط اضطرار و بحران چه در بخش ساخت ماشین آلات و چه در بخش فرآیندها کم و کاستی‌هایی به لحاظ به کارگیری دانش و فناوری روز دنیا وجود دارد، به گونه‌ای که هم اکنون هزینه تولید و حجم ضایعات در این بخش بالا بوده و بسیار ضروری است تا با همکاری ضمانت دار با بخش‌های علمی و با استفاده از متخصصین داخلی و حتی خارجی اقداماتی در جهت افزایش بهره وری و بهینه سازی خطوط تولید و فرآیندها انجام پذیرد.

میرزابابایی ادامه داد: به همین منظور موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی ماموریت دارد تا در کنار صنعت غذای کشور به عنوان واحد تحقیق و توسعه ایفای نقش کرده و با استفاده از متخصصین خود آخرین دستاوردهای علمی و فناوری را در اختیار صنایع غذایی کشور قرار دهد. بر این اساس این موسسه با تکیه بر تجارب چند ساله خود آمادگی همکاری با فعالان صنعت غذای کشور را داشته و تاکنون دستاوردهای خوبی را به این بخش ارائه کرده است.

وی اضافه کرد: از این میان گروه پژوهشی ماشین آلات صنایع غذایی این موسسه با شناخت نیازها و خلأهای صنعت غذایی کشور و با توجه به برنامه‌های تحقیقاتی پیش رو آمادگی دارد تا در قالب طرح‌های تحقیقاتی، بخشی از نیازهای علمی و فناوری صنعت غذای کشور را در حوزه ماشین آلات مرتفع کند.

برنامه‌هایی برای توسعه ماشین آلات صنایع غذایی با تکیه بر توان داخلی

مدیر گروه پژوهشی طراحی ماشین آلات صنایع غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با اشاره به برنامه‌های این گروه پژوهشی در زمینه توسعه ماشین آلات صنایع غذایی، طراحی و ساخت ماشین آلات صنایع غذایی با تکیه بر به کارگیری فرآیندهای نوین صنایع غذایی را مهمترین رئوس برنامه‌های تحقیقاتی این گروه دانست و یادآور شد: طراحی و ساخت ماشین آلات فرآوری محصولات غذایی با هدف کاهش ضایعات و طراحی و ساخت خشک کن‌های حرارتی و برودتی مورد نیاز صنایع غذایی از دیگر برنامه‌های ما است که اجرای آن در دستور کار قرار دارد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: صنایع غذایی امنیت غذایی موسسه علوم و صنایع غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی طراحی و ساخت ماشین آلات واردات ماشین آلات صنایع غذایی گروه پژوهشی امنیت غذایی غذایی کشور صنعت غذایی قابل توجه صنعت غذای صنعت غذا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۱۸۹۳۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صادرات دام راهکاری برای ایجاد رونق صنعت دامپروری

 

افشین صدردادرس در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، به موضوع آخرین وضعیت واردات گوشت و صادرات دام پرداخت.

با توجه به جمعیت دام، نیازی به افزایش حجم واردات گوشت گرم دارید؟

صدردادرس: بنابر اعلام مرکز آمار، جمعیت دام کشور در پایان زمستان ۷۲.۱ میلیون راس است که نشان دهنده جمعیت مناسب دام است.

با توجه به سطح بارش ها در نقاط مختلف، کماکان نسبت به متوسط دوره بلندمدت کمتر است‌ که انتظار می رود تا پایان اردیبهشت، کمبود بارش جبران شود.

با وجود شرایط مساعد تولید، مسئولان باید برنامه ریزی مناسبی در راستای حمایت از دامداران داشته باشند و حال اتخاذ سیاست افزایش واردات گوشت گرم نه تنها کمکی به بخش تولید نمی کند، بلکه تولیدکننده را از ادامه تولید دلسرد می کند.

آیا افزایش حجم واردات به تنظیم بازار گوشت قرمز کمک می کند؟

صدردادرس: اگر حمایت از افزایش جمعیت دامی صورت نگیرد، اتفاقات سال گذشته تکرار می شود. در بهار ۱۴۰۲ شاهد افزایش جمعیت دامی بودیم که متاسفانه سیاست های نادرست مسئولان منجر به کاهش جمعیت دام در پاییز و زمستان شد. براین اساس مسئولان باید به فکر حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده باشند، نه مدام بر طبل واردات بکوبند.

بنابر آمار در سال ۱۴۰۱، ۴۸ هزار و ۵۰۰ تن و سال گذشته ۱۲۹ هزار و ۲۰۰ تن گوشت گرم و منجمد و ۲۸ هزار و ۵۰۰ تن دام زنده وارد شد که به رغم افزایش واردات در سال ۱۴۰۲، اما قیمت گوشت افزایش و در مقابل سرانه مصرف کاهش یافته است که براین اساس می توان نتیجه گرفت که واردات هیچ تاثیری در تنظیم بازار نداشته است.

حال اینکه مسئولان واردات گوشت گرم را از ۱۲۹ هزارتن به ۱۴۸ هزارتن برسانند، تمام مسئولیت آن را باید برعهده بگیرند.

وضعیت بازار دام زنده چگونه است؟

صدردادرس: بنابر آمار متوسط قیمت دام زنده۲۴۰ تا ۲۶۰ هزارتومان است که امیدواریم قیمت گوشت و دام در بازار به سمتی برود که تولیدکننده و مصرف کننده رضایت داشته باشند. حال اینکه از وسط زنجیره تولید حرکتی در جهت اصلاح قیمت انجام دهیم، مشکلات مرتفع نمی شود.

آیا نیازی به صادرات دام داریم؟

صدردادرس: در شرایطی که تولید دام تقاضا ندارد، صادرات می تواند منجر به تحرک و رونق بخش تولید شود که این امر انگیزه در بین دامداران ایجاد می کند، لذا پیشنهاد بنده این است که شرایطی فراهم شود که صادرات مقطعی نباشد که به تولید آسیب بزند.

در شرایط فعلی که تولید در داخل تقاضا ندارد، صادرات راهگشاست و می تواند تا حدودی مشکلات تولید را حل کند.

راهکار ایجاد رونق و افزایش سرانه مصرف گوشت در بازار چیست؟

صدردادرس: دولت برای ایجاد تقاضا باید گوشت تولید داخل را در قالب کالابرگ عرضه کند که در نهایت این امر به افزایش جمعیت دامی، پایداری تولید و کنترل قیمت در سطح بازار موثر است.

آیا صادرات دام راهکار ایجاد رونق و پایداری تولید در بازار است؟

صدردادرس: با توجه به پایین بودن تقاضا در بازار، صادرات می تواند محرکی برای تولید باشد به شرطی که جو روانی حاصل از صادرات را کنترل کنند تا قیمت ها در بازار افزایش نیابد‌.

خرید توافقی دام می تواند منجر به تنظیم بازار و رونق تولید شود. لذا بنابر قانون نظام جامع دامپروری به صراحت اعلام شده که دولت موظف به خرید حمایتی است، اما به شرطی که خرید به قیمت دستوری همانند سال ۱۴۰۰ نباشد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • خرید حمایتی مرغ به هزارتن در روز رسید
  • صادرات دام راهکاری برای ایجاد رونق صنعت دامپروری
  • اعزام ماشین آلات راهداری برای رفع خرابی های سیلاب در راور
  • احداث آشیانه اداره ماشین آلات راهداری و حمل و نقل جاده ای لرستان
  • توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی یک ضرورت است
  • امنیت غذایی فرابخشی است/ تدوین ۵ برنامه جهش تولید در کشاورزی
  • هدفگذاری ۲ میلیون هکتار کشت فراسرزمینی در برنامه هفتم توسعه
  • حضور قدرتمند شرکت پتروشیمی امیرکبیر در ۲۰۲۴ CHINAPLAS
  • ناوگان سازمان خدمات موتوری شهرداری اصفهان نوسازی می شود
  • ناوگان سازمان خدمات موتوری شهرداری اصفهان نوسازی می‌شود