Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-05@23:17:38 GMT

چرا عرضه اولیه ها لغو شدند؟

تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۲۳۶۳۵۷

به گزارش بورس تابناک، یکی از راهکارهای عمق بخشی به بازار سرمایه به افزایش تعداد نمادهای حاضر در بازار باز می گردد. از همین رو گسترش تعداد سهم های بازار سرمایه از طریق فروش بخشی از سهام شرکت ها در بورس برای نخستین بار است.

فروش بخشی از شرکت ها در بازار سرمایه برای اولین بار را عرضه اولیه این شرکت عنوان می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این عرضه اولیه ها تعداد خاصی از سهام شرکت در مبلغ خاصی که از سوی یک نهاد مالی دیگر کشف قیمت شده است، به فروش می رسد.هر سهامدار خرد نیز می تواند تعداد محدودی از سهام این شرکت را در قیمت کشف شده، خریداری کند. در این روش که به همه سهامداران تعداد مساوی سهم می رسد، نوعی عدالت در آن دیده می شود.

سال خوبی که تباه شد!

در سال ۹۹، تعداد ۲۶ شرکت در عرضه های اولیه در بورس سهام آنها به خریداران عرضه شد که در بالاترین میزان مشارکت حدود ۵.۵ میلیون نفر برای خرید نماد وسپهر در صف قرار گرفتند. در عرضه اولیه وسپهر  که تخصیص سهام آن در اول مهر ماه انجام شد در نهایت حدود ۵٫۵ میلیون نفر مشارکت داشتند و به هر متقاضی تا همان سقف ۱.۱ میلیون تومان تعیین شده رسید.

در عرضه اولیه سهم صبا به عنوان اولین شرکت عرضه شده در بورس در سال ۹۹، به هر کد ۸۱۲ سهم تخصیص یافت و حدود ۱٫۸ میلیون نفر سهم خریدند.

اما با ادامه ریزش بازار به دلیل تصمیمات اشتباه دولت، بانک مرکزی و سازمان بورس، در پائیز و زمستان سال ۹۹، مشارکت در عرضه های اولیه بازهم کاهش یافت و در آخرین عرضه اولیه این سال که سهم اپال بوده است، ۲ میلیون و ۷۵۴ هزار و ۶۵۵ نفر در آن شرکت کرده اند.

با نگاهی به روند مشارکت در عرضه های اولیه شاهد این مساله هستیم که هرچه شاخص کل بورس کاهش یافته است، میزان مشارکت نیز کاهش داشته است. به عبارت دیگر، رابطه مستقیمی بین میزان مشارکت در عرضه های اولیه و اعتماد به بورس وجود داشته است. این روند را می توان با کاهش ۵۰ درصدی میزان مشارکت در انتهای سال ۹۹ مشاهده کرد.

تصمیمات اشتباه در دولت و سازمان بورس سبب کاهش اعتماد به روندهای موجود در بازار سرمایه شده است. این مساله سبب شد تا افراد کمتری حاضر به خرید سهام شرکت های تازه وارد به بورس شوند.

سوددهی شرکت های عرضه اولیه چقدر بوده است؟

بررسی روند سوددهی شرکت های عرضه شده در بورس، نشان می دهد نماد وپویا رشدی ۳۲۶ درصدی را تجربه کرده است. اما در آخرین عرضه اولیه سال ۹۹ میزان سوددهی شرکت به ۲۹ درصد رسیده است.

این مساله باز هم نشان دهنده کاهش اعتماد به بازار سرمایه در سال ۹۹ است. در صورتی که روند بازدهی سهم ها را نگاه کنیم به این مساله خواهیم رسید که این روند با آغاز ریزش بازار به شدت افت داشته است و از کاهش ۱۰ برابری را تجربه کرده است.

برخی فعالان بازار سرمایه، عدم شرکت در خرید عرضه اولیه را نوعی اعتراض به روند موجود در بورس و عدم حمایت دولت از بازار سرمایه می دانستند.

چرا عرضه اولیه ها لغو شدند؟

در ماه های پایانی سال، تعداد زیادی از عرضه های اولیه چند ساعت پیش از زمان انجام عرضه، لغو شدند. به عقیده برخی کارشناسان، یکی از عواملی که منجر به لغو عرضه‌ اولیه سهام شرکت‌ها شده است، عدم‌ مشارکت سهامداران در خرید آن‌ها است.

نخریدن عرضه‌های اولیه در شرایط فعلی بازار، می‌تواند اعتراضی و هشداری از معامله‌گران به سیاست‌ها و تصمیمات اخیر دولت و مدیران بازار باشد. گران بودن عرضه‌های اولیه یکی از عواملی است که سبب کاهش مشارکت در عرضه‌ها شده‌است. اثر این بالا بودن قیمت در جایی مشخص می‌شود که «بپیوند»، «بگیلان»، «وکبهمن»، «آبادا»، «ثامید» و «سیتا» همگی در قیمتی پایین‌تر از قیمت عرضه معامله ‌می‌شوند.

روند عرضه اولیه ها در سال ۱۴۰۰

در سال ۱۴۰۰ نیز تاکنون ۴ عرضه اولیه به فروش رسیده است که بالاترین میزان مشارکت در این عرضه ها حدود ۲ میلیون و پانصد هزار نفر بوده است که بازهم تعداد کم مشارکت کنندگان را نشان می دهد.

 

منبع: فارس

منبع: تابناک

کلیدواژه: انتخابات 1400 محسن رضایی شورای شهر ششم نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عرضه اولیه حسن روحانی سهام عدالت شاخص کل بورس انتخابات 1400 محسن رضایی شورای شهر ششم نامزدهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عرضه های اولیه مشارکت در عرضه ها عرضه اولیه ها میزان مشارکت بازار سرمایه سهام شرکت شرکت ها سال ۹۹

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۳۶۳۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خروج نقدینگی از بازار سرمایه ادامه‌دار شد

رباب وفایی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گفت: امروز هم در بازار برخلاف انتظار‌ها خبر خاصی نبود! تابلوی معاملات کم رمق است و همچنان رکود و سردرگمی به راحتی حس می‌شود و ظاهرا اراده‌ای برای رشد بازار وجود ندارد. هر خبر یا شایعه‌ای بهانه‌ نوسان یک الی دو روزه می‌شود و این دور باطل فعلا ادامه دارد.

او در ادامه می‌گوید: امروز ارزش معاملات خرد بورس به ۳,۶۴۴ میلیارد تومان رسید و خالص سفارشات با خروج ۱۴۰ میلیارد تومانی پول از بازار سرمایه همراه بود. همچنین تعداد نماد‌های مثبت ۲۴۱ و تعداد نماد‌های منفی ۵۶۵ نماد بود. به عبارتی حدود ۷۲ درصد نماد‌ها در شرایط قرمز بودند و بیشترین تاثیر مثبت بر بازار با وامید و بیشترین تاثیر منفی بر بازار با فولاد به ثبت رسید.

وفایی گفت: در نهایت شاخص کل بورس در پایان معاملات امروز با کاهش ۵ هزار واحدی به ۲ میلیون و ۲۵۹ هزار واحد رسید.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس

دیگر خبرها

  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • چرا بورس درجا می‌زند؟!
  • افزایش سرمایه بیش از ۴ هزار درصدی یک نماد بورسی
  • بورس انرژی دسترسی نیروگاه ها به منابع مالی را سریع تر می کند
  • خروج نقدینگی از بازار سرمایه ادامه‌دار شد
  • بورس امروز ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص و نمای بازار
  • آیا بورس به تنهایی می‌تواند باعث رونق تولید شود؟ 
  • تولیدکنندگان آلومینیوم مواد اولیه را به قیمت دلار ۶۰ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می‌کنند
  • سرمایه‌گذاری در ۱۰۰ شرکت بورسی ایران هیچ ریسکی ندارد | بزرگ‌ترین بازار بورس ناشناخته جهان مربوط به ایران است
  • مشارکت‌های مردمی همزمان با تزریق زمین در نهضت ملی مسکن