Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس اطلاعات مصر اخیرا نقش پررنگی در پرونده‌های سیاست خارجی مصر ایفا کرده است به گونه‌ای که در برخی موارد خود «سامح شکری« وزیر خارجه مصر هم از سفرهای خارجی وی غافلگیر می‌شود. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم ، الاخبار لبنان در مطلبی با عنوان «دستگاه اطلاعات مصر برتر از وزارتخارجه» با اشاره به نقش موثر سرلشکر «عباس کامل» رئیس اطلاعات مصر در پرونده غزه و دیگر پرونده‌ها آورده است: نقش «عباس کامل» محدود به رئیس اطلاعات مصر نیست بلکه وی فردی است که نقش کلیدی پیدا کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به نظر می‌رسد که وی پرونده سیاست خارجه مصر را پس از اینکه نقش این وزارتخانه و وزیر خارجه مصر کاهش یافته است، برعهد گرفته است و به نوعی برتر از وزارت خارجه مصر عمل می‌کند.

«عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر به دوست سرلشکرش «عباس کامل» به عنوان کلیدی برای بازگردانیدن مصر به جایگاهش می‌نگرد و عباس کامل حامل پیام‌های السیسی به رهبران دنیا شده است.

عباس کامل با حمایت السیسی دیپلماسی فعالی را در سفرهای خارجی از سودان گرفته تا لیبی، اراضی اشغالی، رام الله و غزه دنبال می‌کند.

سفرهای دوره‌ای رئیس اطلاعات مصر در هفته‌های اخیر با سفرهای متوالی به سودان و لیبی تا غزه و کرانه باختری و تل آویو نشان دهنده این است که وی جایگزین «سامح شکری» وزیر خارجه مصر شده است و پرونده سیاست خارجی مصر را به پیش می‌برد. اختیارات وزارت خارجه مصر به نفع دستگاه اطلاعات مصر تغییر پیدا کرده  و «کامل» اداره کننده پرونده است.

الاخبار می‌نویسد: صعود «عباس کامل» و سکانداری پرونده‌های مربوط به سیاست خارجی مصر جای تعجبی ندارد زیرا سرلشکر کامل به عنوان مدیر دفتر «عبدالفتاح السیسی» کار کرده و دوست نزدیک او محسوب می‌شود.

وی از سال 2015 از دریچه بحران سد النهضه وارد پرونده‌های روابط خارجی مصر شد؛ پرونده‌ای که پیچیده شد است و به مرور وارد دیگر پرونده‌ها شد و مورد توجه طرف‌های خارجی از جمله سودان شد و در روزهای آخر حکومت «عمرالبشیر» روابط قوی میان طرفین داشت. پس از روی کار آمدن شورای انتقالی نظامی در سودان هم با کمترین هزینه ممکن برای قاهره، روابط  راهبردی برقرار کرد.

سفرهای کوتاه اما ثمربخش

در سفرهای خارجی که فقط چند ساعت به طول می‌انجامد، عباس کامل به عنوان رئیس اطلاعات مصر، پیام السیسی را به مقامات کشورهایی که به آنها سفر می‌کند، ابلاغ و به دنبال آن به نزد السیسی باز می‌گردد و نتیجه سفرش را تشریح می‌کند. اوج تلاش‌های موفق او را در جریان جنگ یازده روز غزه می‌توان دید که به خوبی توانست نقش خود را ایفا کند و آتش بس را برقرار کند.

از نظر «عباس کامل» منافع و دشمنی دائمی وجود ندارد

فلسفه «عباس کامل» بر اساس منافع مشترک است خواه موقت یا گذرا. از نگاه او منافع دائمی و دشمن دائمی وجود ندارد.

پراگماتیسم (در نظر مکتب پراگماتیسم، افکار و عقاید همچون ابزارهایی هستند برای حل مسائل و مشکلات بشر؛ تا زمانی که اثر مفیدی دارند، صحیح و حقیقی‌اند و پس از آن غلط و خطا می‌شوند. به این ترتیب عقیده ای ممکن است مدتی به کار آید و موثر شود و از این رو فعلا حقیقی است؛ لیکن بعدا ممکن است نتایج رضایت بخش نداشته باشد و آن موقع، به نظریه‌ای باطل و خطا تبدیل می گردد.) شدیدی که رئیس اطلاعات مصر در بسیاری از پرونده‌ها در پیش می‌گیرد سبب می‌شود که در برخی موارد وارد اختلافات موقت با متحدان قاهره در موضوعات محوری شود.

به طور مثال در نگاه جانبدارانه مصر در کنار اروپا در بحران لیبی که امارات به شدت با آن مخالف بود به ویژه که مصر و امارات بیش از دو سال ائتلافی را در حمایت از «خلیفه حفتر» پیش بردند.

مرد شماره یک دستگاه اطلاعات و دیپلماسی مصر و پرونده ایران

«عباس کامل» فقط رئیس اطلاعات مصر نیست بلکه وزیر خارجه این کشور هم هست.

مهندسی روابط خارجی مصر که مدیر اطلاعات به طور گسترده بر روی آن کار می‌کند ، شامل شکل روابط با ایران و کشورهای آسیایی است که مدت ها از حلقه روابط مصر دور بوده‌اند.

این در هماهنگی قبل از سفر «هشام الدین حسین» وزیر خارجه مالزی به مصر رخ داد و نشست مجازی که السیسی با «حسین» برگزار کرد. این  در راستای توسعه روابط با کشورهای اسلامی و مقابله با حضور اخوان المسلمین در کشورهایی است که در آینده در آن متمرکز می‌شوند.  

در سیاست «عباس کامل»، پیگرد اخوان المسلمین در هر مکانی که باشند، اولویت دارد به ویژه پس از آشتی مصر با ترکیه و آرامش کنونی که به دنبال تثبت آن است به ویژه که شکاف در روابط میان ترکیه و مصر در بسیاری از پرونده کاهش یافته است از جمله در پرونده لیبی و سوریه.

سرلشکر «عباس کامل» در حال حاضر در راستای بهبود روابط مصر با کشورهای مغرب عربی از جمله الجزایر و تونس حرکت می‌کند به ویژه که طی سال‌های گذشته فضای حاکم میان مصر و این کشورها مساعد نبوده است.

این یعنی بهبود روابط با کشورهای مغرب عربی در اولویت سیاست خارجی مصر است هرچند که به دلایل متعددی به کندی انجام می‌شود.

مهندسی روابط خارجی مصر راهبردی یا  زاییده افکار «عباس کامل»؟

به طور قطع این مهندسی یک شبه حاصل نشده است و قطعا زاییده افکار شخصی عباس کامل هم نیست بلکه در پشت آن تحولات ریشه‌ای و تحلیل‌ها و برآورده و نگاه راهبردی بر برخورد با متغیرات نهفته است. این بر اساس دیدگاه صاحب نظرانی است که دایره آنها روز به روز توسعه می‌یابد و روزانه به افکار آنها گوش فرا داشته می‌شود.

الاخبار نوشت: «عباس کامل» فقط رئیس اطلاعات مصر نیست وزیر خارجه هم هست. وی در همه نشست‌های ریاستی خواه وزیر خارجه حاضر باشد یا خیر، حضور دارد.

درست است که او اظهار نظری نمی‌کند یا از جانب او حرفی زده نمی‌شود؛ اما سازوکار تعامل با دیگر مسئولان رسمی کاملا متفاوت است و در برخی سفرهای خارجی که «عباس کامل» بدون هماهنگی با وزیر خارجه مصر انجام می‌دهد، حتی «سامح شکری» هم غافلگیر می‌شود.

این میزان حضور یک رئیس اطلاعات درمناسبت‌ها بی‌سابقه است

در طول حکومت «حسنی مبارک» رئیس جمهور اسبق مصر و پس از آن رئیس اطلاعاتی با این نقش بارز وجود نداشته است حتی مردی قوی یعنی «عمر سلیمان» آینقدر حضور در مناسبات نداشت.

سفرهای خارجی «عباس کامل» و شرکت در جشن‌های مسئولان دیگر کشورها با بُعد محرمانه کار اطلاعاتی او مناسبتی ندارد.

«عباس کامل» در حال حاضر بسیار مورد اعتماد است و این به علت توان او در اداره پرونده‌ها  و حل بدون مشکل آنهاست.

وی موفقیت های بسیاری در برخی پرونده‌ها داشته که از جمله فلسطین، لیبی، سد النهضه و روابط با آمریکا است.

پاشنه آشیل «عباس کامل» در سیاست داخلی مصر

الاخبار در پایان می‌نویسد: با وجود اعتماد کامل السیسی به «عباس کامل» و چشم پوشی از اشتباهاتی که از دوستش سرزده است اما رئیس اطلاعات مصر که به عنوان محدود کننده آزادی به ویژه بحث مربوط به آزادی رسانه و بیان و سیاسی در داخل مصر نامش مطرح است، به دنبال بهبود وجهه داخلی خود است.

«عباس کامل» که درگیر سیاست داخلی مصر است همواره به مخالفان وعده اقداماتی به نفع بازداشت شدگان سیاسی می‌دهد؛ اما این تحرکات به کندی انجام می‌شود و این به دلایلی است که برخی آنها مربوط به تمایل وی برای نگه داشتن برخی امور در چانه زنی است و برخی دیگر اینکه به رسانه‌ها بفهماند که بر اطلاعات کنترل کامل دارد و هرگز قصد عقب نشینی از آنچه طی دوره گذشته محقق کرده است را ندارد.

انتهای پیام/

 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ۸ ۴۲ درصد ۳ ۴۶ درصد رئیس اطلاعات مصر سیاست خارجی مصر دستگاه اطلاعات وزیر خارجه مصر سفرهای خارجی پرونده ها عباس کامل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۴۷۹۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فاصله بین محمود احمدی نژاد و صادق محصولی به روایت عباس زاده مشکینی /کسی در پرونده سوآپ نفتی اردبیل بازداشت نشد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، روایت ها از دوران استانداری محمود احمدی نژاد در اردبیل و ردپای محصولی در سوآپ نفتی در همان دوره، بارها و بارها تکرار شده است.

محمود عباس‌زاده مشکینی، نماینده فعلی مشکین شهر در مجلس که طی روزهای اخیر مهمان «کافه خبر» خبرگزاری خبرآنلاین بود، روایت خود از این ماجرا را دارد. . او که در دوران استانداری احمدی نژاد در اردبیل، مدیر کل امور شهری و روستایی استانداری اردبیل بوده است می گوید؛«ما نفت را از آذربایجان به ارزانی می‌خریدیم و بعد به گرانی می‌فروختیم که در اینجا پولی نصیب استان می‌شد، به این صورت که آن زمان به اندازه بودجه عمرانی دولت از محل سوآپ پول به قلک عمرانی استان تزریق شد. لذا از دولت مرکزی پول نمی‌گرفتیم و یک خلاقیتی بود.»

او حضور محصولی در یکی از کارگزاری هایی که مسئول این سوآپ نفتی بودند را رد نمی کند و تاکید دارد؛«خیلی‌ها بودند که نفت و گازوئیل را می‌گرفتند و می‌بردند می‌فروختند و حاشیه سودی هم داشتند. محصولی هم مسئول یکی از این کارگزاری ها بود.»

بخش هایی از گفتگو با محمود عباس‌زاده مشکینی، نماینده مشکین شهر در مجلس یازدهم را بخوانید؛ (مشروح این گفتگو طی روزهای آینده منتشر خواهد شد.)

****

*آقای عباس‌زاده! روایت های زیادی از رابطه احمدی نژاد و محصولی در دوران حضورشان در ارومیه و اردبیل شنیده می شود، خصوصا در ماجرای سوآپ نفتی. روایت شما از این رابطه و پرونده چیست؟

در مورد محصولی قضیه به این ترتیب است که او در دوره‌ای تحت عنوان فردی از بخش خصوصی به اردبیل آمد، آن زمان احمدی‌نژاد استاندار اردبیل بود و این دو ارتباطی داشتند، بعد از آن هم در دولت احمدی‌نژاد وزیر شد و همکاری افزایش پیدا کرد.

فاصله بین احمدی نژاد و محصولی بیشتر خواهد شد

با توجه به اینکه بنده هر دو نفر را می‌شناختم از ابتدا متوجه تفاوت‌های فکری این دو نفر می‌شدم کما اینکه در شکل‌گیری جبهه پایداری که بنده فکر می‌کنم پایه‌گذار این جریان محصولی بود، این تفاوت خودش را نشان داد و معلوم بود که تفکر احمدی‌نژاد این نیست و هر چه جلوتر آمدیم این تفاوت‌ها آشکارتر و روشن‌تر شد.

بنده دو جریان احمدی‌نژاد و محصولی را به عنوان دو جریانی که زاویه آنها کم شود، پیش‌بینی نمی‌کنم و حتی اعتقاد دارم این زاویه بیشتر و بیشتر هم خواهد شد. اگر محصولی و احمدی‌نژاد را به عنوان دو فرد در نظر بگیریم فاصله آنها بیشتر خواهد شد اگر به عنوان دو جریان هم در نظر بگیریم، باز هم فاصله آنها بیشتر خواهد شد چراکه تفاوت‌های فکری ساختاری دارند.

سوآپ نفتی خلاقیت خوبی بود زیرا...

*شما در جریان مسائل مرتبط با قضیه سوآپ نفتی هم هستید؟

از نزدیک خیر اما از دور بله. جریان به این ترتیب بود که در آن زمان میان آذربایجان و ارمنستان اختلاف بود و ارمنستان میان آذربایجان و نخجوان که مربوط به خاک آذربایجان است، فاصله انداخته بود و آذربایجان نمی‌توانست به این استان سوخت برساند، از طرفی استان‌های ایران سهمیه نفت و گازوئیلی ندارند، آن زمان خلاقیت خوبی صورت گرفت و از داخل کشور چیزی به بیرون نرفت.

آن زمان میان ایران و جمهوری آذربایجان قراردادی بود که طبق آن نفت و گازوئیل را باکو از طریق پارس‌آباد وارد ایران می‌کرد، کامیون‌های آذری عرض استان اردبیل و آذربایجان شرقی را می‌پیموندند، به سمت جلفا می‌رفتند و مجدداً وارد خاک نخجوان می‌شدند، قرار بود حق راهی به ایران پرداخت کنند اما از دولت وقت ایران مجوز قانونی گرفتند و با ابتکاری گفتند که وقتی دولت مرکزی به اردبیل نفت و گازوئیل می‌دهد به جای اینکه این موارد را به پالایشگاه اردبیل بفرستد، سهم ما را از تبریز پرداخت کند و ما در داخل استان نفت و گازوئیل وارداتی باکو را استفاده می‌کنیم و کامیون‌ها هم دیگر عرض استان اردبیل را نمی‌روند، بلکه ما همین نفت و گازوئیل وارد شده را مصرف می‌کنیم و از سهم اردبیل و میزان سوخت مصرفی نخجوان را از تبریز می‌دهیم.

نفت را از آذربایجان به ارزانی می‌خریدیم و بعد به گرانی می‌فروختیم

ما نفت را از آذربایجان به ارزانی می‌خریدیم و بعد به گرانی می‌فروختیم که در اینجا پولی نصیب استان می‌شد، به این صورت که آن زمان به اندازه بودجه عمرانی دولت از محل سوآپ پول به قلک عمرانی استان تزریق شد. لذا از دولت مرکزی پول نمی‌گرفتیم و یک خلاقیتی بود.

البته این کار را به کارگزار می‌دادند که انجام دهد به این ترتیب که به او می‌گفتند سهم ما را بگیر و فلان جا بفروش، لذا این کار با مجوز و قانونی صورت گرفت و هم به نفع استان بود. دولت که تغییر کرد و اصلاح‌طلبان روی کار آمدند، پرونده تشکیل دادند شکایت کردند وکیل گرفتند و نهایتاً نتوانستند آنچه می‌خواهند را اثبات کنند.

هیچ کسی در جریان پرونده سوآپ نفتی بازداشت نشد

*اما آقای اقبال عباسی، شهردار وقت گفته که چند نفر در جریان این پرونده بازداشت شدند...

خیر، هیچ‌کس بازداشت نشد، اقبال عباسی شهردار اردبیل زمان استانداری احمدی‌نژاد بود که بعد اصلاح‌طلب شد. خیر قضیه به این ترتیب نبود، پرونده تشکیل شد، به تهران آمد و تا دیوان عالی کشور و آن اتهاماتی که اصلاح‌طلبان به اینها زده بودند، رأی برائت گرفتند که اگر این رأی صادر نمی‌شد اینها نمی‌توانستند وزیر و و کیل شوند...(با خنده)

*همه پول‌های ناشی از سوآپ...

من شخصاً در جریان روند آن پرونده قضایی بودم که نهایتاً رأی برائت صادر شد.

محصولی، مسئول یکی از کارگزاری هایی بود که نفت و گاز را می فروخت و حاشیه سودی داشت

*بنابراین منظور شما این است که از این سوآپ نفتی هیچ پولی عاید محصولی و احمدی‌نژاد نشد؟

آن زمان سازمان همیاری‌های احمدی‌نژاد بود که این سازمان هیئت امناء داشت و درآمد آن با سیاست‌گذاری هیئت امناء هزینه می‌شد، لذا بحث شخصی نبود. البته آن زمان فقط یک کارگزار نبود بلکه کارگزاران فراوانی بودند که با سازمان همیاری‌های شهرداری قرارداد می‌بستند و این کار را انجام می‌دادند، لذا کارگزار سود می‌کرد.

*محصولی هم یکی مسئول یکی از آن کارگزاری ها بود...

بله محصولی هم به عنوان کارگزار طرف قرارداد بود، البته خیلی‌ها بودند که نفت و گازوئیل را می‌گرفتند و می‌بردند می‌فروختند و حاشیه سودی هم استفاده می‌کرد. در حال حاضر هم شرایط به همین ترتیب است به عنوان مثال فردی که نفت ایران را به عراق می‌برد، سود می‌کند. در این مورد خیلی حرف‌ها گفته شد.

۲۷۲۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898751

دیگر خبرها

  • هوشمندی ایران در از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح
  • رئیس‌جمهور: اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است
  • عباس عبدی: ضربه ایران به اسرائیل پیروزی راهبردی بود /جذب حمایت مردم از این حمله در تعارض با برخورد با زنان در خیابان ها است
  • ضربه راهبردی ایران به رژیم صهیونیستی از نگاه عباس عبدی
  • ضربه راهبردی ایران به اسرائیل از نگاه عباس عبدی
  • پیوند میدان و دیپلماسی‌
  • ویترین تسنیم شماره ۶۵۲/ رئالیسم نوین ایرانی
  • فاصله بین محمود احمدی نژاد و محصولی به روایت عباس زاده مشکینی /کسی در پرونده سوآپ نفتی اردبیل بازداشت نشد
  • فاصله بین محمود احمدی نژاد و صادق محصولی به روایت عباس زاده مشکینی /کسی در پرونده سوآپ نفتی اردبیل بازداشت نشد
  • عراقچی: میدان، دیپلماسی و رسانه سه ضلعِ مهم در هر واقعه نظامی یا سیاسی هستند