Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@01:56:18 GMT

مرحوم «سپیده کاشانی» دنبال رستاخیر ادبی بود

تاریخ انتشار: ۱۴ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۴۴۶۷۴۳

مرحوم «سپیده کاشانی» دنبال رستاخیر ادبی بود

حجت الاسلام حمیدرضا ارباب‌سلیمانی امروز (دوشنبه، ۱۴ تیر) در مراسم بزرگداشت و رونمایی از کتاب گزیده مقالات سپیده کاشانی با تقدیر از انجمن مفاخر برای بزرگداشت بزرگان ادب و فرهنگ گفت: کاری که انجمن مفاخر دنبال می کند ریشه در فرهنگ قرآن دارد. خدا به پیامبرش سفارش می کند مردان و زنان خدا را یاد کن و نگذار، گذر زمان، گرد فراموشی را بر آنان بنشاند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر همین اساس کار انجمن یک پیوست قرآنی دارد و همه کسانی که در این مجموعه کار می کنند کار مقدسی انجام می دهند.
وی در این مراسم که به صورت مجازی برگزار شد، افزود: سپیده کاشانی در سال ۱۳۱۹ در خانواده ای مذهبی در کاشان به دنیا آمد. مادرش انس عجیبی با قرآن داشت و پدرش با آثار بزرگانی همچون حافظ و سعدی و مولانا مانوس بود و سپیده در چنین فضایی رشد کرد.
سلیمانی ادامه داد: او دوران تحصیل را در کاشان سپری کرد و به خاطر تشکیل خانواده به تهران هجرت کرد. چون با آن مرحومه قرابت فامیلی داشتم، به همین دلیل رفت و آمد ما با خانواده سپیده زیاد بود. 
وی افزود: این شخصیت را از دو منظر مورد توجه قرار می دهم؛ یکی منظر خویشاوندی بود که در بین نزدیکان بسیار مورد تجلیل بود و در حوزه شعر و ادب نیز رشد قابل توجهی داشت. 

سپیده ازامام خمینی (ره) الهام گرفت
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: دفاتری که از وی به جا مانده نشان می دهد از امام خمینی الهام گرفته و زمانی که به اشعار وی به ویژه شعرهای ۱۳۴۲ تا زمان انقلاب توجه می شود، می بینیم اشعار وی صبغه مبارزه علیه رژیم ستمشاهی دارد و با زیرکی در اشعار خود پیام هایی را منتقل می کند.

او نام اولین دفتر را پروانه‌های شب گذاشت. در این اثر بسیاری نکاتی را که در دوران اختناق وجود داشت به نحوی در قالب شعر منتقل کرد و پیام خود را رساند. بعد از انقلاب نیز شخصیت وی برای بسیاری شناخته شد؛ به گونه ای که  حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و صدا و سیما از وی دعوت می کردند تا گفت و گوهایی داشته باشند و از اشعار وی استفاده می کردند.  وی در دفتر شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حضور داشت و توانست آثار ارزشمندی را از اشعار انقلاب شناسایی کند.

سلیمانی ادامه داد: شعرهای سپیده کاشانی در کتاب های درسی نیز راه پیدا کرد و سپیده به دنبال یک نوع رستاخیر ادبی بود تا شعرای معاصر ما ارزش ها را فراموش نکنند و به زبان روز سخن بگویند.

حضور سپیده در دفاع مقدس
وی افزود: سپیده کاشانی علاوه بر همراهی با انقلاب در دوران دفاع مقدس نیز نقش جدی داشت. شاید برای بانوان جالب باشد که سپیده در بسیاری از عملیات های مهم در جبهه حاضر می شد. مثلا در هویزه و سوسنگرد و بستان و دشت عباس حضور داشت. در عملیات خرمشهر که برمی گشتیم و برای مرحله دوم آماده می شدیم او را در قرارگاه دیدیم که در جمع رزمندگان صحبت می کرد و آنان را تشویق می کرد. 
مشاور وزیر فرهنگ افزود: در همان ساعت ها بمباران‌هایی از سوی رژیم بعثی عراق صورت می گرفت که ما باید خودمان را به سنگر می رساندیم و زمانی که از او گلایه کردم چرا وارد چنین منطقه ای می شود، گفت من به جبهه می ایم تا ایثار رزمندگان را ببینم و آن گاه شعر بگویم. درباره خرمشهر نمی توان ندیده شعر سرود.
وی اضافه کرد: در سال ۷۱ به دلیل بیماری و برای درمان به انگلستان منتقل شد چون در آن زمان درمان وی در ایران ممکن نبود ولی بعد از عمل جراحی در ۲۲ بهمن به رحمت الهی پیوست. البته او وصیت کرد که در کنار شهدا به خاک سپرده شود و در کنار شهدا و قطعه هنرمندان دفن شد.
شعرهای سپیده حاوی پیام بیداری است
مشاور وزیر فرهنگ افزود: شعرهای سپیده خواندنی و ماندنی است و حاوی پیام بیداری و پایداری است. او با کسوت زنانه به میدان آمد ولی مردانه پای ارزش ها ایستاد و از امام و ا نقلاب دفاع می کرد.
وی افزود: ما وظیفه داریم انسان های ممتاز را شناسایی و معرفی کنیم که زمینه هدایت جامعه است و اگر الگوسازی کنیم نسل امروز و فردای ما راه را پیدا خواهد کرد و از بسیاری آفات در امان خواهد ماند.

ادامه دارد...

برچسب‌ها سپیده کاشانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حمیدرضا ارباب سلیمانی حسن بلخاری قهی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سپیده کاشانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سپیده کاشانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی سپیده کاشانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۴۶۷۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شعر فارسی فلسطین به دست عرب زبانان نمی‌رسد

امیر حسین هدایتی شاعر و پژوهشگر شعر مقاومت در گفت و گو با خبرنگار مهر در خصوص تعریف شعر مقاومت گفت: تعریف اساسی شعر مقاومت، در واقع توضیح و تبیین شرایط مقاومت در مقابل فشارداخلی و خارجی در یک ملت است. ملتی که تحت فشار یک استبداد داخلی یا تحت فشار یک استعمارخارجی باشد، پدیده مقاومت ادبی از طرف روشنفکران، ادیبان و شاعران شکل می‌گیرد. مثل شعر مشروطه که در واقع و به نحوی یک نوع شعر مقاومت در مقابل استعمار خارجی و دیکتاتوری داخلی بود. ولی بعد از انقلاب اسلامی شعر مقاومت تعریف دیگری پیدا کرد. البته جدا از شعر انقلاب اسلامی که در واقع خودش یک تعریف خاصی از شعر مقاومت دارد، با شروع جنگ تحمیلی و دفاع مقدس یک پدیده دیگری در ادبیات ما با عنوان شعر پایداری به وجود آمد.

وی افزود: اساسا در ادبیات جهان شعر مقاومت تعریف دیگری دارد. مثلا شعرفدریکو لورکا در اسپانیا بر علیه استبداد داخلی و حکومت فرانکو یک شعر مقاومت محسوب می‌شود. محمود درویش هم در فلسطین به عنوان شاعر مقاومت مطرح است . او هم در اشعارش علیه اشغال‌گری و ستمی که بر مردم فلسطین رفته، صحبت می‌کند. مقاومت برای معیارها و مصداق‌های متفاوتی مبارزه می‌کند اما معمولا در اطراف چنین پدیده‌هایی شعر مقاومت شکل می‌گیرد. شعر مقاومت در هفتاد سال گذشته در حوزه و مساله‌ فلسطین جایگاه خاصی دارد. شاعران مقاومت در فلسطین و به خصوص در میان جامعه عرب شهرت زیادی دارند. شاعرانی مثل معین بسیسو، محمود درویش و بدر شاکر السیاب از شاعران پایداری عرب در عراق و در مقابل دیکتاتوری حزب بعث که شهرت بسیاری دارند.

هدایتی در ادامه گفت: فلسطین در کشور ما به عنوان یک ارزش شناخته می شود نه فقط به عنوان شعر مقاومت. پس در بین شاعران ما، مساله فلسطین همچون قیام عاشورا که آن هم در راستای شعر پایداری محسوب می‌شود، به عنوان یکی از ارزش‌های انقلاب اسلامی مطرح است و هر بار که مساله فلسطین جان تازه‌ای می‌گیرد یا انتفاضه‌ جدیدی شکل می‌گیرد، شعر فلسطین و مقاومت نیز در کشور ما هیجان می‌گیرد بین شاعران ما، مساله فلسطین همچون قیام عاشورا که آن هم در راستای شعر پایداری محسوب می‌شود، به عنوان یکی از ارزش‌های انقلاب اسلامی مطرح است و هر بار که مساله فلسطین جان تازه‌ای می‌گیرد یا انتفاضه‌ جدیدی شکل می‌گیرد، شعر فلسطین و مقاومت نیز در کشور ما هیجان می‌گیرد. با توجه به اهمین موضوع فلسطین همایش‌های بسیاری در این حوزه شکل گرفته و شاعران بسیار زیادی در این حوزه مطرح شده اند.

این پژوهشگر شعر مقاومت با اشاره به طوفان الاقصی ادامه داد: درسالی که گذشت، با اتفاقاتی که در فلسطین بعد از طوفان الاقصی افتاد، یک موج بسیار عجیبی در شعر فلسطین شکل گرفت. یکی به انگیزه مقاومت و یکی هم به دلیل شرح مظلومیتی که در غزه وجود داشت. کشتار بی رحمانه‌ای که توسط صهیونیست‌ها شکل گرفت، وجدان‌هایی را به درد آورد که طبیعتا شاعران هم از این قاعده مستثنی نبودند و حتی شاعرانی که پیش از طوفان الاقصی دغدغه‌ شعر مقاومت را نداشتند، وارد این عرصه شدند و یک موج بسیار گسترده‌ای درباره شعر فلسطین به نمایش گذاشته شد.

هدایتی به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص ترجمه اشعار ایرانی به عربی اشاره کرد و گفت: با توجه به گستردگی رسانه در سال‌های اخیر، موج ادبی با موج رسانه‌ای همراه شده است و طبیعتا یک انقلابی در شعر مقاومت فلسطین و در شعر فارسی درباره فلسطین شکل گرفته است. تا آنجایی که اطلاع داریم در شعر عرب و ادبیات عرب هم، استقبال گسترده‌ای به سمت شعر مقاومت به وجود آمد که مقام معظم رهبری هم بر ترجمه‌ آن آثار توصیه کردند. اما مبنای بحث ایشان این بود که شعر مقاومت ما هم باید به زبان‌های دیگر ترجمه شود و این همه شعر که درباره فلسطین نوشته شده، متاسفانه به دست عرب زبانان و حتی مردم فلسطین نمی‌رسد.

وی افزود:عرب زبانان نمی توانند با زبان فارسی ارتباط بگیرند و ترجمه جدی هم از این شعرها وجود ندارد. در گذشته روزنامه‌هایی مثل الوفاق شعرهایی که در ادبیات شاخص بود، ترجمه می‌کردند و در آن روزنامه‌ها منتشر می‌شد که آن هم متاسفانه دنبال نمی‌شود و از شعر فارسی که جدی‌ترین شعر را درباره فلسطین در چهل سال گذشته یا حتی قبل از آن دارد، به دست عرب‌زبانان نمی‌رسد. ناگفته نماند که غنای شعر فارسی در جاهایی از خود ادبیات عرب بالاتر، برجسته‌تر و از درون‌مایه‌های گسترده‌تری برخوردار است. شعرهایی با درون مایه‌هایی از خشم، اندوه، مقاومت است و همچنین امید به پیروزی و مسلم دانسته شدن شکست رژیم صهیونیستی در ادبیات ما بسیار چشمگیر است و شاید بسیاری از شاعران عرب را به آزاد شدن سرزمین فلسطین و قدس شریف امیدوار کرده است.

رزمندگان عرب باور کردند که می شود در مقابل ظلم صهیون ایستاد. در حالی که قبلا تنها هدفشان این بود که با کشته شدنشان نشان دهند که به آن‌ها ظلم شده و انتفاضه فقط این بود که مثلا چند سنگ پرتاب شود و به مردم دنیا بگویند که ما هستیمهدایتی در ادامه سخنان خود گفت: اگر زبان فارسی بتواند خودش را به دست عرب‌زبانان شعر مقاومت و دوست‌داران شعر مقاومت برساند، متوجه خواهند شد که چهل سال است که این امید و تلاش در شعر مقاومت و ادبیات فارسی ایران وجود دارد. انگیزه‌های پیروزی رزمندگان ما در جبهه‌ مقاومت با شاعران مقاومت تقویت می‌شود و رزمندگان عرب باور کردند که می شود در مقابل ظلم صهیون ایستاد. در حالی که قبلا تنها هدفشان این بود که با کشته شدنشان نشان دهند که به آن‌ها ظلم شده و انتفاضه فقط این بود که مثلا چند سنگ پرتاب شود و به مردم دنیا بگویند که ما هستیم و کشور ما اشغال شده است، بدون اینکه امیدی داشته باشند و این قدرت شعر است. سروده‌های ارزشمندی سروده شد و ترانه های مقاومت زبانزد عام و خاص شد. در مقابل این پیروزی یک شکست هم وجود دارد و آن این است که مسؤولین فرهنگی در عرصه رسانه و کتاب و ترجمه برای رساندن این شعرها به دست مردم فلسطین کاری انجام نداده‌اند.

این شاعر حوزه مقاومت در پایان درباره اهمیت و رشد آثار شعر مقاومت گفت: سمینار و همایش هایی تحت عنوان شعر به زبان فارسی به اندازه کافی برگزار شده و اشعار به اندازه کافی شنیده شده‌اند. آنچه اهمیت دارد این است که سمینارها به صورت بین‌ المللی برگزار شود ‌تا به گوش حق‌طلبان برسد و از همین‌جا اهمیت پیوند شعر با رسانه نیز دیده می‌شود. طبیعتا چون کمیت اشعار بالا رفته نمی‌توانیم بگوییم کیفیت بالاتری هم دارند . اما با توجه به تعداد اشعار باید از بین آن‌ها گزیده‌ای انتخاب شوند که شاعران برجسته و اشعار برجسته شناخته شوند، ضمن اینکه کمیت زیاد اشعار خودش ارزشمند و محرک مقاومت است.

کد خبر 6093757 الناز رحمت نژاد

دیگر خبرها

  • امروز همه دنبال هاشمی‌نسب می‌گشتند!
  • ضرورت خرید حمایتی تخم مرغ در راستای کاهش زیان مرغداران
  • حضور ۱۵۰۰ نفر در جشنواره قرآنی، فرهنگی، هنری و ادبی شهید آوینی
  • دشمن به دنبال تأثیرگذاری بر قوه تشخیص و شناخت مردم است
  • نهضت ترجمه اشعار فارسی به عربی در خوزستان
  • جلسه دوم نشست ادبی «عصا بیفکن» برگزار می‌شود
  • دیپلماسی فرهنگی در دولت سیزدهم به‌طور جدی دنبال می‌شود
  • راهیابی نوجوان سمنانی به جمع استعدادهای نویسندگی کشور
  • شعر فارسی فلسطین به دست عرب زبانان نمی‌رسد
  • بحران ادبیات داریم