Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-05-07@03:09:43 GMT

کم‌رمقی بورس در سیل توقف‌ها

تاریخ انتشار: ۳۰ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۸۶۴۳۱

کم‌رمقی بورس در سیل توقف‌ها

بورس تهران معاملات روز گذشته خود را در حالی به پایان رساند که نماگر اصلی این بازار با ثبت رشد ۶۵/ ۰ درصدی توانست تمام افت روز یکشنبه را جبران کند و مجددا به مرز صفر سال‌جاری برسد.

به گزارش پول نیوز، این روند صعودی در حالی رقم خورد که قرار گرفتن در روزهای پایانی برگزاری مجامع بورسی و ترافیک شدید آن سبب شد تا شاهد افزایش نمادهای متوقف بازار باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مهم در کنار افزایش فشار فروش سهام در این روزها به دلیل عدم‌تمایل برخی سهامداران برای شرکت در مجامع شرکت‌ها بورسی، همواره موجب شده بازار سهام در روزهای پایانی تیر ماه فضای کم‌رمقی را تجربه ‌کند. به موجب این شرایط روز گذشته ارزش معاملات خرد سهام به کمتر از ۳۶۰۰ میلیارد تومان رسید که رکورد کمترین میزان این متغیر در تیرماه بود.

صبح روز گذشته سخنگوی دولت اعلام کرد که بنابر پیشنهاد قرارگاه عملیاتی و کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ستاد ملی کرونا و موافقت رئیس‌جمهور تمامی ادارات استان‌های تهران و البرز از سه‌شنبه (۲۹ تیرماه) تا یکشنبه (۴ مردادماه) تعطیل است. این امر بر اساس اعلام بانک مرکزی به تعطیلی شعب بانک‌ها در تهران و کرج و در نهایت تعطیلی ۳روزه بورس انجامید تا روز گذشته به‌عنوان آخرین روز معاملاتی هفته و تیرماه محسوب شود. بر این اساس با پایان معاملات روز دوشنبه شاخص کل بورس با ثبت بازدهی هفتگی ۴/ ۰ درصدی، آخرین هفته تیرماه را پایان داد. این در حالی بود که به‌رغم تعطیلی بانک و بورس برخی رسانه‌ها در فضای مجازی اعلام کردند که بنا به اعلام مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار از آنجا که بسیاری از شرکت‌ها فقط تا ٣١ تیر فرصت قانونی برگزاری مجمع دارند، برگزاری مجامع به قوت خود باقی است.

این در حالی بود که دیروز سارا علیاری، مدیر روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان بورس و اوراق بهادار در این خصوص به همفکران گفت: «بر اساس قانون تجارت، شرکت‌های بورسی حداکثر ۴ ماه پس از پایان سال مالی می‌توانند نسبت به برگزاری مجمع اقدام کنند و اختیار برگزاری مجمع در این مدت به عهده خود ناشران است، بنابراین سازمان بورس دخالتی در زمان برگزاری مجامع ندارد. اگر ناشران در روزهای تعطیل تصمیم به برگزاری مجمع داشته باشند از نظر سازمان بورس منع قانونی ندارد و نماینده سازمان هم در مجامع حاضر خواهد شد. اما آنچه ممکن است مانع برگزاری مجامع در روزهای تعطیل پیش رو شود تصمیمات قرارگاه عملیاتی مقابله با کروناست و به سازمان بورس ارتباطی ندارد.» باید دید آیا قرارگاه عملیاتی کرونا مجوز برگزاری مجامع را خواهد داد یا خیر؟ این امر درحالی است که در صورت لغو مجامع باید فرصت برگزاری مجامع به مدت یک هفته تمدید شود. در این‌صورت احتمالا فضای کم‌رمقی که فصل مجامع در بازار سهام ایجاد می‌کند، یک هفته دیگر برقرار خواهد بود.

به هر روی با پایان معاملات روز دوشنبه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با ثبت رشد ۸۴۲۰ واحدی (معادل ۶۵/ ۰ درصد) روی عدد یک میلیون و ۳۱۱ هزار واحد توقف کرد. به نظر ابهام در تعطیلی بورس تا دوشنبه هفته آینده تا حدودی از شتاب رشد بورس در معاملات دیروز کاست. سه نماد «تاپیکو»، «رمپنا» و «فارس» بیشترین اثر مثبت را بر شاخص کل بورس داشتند. همچنین دیروز شاخص کل هموزن که نشان از اثرگذاری یکسان نمادها دارد، اندکی از شاخص کل پیشی گرفت و به لطف تقویت تقاضا برای نمادهای کوچک‌تر رشد ۶۸/ ۰ درصدی را ثبت کرد. این نماگر بورسی با پایان معاملات هفته رشد ۳۶/ ۰ درصدی را در مقیاس هفتگی داشت. از سوی دیگر در فرابورس ایران نیز به واسطه رشد تقاضا برای سهام کوچک‌تر شاهد رشد ۰۸/ ۱ درصدی نماگر اصلی این بازار بودیم. شاخص کل فرابورس نیز در مقیاس هفته با رشد ۳۱/ ۰ درصدی همراه شد. در این بازار نیز سه نماد «بپاس»، «آریا» و «زاگرس» بیشترین سهم را در رشد نماگر اصلی فرابورس داشتند.

از جمله اخبار اثرگذار بر معاملات سهام می‌توان به مصوبه یکشنبه شب ستاد فرماندهی راهبری اوج بار کشور اشاره کرد که بر اساس آن محدودیت‌های برقی فولادی‌ها و سیمانی‌ها کاهش یافت. بدین‌ترتیب بر اساس مصوبه و با توجه به توافق صورت گرفته بین وزارت صمت و وزارت نیرو مقرر شد که کارخانه‌های تولید سیمان در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه از ساعت ۲۴ تا ۸ صبح با ۱۰۰ درصد توان تولید خود و در طول روز با ۳۰ درصد توان به فعالیت بپردازند. این امر برای کارخانه‌های فولادی از ساعت ۲۴ تا ۸ صبح ۵۰ درصد دیماند و در طول روز ۱۰ درصد دیماند مصرفی بود. از چهارشنبه تا یکشنبه نیز کارخانه‌های تولید سیمان می‌توانند در ۲۴ ساعت شبانه‌روز با ۱۰۰ درصد توان تولید خود و کارخانه‌های فولادی نیز تا ۵۰درصد دیماند برای ۲۴ ساعت شبانه‌روز به فعالیت بپردازند.

رکودی‌ترین روز معاملاتی تیرماه

از جمله نکات حائزاهمیت در معاملات بورسی روز گذشته، پیشی گرفتن ارزش صف خریدها از ارزش صف فروش‌ها بود. این امر تا حدودی از میزان فضای رکودی که در معاملات دوشنبه به نسبت یک ماه گذشته (از ۳۱ خرداد تاکنون) با افت ارزش معاملات (افت ۲۷ درصدی نسبت به‌روز یکشنبه) مشاهده می‌شد، کاست. بر این اساس در جریان دادستدهای خرد بورسی روز گذشته سهامی به ارزش ۳۵۵۸ میلیارد تومان و در معاملات خرد فرابورسی ۱۶۵۹ میلیارد تومان میان سهامداران جابه‌جا شد. «شستا» و «برکت» در مجموع با ارزش ۳۴۹ میلیارد تومان، در صدر دادوستدهای خرد بورسی قرار داشتند. در فرابورس نیز نماد معاملاتی «دی» با ارزش معاملات ۲۲۰ میلیارد تومانی بیشترین میزان معاملات خرد فرابورسی را به خود اختصاص داد.

مالکیت هفتگی سهام در دستان حقوقی‌ها

در جریان معاملات روز دوشنبه سهامداران خرد مالکیت‌های سهام را از آن خود کردند. بر این اساس روز گذشته مبلغ ۸ میلیارد و ۵۵۰ میلیون تومان از پرتفوی حقوقی‌ها به سبد سهامی حقیقی‌ها منتقل شد. سهام سه گروه «چندرشته‌ای صنعتی»، «مواد غذایی به جز قندی‌ها» و «فرآورده‌های نفتی» در صدر خریدهای حقیقی‌ها قرار داشت. در مقابل سهامداران عمده به خرید سهام از سه گروه «سیمان»، «فلزات اساسی» و «کانه فلزی» گرایش بیشتری داشتند. از طرفی به‌رغم اینکه در آخرین هفته معاملاتی تیرماه از لحاظ تعداد روز سهامداران حقیقی خوش‌تر از حقوقی‌ها درخشیدند، اما مالکیت‌ها در مقیاس هفتگی به سمت سهامداران عمده بود. بدین‌ترتیب حقوقی‌ها در مقیاس هفتگی خالص خرید ۹۱ میلیارد تومانی را رقم زدند.

بورس دوشنبه از دریچه آمار

در روزی که شاخص کل بورس تهران با رشد ۶۵/ ۰ درصدی همراه شد، از ۲۹۷ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۱۷۲ سهم (۵۸ درصد) مثبت بود و در مقابل ۱۱۴ سهم (۳۸ درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۵۳ نماد (۱۸ درصد) صف خریدی به ارزش ۳۰۱ میلیارد تومان تشکیل دادند. اما در مقابل شاهد شکل‌گیری صف فروش در ۲۵ نماد بورسی (۸ درصد) به ارزش ۲۹۱میلیارد تومان بودیم.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: بورس بودجه اقتصاد مالیات بر ارزش افزوده میلیارد تومان برگزاری مجامع برگزاری مجمع شاخص کل بورس سازمان بورس معاملات روز روز گذشته حقوقی ها ۰ درصدی بر اساس ۸ درصد ۰ درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۸۶۴۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تابلوی بورس، تابلوی رکود

شاخص در روز یکشنبه با افت حدود ۵هزار واحدی به ۲میلیون و ۲۵۹هزار واحد رسید. کاهش قیمت ارز و تداوم تثبیت قیمت در بازار نیما سبب شد تا طی ۵ روز ۷۹۰میلیارد تومان پول از بازار خارج شود. امروز یک‏سال از سقوط شاخص از قله ۲میلیون و۵۰۰هزار واحدی می‏گذرد.

«دنیای‌اقتصاد» عملکرد بورس طی یک‌سال اخیر را بررسی کرده است. شاخص‌کل بورس در روز یک‌شنبه به‌عنوان اولین روز کاری هفته‌جاری با افت ۵ هزار و ۱۰۰ واحدی به ۲ میلیون و ۲۵۹ هزار واحد رسید، به‌طوری‌که بازدهی این نماگر بازار از ابتدای سال حدود ۳ درصد بوده است، ضمن آنکه شاخص‌کل هموزن نیز با رشد ۱۹۲ واحدی به ۷۵۱ هزار و ۳۷ واحد رسید. بازدهی این نماگر ثانویه بازار سرمایه نیز از ابتدای ۱۴۰۳، هنوز بیش از یک‌درصد است.

به‌نظر می‌رسد، رشد قیمـــــت دلار در روز‌های ابتدایی سال‌۱۴۰۳ بازار را نسبت به رشد سهام کامودیتی‌محور که از کل بازار به لحاظ بازدهی عقب‌تر بودند، امیدوارتر کرده‌بود، چراکه با وجود اختلاف بالای دلار نیما و آزاد بورس تهران، به‌طور تاریخی حدس زده می‌شد این اختلاف به حداقل ممکن برسد.

ظاهرا دولت سیزدهم دلار نیما را خط قرمز خود می‌داند و رشد آن را با سرعت بسیار محدودی دنبال می‌کند. اکنون بورس دچار سردرگمی شده‌است. عملکرد خوب کلیت بازار در گزارش‌های فروردین و از سوی دیگر کارنامه سبز برخی از صنایع در صورت‌های مالی سالانه برخی از شرکت‌ها که اخیرا منتشر شده، سبب شده‌است تا شاخص هموزن افت بیشتری را تجربه نکند، چراکه از اول سال نیز از شاخص‌کل عقب‌تر بوده‌است. به‌نظر می‌رسد شاخص هموزن جای زیادی برای افت بیشتر ندارد، چراکه به‌طور تاریخی باید این نماگر فرعی بازار از نماگر اصلی جلوتر بیفتد.

به‌نظر می‌رسد با توجه به احتمال نوسان اندک، اما مثبت دلار آزاد، جو بازار سرمایه در این هفته متعادل‌تر شود، اما در نهایت اگر مقاومت بانک‌مرکزی برای رشد دلار نیما ادامه‌یابد، بازار چاره‌ای ندارد جز آنکه در محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار واحد پناه گیرد.

تابلوی بورس، تابلوی رکود

همچنان ارزش معاملات در بورس تهران اعداد بسیار پایینی به‌ثبت می‌رسد، به‌طوری‌که با وجود ۸ روز معاملاتی نسبتا پررونق در دو هفته گذشته، دوباره ارزش معاملات به زیر ۳ هزار میلیارد‌تومان رسید. همچنین میانگین ارزش متحرک ارزش معاملات خرد نیز حکایت از آن دارد که ارزش معاملات کوتاه‌مدت بازار پایین‌تر از بلندمدت است. کاهش دوباره میانگین ارزش معاملات متحرک ۵‌روزه به زیر ۲۰‌روزه حکایت از تداوم رکود در بازار سهام دارد، ضمن آنکه میانگین‌های متحرک بلندمدت ارزش معاملات به‌هم نزدیک شده‌اند، از این‌رو به‌طور تاریخی در صورتی‌که محرک‌ها بازار را هدایت کنند، عبور میانگین متحرک ۵‌روزه از سایر میانگین‌ها می‌تواند بازار را به سمت ارزش معاملات ۲۰ هزار‌میلیاردی هدایت کند.

این درحالی است که ارزش معاملات دلاری نیز در سطوح پایینی قرار دارد و تا زمانی‌که چند روز متوالی بالای ۱۰۰ میلیون دلار تثبیت نشود، نمی‌توان از بازار انتظار رونق داشت. این شاخص، اکنون در محدوده ۳۰ میلیون دلار قرار دارد. علاوه‌بر این، در اولین روز معاملاتی هفته نزدیک به ۸۰ میلیارد‌تومان پول حقیقی از بازار خارج‌شده و این درحالی است که از ابتدای سال حدود ۴ هزار و ۳۰۰ میلیاد‌تومان پول حقیقی از بازار خارج شده‌است.

با بورس چه می‌توان کرد؟

بورس تهران، درگیر چند متغیرسیاسی و اقتصادی است و نمی‌داند به کدام‌سو برود. از سویی با نوسان‌ها نرخ ارز به‌طور موقتی خوشبین و بدبین می‌شود. از سویی دیگر به امید رشد دلار نیما رونق می‌گیرد و دوباره با رکود همراه می‌شود. از طرف دیگر بازار ترجیح می‌دهد با وجود تعدیل P/E بازار سرمایه با انتشار برخی از گزارش‌ها همچنین با P/E زیر میانگین تاریخی خود معامله شود، چراکه هنوز سایه نرخ بهره ۳۰ درصدی سنگینی می‌کند.

همچنین بورس، با درگیری‌های منطقه‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند و هر لحظه امکان دارد که دشمن‌های منطقه‌ای دوباره تنش‌ها را افزایش دهند، لذا بازار دچار بی تصمیمی شده‌است. هرچند ممکن است در هفته پیش‌رو با نوسان اندک و مثبت دلار فضا متعادل‌تر شده و شاخص‌کل نیز استراحت کند، اما در صورتی‌که رویکرد ارزش دولت تغییری نکند، بازار سهام به روند نزولی ادامه خواهد داد و در آغوش محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار‌واحدی پناه خواهد گرفت.

دیگر خبرها

  • شاخص بورس امروز ۱۷ اردیبهشت/افت ۲۰۶۴۷ واحدی
  • معاملات برق در بورس انرژی رکورد زد
  • افت بیش‌از ۱۱ هزار واحدی شاخص کل بورس در شروع معاملات
  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • رشد۵برابری معاملات بورس انرژی در اجرای طرح اصلاح نقدینگی صنعت برق
  • معامله ۲۷۰ میلیاردی سهام در بورس آذربایجان غربی
  • نیروگاهها، فروش برق خود را به هفته پایانی هر ماه موکول نکنند
  • آینده بورس در چند پرده
  • رشد ۱۲۰۷ هزار واحدی بورس در شروع معاملات
  • مجامع بین‌المللی برای توقف سرکوب دانشجویان آمریکایی ورود کنند