Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-29@00:11:02 GMT

«گوره- جاسک»؛ آغازگر توسعه شرق تنگه هرمز

تاریخ انتشار: ۲ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۱۰۷۱۴

خبرگزاری آریا -
ایران در هفته گذشته به‌صورت رسمی به بازار جهانی نفت اعلام کرد که از این پس می‌تواند نفت را از شرق تنگه هرمز صادر کند و نیازی به بارگیری در سواحل خلیج فارس برای خرید نفت ایران نیست. این اقدام با بهره‌برداری رسمی از خط انتقال نفت «گوره - جاسک»، پایانه صادراتی جاسک و تأسیسات ساحلی و فراساحلی این طرح رقم خورد که سوت آغاز آن با ظرفیت روزانه 300 هزار بشکه نفت زده شد، اما این تمرکززدایی از پایانه صادراتی نفت ایران، همه ماجرای «گوره - جاسک» نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


شاید نقطه آغاز اجرای پروژه «گوره - جاسک» که محور آن یک هزار کیلومتر خط لوله مقاوم در برابر خوردگی از منطقه گوره از توابع شهرستان گناوه در استان بوشهر تا پایانه صادراتی جاسک است، همین مسئله بی‌نیازی از انتقال بخشی از نفت ایران از تنگه راهبردی هرمز باشد. به هر حال عربستان و امارات متحده عربی سال‌ها قبل ریسک عبور از تنگه هرمز را با ایجاد پایانه‌های صادراتی در دریای عمان و دریای سرخ برای خود فراهم کرده‌اند. ما نیز با این آینده‌نگری که مبادا جنگی رخ دهد، تنگه بسته شود و ناتوان در صادرات نفت خود شویم، این طرح را اجرا کردیم و اکنون به بهره‌برداری رسیده است. البته تنگه هرمز گلوگاه خروجی تنها نفت ایران نیست و کشتی‌های دیگر نیز از این مسیر تردد دارند، اما مسئله اجرای پروژه «گوره - جاسک» می‌تواند ظرفیت‌هایی فراتر از صادرات نفت ایران فراهم کند که باید مورد توجه قرار گیرد.
به تعبیری دیگر، اگر این خط لوله و تأسیسات تکمیل شود و مورد استفاده در صنایع انرژی‌بر قرار بگیرد، خود می‌تواند سرآغازی برای شرق تنگه هرمز باشد. به عبارتی دیگر، ظرف یک مدت معین به‌واسطه این خط می‌توان چهره مناطق بکر و مستعد توسعه ایران را در شرق تنگه هرمز تغییر داد که این مهم در صورت تحقق، اهمیتی ویژه برای توسعه ایران خواهد داشت.
اگر یک برنامه اصولی طراحی شود و این خط انتقال نفت ایران را متوجه اهمیت توسعه بنادر دریای عمان کند که دریایی عمیق، دروازه ورود به اقیانوس و در بخش خالی‌تر ایران است، اتفاقی شگرف در مسیر ترقی ایران رقم خواهد خورد. ما در 50 سال گذشته بارها به توسعه بندر چابهار اشاره کرده‌ایم که متأسفانه به سبب جنگ دائمی فرصت توسعه آن فراهم نشد، اما اگر توسعه این منطقه با بهره‌برداری مرحله نخست پروژه «گوره-جاسک» آغاز شود، این مسئله حتی بیش از صادرات نفت برای آینده ایران اهمیت خواهد داشت، از این رو لازم است که فرآورده‌های نفت، توسعه زنجیره‌های پایین‌دستی این صنعت و حتی صنایع انرژی‌بر دیگر در ادامه طرح «گوره - جاسک» دیده شود. چه بسا در آینده نیازمند خطوط لوله بیشتری برای تأمین انرژی این منطقه شویم. چراکه برای ایران خشک و کم آب، توسعه در سواحل عمان اهمیتی ویژه‌ دارد و باید به این مهم توجه شود.
این اقدام در صورت تحقق، با ایجاد اشتغال فراوان در نوار ساحلی دریای عمان و خلیج فارس و استفاده از روش‌های مدرن شیرین کردن آب و بهره‌گیری از انرژی‌های نو از جمله خورشیدی می‌تواند چهره توسعه‌ای کشور را تغییر دهد. به عبارتی می‌تواند پروژه «گوره - جاسک» زمینه‌ساز انتقال جمعیت به سواحل کلیدی کشور باشد و با ایجاد اشتغال، مدیریت صحیح منابع آبی کشور و توسعه صنعتی و ایجاد ارزش افزوده آینده ایران را تغییر دهد، از این رو به ثمر رسیدن این طرح را که ایده‌اش از سال‌های جنگ ایران و عراق نشأت می‌گیرد، باید به فال نیک گرفت و برای استفاده از مزیت‌های نسبی ایران آستین بالا زد.
فریدون مجلسی
کارشناس بین‌الملل اقتصاد سیاسی
روزنامه ایران

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: شرق تنگه هرمز نفت ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۱۰۷۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استقرار شناور یدک‌کش بُرنا در حوضچه بندر جاسک

ایسنا/هرمزگان مدیر بنادر و دریانوردی شهید باهنر شرق هرمزگان گفت: یک فروند شناور یدک‌کش چندمنظوره به چرخه عملیاتی و لجستیکی بندر جاسک افزوده شد.

حمیدرضا محمدحسینی تختی امروز هشتم فروردین در جمع خبرنگاران با اشاره به مطلب فوق اظهار کرد: این یدک‌کش دارای قابلیت آتشخواری در مواقع بروز حوادث و کاربری چندمنظوره است.

وی افزود: عملیات تغییر کاربری و چندمنظوره کردن این شناور در منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی با دانش متخصصان داخلی و شرکت‌های دانش‌بنیان به پایان رسید.

مدیر بنادر و دریانوردی شهید باهنر شرق هرمزگان هدف از استقرار شناور یدک کش برنا در بندر جاسک را افزایش ایمنی و نیز ارتقاء نُرم تخلیه و بارگیری کالا با پهلوگیری شناور تناژ بالا عنوان کرد. 

به گفته محمدحسینی تختی این شناور دارای سیستم ناوبری و کمک ناوبری، ۲۶ متر طول و ۲.۷۵ آبخور، دارای قابلیت ویژه‌ای برای ارتقاء توان عملکردی بندر است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • کاهش ۵۰ درصدی سود کانال سوئز در پی تحولات دریای سرخ
  • روستاها آغازگر جهش تولید با مشارکت مردم هستند
  • روایتی کوتاه از حماسه فتح هرمز و اخراج پرتغالی‌ها از خلیج‌فارس
  • گذری کوتاه بر تاریخ و زندگی اسطوره استعمارستیزی جزیره هرمز ایران
  • استقرار شناور یدک‌کش بُرنا در حوضچه بندر جاسک
  • ببینید | بانیان فرقه بهائیت آغازگر کشف حجاب در ایران
  • ادعای فعالیت نظامی چین در تنگه تایوان پس از پایان سفر بلینکن
  • الحاق یک فروند شناور آتشخوار به ناوگان بندرجاسک
  • اصلی‌ترین محور توسعه شهرستان جاسک چیست؟
  • تلاش برای توسعه جاسک با محور فعالیت‌های شیلاتی