Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-04-26@06:55:30 GMT

دولت رئیسی و اختیار عمل در بانک مرکزی

تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۳۹۳۰۲

دولت رئیسی و اختیار عمل در بانک مرکزی

کمتر از ۱۰ روز دیگر دولت سیزدهم با ریاست سید ابراهیم رئیسی آغاز به کار می‌کند، دولتی که قطعا با شرایط سخت و حساسی مواجه است و باید در همین ماه‌های ابتدایی، معضلات کلان و سد راه رشد اقتصادی کشور را بهبود بخشد و از میان بردارد. به گزارش پول نیوز، کمتر از ۱۰ روز دیگر دولت سیزدهم با ریاست سید ابراهیم رئیسی آغاز به کار می‌کند، دولتی که قطعا با شرایط سخت و حساسی مواجه است و باید در همین ماه‌های ابتدایی، معضلات کلان و سد راه رشد اقتصادی کشور را بهبود بخشد و از میان بردارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در حال حاضر مشکلات و معضلات اقتصادی مختلفی وجود دارد که به نظر می‌رسد نه برای رسیدن به قله توسعه و رشد بلکه برای جلوگیری از جولان بیشتر آن‌ها در مسیر افت و آسیب باید تلاش کرد. در این میان بانک مرکزی به عنوان نهاد مالی بزرگ و مهم در هر کشوری نقش به سزایی دارد که نباید از آن غافل شد.

کارشناسان اقتصادی براین باورند که بانک مرکزی باید به استقلال دست یابد و اختیار عمل و قدرت نه گفتن به دولت را داشته باشد چرا که این شرایط برای اقتصاد مطلوب‌تر است. در نتیجه به نظر می‌رسد یکی از مهمترین اقداماتی که دولت سیزدهم باید در دستور کار قرار دهد همین موضوع است.

قرار نیست انتظار جهش اقتصادی و اتفاق خاصی را حداقل در ۳ماهه نخست دولت داشته باشیم چرا که مشکلات اقتصادی کنونی کشور به قدری عمیق است که در کوتاه مدت حل نخواهد شد. مشکلاتی مانند رقم بالای نقدینگی، رشد پایه پولی، تورم بالا، فشار پولی شدن کسری بودجه و ... که بانک مرکزی باید برنامه و تدابیر لازم برای حل این مسائل را در دستور کار قرار دهد. اقدامات دیگری که باید مد نظر این نهاد مالی بزرگ قرار گیرد ساماندهی بازار رمزارز‌ها و ایجاد سازکاری مناسب و همچنین انضباط بخشی به بانک‌ها برای رفع ناترازی‌هایشان است.

بانک مرکزی به طور قطع می‌تواند با در اختیار داشتن قدرت و اختیار عمل، با استفاده از دیدگاه‌ها و راهکار‌های صاحبنظران خبره اقتصادی کشور نسبت به ساماندهی معضلات و مشکلات اقتصادی مرتبط با حیطه وظایف خود اقدام کند هرچند به تنهایی نمی‌تواند معجزه کند و قطعا به همراهی دیگر نهاد‌ها و دستگاه‌های اقتصادی نیاز دارد. این قدرت عمل داشتن به این معناست که وقتی قرار باشد دولت برای جبران کسری بودجه خود به پایه پولی فشار وارد کند و بانک مرکزی را وادار به چاپ پول کند، بانک مرکزی با استقلالی که دارد بتواند در مقابل چنین خواسته‌هایی بایستد.
در همین رابطه ایمان اسلامیان کارشناس شبکه بانکی معتقد است: اگر حرکت اقتصادی ما در کشور به سمت و سوی تورم هدف گذاری شده باشد همچنین بانک مرکزی به قدری مستقل باشد که بتواند جدا از فشار‌های سیاسی، سیاست‌های خود را تعیین کند و نرخ تورم در آن بازه را کنترل کند، نوعی تحول مثبت در اقتصاد ایران محسوب می‌شود. زمانی که بانک مرکزی از استقلال کافی برخوردار باشد عملکرد‌ها به خوبی شفاف می‌شود و در صورت بروز مشکل در شبکه پولی و بانکی، بانک مرکزی به درستی پاسخگو خواهد بود. حمایت دولت از بانک مرکزی برای کنترل نرخ تورم بسیار موثر است و اگر این استقلال به بانک مرکزی برگردد، می‌تواند در مسیر سیاست گذاری هدف گذاری نرخ تورم قدم بردارد. اگر نظام سیاسی این اختیار و استقلال را به بانک مرکزی دهد و از فشار‌های اجتماعی و سیاسی خود بر بانک مرکزی، کم کند موجب می‌شود نرخ تورم در کشور کنترل یابد. اصلی‌ترین مشکل بازار پولی و بانکی در کشور ما را نبود استقلال بانک مرکزی است نبود استقلال در بانک مرکزی کشور ما، عامل بسیاری از مشکلات است بنابراین اگر این استقلال وجود داشته باشد مداخله‌ای صورت نمی‌گیرد.
هادی حق شناس دیگر کارشناس اقتصادی در کشور به پول نیوز می گوید: تمام سیاست‌های پولی و تورم در حوزه بانک مرکزی است درصورتی که استقلال واقعی به بانک مرکزی بازگردد که بتواند سیاست‌های پولی درستی را تنظیم کند، بخشی از آرامش به بازار‌ها باز خواهد گشت. کنترل نرخ تورم در اقتصاد کشور از مسائلی است که باید هرچه سریعتر به آن پرداخت و اقتصاد کشور ما یک بسته سیاستی محسوب می‌شود، یعنی زمانی که سیاست ارزی صحیحی تنظیم شود در کنار آن سیاست پولی درستی نیز مورد توجه قرار گیرد، در ادامه در کنار این سیاست پولی و ارزی، سیاست مالی صحیحی لحاظ می‌گردد که مجموعه این سیاست‌ها در اقتصاد کشور نتایج مطلوبی را رقم زند.   جواد نقوی هم از دیگر کارشناسان امور اقتصادی در کشور است که در این باره معتقد است: اصلی‌ترین مانع در مسیر استقلال بانک مرکزی، دولتی بودن اقتصاد ایران است. اقتصادی که همواره با فشار بر منابع بانک مرکزی، تبعات منفی بر جریان نقدینگی و ثبات اقتصادی داشته است، هرچند بانک مرکزی تمام تلاش خود را برای کنترل تورم و نقدینگی داشته و دارد، اما مقاومت در برابر ساختار و فشار‌های دولتی بر نظام بانکی کشور، کاری است سخت و دشوار. کشور‌های توسعه یافته به استقلال مناسبی برای بانک‌های مرکزی خودشان رسیده‌اند و توانسته‌اند حجم نقدینگی را بدون ملاحظه دولت‌ها، کنترل کنند. این بانک‌ها، بر اساس شرایط و استاندارد‌های اقتصادی توانسته‌اند حجم نقدینگی را کنترل کنند و اجازه ندهند دولت ریسک زیادی داشته باشد یا اسکناس بدون پشتوانه چاپ کند یا استقراض از بانک مرکزی داشته باشد. اقتصاد ما به‌دلیل ساختاری که دارد، همواره با کسری بودجه قابل توجهی مواجه بوده است و در این شرایط به‌دلیل دولتی بودن اقتصاد، استقلال بانک مرکزی کارآیی مطلوبی ندارد. به عبارت دیگر در این شرایط و ساختار اقتصادی، بانک مرکزی نمی‌تواند بگوید من مستقل هستم و اجازه نمی‌دهم از نظام بانکی و بانک مرکزی استقراض کنید و پول بدون پشتوانه منتشر نمی‌کنم و همچنین بدهی‌ها و اوراق قبلی‌تان را هم که منتشر کرده‌اید باید برگردانید. اصلا چنین چیزی در این ساختار اقتصادی ایران، امکان‌پذیر نیست.  

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: استقلال بانک مرکزی دولت سیزدهم عملکرد سیستم بانکی در سال 1400 بانک مرکزی سیستم بانکی پول نیوز بانک مرکزی بانک مرکزی نرخ تورم سیاست ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۳۹۳۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قالیباف: اگر بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه خود را ارائه خواهد کرد

به گزارش قدس آنلاین، روز گذشته دومین نشست بررسی مسائل ارزی با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و امور دارایی، محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی، سید محمد حسینی معاون پارلمانی رییس جمهور، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی، سیدشمس الدین حسینی رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید،  عزت الله اکبری تالارپشتی رئیس کمیسیون صنایع و معادن، حجت الاسلام محمدحسین حسین زاده بحرینی و محسن زنگنه از نمایندگان اقتصاددان مجلس و تعدادی از کارشناسان مرکز پژوهش‌ها در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

در این نشست، قالیباف با بیان اینکه نباید به ارائه گزارش اکتفا کرد گفت: در نشست قبلی به اندازه کافی گزارش ارائه شد. دوستان دولت باید به طور روشن و شفاف رویکرد رو به جلو برای مدیریت بازار ارز ارائه کنند.

در نشست قبلی به اندازه کافی گزارش ارائه شد. دوستان دولت باید به طور روشن و شفاف رویکرد رو به جلو برای مدیریت بازار ارز ارائه کنندرئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد:  ما دنبال تکرار جلسات نیستیم و جلسه سومی وجود ندارد؛ بنابراین باید در مورد موضوع به جمع‌بندی برسیم و نتیجه نهایی را به صحن علنی ارائه کنیم. در این رابطه با توجه به اصرار نمایندگان برای بررسی موضوع در صحن علنی، به صورت مشخص به نمایندگان گفتم اگر به جمع‌بندی و اتفاق نظر با دولت نرسیم، مجلس خود به جمع‌بندی روشن می‌رسد.

قالیباف با تاکید بر اینکه باید بر روی اصل موضوع بحث و گفت و گو کنیم و در مورد رویکردها، اشکالات و راهکارها به جمع‌بندی برسیم، بیان کرد: واقعیت این است که ناترازی‌ها در قیمت ارز تاثیرگذار است؛ بنابراین نمی‌توان نظام یکپارچه اقتصادی را نادیده گرفت؛ دولت و مجلس باید به این مهم توجه داشته باشند.

وی با بیان اینکه حکمرانی از دو بخش تشکیل می‌شود، گفت: یک بخش تشخیص علمی و دیگری تصمیم سیاسی است؛ تشخیص‌های علمی ما به دلایل مختلف تحت تاثیر تصمیم‌های سیاسی قرار دارد که اگر ترکیب آنها را با هم رعایت کنیم، می‌توانیم مشکلات را حل کنیم اما اگر تشخیص علمی را فدای تصمیم سیاسی کنیم به طور حتم دچار مشکل خواهیم شد. همچنین اگر به تشخیص علمی بدون شرایط سیاسی کشور توجه کنیم با مشکل مواجه خواهیم شد بنابراین تعادل این موضوع مهم است.

حکمرانی از دو بخش تشکیل می‌شود: تشخیص علمی و تصمیم سیاسی؛ تشخیص‌های علمی ما به دلایل مختلف تحت تاثیر تصمیم‌های سیاسی قرار دارد؛ اگر تشخیص علمی را فدای تصمیم سیاسی کنیم به طور حتم دچار مشکل خواهیم شدرویکرد اقتصادی و مدیریتی در موضوع ارز اشکال دارد
همه اختیارها را به رئیس بانک مرکزی دادیم، اما ...

قالیباف با تاکید بر اینکه مجلس در عین اختلاف سلیقه و اختلاف دیدگاه با سیاست‌های ارزی دولت همراهی کرده است، گفت: همه اختیارهای موجود در قانون دائمی را به رئیس بانک مرکزی دادیم و هر چه ایشان در جلسه سران قوا بیان کردند قبول کردیم اما شرایط کنونی نشان می‌دهد که هم رویکرد اقتصادی و هم رویکرد مدیریتی در موضوع ارز دچار اشکال است.

وی با اشاره به تورم کالاهای اساسی که با ارز ترجیحی وارد می‌شوند و تاکید بر ضرورت اصلاح رویکردهای اقتصادی در این زمینه، گفت:  به طور روشن و مشخص امروزه در سیاست‌های ارزی از نگاه اقتصادی دچار مشکل هستیم و طرح جامعی برای رویکرد اقتصادی در ارز وجود ندارد.

قالیباف خطاب به مسئولان اقتصادی حاضر در نشست گفت: ما رویکرد اقتصادی مان در حوزه مدیریتی را اعلام کردیم و تا روز یکشنبه هفته آینده برای دریافت برنامه دولت منتظر می‌مانیم اما اگر برنامه و سیاست ارزی دولت ارائه نشود، مجلس جلسه خواهد گذاشت و طرح خود را ارائه می‌کند.

در این جلسه محمدرضا فرزین رییس کل بانک مرکزی گزارشی از وضعیت بازار ارز و تحولات اقتصاد کلان کشور ارائه کرد.

همچنین وزیر اقتصاد و  روسای کمیسیون های اقتصادی، صنایع و معادن و جهش و رونق تولید مجلس هم به تشریح راهکارهای خود برای کنترل نرخ ارز پرداختند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • خط و نشان تند رئیسی برای بانک‌ها / انتقاد از حمله و آزار و اذیت پلیس آمریکا علیه دانشجویان
  • خط و نشان تند رئیسی برای بانک‌ها / انتقاد از برحورد پلیس آمریکا با دانشجویان
  • رئیسی: بانک هایی که مقررات را رعایت نکنند منحل خواهند شد | مطلقا به فساد و مفسد رحم نمی‌کنیم
  • منتظر برنامۀ بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • همه اختیار‌ها را به رئیس کل بانک مرکزی دادیم؛ اما هنوز در سیاست‌ ارزی دچار مشکل هستیم/ جلسه سومی وجود ندارد؛ تا یکشنبه برای دریافت برنامه ارزی منتظر می‌مانیم
  • قالیباف: اگر بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد مجلس برنامه خود را ارائه خواهد کرد
  • قالیباف: منتظر برنامه بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز هستیم
  • گزارش جامع رابطه مالی نفت و دولت در اختیار تصمیم‌گیران اقتصادی قرار گرفت
  • گزارش جامع رابطه مالی نفت و دولت در اختیار تصمیم گیران اقتصادی کشور قرار گرفت
  • یک پیش‌بینی تکان‌دهنده از وضعیت تورم در ایران