Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-26@10:52:01 GMT

سهروردی؛ فیلسوفی برای همه ادوار

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۷۵۱۲۳

دانشیار گروه فلسفه دانشگاه زنجان گفت: کتاب حکمة‌الاشراق بهترین اثر سهروردی و بیانگر منش فلسفی او است.   سحر کاوندی در گفت‌وگو با ایسنا، به مناسبت بزرگداشت شیخ شهاب‌الدین سهروردی، اظهار کرد: شیخ شهاب‌الدین یحیی بن حبش بن امیرک سهروردی، معروف به شیخ اشراق در سهرورد زنجان (۵۴۹ _ ۵۸۷ ه.ق) متولد شد. وی بی‌شک یکی از بزرگان حکمت، فلسفه و عرفان ایران‌زمین است که در مدت عمر کوتاه اما پربار خود، آثاری ماندگار از خود بر جای گذاشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در حلب و پس‌ از محاکمه‌ای با اتهام کفر، به اصرار صلاح‌الدین ایوبی و دستور پسرش ملک ظاهر در زندان به قتل رسید.   وی با بیان اینکه عمدتا، مستشرقان غربی که در کتاب‌های تاریخ فلسفه بر این باورند که فلسفه در جهان اسلام با ابن‌رشد به پایان رسیده است، تلقی‌شان از فلسفه، همان فلسفه مشایی است، افزود: با ظهور سهروردی از شرق جهان اسلام و طلوع فلسفه اشراق از مشرق، حکمت راه تازه‌ای در پیش گرفت. او در عرصه خردورزی بر راه تقلید و سرسپردگی پای ننهاد و نظام فکری خویش را، بر نور و روشنایی پایه‌گذاری کرد. همچنین او به عنوان شیخ و یگانه حکمت اشراق در دوره‌ای بیش از هزار سال مورد توجه همه نحله‌های فلسفی قرار گرفت.   این عضو گروه فلسفه دانشگاه زنجان، با بیان اینکه سهروردی را به حق می‌توان فیلسوف فرهنگ در فلسفه اسلامی دانست که در حوزه اندیشه ایرانی و اسلامی اندیشیده است، تصریح کرد: سهروردی از متفکرانی مانند فیثاغورس، امپدکلس و افلاطون، از فرزانگانی چون زرتشت و بزرگمهر و از عارفانی مانند ذوالنون مصری به عنوان سرچشمه‌های فکری خود نام برده و خود را ادامه‌دهنده حکمت آنان معرفی کرده‌ است.   کاوندی با اشاره به اینکه کتاب حکمة‌الاشراق بهترین اثر سهروردی و بیانگر منش فلسفی او است، ادامه داد: حکمة‌الاشراق به روش اشراقی است و به طور کلی ساختار آن متفاوت با دیگر آثار فلسفی است؛ اگرچه مفاد و محتوای این کتاب از سنخ اندیشه‌های فلسفی است اما صرفاً محصول تعاملات نظری نیست، بلکه برآمده از شهود قلبی و عرفانی شیخ اشراق است که در مرحله متاخر به زینت‌ برهان نیز آراسته شده‌ است.   عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه زنجان با بیان اینکه شاید بتوان برجستگی سهروردی را معلول عواملی مانند تفکر جامع و جهان‌شمول، خلاقیت و نوآوری، جسارت در بیان و استقلال فکری او دانست، عنوان کرد: مهم‌ترین ویژگی‌ فلسفی سهروردی که وی عنوان فلسفه‌اش را هم از آن گرفته‌ «نور» است، نور همواره به دلیل ویژگی‌ روشنایی بخش خود، نماد زندگی، شادی و سعادت بوده‌ است.   وی در رابطه با عقیده شیخ اشراق در رابطه با نور نیز بیان کرد: به عقیده سهروردی تنها چیزی که می‌توان نام حقیقت را بر آن نهاد و از بسیاری وضوح نیاز به تعربف ندارد، نور است. صفت نور ظهور و تجلی است و موجودات به نسبت کمال خود در سلسله مراتب وجودی از این حقیقت بهره می‌برند.   دانشیار گروه فلسفه دانشگاه زنجان با بیان اینکه به عقیده سهروردی، نور محض، یعنی حقیقت مطلق «خداوند» است که شیخ او را نورالانوار می‌نامد، گفت: درجه زیبایی و کمال هر موجود بستگی به درجه نزدیکی آن به نورالانوار دارد و به طور کلی هستی از نقطه نظر فلسفه اشراق، نور مجردی است که از نورالانوار ساطع شده و عالم را فرا می‌گیرد.   وی خاطرنشان کرد: شیخ اشراق فلسفه عقل‌گرایانه را شرط لازم برای فلسفه اشراقی خود می‌داند اما معتقد است عقلی که شوق رسیدن به حقیقت مطلق را دارد، از استدلال بالاتر می‌رود و از طریق ذوق عقلانی به حقیقت الهی احاطه پیدا می‌کند.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: شیخ اشراق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۷۵۱۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سمینار «ابن سینا» در هفته فرهنگی اصفهان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ مدیر اجرایی خانه حکمت گفت: ابن سینا از بزرگ‌ترین حکما و فیلسوف‌های جهان است، او همواره در سفر بوده، اما بیشترین زمانی که در یک شهر ساکن بوده مربوط به اصفهان و ۱۰ سال تحصیل و تدریس وی در این شهر است.


سعید محمدی افزود: در این سینمار دکتر «حسین کلباسی اشتری» استاد تمام گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی با موضوع «ابتکارات ابن سینا در فلسفه در مقایسه با ارسطو» و دکتر «قاسم پورحسن» دانشیار گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص «اهمیت و جایگاه ابن سینا» در شکل‌گیری مکتب فلسفی متقدم اصفهان سخنرانی می‌کنند.


وی با بیان اینکه برپایی این سمینار نقطه قوت شهر اصفهان در حوزه مباحث علمی خواهد بود، گفت: علاقه‌مندان به فلسفه می‌توانند روز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ماه از ساعت ۱۰ تا ۱۲ با حضور در خانه حکمت واقع در چهارراه دهش، ابتدای خیابان شیخ مفید شرقی از این سمینار بهره‌مند شوند.

دیگر خبرها

  • زندگی سخت است آیا فلسفه می‌تواند کمک کند؟
  • دیدگاه مکاتب فلسفه یونانی درباره سعادت انسان
  • چرا فلسفه کانت در میانه جنگ‌های امروزین هنوز کار می‌کند؟
  • نشستی دربارۀ ابن‌سینا و مکتب فلسفی اصفهان
  • پایه اصلی هر سازمانی بر دوش روابط عمومی است
  • فلسفه چینی: سفری به ژرفای اندیشه شرقی
  • مبانی فلسفی انقلاب اسلامی ایران در آکادمی علوم روسیه بررسی شد
  • روایت عشق و فلسفه در شبکه چهار
  • احیاگر فلسفه هنر فارابی به تلویزیون می آید
  • سمینار «ابن سینا» در هفته فرهنگی اصفهان