Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مراسم گرامیداشت چهل و یکمین سالگرد تشکیل جهاددانشگاهی با حضور حضور دکتر محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی، دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی، معاونان و اعضای هیات امنای این نهاد و ارتباط زنده با واحد‌های سازمانی جهاددانشگاهی امروز ۱۷ مردادماه در خانه ملت برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طیبی رییس جهاددانشگاهی در ابتدای این مراسم تبریک چهل و یکمین سالگرد تشکیل جهاددانشگاهی به همه علاقه‌مندان عرصه پیشرفت دانش‌بنیان و روز خبرنگار به اصحاب رسانه گفت: انقلاب ما با شعار نه شرقی، نه غربی به پیروزی رسید و طبیعی بود که دشمنان زیادی داشته باشد و در حال حاضر نیز هم خودمان، هم مردم دنیا و هم دولتمردان کشور علاقه‌مند بودند و هستند مدل حکومتی ما را با شعار نه شرقی نه غربی ببینند. در زمان دانشجویی با درک درست شرایط، متوجه شدیم که کشور برای حراست از خود و برای نشان دادن مدل حکومتی خودش، به دو عنصر بسیار اساسی توسعه فرهنگی که زیرساخت پیشرفت هر کشور است و توسعه علمی و فناورانه نیاز دارد.

وی افزود: طبیعی بود با توسعه فرهنگی نیز توقع داشته باشیم اخلاق و عدالت در جامعه حاکم باشد و جامعه‌ای ساخته شود که سعادت دنیوی و اخروی مردمان را تامین کند و الگویی برای سایر ملل باشد. از طرفی این مسیر توسعه فرهنگی و به‌ویژه توسعه علم و فناورانه باید با سرعت و به‌صورت میانبر طی شود تا بتواند الگوسازی لازم را ایجاد و ایجاد خودباوری و غرور شود.

رییس جهاددانشگاهی ادامه داد: این تفکر در بین جوانان مؤمن و انقلابی کشور وقت وجود داشت و تشکیل جهاد سازندگی تلنگری بود که ما هم می‌توانیم نهادی را به‌صورت علمی و فرهنگی تشکیل دهیم. تحقق انقلاب فرهنگی در دانشگاه فرصتی بود تا این نهاد پا بگیرد و در ۱۶ مرداد ۱۳۵۹ جهاددانشگاهی با دو هدف الگوسازی توان کشور در توسعه فرهنگی و علم و فناورانه تصویب و تشکیل شود. با تشکیل این نهاد تلاش شد تا از ظرفیت این حوزه برای تربیت دانشجویان متعهد و توانمند علمی برای جذب آن‌ها در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی و سازمانی‌های اجرایی استفاده کنیم.

دکتر طیبی افزود: با شروع جنگ تحمیلی و با توجه به توان علمی و فناورانه و تامین حوزه پزشکی برای جنگ، جهاددانشگاهی به سمت لجستیک جنگ حرکت کرد. اقدامات مختلفی ازجمله نوسازی سیستم ناوبری هواپیمای اف.۵، خط تولید موشک کاتیوشا، طراحی بالن‌های پدافند غیرعامل انجام دادیم.

دکتر طیبی با بیان این که از سال ۱۳۶۲ پس از این که مدیریت دانشگاه‌ها به شکل طبیعی بازگشت و تمرکز اصلی فعالیت ما روی حوزه پژوهش و فناوری و فرهنگی و لجستیک جنگ ادامه پیدا کرد، گفت: البته در حوزه پزشکی یکی از زمینه‌های کاری که انتخاب کردیم با توجه به نیاز کشور بحث درمان ناباروری بود. روش کار ما در جهاددانشگاهی به این شکل است که تحقیقات کاربردی را تا رسیدن به فناوری در قالب محصول و خدمات را در گروه‌های پژوهشی انجام دهیم و مراکز خدمات تخصصی نیز بتوانند به‌صورت حرفه‌ای به جامعه ارایه کنند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: پژوهشگاه رویان و پژوهشگاه ابن‌سینا جهاددانشگاهی، کار‌های بسیار خوبی را درزمینهٔ ناباروری آغاز کردند و امروز که من در خدمت شما هستم از تکنولوژی‌های بسیار نوین برای بیماری‌های بسیار سخت در زمینه درمان ناباروری و استفاده از سلول‌های بنیادی در کسانی که بیماری خاص در رحم دارند، استفاده می‌کنند.

رییس جهاددانشگاهی ضمن اشاره به‌قرار گرفتن نام پژوهشگاه رویان در فهرست ۱۰ موسسه برتر جهان در حوزه تولیدات علمی درمان ناباروری تاکید کرد: در جهاددانشگاهی ۹ مرکز درمان ناباروری داریم، اما ۵۰ درصد سیکل درمان ناباروری در کشور توسط مراکز این نهاد انجام می‌شود که نشان‌دهنده روحیه جهادی جهادگران این نهاد انقلابی است.

وی افزود: در بحث سرطان پستان نیز که از شیوع بالایی در ایران و جهان برخوردار است، پیشرفت‌های بسیار خوبی داشته‌ایم و پژوهشکده تحقیقات سرطان پستان معتمد، قطبی در حوزه غربالگری، تشخیص زودهنگام و درمان سرطان پستان در کشور محسوب می‌شود. درعین‌حال، در این پژوهشکده از روش‌های درمان‌های نوین برای کمک به بیماران استفاده‌شده و مطالعه در حوزه ژن‌درمانی با موفقیت انجام‌شده است.

تمرکز جهاددانشگاهی روی مسئله سلول درمانی 

دکتر طیبی اظهار کرد: تمرکز جهاددانشگاهی در حوزه پزشکی، توسعه درمان‌های نوین بیماری‌های صعب‌العلاج ازجمله ژن‌درمانی، سلول درمانی، ویروس درمانی است. همچنین بحث تولید حیوانات تراریخته برای آزمایش دارو‌های مختلف را با جدیت پیگیری می‌کنیم. استفاده از سلول‌های کشنده طبیعی برای درمان نوعی از سرطان بدخیم مغزی را دنبال می‌کنیم که روی ۵ بیمار با موفقیت مورد آزمایش قرارگرفته است. سال گذشته نیز مرکز تولیدات زنی در پژوهشگاه رویان افتتاح شد که نخستین مرکز در کشور محسوب می‌شود.

وی افزود: یکی دیگر از فعالیت‌های اخیر جهاددانشگاهی در حوزه پزشکی، کمک به درمان بیماری کووید ۱۹ و تولید واکسن کرونا بود. واکسن کرونا باید روی حیوانات آزمایشگاهی ازجمله موش مورد آزمایش قرار بگیرد، اما موش‌ها فاقد گیرنده ویروس هستند. پژوهشگران پژوهشگاه رویان موفق شدند گیرنده انسانی ویروس را به بدن موش منتقل کرده و موشی باقابلیت ابتلا به کرونا (موش کوویدسا) تولید کنند تا دارو و واکسن روی این حیوان مورد آزمایش قرارگرفته و در کنار سرعت بخشیدن به تولید دارو، هزینه‌ها کاهش پیدا کند.

دکتر طیبی اضافه کرد: با شیوع همه‌گیری کرونا در چین، تحقیقات روی ساخت کیت‌های تشخیصی را به‌سرعت آغاز کردیم و نخستین کیت تشخیصی کرونا توسط پژوهشکده معتمد ساخته شد.

رییس جهاددانشگاهی یکی دیگر از حوزه‌های مهم فعالیت این نهاد را بحث ذخایر ژنتیکی کشور عنوان کرد و گفت: گروهی از پژوهشگران و دانشمندان کشور، پیشنهاد ایجاد مرکز ملی ذخایر ژنتیکی تحت عنوان زیست بانک را به محضر رهبر معظم انقلاب ارائه کردند. با ابلاغ فرمان رهبری به جهاددانشگاهی مبنی بر تأسیس این بانک (سال ۱۳۸۶)، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران به همت جهادگران جهاددانشگاهی تشکیل شد.

وی افزود: حوزه دیگر فعالیت جهاددانشگاهی بحث گیاهان دارویی است که از سابقه زیادی در کشور ما برخوردار است. جهاددانشگاهی نخستین پژوهشکده گیاهان دارویی در کشور را ایجاد کرد. بحث اصلاح نژاد دام‌های سبک و سنگین ایران نیز از دیگر حوزه‌های مهمی است که جهاددانشگاهی به آن ورود پیداکرده است. با توجه به میزان علوفه مصرفی دام‌ها و گوشت تولیدی آن‌ها، همچنین بحث چربی مناسب شیر تولیدی برای تامین کره موردنیاز کشور، پروژه اصلاح نژاد و تکثیر دام‌های مرغوب، همچنین اصلاح نژاد دام سنگین را در جهاددانشگاهی اصفهان و پژوهشگاه ابن‌سینا انجام دادیم.

دکتر طیبی، حوزه فنی و مهندسی را یکی دیگر از حوزه‌های موفق جهاددانشگاهی برشمرد و گفت: یکی از کار‌های موفقی که با حمایت شما (دکتر قالیباف) صورت گرفت، طراحی و ساخت رکتیفایر‌های پرقدرت برای مترو است که در خط ۸ مترو تهران، خط قم و یکی از خطوط مترو مشهد نصب‌شده‌اند.

وی تاکید کرد: طراحی و ساخت مته‌های حفاری یکی از حوزه‌هایی است که جهاددانشگاهی در آن مشغول فعالیت است. مته‌های حفاری جزو‌های تک‌ترین فناوری‌های صنعت نفت محسوب می‌شوند و بعد از ۵ سال کار و تحقیق در این حوزه، صنعت نفت موافقت خود را با خریداری این تجهیز از جهاددانشگاهی اعلام کرد.

رییس جهاددانشگاهی تاکید کرد: یکی از مشکلات مهم ما در حوزه تولید، نداشتن آزمایشگاه مرجع برای انجام تست‌های مورد نیاز است که امیدواریم اقدامات خوبی در این زمینه صورت گیرد.

دکتر طیبی افزود: مشکل دیگری که در جهاددانشگاهی با آن مواجه هستیم، زمان‌بر بودن اثبات قابلیت‌ها و توانایی‌های این نهاد برای مسئولین است. در برخی حوزه‌ها مانند یو پی اس (ups) و شارژرها، سال‌ها طول کشید تا توانایی خود را در این زمینه اثبات کنیم. سال ۱۳۹۷ در دیدار با مقام معظم رهبری داشتیم و ارائه گزارش از فناوری‌های توسعه‌یافته توسط جهاددانشگاهی، بحث فرصت سوزی به دلیل کمبود منابع را اعلام کردیم که این موضوع مورد تفقد ایشان قرار گرفت و درنهایت، با حمایت مقام معظم رهبری، دولت و مجلس، ۳۰ میلیون یورو برای اجرای طرح‌های فناورانه در اختیار جهاددانشگاهی قرار گرفت.

وی افزود: توسعه سیستم رانش مترو در پروژه یک رام قطار ۷ واگنه ملی به عنوان "های تک"‌ترین بخش مترو توسط جهاددانشگاهی انجام شد. این پروژه یکی از ۴۱ طرح فناورانه‌ای بود که مورد حمایت قرار گرفت. تولید ۴ بذر هیبرید با کیفیت، تولید زخم پوش‌ها برای بیماران دیابتی، پروانه‌ای و افراد دچار سوختگی، تولید کربن فعال (اکتیو)؛ تولید ۵ نوع افت کش طبیعی، تولید مکمل‌های ورزشی در حوزه پژوهش و در حوزه علوم انسانی و علوم اجتماعی نیز پیمایش ملی خانواده و پیمایش ملی گردشگری توسط جهاددانشگاهی انجام شدند.

رییس جهاددانشگاهی ادامه داد: یکی از گله‌مندی‌های مقام معظم رهبری در حوزه تولید کتاب‌های زبان انگلیسی بود که موفق شدیم در جهاددانشگاهی، مجموعه ۸ جلدی آموزش زبان انگلیسی را متناسب بافرهنگ کشورمان تهیه کنیم.

دکتر طیبی افزود: بحث مشاغل خانگی نیز به‌صورت جدی موردتوجه قرار دارد. این موضوع که در این حوزه، آموزش با روش‌های نوین بتواند منجر به تولید پیوسته شود و این برنامه را با همکاری وزارت کار در ۳۱ استان در حال پیگیری داریم. بحث ارتقای هویت دانشجویان نیز موردتوجه قرار دارد و فعالیت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) و خبرگزاری قرآنی ایکنا که اکنون به خبرگزاری‌های حرفه‌ای تبدیل شده اند، ازجمله اقدامات در این حوزه هستند و شما (دکتر قالیباف) یکی از حامیان فعالیت‌های قرآنی در کشور هستید و امروز به مناسبت روز خبرنگار، کارت خبرنگاری افتخاری این خبرگزاری به شما تقدیم می‌شود.7

مسابقات ملی مناظره دانشجویی؛ یکی از اقدامات مهم جهاددانشگاهی 

رییس جهاددانشگاهی تصریح کرد: مسابقات ملی مناظره دانشجویی نیز یکی از اقدامات مهم جهاددانشگاهی محسوب می‌شود. دانشجویان به عنوان مدیران آینده کشور باید بتوانند مباحث روز کشور را به‌صورت منطقی مورد تجزیه‌وتحلیل قرار دهند. این مسابقات که در سطح کشور برگزار می‌شود، با استقبال خوب دانشجویان همراه شده است.

دکتر طیبی با اشاره به وجود پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی به عنوان تنها پارک در این حوزه، مشکل اصلی این پارک در مسیر توسعه فعالیت‌ها را کمبود فضای کافی عنوان کرد و در ادامه به تشریح فعالیت پژوهشی، فرهنگی، آموزشی، فنی و مهندسی و ... این نهاد پرداخت و گفت: تولید کیت‌ها و تجهیزات زیست‌فناوری، تولید فرآوری دارویی مبتنی بر ترکیبات فعال گیاهی، بحث شبیه‌سازی و تولید حیوانات تراریخته و استفاده از سلول‌های کشنده طبیعی برای تومور (که فاز اول آن روی ۵ بیمار با موفقیت انجام‌شده است)، حفظ ذخایر ژنتیکی، تور پرورش ماهی، دانی فنی تولید خوراکی، اصلاح نژاد دام سبک و سنگین ایران، ساخت رکتیفایرها، ساخت UPS ها، مته حفاری، طرح پیمایش مل خانواده، پیمایش ملی گردشگری، تدوین برنامه هدایت شغلیدانشجویان، تولید کتاب‌های آموزش زبان انگلیسی (EIGHT) در ۸ جلد، اجرای طرح مشاغل خانگی در کشور، مناظره دانشجویان، طرح‌های نظرسنجی و ... ازجمله دستاورد‌های این نهاد است.

دکتر طیبی در ادامه اظهار کرد: ما دو نوع برنامه‌ریزی در انجام کار‌های خودداریم، یکی اینکه خودمان نیاز کشور را تشخیص می‌دهیم و کاری را آغاز می‌کنیم، و دیگری اینکه به دنبال این هستیم که به ما مأموریت واگذار کنند.

وی با تاکید بر این که کشور مشکلی در زمینه توسعه علمی و فناورانه ندارد درصورتی‌که به‌موقع به آن پرداخته شود، گفت: مشکل کشور اراده و برنامه‌ریزی درازمدت است.

رییس جهاددانشگاهی با ارایه پیشنهاداتی گفت: خانواده‌ها نگران شغل، اشتغال و آینده فرزندانشان هستند، ما باید برنامه هفتم را طوری بنویسیم که تحول در اقتصاد و جامعه ایجاد کند.

وی با بیان اینکه این برنامه باید پروژه محور نوشته شود و محور‌های کلان در آن دیده شود تاکید کرد: در جهاددانشگاهی آماده گرفتن مأموریت و مسؤولیت‌های بزرگ در حوزه‌های مختلف هستیم. کشور دارای توانمندی و پتانسیل لازم برای پیشرفت است و می‌توان با دو برنامه پنج‌ساله کشور را به جایگاه مطلوب رساند.

 طیبی در پایان سخنانش از رییس مجلس شورای اسلامی دعوت کرد تا از پروژه‌های فناورانه جهاددانشگاهی بازدید کنند.

انتهای پیام/ 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: جهاددانشگاهی دانش بنیان توسط جهاددانشگاهی رییس جهاددانشگاهی درمان ناباروری پژوهشگاه رویان حوزه تولید ذخایر ژنتیکی توسعه فرهنگی حوزه پزشکی اصلاح نژاد دکتر طیبی قرار گرفت انجام شد حوزه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۷۶۱۵۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیشرفت چشمگیر ایران در کنترل بیماری مالاریا / پیشتازی در گسترش نظام تشخیص آزمایشگاهی

با اقدامات مؤثر وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم‌های متعدد، طی بازه زمانی چهار ساله از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ هیچ مورد بومی بیماری مالاریا در کشور شناسایی نشده و شناسایی نشدن مورد بومی ابتلاء به مالاریا طی این سال‌ها، نشان دهنده پیشرفت چشمگیر و قابل توجه برنامه کنترل مالاریا است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، به گفته متخصصان، بیماری مالاریا یک بیماری انگلی است که توسط پشه آنوفل به انسان منتقل می‌شود، انواع و گونه‌های مختلفی دارد که سه گونه ویواکس، فالسیپاروم و مالاریه موجود در ایران هستند که از بین آن‌ها پلاسمودیوم ویواکس شایع‌ترین گونه انگل مالاریا است و خطرناک‌ترین نوع آن هم پلاسمودیوم فالسیپاروم است که خطر مرگ را به دنبال دارد.

مسئولان امر معتقدند؛ این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیری شیوع پیدا می‌کند و در ایران بیشتر در نواحی گرمسیری کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان دیده می‌شود؛ از علائم شایع این بیماری می‌توان به تب و لرز، تعریق، احساس سرما و سردرد و حالت تهوع اشاره کرد.

بر اساس آخرین گزارشات ارائه شده، در سال ۲۰۲۰ حدود ۲۴۱ میلیون مورد ابتلاء به مالاریا گزارش و از این تعداد، بیش از ۶۲ هزار مورد منجر به مرگ شده است. بیماری مالاریا در مناطق دارای آب و هوای معتدل شایع نیست، اما در نواحی گرمسیر و نیمه گرمسیر رایج است و کودکان خردسال (با سن کمتر از پنج سال) ساکن در آفریقا، بیشترین قربانیان این بیماری را به خود اختصاص می‌دهند.

رضا فدایی، مدیر بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان نیز پیش‌تر در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرده بود: در حال حاضر به صورت سالانه در سراسر جهان بیش از ۲۲۰ میلیون نفر به بیماری مالاریا مبتلا می‌شوند و حدود ۶۰۰ هزار نفر در سال، در پی ابتلاء به این بیماری جان خود را از دست می‌دهند و در دستور کار داشتن برنامه‌های کنترل مالاریا در ایران منجر شده است که خطر ابتلاء به این بیماری در کشور به حداقل برسد.

اکنون ایران در منطقه در زمینه مبارزه با بیماری مالاریا، پیشتاز است و با توجه به اهمیت این بیماری و لزوم آگاه‌سازی افراد، تشخیص به موقع بیماری و کنترل مالاریا در کشور با احمد رئیسی، رئیس اداره کنترل بیماری‌های منتقله توسط ناقلین وزارت بهداشت (مالاریا و بیماری‌های منتقله از آئدس)، گفت‌وگویی داشتیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

ایمنا: چند مورد بومی مالاریا طی سال‌های اخیر در کشور گزارش شده است؟

رئیسی: در راستای اقدامات انجام شده در سراسر جهان به منظور مبارزه جهانی با بیماری مالاریا، با اقدامات مؤثر وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران، طی بازه زمانی چهار ساله از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ هیچ مورد بومی بیماری مالاریا در کشور شناسایی نشده است.

شناسایی نشدن مورد بومی ابتلاء به مالاریا طی این سال‌ها، نشان دهنده پیشرفت چشمگیر و قابل توجه برنامه کنترل مالاریا بعد از شش دهه در کشور است و روز جهانی بیماری مالاریا نیز فرصتی به منظور ارائه دستاورد کشورها در مهار این بیماری و مشکلات مرتبط با آن در سطح جهان به شمار می‌رود.

در دو سال گذشته بعد از نزدیک به ۱۰ سال کاهش موارد مالاریا، شاهد افزایش موارد ابتلاء بوده‌ایم که تمام موارد شناسایی شده، موارد وارد شده از مرزهای جنوب و جنوب شرقی کشور و به ویژه از کشور پاکستان بوده است و نگرانی از این بابت وجود دارد که موارد وارده از کشورهای افغانستان و پاکستان، تبعاتی برای برنامه ایران در مهار و حذف مالاریا به همراه داشته باشد.

با وجود گزارش نشدن موارد مالاریا طی سال‌های متمادی، در دو سال گذشته برای اولین بار مواردی از مالاریا در استان‌های همدان، خراسان شمالی، چهارمحال و بختیاری، محدوده دانشگاه علوم پزشکی سبزوار و بعضی دیگر از مناطق پاک کشور ثبت شده است که تمام این موارد، مالاریای وارده و غیربومی بوده‌اند.

تمام افراد مبتلا به این بیماری، مسافرت‌های مرزی به مناطق سیستان بلوچستان به ویژه شهرهای سرباز، چابهار و سراوان داشته‌اند و بیشتر آنها از نیروهای نظامی و انتظامی شاغل در منطقه مذکور و افرادی که در امر جابه‌جایی سوخت بین مناطق مرزی ایران و پاکستان اشتغال داشته‌اند، هستند.

ایمنا: چند مورد بیماری مالاریا در سال گذشته به ثبت رسیده است؟

رئیسی: سال گذشته پرونده موارد مالاریای کشور با ۱۰ هزار و ۲۶۴ مورد مالاریا بسته شد که تمام این موارد اعم از داشتن ملیت ایرانی، افغان یا پاکستانی وارده از خارج از کشور بوده است؛ به طور کلی باید توجه داشت که ایرانی‌هایی که از موارد وارده به این بیماری مبتلا شده‌اند به دلیل شغل حمل سوخت قاچاق در مرزهای جنوب شرقی یا حسب ضرورت‌های شغلی دیگر در مناطق صفر مرزی مشغول به خدمت بوده‌اند یا به مرزهای شرقی کشور تردد داشته‌اند.

ایمنا: جمهوری اسلامی ایران با چه شرایطی موفق به کنترل این بیماری در سطح کشور شده است؟

رئیسی: در شرایطی شاهد پیشرفت‌های کشور در حوزه کنترل بیماری مالاریا هستیم که تحریم‌های سخت و شدید و محدودیت‌های دسترسی به اقلام مورد نیاز بهداشتی بین‌المللی وجود داشته و طی بازه زمانی اخیر نیز با همه‌گیری بیماری کرونا، بار سنگینی به کشور متحمل شده است، از همین رو حمایت‌های سازمان بهداشت جهانی در راستای دستیابی به این موفقیت حائز اهمیت است.

ایمنا: با توجه به همسایگی با کشورهای آلوده مانند پاکستان، کدام استان‌های کشور در معرض خطر به شمار می‌رود؟

رئیسی: در کشور پاکستان، بروز سالانه بیش از دو میلیون مورد بیماری مالاریا تخمین زده می‌شود و با این وجود، با تلاش‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی جنوب و جنوب شرقی کشور در استان‌های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بخش جنوبی استان کرمان که محدوده تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی جیرفت به شمار می‌رود، هیچ مورد بومی بیماری مالاریا ثبت نشده است و این موضوع دستاوردی مهم به شمار می‌رود.

با وجود ثبت موارد به نسبت زیادی از بیماری مالاریا طی سال گذشته که به‌رغم کارشناسان وزارت متبوع همه غیربومی بوده است، کشور ایران در بین ۲۲ کشور منطقه مدیترانه شرقی هنوز هم یک کشور موفق شناخته می‌شود.

ایمنا: با وجود اقدامات انجام شده، ریسک بروز بیماری مالاریا در کشور همچنان وجود دارد؟

رئیسی: ثبت نشدن مورد بومی مالاریا طی چهار سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ در کشور، پیشتازی ایران در منطقه در زمینه مبارزه با مالاریا را نشان می‌دهد؛ به دلیل افزایش بار بیماری در سال ۱۴۰۱ در کشورهای همسایه شرقی، نه تنها افزایش بیش از حد تصور موارد وارده مالاریا از پاکستان و افغانستان و به دنبال آن افزایش ریسک برقراری مجدد چرخه انتقال مالاریا در داخل شهرستان‌های مرزی استان سیستان بلوچستان را به شکل قابل توجهی افزایش داده است، بلکه به‌رغم مشاهده نشدن شواهد اثبات شده مبنی بر برقراری چرخه انتقال محلی مالاریا، سازمان جهانی بهداشت بر موارد اندکی از انتقال بیماری در داخل مرزهای کشور، نظر دارد.

باید به این نکته مهم توجه داشت که ایران، کشوری پهناور و بزرگ است و قابل قیاس با کشورهایی مانند امارات و مراکش که در سال‌های گذشته و دو کشور آذربایجان و تاجیکستان که سال پیش گواهی حذف مالاریا را دریافت کرده‌اند، نیست؛ کشور ایران دارای بیش از ۸۰ میلیون جمعیت است و در جوار کشورهایی مانند پاکستان و افغانستان قرار دارد که آمار بیماری مالاریا در آنها بیش از بسیاری از کشورهای منطقه است.

ایمنا: در زمینه تشخیص بیماری مالاریا چه پیشرفت‌هایی حاصل شده است؟

رئیسی: یکی از دستاوردهای خوب کشو به‌رغم فشار سختی‌های همه‌گیری بیماری کرونا، گسترش نظام تشخیص آزمایشگاهی مالاریا به ویژه سطح تشخیص میکروسکوپی بوده است، به گونه‌ای که در مدیترانه شرقی به‌رغم تمام کارشناسان بین‌ المللی، ایران در این زمینه پیشتاز است.

در پایان نیز امید است بتوانیم با مشارکت نیروهای نظامی و انتظامی، حمایت مسئولان سیاسی و تلاش پزشکان و کارکنان بخش سلامت، با حساسیت هر چه بیشتر در راستای شناسایی به موقع و درمان فوری و کامل بیماران هشیارانه عمل و افقی روشن برای برنامه مبارزه با مالاریا ترسیم کنیم.

کد خبر 747807

دیگر خبرها

  • نحوه نظارت بر صحت نتایج آزمایش‌ها در آزمایشگاه‌های پزشکی
  • ترجیح آزمایشگاه‌های تشخیص طبی به تعطیلی مراکز تا ادامه فعالیت
  • عجایب جدید از ویروس کرونا؛ مردی پس از ۶۱۳ روز بیماری درگذشت!
  • آزمایشگاه‌های طبی کمترین شکایت را در نظام پزشکی دارند
  • آزمایشگاه‌های تشخیص طبی دارای کمترین شکایت هستند
  • آزمایشگاه های طبی کمترین شکایت را در نظام پزشکی دارند
  • آزمایشگاه های طبی کمترین شکایت را در بین حرف پزشکی دارند
  • متخصص حوزه انفورماتیک سلامت بیان کرد؛ نقش آزمایشگاه های پزشکی هوشمند در تشخیص بیماری ها
  • مردی که ۶۱۳ روز کرونا داشت، فوت کرد
  • پیشرفت چشمگیر ایران در کنترل بیماری مالاریا / پیشتازی در گسترش نظام تشخیص آزمایشگاهی