Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-04-30@01:49:34 GMT

رفع خودتحریمی در هوانوردی

تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۱۵۹۵۲

 ظرف صنعت هوانوردی کشور در حالی به دولت سیزدهم تحویل داده می‌شود که این صنعت، در مرحله حساسی از خود به سر می‌برد. حساس از آن نظر که تمامی شاکله هوانوردی ایران به نقطه بحران نزدیک و نزدیک‌تر می‌شود.

به‌طورکلی و خلاصه باید بگویم که شاکله هوانوردی کشور را می‌توان به چند بخش تقسیم کرد: 

الف) نهادهای زیرمجموعه دولت که نقش حاکمیتی و نظارتی دارند، مانند سازمان هواپیمایی کشوری، شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی و سازمان هواشناسی.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ب) شرکت‌های هواپیمایی یا ایرلاین‌ها که بخش بزرگی از این بخش از نظر کمیت در اختیار بخش خصوصی است. در این طبقه، شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، شرکت هواپیمایی آسمان و شرکت هواپیمایی کیش زیرنظر دولت اداره می‌شوند و چند شرکت هواپیمایی دیگر زیرنظر نهادهای نظامی قرار دارند.

ج) شرکت‌های خدمات‌دهنده به صنعت هوانوردی اعم از خدمات فرودگاهی، کترینگ، مدارس آموزش هوانوردی و... در این بخش قرار می‌گیرند.

دولت دوازدهم در حالی صنعت هوانوردی را به دولت سیزدهم تحویل داد که در بخش نهادهای حاکمیتی با بزرگ‌ترین اتفاق سال‌های اخیر مواجه شد و آن، عزل رییس سازمان هواپیمایی کشوری و  سرپرستی مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و خدمات ناوبری بر این سازمان مهم است؛ سازمانی که در سال‌های اخیر به جای آنکه به محلی در جهت توسعه و نظارت بر صنعت هوانوردی کشور باشد به بستر مناقشات سیاسی تبدیل شده است. یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی وزیر راه و شهرسازی دولت سیزدهم، توجه ویژه به انتصاب‌های پیش رو در این بخش استراتژیک است، چرا که گروه خونی صنعت هوانوردی را مدیران ارشد منصوب وزیر در این صنعت شکل می‌دهند. در بخش شرکت‌های هواپیمایی، فراز و فرود شرکت‌های بخش خصوصی براساس تصمیم سازمان هواپیمایی کشوری مشخص می‌شود و به‌طور کلی رییس این سازمان است که می‌تواند زمینه‌ساز رشد و آسیب این صنعت باشد. در خصوص شرکت‌های هواپیمایی دولتی و شبه‌دولتی، دولت دوازدهم با چالش‌های متعددی روبرو شد که به نظر من زلزله اصلی در این شرکت‌ها در دولت سیزدهم رخ خواهد داد. اتفاقاتی که در شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (ایران‌ایر) صورت گرفت و نامه‌نگاری‌های مدیرعامل این شرکت با وزیر راه و شهرسازی دولت دوازدهم، به خوبی توانست شکاف میان وزیر با مدیرعامل منصوب وزیر را مشخص کند. شکافی که می‌تواند میان وزیر دولت سیزدهم و مدیرعامل این شرکت هواپیمایی باقی بماند و حتی عمق آن بیشتر شود. شکافی که تنها راه درمان آن، ورود مستقیم وزیر به این شرکت و برطرف کردن نیازهای این شرکت هواپیمایی است. یکی دیگر از شرکت‌های شبه‌دولتی که در دولت دوازدهم با مشکلات متعددی روبرو شد و همچنان این مشکلات پابرجاست، شرکت هواپیمایی کیش است که زیرنظر سازمان منطقه آزاد کیش اداره می‌شود و رکورد تغییر مدیرعامل در سال در اختیار این شرکت هواپیمایی است. آسیب حضور هیات‌مدیره غیرمتخصص به مدت چند سال در این شرکت تا به جایی پیش رفت که رییس سازمان منطقه آزاد کیش در معرفی هیات‌مدیره جدید به آن اذعان کرد.

به‌طور کلی، تحریم خارجی صنعت هوانوردی ایران و تحریم داخلی انتصابات، دو عامل مهم آسیب به این صنعت استراتژیک است و همان‌گونه که عیان است، تحریم داخلی سوءمدیریت بر تحریم خارجی چیره شده و رفع مشکلات این صنعت برعهده منصوبین وزیر محترم آینده است. امید است با انتصاب شایسته مدیران هوانوردی کشور و حمایت وزیر از منصوبین خود، هوانوردی کشور به روزهای طلایی خود نزدیک شود.

تعادل

 

منبع: اتاق خبر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۱۵۹۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبر خوش وزیر نیرو/ صنعت نیروگاهی ایران خودکفا شد

وزیر نیرو گفت: صنعت نیروگاهی کشور امروز با رونمایی و راه‌اندازی سامانه ژنراتورهای گازی، در کل صنعت نیروگاهی خودکفا شده و آخرین حلقه نیروگاه‌سازی کشور نیز با توان متخصصان داخلی تکمیل شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، علی‌اکبر محرابیان در بازدید از کارخانه‌های گروه مپنا در جمع خبرنگاران ضمن تبریک روز کارگر به عموم کارگران کشور اظهار کرد: صنعت نیروگاهی کشور امروز با رونمایی و راه‌اندازی سامانه ژنراتورهای گازی، در کل صنعت نیروگاهی خودکفا شده و آخرین حلقه نیروگاه‌سازی کشور نیز با توان متخصصان داخلی تکمیل شد.

وی در ادامه سخنان خود به عملکرد دولت سیزدهم در بخش نیروگاهی کشور اشاره و بیان کرد: طی عملکرد دولت سیزدهم با کمک بخش‌های مختلف بیش از 8500  مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور‌ افزوده شد‌‌ و این مهم نقش بسزایی در رفع ناترازی برق کشور داشته است.

وزیر نیرو با اشاره به لزوم حمایت مالی از واحدهای نیروگاهی کشور به منظور افزایش راندمان و توسعه ظرفیت گفت:  با وجود اهمیت بالای حمایت مالی از طرح‌های توسعه ظرفیت نیروگاهی کشور، صندوق توسعه ملی به تعهدات خود در این حوزه به خوبی عمل‌ نکرده است.

وی در همین رابطه اضافه کرد: موضوع رفع ناترازی نیاز به سرمایه‌گذاری دارد که این اتفاق علاوه بر افزایش رفاه عمومی همچنین به افزایش بازدهی در حوزه انرژی منجر شده و به اقتصاد کشور نیز کمک شایانی خواهد کرد.

وزیر نیرو در ادامه سخنان خود به برنامه‌های وزارت نیرو برای عبور موفق از اوج بار 1403 اشاره کرد و گفت: طی سه سال اخیر برنامه‌های مشخصی برای مدیریت بار مصرف برق فصل گرم در دستور کار قرار گرفت که در سال 1401 برای این موضوع 100 اقدام، در سال 1402 تعداد 140 اقدام و برای فصل گرم سال جاری نیز 180 اقدام طراحی و‌اجرا شد.

محرابیان با تشریح بخش‌های مختلف برنامه‌های وزارت نیرو برای مدیریت مصرف برق در سال جاری گفت: بخشی از اقدامات وزارت نیرو‌ در این راستا به توسعه شبکه‌های انتقال، توزیع، افزایش پست‌ها و نظایر آن مرتبط است و بخشی نیز به افزایش ظرفیت و راندمان نیروگاهی کشور چه در بخش حرارتی و چه در بخش برقابی باز می گردد.

وی‌ با تاکید بر ضرورت مشارکت همه بخش‌های مصرف‌کننده برق برای عبور موفق از اوج بار سال جاری گفت: با توجه به تجارب دو سال گذشته در حوزه مدیریت مصرف برق، برنامه‌ریزی ویژه‌ای برای افزایش مشارکت بخش‌های مختلف در نظر گرفته شده که از جمله آن می‌توان به اختصاص پاداش‌های ویژه به مشترکان بخش خانگی اشاره کرد.

محرابیان در همین رابطه اظهار کرد: بیش از 80 میلیون پاداش اعم از هدایایی چون لوازم برقی کم مصرف مورد نیاز خانه و خانواده، صدها خودرو، بسته‌های اینترنتی و... برای مشترکان کم مصرف در تابستان سال جاری در نظر گرفته شده که به افشار محتلف مانند کودکان، نوجوانان، بانوان و... که در مسابقات مربوطه شرکت کرده و در مدیریت مصرف برق سال جاری نقش آفرینی کنند، اهدا می‌شود.

وزیر نیرو در پاسخ به پرسشی درباره نحوه مدیریت مصرف برق صنایع نیز اظهار کرد: سال گذشته برای اولین بار میزان مصرف کلی برق صنایع از میزان مصرف برق بخش خانگی در ایام فصل گرم سال فراتر رفت.

محرابیان در ادامه با تاکید بر اهتمام وزارت نیرو برای تامین برق کافی برای صنایع در دوره اوج بار مصرف امسال ادامه داد: بر اساس تفاهمنامه‌ای که با وزارت صمت و بر اساس قانون منعقد شده است، صنایع بزرگ ملزم به ایجاد نیروگاه به منظور تامین بخشی از برق مورد نیاز خود هستند.

وی با بیان این که انرژی مورد نیار صنایع امسال نیز در ساعات مختلف تامین می‌شود،گفت: هم‌اکنون 5 واحد نیروگاهی صنایع در استان‌های مختلف کشور به بهره‌برداری رسیده است ‌صنایعی که اقدام به احداث نیروگاه‌های خود تامین کرده‌اند، در اولویت اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف برق قرار نمی‌گیرند.

وزیر نیرو در پاسخ به پرسش دیگری درباره میزان واردات و صادرات برق کشور گفت: تبادل برق با کشورهای همسایه یکی از سیاست‌های اصلی وزارت نیرو است که به صورت کلی در طول یک سال ما 80 درصد صادرات و 20 درصد واردات دا‌ریم.

وزیر نیرو در این بازدید همچنین گفت: گروه تولیدی مپنا یکی از افتخارات صنعت کشور است که نقش مهمی در اجرای فعالیت های نیروگاهی چه در داخل و چه در خارج از کشور دارد.

محرابیان با تاکید بر اینکه گروه مپنا به طور کامل مورد حمایت دولت قرار دارد، ادامه داد: این گروه صنعتی توانسته است در طول سال‌های گذشته با به روزرسانی دانش مهندسی و تکنولوژی، همسو با دانش روز جهان حرکت کند و نقش  اثرگذاری در پاسخ به نیاز کشور در حوزه انرژی ایفا کند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خبر خوش وزیر نیرو/ صنعت نیروگاهی ایران خودکفا شد
  • تاکید وزیر راه و شهرسازی به توسعه ناوگان هوایی ایران
  • در دستورکار قرار گرفتن مولدسازی دارایی‌های شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران
  • استفاده از توان فنی و خدماتی شرکت‌های دانش‌بنیان در توسعه ناوگان هوایی
  • استفاده از توان فنی و خدماتی شرکت‌های دانش‌بنیان درتوسعه ناوگان هوایی
  • ◄ برگزاری دوره آموزش مهمانداری در هواپیمایی سپهران
  • تاخیر ۵۰۰دقیقه‌ای پرواز مشهد به تهران
  • پرواز مشهد به تهران هواپیمایی چابهار با تاخیر ۵۰۰ دقیقه ای انجام شد
  • ◄ بانوی مهمانداری که رئیس هواپیمایی ژاپن شد!
  • ایمنی هوانوردی در ایران در حد استاندارهای جهانی است