Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-29@23:53:51 GMT

تاجیک: ایران‌هراسی مانع تقویت روابط با همسایگان است

تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۰۶۵۷۳۴

تاجیک: ایران‌هراسی مانع تقویت روابط با همسایگان است

کارشناس ارشد مسائل منطقه خاورمیانه با تاکید بر ضرورت توجه به بسترهای اجتماعی برای تقویت روابط با همسایگان، همگنی نسبی حوزه‌های تمدنی- فرهنگی و مخاطراتی چون تروریسم، مشکلات زیست محیطی و فقر را بستر خوبی برای همکاری‌های بخش‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی کشورهای منطقه توصیف کرد.

نصرت‌الله تاجیک روز جمعه درباره سیاست خارجی دولت سیزدهم برای تقویت روابط با همسایگان، گفت: در اولویت قرار دادن تقویت روابط با همسایگان به خودی خود موضوع مثبتی است اما این موضوع نیازمند یک برنامه عملیاتی منسجم و قابل اجراست زیرا دولت‌های گذشته هم این موضوع را دنبال کردند اما در همه حوزه‌ها موفق نبودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارشناس ارشد مسائل منطقه افزود: علاوه بر برنامه، تقویت روابط با همسایگان به اراده سیاسی دو طرف و تلاش برای فهم دغدغه‌های طرف مقابل و فراهم کردن زمینه‌های اعتمادساز همکاری‌های مشترک نیازمند است. در دوره‌های گذشته همیشه این موضوع با چالش‌هایی مواجه بود و در مواردی، اراده سیاسی در ما شکل نگرفت و در موارد دیگر هم طرف‌های مقابل اراده سیاسی برای بهبود روابط را نداشتند.  

ایران‌هراسی مانع تقویت روابط با همسایگان است

تاجیک، با اشاره به تلاش دشمنان جمهوری اسلامی برای ایجاد ایران‌هراسی، گفت: برای بهبود روابط با همسایگان، لازم است سیاست‌های ایران به درستی برای مردم و دولت‌های منطقه ترجمه و تبیین شود تا به این درک برسند که در پی همزیستی مسالمت آمیز هستیم و برای رسیدن به این هدف با استفاده از دیپلماسی عمومی تلاش و اعتمادسازی کنیم.

سفیر پیشین ایران در اردن، به مشکلات ساختاری منطقه برای بهبود روابط نیز اشاره کرد و افزود: برخی کشورهای همسایه ایران به‌ویژه کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس دچار ایران‌هراسی هستند و بهبود روابط جمهوری اسلامی با جهان را به ضرر خود می‌دانند و رویکرد سلبی نسبت به بهبود روابط دارند. برای کاهش ایران‌هراسی و اعتمادسازی در این کشورها نیازمند ایجاد بسترهای اجتماعی، سیاسی، امنیتی، اقتصادی، فرهنگی و تمدنی هستیم تا بتوانیم با مردم و دولت این کشورها پیوند ایجاد کنیم.  

تاجیک، کشورهای منطقه را به مسافران یک کشتی تشبیه کرد و افزود: نیازمند راه‌حل‌های همه‌طرف‌پسند برای حل اختلافات و بهبود روابط هستیم به شکلی که منافع همه کشورهای منطقه در آن لحاظ شده باشد و بتواند یک بازی برد -برد را برای همه رقم بزند.

این کارشناس روابط بین‌الملل، داشتن ۱۵ همسایه را برای کشور مزیت دانست و تصریح کرد: هر کدام از همسایه‌های ما دارای مزیت‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی متفاوتی هستند و می‌توانیم در همکاری با آنها از این مزیت‌ها بهره‌مند شویم.  

وی، سیستم متمرکز اداری و بخشی‌نگری را مانع تقویت روابط جمهوری اسلامی با دیگر کشورها به ویژه استان‌های مرزی با همسایگان دانست و گفت: اقتصاد کشورهای همسایه می‌تواند مکمل اقتصاد ایران باشد و دو طرف می‌توانند از ظرفیت‌های همدیگر بهره ببرند اما در عین حال نباید امیدوار بود که همسایگان بتوانند همه مشکلات ما را حل کنند زیرا آنها هم با محدودیت‌ها و اقتضائات خود مواجه هستند.

ضرورت اشتراکات اجتماعی و تاریخی با همسایگان 

تاجیک، ایجاد زمینه‌های گسترش همکاری‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با همسایگان را ضروری‌ترین اقدام در این مسیر دانست و گفت: اگر ما یک سیاست خارجی تاثیرگذار با تنظیمات و تعاملات خارجی مناسب نداشته باشیم، حتی از ظرفیت همسایگان هم به خوبی نمی‌توانیم استفاده کنیم. بنابراین مجموعه این مسائل است که می‌تواند اقتصاد ما را به جلو ببرد. در عین حال نباید از ظرفیت‌های دیگری که در جهان وجود دارد هم غافل شویم و فقط روی ظرفیت‌های همسایگان تمرکز و به توازن منطقه ای بسنده کنیم.

این کارشناس ارشد مسائل راهبردی، عمق تاریخی، تمدنی و فرهنگی ایران را یادآور شد و گفت: به دلیل عمق تاریخی که داریم می‌توانیم ادعا کنیم که با همه همسایگان اشتراکات فرهنگی- اجتماعی و ظرفیت‌های مختلفی برای همکاری داریم. مهم این است که اراده جدی برای استفاده از این ظرفیت‌ها در دستگاه‌های مختلف تصمیم گیر شکل بگیرد.

وی ادامه داد: در گذشته، به اشتراکات فرهنگی، اجتماعی و تاریخی ملت‌های منطقه کمتر توجه می‌شد و از این موضوعات غافل بودیم، اما واقعیت این است که همگنی نسبی حوزه‌های تمدنی و فرهنگی و همچنین مخاطرات مشترکی چون تروریسم، مشکلات زیست محیطی و فقر،  بستر خوبی برای همکاری‌های بخش‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی کشورهای منطقه هستند.

نفت مانع بزرگ استفاده از ظرفیت‌های همسایگان است

تاجیک، تک ‌محصولی بودن و وابستگی اقتصاد کشور به فروش نفت را مانع بزرگ در راه استفاده از ظرفیت کشورهای همسایه دانست و گفت: ما مجبور به تعامل با جهان برای فروش نفت هستیم. بنابراین در شرایط فعلی، کار با همسایگان به تنهایی کفایت نمی‌کند گرچه می‌تواند آلام و مشکلات و چالش‌های ما را تخفیف دهد اما نمی‌تواند رفع کند.

کارشناس ارشد مسائل منطقه ادامه داد: در کنار کار با همسایگان، باید مشکلات بین المللی را حل کنیم زیرا استفاده از کانال‌های مالی مستقیم با همسایگان نمی‌تواند به تنهایی و به طور کامل نیازهای ارزی ما را برطرف کند.

تاجیک، خواستار اتخاذ نگاه همه جانبه در سیاست خارجی دولت سیزدهم شد و افزود: تامین حداکثری منافع کشور در گرو برقراری ثبات و امنیت در منطقه و کار با همه کشورهاست. در این راستا قطبی نکردن منطقه ضروری است. اما در عین حال، تقویت صادرات غیرنفتی به کشورهای همسایه و پرهیز از خام فروشی و استفاده از ظرفیت معادن، فرآورده‌های نفتی، گردشگری و کشاورزی می‌تواند وابستگی اقتصادی ما را کاهش دهد و استقلال سیاسی کشور را بهتر تضمین کند.

وی یادآور شد: نباید هیچ فرصتی را برای نزدیک شدن کشورها به یکدیگر از دست بدهیم. در آن صورت شرایط را برای مداخله قدرت‌های خارج از منطقه آماده می‌کنیم. مهمترین اصل در این زمینه باید این باشد که مشکلات منطقه با دوراندیشی و جامع نگری و همکاری مشترک حل شود.

سفیر پیشین ایران در اردن افزود: تداوم وضع موجود در منطقه به خروج بیشتر سرمایه‌ها و تبدیل آن به تسلیحات و در نتیجه افزایش فقر عمومی مردم منطقه منجر خواهد شد که این خود در کنار کمیاب شدن تدریجی منابع، زندگی سختی را برای همه رقم خواهد زد و بعید است بتوان شاهد رشد و توسعه منطقه در دهه‌های بعدی باشیم و این موضوع فقط ناامنی و بی ثباتی منطقه ای را دامن خواهد زد./ایرنا

منبع: فردا

کلیدواژه: نصرت الله تاجیک سیاست خارجی دولت سیزدهم تقویت روابط با همسایگان کارشناس ارشد مسائل کشورهای همسایه کشورهای منطقه بهبود روابط ایران هراسی ظرفیت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۶۵۷۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملیات «وعده صادق» نشان داد جنگ‌هراسی در اقتصاد تاثیرگذار نیست

محمدرضا پورابراهیمی با اشاره به عملیات «وعده صادق» گفت: مولفه‌های سیاسی، حوزه‌های امنیتی و موضوعات پیرامون آن در مباحث اقتصادی کشور تاثیر دارد، اما مولفه اصلی نیست.

وی توضیح داد: دشمنان ما در پی سال‌ها علاقه‌مند بودند که بگویند که در موقع وقوع جنگ اقتصاد ایران با مشکلات زیادی روبه‌رو شده و می‌خواستند این موضوع را به شکل اغراق آمیزی بزرگنمایی کنند تا جایی که می‌گفتند حتی نان گیر مردم هم نمی‌آید و مردم باید در صف‌های طولانی نان بایستند.

وی اضافه کرد: دشمنان این موضوع را بار‌ها اعلام می‌کردند که آمریکا آماده حمله است و اگر ایران حتی یک فشنگ به اسرائیل شلیک کند آنها تمام مواضع ایران را می‌زنند؛ این موارد رعب و ترس در مردم ایران ایجاد کرد که بخشی از آن به اقتصاد کشور هم وارد شد به طوری که طبق نظرسنجی‌ها خیلی‌ها نگران مباحث اقتصادی تا امنیتی بودند.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: عملیات «وعده صادق» نشان داد که هم هجمه نظامی دشمنان واقعیت ندارد و هم بر موضوعات اقتصادی اثرگذار نیست، پس باید راهکار رفع مشکلات در حوزه اقتصادی را در داخل کشور پیدا کنیم به عبارت دقیق‌تر کلید رفع مشکلات اقتصادی در زمین دیگران نیست و در زمین خودمان است.

پورابراهیمی در عین حال تصریح کرد: البته تحریم‌ها و تهدید‌ها به اندازه خودش اثرگذار است، اما بخش اصلی مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم‌ها و تهدید‌ها نیست. این چیزی است که عملیات «وعده صادق» نشان داد.

وی اضافه کرد: عملیات «وعده صادق» این موضوع را ثابت کرد که جنگ هراسی در اقتصاد کشور تاثیر زیادی ندارد و عملا تمامی نقشه‌های قبلی در ایجاد رعب بر بخش اقتصادی کشور را فرو ریخت البته که نمی‌توان تاثیر تحریم و تهدید بر اقتصاد را نفی کرد.

منبع: ایسنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • همسایگان ایران مجاهدت‌های نیرو‌های مسلح در حراست از خلیج فارس را می‌ستایند
  • توسعه گردشگری ایران و عمان باعث تقویت روابط اجتماعی می‌شود
  • خبر خوب برای دانشجویان افغان در ایران
  • ریزش سنگین ارز/احتمال بازگشت دلار به کانال ۵۰ هزاری تقویت شد
  • تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست راهبرد برد- برد است
  • تعاملات اقتصادی و سیاسی ایران با کشورهای دوست، راهبرد برد- برد است
  • فارن افرز: از اتحاد عبری-عربی علیه ایران خبری نیست/ همسایگان عربی ایران به دنبال جنگ با تهران نیستند
  • درخشان: سریلانکا می‌تواند شریک سیاسی خوبی برای ایران باشد
  • عملیات «وعده صادق» نشان داد جنگ‌هراسی در اقتصاد تاثیرگذار نیست
  • حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر بنیاد علم و سیاست آلمان: ایران در حمله به اسرائیل به کشورهای منطقه هم هشدار داد، هم اطمینان خاطر/ تهران قواعد درگیری با تل آویو را بازتعریف کرد/ همسایگان عربی ایران به دنبال موازنه و مفاهمه با تهران خواهند بود/ توانمندی موشکی ایران