Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-27@21:37:22 GMT

آیت الله طالقانی اولین امام جمعه تهران + عکس

تاریخ انتشار: ۲۳ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۱۰۷۲۲

آیت الله طالقانی اولین امام جمعه تهران + عکس

سید محمود طالقانی در خانواده‌ای اهل علم و فضیلت و دارای روحیات انقلابی و ضد ظلم رشد و برای نخستین بار در مکتب پدرش ابوالحسن آغاز به یادگیری مفاهیم اسلامی‌و درس تقوا کرد.

به گزارش ایمنا، آیت‌الله سیدمحمود طالقانی، اولین امام جمعه تهران و روحانی مبارز و نواندیشی که در شکل‌گیری انقلاب اسلامی سهم مهمی بر عهده داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زندگینامه آیت الله طالقانی

سید محمود علایی طالقانی در اسفند ۱۲۸۹ هجری شمسی حوالی شهر طالقان، در روستای گلیرد چشم به جهان گشود، وقتی هفت ساله بود، همراه با خانواده‌اش به تهران مهاجرت کرد. وی تا سال ۱۳۱۷ هجری شمسی تحصیلات خود را در مدارس رضویه و فیضیه قم ادامه داد.

ورود به حوزه علمیه قم

سید محمود در نوزده سالگی برای فراگیری بیشتر و دقیق‌تر علوم اسلامی به قم رفت و از درس استادانی بزرگ چون آیت الله حجت و آیت الله خوانساری بهره فراوان برد. دانش پژوه جوان، مدتی برای بهره‌گیری از درس علمای برجسته نجف، راهی مرکز بزرگ علمی شد اما دوباره به قم و مدرسه فیضیه برگشت. پرداختن به دانش هیچ گاه او را از توجه به مسائل سیاسی - اجتماعی دور نکرد و فضای پر از معنویت فیضیه به او درس‌ها آموخت و از وی اندیشمندی مبارزه و خستگی ناپذیر ساخت.

آیت الله طالقانی پس از سال‌ها تحصیل در قم، از آیت الله حائری یزدی، بنیانگذار حوزه علمیه قم، اجازه اجتهاد گرفت و با عزمی راسخ و گامی استوار، راهی تهران شد و در مدرسه عالی شهید مطهری (سپهسالار سابق) به آموزش علوم اسلامی پرداخت. او که مدت‌ها پیش درد جامعه و مردم را حس کرده بود و تنها راه نجات را در بازگشت به اسلام و قرآن می‌دانست، با برقراری جلسات تفسیر قرآن در راه گام نهاد.

همسر آیت الله طالقانی

آیت الله طالقانی در اسفند سال ۱۳۱۶ با بتول اعلایی فرد ازدواج کرد.

فرزندان آیت الله طالقانی

مریم (بدری)، وحیده، حسین، مهدی، مجتبی، اعظم، ابوالحسن، طیبه، طاهره و محمدرضا طالقانی فرزندان آیت الله محمود طالقانی هستند.

فعالیت سیاسی آیت‌الله طالقانی

آیت‌الله طالقانی در سال ۱۳۱۸ برای اولین بار خشم خویش را نسبت به رژیم پهلوی با انتشار یک اعلامیه در اعتراض به کشف حجاب ابراز کرد و در پی آن دستگیر و زندانی شد. وی پس از شهریور ۲۰ با تشکیل گروه‌های گوناگون سیاسی، مبارزه را به‌طور رسمی آغاز کرد. ایشان در جریان نهضت ملی شدن صنعت نفت مبارزات ارزنده‌ای داشت و تلاش‌های فراوانی در جهت احقاق حق ملت مسلمان ایران از چنگال استعمارگران انجام داد. مرحوم طالقانی در کنگره جهانی شعوب المسلمین که در کراچی تشکیل می‌شد شرکت کرد و نیز در کنگره اسلامی قدس که سالی یک بار تشکیل شد دو بار در مقام ریاست هیأت نمایندگی ایران به بیت‌المقدس سفر کرد.

پس از جریانات کودتای ۲۸ مرداد، مرحوم طالقانی به مبارزات خود ادامه داد تا اینکه ساواک، ایشان را به جرم مخفی کردن نواب صفوی در خانه‌اش، دستگیر و بار دیگر به زندان افکند.

او پس از شکل‌گیری نهضت امام خمینی، به پیروی از ایشان به مخالفت با رژیم ستمگر پهلوی پرداخت و در همان سال به زندان افتاد. پس از آزادی، مجدداً در جریان ۱۵ خرداد دستگیر و به ۱۰ سال زندان محکوم شد. این مجاهد کبیر در زندان نیز دست از مبارزه و ارشاد برنداشت. رفتار و گفتار مناسبش حتی روی مأموران زندان اثر مثبت داشت و در همین دوران زندان، با نوشتن تفسیر «پرتوی از قرآن» سعی در آشنا کردن افراد، با عظمت و سازندگی قرآن کرد. وی در سال ۱۳۴۶ به واسطه فشارهای داخلی و خارجی بر رژیم شاه، از زندان آزاد شد اما دست از مبارزه نکشید و در آستانه سال ۱۳۵۰ همزمان با برگزاری جشن‌های ۲۵۰۰ ساله بار دیگر دستگیر و به مدت ۳ سال در زابل و ۱۸ ماه در بافت کرمان در بدترین شرایط به حالت تبعید به سر برد.

او در سال ۱۳۵۴ و در جریان ۱۵ خرداد مجدداً توسط ساواک گرفتار و به ۱۰ سال زندان محکوم شد. آیت‌الله طالقانی در آستانه انقلاب اسلامی از زندان آزاد شد و نهایت تلاش خود را جهت پیروزی انقلاب کرد. وی پس از پیروزی انقلاب به ریاست شورای انقلاب برگزیده شد. در انتخابات خبرگان قانون اساسی نیز به‌عنوان نماینده مردم تهران انتخاب شد. مرحوم طالقانی در اوایل مرداد ماه ۱۳۵۸ از سوی امام خمینی مأمور برپایی نماز جمعه شد و اولین نمازجمعه بعد از پیروزی انقلاب را در ۵ مرداد ۱۳۵۸ در دانشگاه تهران اقامه کرد.

آثار آیت الله طالقانی

آثار مکتوب سید محمود علایی طالقانی عبارت‌اند از:

پرتوی از قرآن (۶ جلد تفسیر قرآن. مرگ طالقانی مانع از تکمیل کتاب شد) حاشیه بر تنبیه الامه و تنزیه المله (مقدمه و توضیحات و ترجمه کتاب تنبیه‌الامه و تنزیه‌المله) اسلام و مالکیت (دربارهٔ مسائل اقتصادی) به سوی خدا می‌رویم (دربارهٔ سفر حج) ترجمه و توضیح بخشی از نهج‌البلاغه

متن سخنرانی‌ها و خطبه‌های نماز و مصاحبه‌های طالقانی در کتاب‌های مختلفی منتشر شده از جمله:

از آزادی تا شهادت روزها و خطبه‌ها

مرگ آیت الله سید محمود طالقانی اولین امام جمعه تهران

سرانجام در سحرگاه ۱۹ شهریور ماه ۱۳۵۸ این عالم مجاهد پس از سال‌ها فعالیت علمی و مبارزات سیاسی علیه رژیم پهلوی و عمری تلاش خستگی‌ناپذیر در راه پیاده کردن اسلام ناب در اثر سکته قلبی دارفانی را وداع گفت و به دیدار معبود شتافت. امام خمینی پس از رحلت مرحوم طالقانی فرمودند: «او برای اسلام به منزله ابوذر زمان بود. زبان گویای او چون شمشیر مالک اشتر بود؛ برنده بود و کوبنده»

کد خبر 520610

منبع: ایمنا

کلیدواژه: آیت الله طالقانی آیت الله طالقانی در زندان اعظم طالقانی سید محمود طالقانی چه کسی زندگینامه آیت الله طالقانی فرزندان آیت الله طالقانی همسر آیت الله طالقانی مرگ آیت الله طالقانی درگذشت آیت الله طالقانی مرگ مشکوک آیت الله طالقانی امامت جمعه آیت الله طالقانی مجتبی طالقانی مرگ طالقانی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق آیت الله طالقانی محمود طالقانی مرحوم طالقانی سید محمود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۱۰۷۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاکید امام جمعه قم بر همراهی همه دستگاها برای استمرار اجرای طرح نور

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مرکز قم، خطیب نماز عبادی سیاسی جمعه این هفته قم با اشاره به نهم اردیبهشت و روز شورا گفت: شورا‌ها جایگاه مهمی در دین و قانون اساسی دارد و کسانی که وارد شورا می‌شوند باید پایبند به قانون، پاکدست و توانمند باشند و در ارائه خدمت به مردم کوتاهی نکنند.

آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به اینکه شورا‌ها با مسئولین هم افزا هستند افزود: شورا بخاطر امکانات و قدرتی که در اختیار دارد نباید محل سو استفاده برخی قرار گیرد و وجود افراد خوش سابقه و دلسوز برای مردم، ابزار موفقیت شوراهاست.

وی در ادامه به شهادت استاد مطهری و روز معلم اشاره کرد و گفت: شهید مطهری معلمی بود که برای همه سطوح جامعه باید الگو باشد چرا که در علم و اخلاق در قله بود و نام گذاری روز شهادتش بعنوان روز معلم بسیار پرمعنی است و معلمان باید برای دانش آموزان و دانشگاهیان الگو باشند.

امام جمعه قم آموزش علم و یاد دادن تفکر عمیق برای جلوگیری از سطحی نگری و آموزش عملی اخلاق را سه رکن معلمی دانست و افزود: اگر می‌خواهیم در جامعه تحویل ایجاد شود باید از آموزش و پرورش آغاز کنیم.

وی افزود: بودجه آموزش و پرورش باید تامین باشد و معلمان با عشق و علاقه سرکلاس حاضر شوند و درگیر رتبه بندی و معیشت نباشند همچنین سند تحول باید مو به مو اجرا شود تا شاهد تحول در نظام آموزشی کشور برای تربیت انسان تراز انقلاب اسلامی باشیم .

آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به اینکه کارگران نقش مهمی در تحقق شعار سال دارند، چرا که آنها سربازان جنگ اقتصادی هستند گفت: در دولت سیزدهم بسیاری از کارخانجات تعطیل و نیمه تعطیل دوباره به چرخه تولید بازگشتند و این کار باید استمرار داشته باشد و کارگران نقش عظیمی را ایفا می‌کنند.

امام جمعه قم در بخش دیگری از سخنان خود عملیات وعده صادق را یکی از مصادیق بارز امید به آینده عنوان کرد و گفت: نیرو‌های مسلح دل مردم را شاد کردند و هیمنه رژیم صهیونسیتی را در هم شکستند.

وی افزود: اکثر دنیا اقدام ایران را موثر و اخلاقی معرفی کردند چرا که این عملیات بسیار دقیق و حساب شده بود و ثابت کرد ما مثل رژیم صهیونسیتی کودک کش نیستیم.

آیت الله حسینی بوشهری با بیان اینکه رژیم کودک کش صهیونسیتی و آمریکا و غرب بداند همراهان منطقه‌ای صحنه را باختند و اعتبار نداشته خود را هم از دست دادند و رژیم غاصب از بین رفتنی است گفت: درست است غزه مظلوم است و بیش از سی و چهار هزار شهید داده و با گرسنگی دست و پنجه نرم می‌کند، اما امروز احساس می‌کند یک هم پیمان قوی مثل ایران در کنارش ایستاده است.

خطیب جمعه قم در بخش دیگری از نماز جمعه قم از سفر رییس جمهور به پاکستان و سریلانکا و سیاست سازنده جمهوری اسلامی در ارتباط گیری با همسایگان تشکر کرد و افزود: افتتاح دو سد در کشور سریلانکا به دست مهندسان ایرانی قدرت ایران را از نظر فنی به دنیا نشان داد.

وی در ادامه از فرماندهی انتظامی برای اجرای طرح نور عفاف و حجاب قدردانی کرد و افزود: حجاب یک واجب شرعی و قانونی است و دشمن می‌خواد با ایجاد چالش، این ارزش را کم رنگ کند، ما از همه‌ی کسانی که برای حفظ ارزش‌ها به میدان آمدند و زخم زبان‌ها را به جان خریدند حمایت می‌کنیم و از همه دستگاه‌ها انتظار داریم این کار استمرار داشته باشد.

دیگر خبرها

  • آیت‌الله حسینی همدانی: اینکه دانشجویان آمریکایی در آمریکا به خاطر غزه کتک می‌خورند و به زندان می‌روند یعنی غزه پیروز است/ نفرت جهانی از آمریکا کاملاً عیان شده است/ امروز همه مردم آزاده عالم با نفرت فریادشان بر سر اسرائیل بلند است
  • لزوم توجه مسئولان به معیشت کارگران
  • کارگران رکن مهم اقتصاد کشور هستند
  • انتقاد امام جمعه تبریز از عوارضی آزادراه سهند - تبریز
  • تاکید امام جمعه قم بر همراهی همه دستگاها برای استمرار اجرای طرح نور
  • امام جمعه تهران خطاب به متدینین: انگ زدن به یکدیگر مصلحت نیست
  • راه‌اندازی بخش «آنژیوگرافی» در منطقه آزاد اروند
  • بیماران اروندی در منطقه آنژیوگرافی می شوند
  • آیت‌الله مهمان‌نواز یک روحانی ولایت‌مدار و بصیر بود
  • پیام تسلیت امام‌جمعه و استاندار کرمانشاه در پی درگذشت امام جمعه سابق جوانرود