Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی – قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، تبانی به معنای توافق بین دو نفر یا بیشتر برای ارتکاب جرم و عملی خلاف عدالت است؛ این جرم زمانی رخ می‌دهد که اشخاص به اهداف خود نرسیده باشند و بر همین اساس پس از آن با برنامه‌ریزی صورت گرفته شروع به تبانی می‌کنند؛ عنصر مادی جرم با حصول توافق تحقق یافته و نحوه اساس و پایه حد مجازات تبانی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گاهی اوقات جرم تبانی در جرائم سازمان یافته و از سوی اعضای شبکه‌های مجرمانه صورت می‌گیرد که این موضوع نیازمند برخورد شدیدتر با تبانی‌کنندگان را می‌طلبد؛ بنابراین برای حفاظت از مسائل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی در برابر جرمی که امکان وقوع آن آسان و زیاد است و از طرفی در صورت رخ دادن جرم، زیان‌های زیادی را به جامعه تحمیل می‌کند، نیازمند ورود قانون‌ها جدید و برخورد شدیدتر با تبانی‌کنندگان است تا در صورت بروز این جرم، جبهه‌ای علیه آن در همان ابتدا گرفته شود.

تبانی برای برهم زدن امنیت کشور چه مجازاتی دارد؟

اگر تبانی برای انجام عمل‌هایی خاص مانند برهم زدن امنیت کشور باشد، باید سوءنیت اشخاص محرز شود تا به مجازات تعیین شده محکوم شوند، اما اگر دو یا چند نفر یکدیگر را تشویق به ارتکاب جرم تبانی کنند، جرم تبانی رخ نداده است؛ به محض وقوع توافق میان افراد برای جرم تبانی، این جرم محقق شده و بر اساس قانون با مرتکبان برخورد می‌شود.

بر اساس ماده ۶۱۰ قانون مجازات اسلامی، هر گاه دو نفر یا بیشتر اجتماع و تبانی کنند که جرائمی بر ضد امنیت داخلی یا خارج کشور مرتکب شوند و وسایل ارتکاب آن را‌فراهم کنند، در صورتی که عنوان محارب بر آنان صادق نباشد به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهند شد.

بر اساس ماده ۶۱۱ قانون مجازات اسلامی، هر گاه دو نفر یا بیشتر اجتماع و تبانی کرده و علیه اعراض، نفوس و اموال مردم اقدام کنند و مقدمات اجرائی را هم تدارک دیده باشند، ولی بدون اراده خود موفق به اقدام نشوند، حسب مراتب به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهند شد؛ بنابراین بر اساس دو ماده فوق، فقط کسی که دیگری را برای انجام جرم تشویق کند، مشمول ماده ۶۱۰ و ۶۱۱ قرار می‌گیرند, معمولا جرم تبانی به دو گونه به وقوع می‌پیوندد که در حالت اول به آن تبانی چرخشی و در نوع دوم تبانی زنجیره‌ای می‌گویند.

تبانی چرخشی و زنجیره‌ای چیست؟

تبانی چرخشی به این صورت است که یک نفر به عنوان لیدر یا همان رهبر مجموعه، نظر افراد خود را برای انجام جرم تبانی جلب می‌کند آن هم بدون آنکه اشخاص مورد نظر و اغفال شده، ارتباطی با هم داشته باشند.

در تبانی زنجیره‌ای، برای ارتکاب جرم تبانی، شخص الف با ب، ب با پ، پ با ج و بقیه با همین منوال در ارتباط بوده که در هر دو حالت بیان شده، وقوع هدف به سرانجام خواهد رسید و افراد مرتکب جرم می‌شوند.

ایرادی که می‌توان بر ماده ۶۱۱ قانون مجازات اسلامی وارد کرد این است که در آن اشاره‌ای به ارتکاب جرم نشده و فقط به اقدام علیه اَعراض، نفوس و اموال مردم پرداخته است؛ همه اقداماتی که علیه اَعراض، نفوس و اموال مردم می‌شود، لزوما کیفری نیستند بنابراین بر اساس نظرات حقوقدان‌ها، بهتر بود که قانونگذار در ماده ۶۱۱ قانون مجازات اسلامی اشاره‌ای به جرم می‌کرد.

لیدر مجموعه علیرغم اینکه در کار‌های زیر مجموعه خود اقدامات عملیاتی انجام نمی‌دهد، اما تفکرات اعمال شده وی بر مجموعه و گروه خود می‌تواند عوامل تحقق جرم را رقم زند؛ بر اساس ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی، هر فردی که  سردستگی یک گروه مجرمانه را برعهده گیرد به حداکثر مجازات شدیدترین جرمی که اعضای آن گروه در راستای اهداف همان گروه مرتکب شوند، محکوم می‌شود مگر آنکه جرم ارتکابی موجب حد، قصاص و دیه باشد که در این صورت به حداکثر مجازات معاونت در آن جرم محکوم می‌شود.

در محاربه و افساد فی الارض زمانی که عنوان محارب یا مفسد فی الارض بر سردسته گروه مجرمانه صدق کند حسب مورد به مجازات محارب یا مفسد فی الارض محکوم می‌شود.

در تبصره یک ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی، گروه مجرمانه عبارت است از گروه نسبتاً منسجم متشکل از سه نفر یا بیشتر که برای ارتکاب جرم تشکیل می‌شود یا پس از تشکیل، هدف آن برای ارتکاب جرم منحرف می‌شود و در تبصره دو قانون فوق، سردستگی عبارت از تشکیل، طراحی، سازماندهی و اداره گروه مجرمانه است.

بیشتر بخوانید

فساد اقتصادی و راه‌های پیشگیری از آن/ فقر حاصل پولشویی است هواپیما ربایی جرمی با مجازات سنگین/ حبس با اعمال شاقه در انتظار خرابکاران پیش ثبت نام برای پیاده روی اربعین در سامانه سماح متوقف شد
انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: جرم تبانی قانون مجازات اسلامی قانون مجازات اسلامی برای ارتکاب جرم گروه مجرمانه نفر یا بیشتر تبانی کنند جرم تبانی فی الارض بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۳۱۱۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اگر در حادثه ناشی از کار، کارفرما مقصر باشد چه می‌شود؟

در زمانی که حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه‌شده حوادثی اتفاق می‌افتد، همچون اوقاتی که بیمه‌شده در کارگاه یا مؤسسات وابسته یا ساختمان‌ها و محوطه آن مشغول به کار باشد، اوقاتی که به صورت مأمور در خارج از کارگاه انجام وظیفه می‌کند، در اوقات عادی رفت و برگشت بیمه‌شده بین منزل و کارگاه، در اوقات مراجعه به درمانگاه یا بیمارستان بابت معالجات درمانی و توانبخشی و در حین اقدام برای نجات سایر بیمه‌شدگان و مساعدت به آنان، حوادث ناشی از کار گفته می‌شود؛ بنابراین حادثه ناشی از کار به طور کلی با دو ویژگی مشخص می‌شود؛ اینکه در حین انجام وظیفه رخ داده باشد و به سبب انجام وظیفه رخ داده باشد.

 کارفرمایان در زمان وقوع حوادث ناشی از کار چه باید کنند؟

 کارفرمایان باید اقدامات اولیه را برای جلوگیری از تشدید عوارض حادثه انجام دهند (هزینه احتمالی این اقدامات را سازمان تأمین اجتماعی می‌پردازد) و گزارش حادثه را حداکثر ظرف سه روز اداری به اطلاع شعبه تأمین اجتماعی برسانند.

 اما اگر ثابت شود که حادثه به دلیل عدم رعایت مقررات حفاظت فنی و یا عدم رعایت احتیاط از طرف کارفرما (یا نمایندگان کارفرما) بوده، سازمان تأمین اجتماعی تعهدات خود را در قبال بیمه‌شده انجام می‌دهد، اما هزینه‌های مربوط را از کارفرما مطالبه خواهد کرد.

در ماده ۶۶ قانون تامین اجتماعی نیز آمده است که «در صورتی که ثابت شود وقوع حادثه مستقیما ناشی از عدم رعایت مقررات حفاظت فنی و بروز بیماری ناشی از عدم رعایت مقررات بهداشتی و احتیاط لازم از طرف کارفرما یا نمایندگان او بوده سازمان تأمین خدمات درمانی و سازمان، هزینه‌های مربوط به معالجه و غرامات و مستمری‌ها و... را پرداخته و طبق ماده ۵۰ این قانون از کارفرما مطالبه و وصول خواهد کرد.»

طبق تبصره یک قانون نیز مقصر می‌تواند با پرداخت معادل ۱۰ سال مستمری موضوع این ماده به سازمان از این بابت بری‌الذمه شود و براساس تبصره ۲ هرگاه بیمه‌شده مشمول مقررات مربوط به بیمه شخص ثالث باشد در صورت وقوع حادثه سازمان و سازمان تأمین خدمات درمانی و یاشخصا کمک‌های مقرر در این قانون را نسبت به بیمه شده انجام خواهند داد و شرکت‌های بیمه موظفند خسارات وارده به سازمان‌ها را در حدود تعهدات خود نسبت به شخص ثالث بپردازند.

همچنین براساس ماده ۹۰ این قانون «افراد شاغل در کارگاه‌ها باید قابلیت و استعداد جسمانی متناسب با کار‌های مرجوع را داشته باشند به این منظور کارفرمایان مکلفند قبل از به‌کار گماردن آنها ترتیب معاینه پزشکی آنها را بدهند. در صورتی که پس از استخدام مشمولین قانون معلوم شود که نامبردگان در حین استخدام قابلیت و استعداد کار مرجوع را نداشته و کارفرما در معاینه‌پزشکی آنها تعلل کرده است و بالنتیجه بیمه شده دچار حادثه شده و یا بیماریش شدت یابد سازمان تأمین خدمات درمانی و این سازمان مقررات این‌قانون را درباره بیمه شده اجرا و هزینه‌های مربوط را از کارفرما طبق ماده ۵۰ این قانون مطالبه و وصول خواهند کرد.».

اما براساس ماده ۹۱ «برای تعیین میزان ازکارافتادگی جسمی و روحی بیمه‌شدگان و افراد خانواده آن‌ها کمیسیون‌های بدوی و تجدید نظر پزشکی تشکیل خواهدشد. ترتیب تشکیل و تعیین اعضا و ترتیب رسیدگی و صدور رأی بر اساس جدول میزان ازکارافتادگی طبق آیین‌نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد این سازمان و سازمان تأمین خدمات درمانی به تصویب شورای عالی می‌رسد.»

در حوادث ناشی از کار، تعهدات سازمان تأمین اجتماعی (مانند برقراری مستمری از کارافتادگی کلی و جزئی، غرامت مقطوع نقص عضو و غرامت مقطوع فوت)، مشروط به داشتن سابقه حق‌بیمه نیست و بدون توجه به سوابق بیمه‌ای بیمه‌شده، مزایای قانونی ارائه می‌شود.

اما برای دریافت آن مشمولان باید مدارک را تکمیل و فرم گزارش اعلام حادثه و سایر مستندات مرتبط از جمله گزارش بازرس کار، مدارک درمانی مرتبط، گزارش مقامات انتظامی، نظریه پزشکی قانونی، رأی مراجع قضائی و ... را ارائه کنند.

منبع: ایسنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • اگر در حادثه ناشی از کار، کارفرما مقصر باشد، چه می‌شود؟
  • اگر در حادثه ناشی از کار، کارفرما مقصر باشد چه می‌شود؟
  • وزیر ارتباطات: رفع فیلتر گوگل پلی یکی از دستور کار‌های گروه تعیین مصادیق مجرمانه است
  • آیا خشکاندن و آب ندادن به درختان جرم است؟
  • توماج صالحی به اتهام فسادفی‌الارض به اعدام محکوم شد
  • مبادلات طلا ساماندهی می‌شود
  • ضرورت اصلاح قانون معادن به نفع محیط زیست
  • رسیدگی به چک‌های برگشتی با هوش مصنوعی
  • گوگل‌پلی رفع فیلتر می شود؟
  • وزیر ارتباطات دولت رئیسی: دوستان همراهی کنند گوگل‌پلی را رفع فیلتر می‌کنیم!