Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-07@02:43:06 GMT

موتور تولید خودرو سرد شد

تاریخ انتشار: ۲۸ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۴۷۶۰۰

موتور تولید خودرو سرد شد

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از دنیای اقتصاد؛ طبق گزارش پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، آمار تولید شرکت‌های بورسی در مرداد نشان می‌دهد روند کاهشی رشد تولید که در تیر کلید خورده، در دومین ماه تابستان نیز ادامه داشته، به نحوی که رشد شاخص تولید صنعتی شرکت‌های بورسی در ماه موردنظر به صفر رسیده است.   به عبارت بهتر، روند رو به رشد تولید شاخص صنعتی شرکت‌های بورسی پس از مدت‌ها رشد نسبی، با شروع تابستان متوقف شده و این روند در مرداد هم ادامه داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اتفاق در شرایطی رخ داده که نرخ رشد تولید خودرو نیز در تیر کاهش یافت و در مرداد و نسبت به تیر هم افت داشته است.

این موضوع نشان می‌دهد خودروسازی نقش موثری در تحریک شاخص تولیدات صنعتی دارد و افت‌وخیز تیراژ در این صنعت می‌تواند اثر محوری بر شاخص کل بگذارد. طی این سال‌ها معمولا هر گاه تولید خودرو رشد کرده، شاخص کل تولید صنعتی شرکت‌های بورسی را نیز با خود بالا کشیده و بروز افت در آن، سبب نزولی شدن این شاخص شده است.

خودروسازی کشور پس از آنکه در مرداد ۹۷ تحریم شد، روندی نزولی را در تولید به خود دید، تا جایی که انتهای همان سال، تیراژ خودروسازان نسبت به سال ۹۶ حدود ۴۰ درصد افت کرد. در سال ۹۸ اوضاع بهتر شد، تا جایی که تولید خودرو نسبت به ۹۷ دچار افت نشد، هرچند با آمار سال ۹۶ همچنان فاصله زیادی داشت. در سال ۹۹ اما روند تولید خودرو بهبودی قابل توجه را به خود دید و تیراژ افزایش یافت. در سال جاری نیز تولید خودرو با افت‌وخیز ماهانه مواجه شده و در حالی که گمان می‌رفت تولید با سرعتی قابل قبول بالا برود، شرایط دیگری رقم خورد. به عنوان مثال، تولید خودرو در مرداد روندی نزولی به خود گرفت، موضوعی که ریشه در کمبود قطعات و البته بحران جهانی ریزتراشه‌ها دارد. البته خودروسازان کمبود نقدینگی را نیز در این ماجرا دخیل می‌دانند. کمبود قطعات به طور کلی با تحریم در ارتباط است، هرچند مشکلات مالی هم در این ماجرا مزید بر علت شده است. خودروسازان منتظرند تا شورای رقابت دومین حکم افزایش قیمت محصولات‌شان را در سال جاری امضا کند تا ضمن بهبود نقدینگی و افزایش تیراژ، سرعت تکمیل محصولات ناقص را هم بالا ببرند. خودروسازان از اواخر اردیبهشت به بعد افزایش قیمت رسمی نداشته‌اند و این در حالی است که آنها مدعی‌اند در همین مدت هزینه‌ها بالا رفته و تولید تحت تاثیر  منفی قرار گرفته است. در کنار اینها، بروز بحران ریزتراشه به قوز بالای قوز خودروسازان تبدیل و سرعت تولید را پایین آورده است. کمبود ریزتراشه البته بحرانی جهانی به شمار می‌رود که از ماه‌ها قبل گریبان خودروسازان دنیا را گرفته و به صنعت خودروی ایران هم سرایت کرده است.

  ‌فاصله خودروسازان با تیراژ ۹۷

هرچند در حال حاضر تولید خودرو در کشور افت سنگین سال ۹۷ را به خود نمی‌بیند، با این حال خودروسازان هنوز نتوانسته‌اند تیراژ خود را در حد نیمه نخست آن سال افزایش دهند. در شش ماه ابتدایی سال ۹۷، خودروسازان به مدد قطعاتی که ذخیره کرده بودند، تولید را به اصطلاح نگه داشتند، اما در نیمه دوم و با اتمام ذخایر موردنظر، افت‌هایی سنگین دامان‌شان را گرفت. حالا آمار و ارقام نشان می‌دهد آنها هنوز نتوانسته‌اند به میزان تولید در نیمه نخست سال ۹۷ برسند و طبعا با ارقام سال ۹۶ نیز فاصله‌ای طولانی دارند. اتفاقا در آماری که پژوهشکده پولی و بانکی منتشر کرده، تولید مرداد امسال خودروسازان به طرز معناداری کمتر از ماه مشابه در سال ۹۷ بوده است. این در حالی است که خودروسازی توانسته بود در تیر امسال و با وجود کاهش نرخ رشد، شاخص کل را مثبت نگه دارد. در گذشته نیر بارها اتفاق افتاده که خودروسازی این نقش را بر عهده گرفته و گاهی حتی به موتور محرک رشد اقتصادی تبدیل شده است. این در حالی است که صنعت خودرو با وجود عبور از شوک‌های ابتدایی تحریم، همچنان بسیار کمتر از ظرفیت اسمی خود تولید دارد و با مشکلاتی از قبیل ضعف تامین قطعات و همچنین کمبود نقدینگی مواجه است. طی مرداد نیز این چالش‌ها بیشتر شده و این موضوع، تولید را تحت تاثیر قرار داده است. خودروسازان و قطعه‌سازان همچنان در عرصه تامین مواد اولیه و قطعات خارجی با چالش‌های بزرگی مواجه هستند، ضمن آنکه در داخل نیز با مشکل قیمت‌گذاری دستوری دست‌وپنجه نرم می‌کنند. ادعای خودروسازان این است که قیمت‌های اعلامی از سوی شورای رقابت با هزینه تولید آنها همخوانی ندارد و این موضوع ضمن تداوم زیان‌دهی، چالش نقدینگی را نیز پر رنگ‌تر کرده است. این در حالی است که وزارت صنعت، معدن و تجارت طرحی عظیم را برای تولید خودرو در نظر گرفته که قرار است انتهای آن به تیراژی سه میلیون دستگاهی ختم شود. طبق این برنامه که رضا فاطمی‌امین، وزیر صمت مطرح کرده، تولید خودرو در سال آینده باید به یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه برسد. وزارت صمت همچنین به دنبال تیراژ سه میلیون دستگاهی خودرو در سال ۱۴۰۴ هم هست. این برنامه‌ریزی در شرایطی است که اوضاع فعلی خودروسازی و چالش‌هایش به هیچ‌وجه با برنامه‌ریزی وزارت صمت همخوانی ندارد و عقل سلیم نمی‌پذیرید که با این اوضاع و احوال، تولید خودرو در سال آینده به یک میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه برسد و در سال ۱۴۰۴ نیز قله سه میلیون دستگاهی را فتح کند. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعت خودرو، حتی اگر تحریم‌ها نیز کنار بروند، باز هم تولید سه میلیون دستگاهی در ۱۴۰۴ بعید به نظر می‌رسد، زیرا اولا زیرساخت آن وجود ندارد و ثانیا ایجاد تقاضا برای این حجم از تولید زیر سوال است.

هرچه هست، طبق آماری که پژوهشکده پولی و بانکی منتشر کرده، مشخص می‌شود افت تولید خودرو در مرداد و نسبت به تیر، در صفر شدن نرخ رشد شاخص تولید صنعتی شرکت‌های بورسی، نقش داشته است. بر اساس این آمار، شاخص تولید خودرو در تیر امسال رشد بالای ۲۰ درصد را تجربه کرده، اما در مرداد، نرخ رشد تا ۵/ ۱۴درصد پایین آمده است. همچنین تولید خودرو در مرداد و نسبت به تیر نیز بیش از هفت درصد کاهش را نشان می‌دهد.

  ‌انبارها خلوت‌تر شد

موضوع دیگری که در گزارش پژوهشکده پولی و بانکی مورد بررسی قرار گرفته، موجودی انبار خودروسازان است. در گزارشی که پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی در فروردین امسال منتشر کرد، مشخص شد موجودی انبار خودروسازان پس از ماه‌ها منفی شده است؛ موضوعی که با رشد فروش آنها ارتباط داشت. این اتفاق در اردیبهشت نیز تکرار شد تا روند خلوت شدن انبار خودروسازان در این ماه هم ادامه داشته باشد. بر این اساس، در اردیبهشت امسال شاخص کل موجودی انبار شرکت‌های صنعتی، متاثر از تغییر قابل‌توجه استراتژی فروش خودروسازان بود. در واقع به دلیل آنکه فروش دو خودروساز بزرگ کشور‌(ایران‌خودرو و سایپا) رشد قابل ‌توجهی داشت، موجودی انبار آنها کم شد و این موضوع روی آمار کلی موجودی انبار شرکت‌های تحت بررسی نیز اثر منفی گذاشت. در آمارهای قبلی‌(قبل از فروردین ۱۴۰۰) موجودی انبار خودروسازان روندی رو به رشد را به خود می‌دید، به نحوی که از مرداد سال گذشته تا اسفند، به‌طور متوسط هر ماه حدود ۱۳‌درصد از تولید صنعت خودرو به موجودی انبار شرکت‌های بزرگ خودروساز اضافه می‌شد. این روند در فروردین متوقف شد و طی اردیبهشت باز هم موجودی انبار، رقمی منفی را به ثبت رساند. آمارها می‌گویند در اردیبهشت امسال، رشد فروش ۲۷ درصدی نصیب خودروسازان شده که معنی آن، کاهش موجودی انبار (انباشته شده از ماه‌های قبل) است.

 همچنین شاخص تغییر در موجودی انبار خودروسازان در یک سال منتهی به فروردین ۱۴۰۰ نیز حدود نیم درصد بوده و این در حالی است که طی سه ماه منتهی به اردیبهشت سال جاری، تغییرات در موجودی انبار خودروسازان عدد منفی ۳/ ‌۲۷ درصد را به ثبت رساند. این عدد در فروردین امسال ۶/ ‌۱۳ درصد بود، بنابراین مشخص می‌شود روند خلوت شدن انبار خودروسازان یا به عبارت بهتر، عرضه محصولات آنها به بازار، در دو ماه ابتدایی سال تسریع شده است. این روند اما در خرداد تغییر کرد و انبار خودروسازان دوباره رو به شلوغ شدن رفت. طبق گزارش پژوهشکده پولی و بانکی، در خرداد چیزی حدود ۵/ ‌۱۲درصد از تولید خودروسازان به موجودی انبار اضافه شده است. بر این اساس، شاخص موجودی انبار خودروسازان در یک سال منتهی به خرداد ۱۴۰۰ نزدیک به ۸/ ‌۱ درصد بوده اما در سه ماه منتهی به این ماه(خرداد)، به منفی ۱/ ‌۲۶ درصد رسیده است. همچنین در تیر ماه نیز موجودی انبار خودروسازان رو به افت رفت و این روند در مرداد نیز تکرار شده است. به نظر می‌رسد تداوم روند خلوت شدن انبار خودروسازان در مرداد، با موضوع تکمیل خودروهای ناقص در ارتباط است. خودروهای ناقص محصولاتی هستند که به دلیل کسری قطعه راهی انبار می‌شوند و تا تکمیل کاری صورت نگیرد، امکان تجاری‌سازی

آنها نیست. حالا با توجه به آمار پژوهشکده پولی و بانکی، مشخص می‌شود با وجود کاهش تولید ماهانه‌(در مرداد نسبت به تیر) روند تکمیل کاری خودروهای ناقص ادامه داشته است. البته به نظر می‌رسد تکمیل کاری بیشتر مربوط به خودروهای کم تیراژ یا محصولاتی که در طرح فروش فوری فروخته شده و دارای قیمت قطعی هستند، بوده است. به عبارت بهتر، بعید به نظر می‌رسد خودروهای پر‌تیراژی مانند پژو ۴۰۵، پژو ۲۰۶ و سمند نقش پر‌رنگی در خودروهای تکمیلی و خارج شده از انبار داشته باشند. از آنجاکه احتمالا شورای رقابت چندی دیگر مجوز جدیدی برای افزایش قیمت خودروها صادر خواهد کرد، خودروسازان برای تکمیل و تحویل محصولات پیش‌فروش خود دست نگه داشته‌اند تا قیمت بالا برود و آنگاه نسبت به تکمیل و تحویل‌شان اقدام کنند.

به هر حال، طبق آمار پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، در سه ماه‌ منتهی به مرداد امسال، موجودی انبار خودروسازان نزدیک به ۶/ ۳ درصد کمتر شده و در خود مرداد نیز رقم  افت،۴/ ۹ درصد بوده است. این البته در حالی است که تغییر در موجودی انبار خودروسازان در بازه زمانی یک ‌سال منتهی به مرداد، کمتر از یک درصد بوده است.

  تداوم زیان‌دهی در مرداد

در گزارش پژوهشکده پولی و بانکی اما به موضوع سودآوری شرکت‌ها از جمله خودروسازان نیز پرداخته شده است. این بخش از گزارش نشان می‌دهد روند سود ندادن خودروسازان در مرداد هم ادامه یافته، به نحوی که صنعت خودرو در این ماه نیز نه تنها سودی نداده، بلکه زیان هم دیده است. ادعای خودروسازان این است که به دلیل قیمت‌گذاری دستوری، آنها مجبورند برخی محصولات خود را زیر قیمت تمام‌شده بفروشند، از همین‌رو هزینه‌های تولیدشان جبران نمی‌شود و زیان می‌بینند. طبق گزارش پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی تعداد شرکت‌های زیان‌ده در صنعت خودرو طی سال ۹۹، پنج شرکت بوده که نسبت به ۹۸ کمتر شده است. این در حالی است که زیان اسمی صنعت خودرو در سال گذشته و نسبت به ۹۸، رشد ۱۲۰ درصدی را تجربه کرده است. بخش عمده این زیان به دو غول خودروسازی کشور- ایران‌خودرو و سایپا- مربوط می‌شود.

پربیننده ترین ثبت نام ایران خودرو ( خودرو تارا) کوییک ۱۷۴میلیون شد/ قیمت ساینا، پراید و تیبا + جدول قیمت انواع ۲۰۶ در تهران + جدول خودروهای ژاپنی در پایتخت چند؟ + جدول قیمت سمند ۱۴۰۰/۶/۲۷

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: تولید خودرو پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی گزارش پژوهشکده پولی و بانکی موجودی انبار خودروسازان صنعتی شرکت های بورسی انبار خودروسازان تولید خودرو نظر می رسد خودرو در سال ادامه داشته نسبت به تیر نشان می دهد شاخص تولید صنعت خودرو تولید صنعت درصد بوده شاخص کل نرخ رشد سال ۹۷

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۴۷۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

L90 ایرانی؛ رونمایی از رقیب جدید تارا و دنا

فرارو- L۹۰ ایرانی قرار بود زمستان پارسال روانه بازار شود، اما تازه کاتالوگ رسمی آن از سوی پارس‌خودرو منتشر شده است.

به گزارش فرارو؛ L۹۰ ایرانی اولین خودرو داخلی مجهز به موتور ME۱۶ است ولی از نظر طراحی ظاهری، تفاوت شگرفی با تندر ۹۰ ندارد. هنوز تاریخ جدید و رسمی درباره عرضه L۹۰ ایرانی به بازار اعلام نشده و کسی از قیمت L۹۰ ایرانی خبر ندارد. اما صحبت‌های مسئولان سایپا نشان می‌دهد، می‌توانیم L۹۰ ایرانی را رقیبی برای سدان‌های گرانقیمت ایرانخودرو از جمله تارا و دنا بدانیم.

L۹۰ ایرانی با چه موتوری وارد بازار می‌شود؟

L۹۰ ایرانی را باید اولین محصول مجهز به موتور ME۱۶ در کشورمان بدانیم. موتور جدیدی که شرکت سایپا به کمک مگاموتور طراحی کرده و قرار است به‌جز L۹۰ ایرانی روی شاهین پلاس استفاده شود.

L۹۰ ایرانی به‌کمک موتور ۱.۶ لیتری که دارد، می‌تواند ۱۱۳ اسب‌بخار و ۱۴۴ نیوتن‌متر گشتاور خروجی را از طریق گیربکس پنج‌دنده دستی به‌چرخ‌ها منتقل کند. خیلی‌ها موتور جدید سایپا را چیزی درحدواندازه موتور TU۵ پلاس ایرانخودرو می‌دانند. در قسمت مشخصات فنی L۹۰ ایرانی می‌توانیم به آیتم‌های دیگری مثل سایز ۱۵ تایرها، ترمز جلو دیسکی و ترمز عقب کاسه‌ای، ظرفیت باک ۴۷ لیتری و وزن تقریبا هزار و ۱۵۰ کیلویی اشاره کرد.

L۹۰ ایرانی با چه طراحی وارد بازار می‌شود؟

L۹۰ ایرانی مثل ساندرو روی همان پلتفرم اولیه L۹۰ یا به‌عبارت بهتر لوگان، ساخته شده است.

L۹۰ ایرانی در نگاه اول، از جلو بی‌شباهت به دنا ایرانخودرو نیست. در سال‌های گذشته هم نداشتن دید راننده نسبت به عقب خودرو یکی از ایراد‌های آن بوده است. با دیدن تصاویر L۹۰ جدید، اما به‌نظر می‌رسد تا حدودی این مشکل برطرف شده است.
L۹۰ ایرانی با این اوصاف در نمای عقب و جلو دستخوش تغییراتی شده است، اما داخل اتاق شاهد تغییر و تحول‌های جزیی هستیم. دقیقا از همان داشبورد قبلی در طراحی L۹۰ ایرانی استفاده شده و احتمالا طراحی فرمان به سبک D کات و استفاده از صفحه کیلومتر جدید، اوج خلاقیت دوستان در طراحی L۹۰ ایرانی است.

L۹۰ ایرانی با چند سال تاخیر وارد بازار می‌شود؟

L۹۰ ایرانی قرار بود زمستان پارسال روانه بازار شود، اما بعد تقریبا پنج ماه از زمان اعلام‌شده، تازه کاتالوگ رسمی آن توسط پارس‌خودرو به‌عنوان یکی از زیرمجموعه‌های سایپا منتشر شده است.

L۹۰ ایرانی البته برای اولین بار درجریان نمایشگاه تحول صنعت خودرو اواسط ۱۴۰۱ رونمایی شد و آن برهه، پایان همان سال، موعد ورود محصول جدید پارس‌خودرو به بازار معرفی شد. حالا بعد یک سال و چند ماه مشخصات فنی و آپشن‌های آن در دسترس مردم قرار گرفته و ایندفعه تاریخ جدیدی برای ورود به بازار تعیین نشده است. با همه این حرف‌ها، قرار شده تا پایان سال ۴۰ هزار دستگاه L۹۰ ایرانی به بازار تزریق شود. ان‌شاءالله.

L۹۰ ایرانی از جلو به دنا بی‌شباهت نیست و از عقب نسبت به تندر ۹۰ تفاوت‌هایی دارد

L۹۰ ایرانی با چه اسمی روانه بازار می‌شود؟

L۹۰ ایرانی اسمی است که در رسانه‌ها و فضای مجازی برای محصول جدید پارس‌خودرو استفاده می‌شود. بخشی از این اتفاق به‌خاطر تغییر پی‌در‌پی نام L۹۰ ایرانی است و آنطور که پیداست باید آن را باید با اسم P۹۰ بشناسیم

L۹۰ ایرانی یا همان P۹۰ در این سال‌ها قرار بوده با اسم‌هایی مثل داچیا، کادیلا و تندر ۹۰ ایرانی راهی بازار شود، اما حالا انگار طبق آخرین تصمیم‌ها با همان اسم P۹۰ در قالب کاتالوگ معرفی شده است.

L۹۰ ایرانی با چه آپشنی وارد بازار می‌شود؟

L۹۰ ایرانی با مانیتور هفت اینچی لمسی راهی بازار می‌شود. فهرست امکانات رفاهی L۹۰ ایرانی مشخص می‌کند محصول جدید پارس‌خودرو به دکمه‌های کنترلی روی فرمان مجهز شده و در این فهرست چیز‌هایی دیگری مثل سیستم پایش فشار باد لاستیک، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، تریم داخلی دورنگ، بالابر برقی شیشه، سنسور دنده عقب، مه‌شکن عقب و جلو، چراغ مخصوص روز، تنظیم‌کننده ارتفاع چراغ‌ها، سنسور باران و دوربین عقب و ... به‌چشم می‌خورد. اساسا طبق ادعای پارس‌خودرو، L۹۰ ایرانی مثل همه محصولات فعلی تولیدی، منطبق بر استاندارد‌های ۸۵ گانه است.

L۹۰ ایرانی با چه قیمتی وارد بازار می‌شود؟

قیمت L۹۰ ایرانی مشخص نیست و فعلا صحبت کردن درباره شرایط خرید و این حرف‌ها زود است. با این حال طبق وعده محمدعلی تیموری به‌عنوان مدیرعامل پیشین سایپا، قیمت L۹۰ ایرانی تقریبا نصف ساندرو‌های موجود در بازار خواهد بود. یعنی چقدر؟ کمتر از ۵۰۰ میلیون.

قیمت L۹۰ ایرانی در کارخانه با این اوصاف در دسته مدل‌هایی دیگری مثل دنا دنده‌ای و تارا دنده‌ای قرار می‌گیرد و به‌همین خاطر محصول جدید سایپا می‌تواند حداقل از نظر اقتصادی رقیبی برای سدان‌های گرانقیمت ایرانخودرو باشد.

مشخصات L90 ایرانی یا همان P90 در یک نگاه

پیشرانه

ME16

حجم موتور

1.6 لیتر

حداکثر قدرت

113 اسب‌بخار

حداکثر گشتاور خروجی

144 نیو‌تن‌متر

گیربکس

پنج‌دنده دستی

ظرفیت باک

47 لیتر

ترمز

جلو دیسکی/ عقب کاسه‌ای

سایز تایر

R15

وزن خالص

هزار و 155 کیلوگرم

استاندارد آلایندگی

یورو پنج

دیگر خبرها

  • (عکس) مقایسه ال۹۰ با نمونه بومی‌سازی شده!
  • L90 ایرانی؛ رونمایی از رقیب جدید تارا و دنا
  • مشخصات یک خودروی جدید ایرانی منتشر شد
  • درباره خودرو اکستریم VX
  • با نواده پژو ۴۰۵ معروف آشنا شوید /عکس
  • مشخصات ال۹۰ ایرانی اعلام شد + عکس
  • ال۹۰ ایرانی چه مشخصات و ویژگی هایی دارد؟ + تصویر
  • مشخصات ال۹۰ ایرانی منتشر شد+ عکس
  • مصرف سوخت در ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است
  • تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG ضروری است