Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر احمد توکلی  /

سی و اندی سال پیش با پزشکی که بخش بهداشت و درمان کمیته امداد را اداره می‌کرد، آشنا شدم.

در میان پزشکان مردان و زنان مردم‌دوست کم نیستند، ولی گرایش او به مردم و محبت خالصانه نسبت به مستضعفان وی را چنان ساخته بود که به فقیرنوازی بسنده نمی‌کرد؛ بلکه با فقر و فقرافزایان سَرِ ستیز داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همواره در پی ارائه طرح‌هایی بود که فقر را هدف می‌گرفت تا سخن دل‌نشین رهبری را اجرا کند که می‌فرمود کاری کنید که وقتی بیماری دردمند به بیمارستان می‌آید دردش با هزینه‌ها دوچندان نشود.

دکتر محمدحسن طریقت منفرد را قاطبه پزشکان می‌شناسند، برخی نیز با او همگرا نیستند و با طرح‌هایش مخالف بودند. علتش را عرض می‌کنم.

او یک شیعه مثال‌زدنی بود چون بی­ هیاهو، چنانچه علی علیه‌السلام در فرمانی به مالک اشتر می‌فرمایند:

اَنْصِفِ اللّهَ وَ اَنْصِفِ النّاسَ مِنْ نَفْسِكَ، وَ مِنْ خاصَّةِ اَهْلِكَ، وَ مَنْ لَكَ فیهِ هَوًى مِنْ رَعِیتِكَ، فَاِنَّكَ اِلاّ تَفْعَلْ تَظْلِمْ…

او به این فرمان نه تنها عمل می‌کرد بلکه برای حاکم شدن آن بر جامعه و به ویژه در میان سیاستمداران به طور مداوم می‌کوشید. طریقت خود را مخاطب این دستور می‌دید. گویی هر صبح و شام علی به او می‌گفت: طریقت! «هر گاه در موقعیتی قرار گرفتی که در یک سوی، خدا و مردم ایستاده‌اند و در مقابل، تمنیات نفسانی خودت و یا منافع مادی خویشان و رفیقان و یا دسته‌ای از مردم که به هر دلیل به آنها گرایشی داری، صف‌آرایی کرده‌اند، تو جانب خدا و مردم را بگیر.»

و «هُشیار باش» علی (ع) را می‌شنید که در ادامه می‌فرمود «اگر چنین نکنی ستمکار شده‌ای و کسی که ستم بر دیگران را روا دارد، خدا به جای ستمدیدگان با او به دشمنی بر می خیزد و نفوذ کلام را از وی می‌ستاند، در این حال او با خدای خویش در جنگ و ستیز است تا آنگاه که از ستم دست بشوید و توبه کند.»

دکتر طریقت از تمنیات مادی دور بود. خاکی و فروتن بود. از کسانی بود که خداوند مشی و روش آنان را می‌ستاید: 

وَعِبَادُ الرَّحْمَنِ الَّذِینَ یمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلَامًا

بندگان خدای رحمان کسانی‌اند که در زمین فروتنانه رفتار می‌کنند و هرگاه جاهلان بخواهند با آنان به بگو مگو برخیزند، از آنان خداحافظی می‌کنند. (فرقان-63)

انصاف نسبت به خدا و مردم در برابر دیگران همان است که امروزه آن را تعارض منافع می‌خوانند و آن را منشأ اصلی فساد در حکومت می‌شمارند. طریقت در تمام مواضع تعارض منافع که در این بخش از حکومت، بیش از هر بخش دیگری است، با تقوا و ایمان، جانب خدا و مردم را می‌گرفت.

هرگاه صحبت از نرخ­گذاری خدمات درمانی به میان می­آمد به شدت از حاکم شدن نظام‌پزشکی که هم‌ریش و هم قیچی را در اختیار داشت، بر نرخ‌گذاری پرهیز می‌داد. چرا که تعارض منافع معمولاً آدمی را به سمت نفس خویش و  وابستگانش می‌کشاند. از اینکه وزیر بهداشت و درمان را پزشک می‌گذارند و معاونان وی نیز از این صنف هستند، همیشه دلخور و ناراحت بود. چون به درستی معتقد بود وزیر بهداشت و درمان باید اقتصاددان با گرایش بهداشت و درمان باشد.

او می‌گفت: وزیر که نمی‌خواهد کیسه صفرا عمل کند، یا قرنیه چشم را ترمیم نماید! او باید قواعد تولید و توزیع دارو و تجهیزات پزشکی را بداند و با بازرگانی خارجی آشنا باشد تا مارخورده‌های افعی‌شده که عموماً لباس احترام‌برانگیز متخصصان درمان و دارو را در بَر دارند، نتوانند به نام تولید، واردات را با سود بی‌حساب تقویت کنند، وزیر باید قیمت تمام‌شده را بشناسد و بودجه‌ریزی را بفهمد تا تحت‌فشار کاسبان طب خوانده، نرخ نجومی بر خدمات بیمارستانی نگذارد.

او به درستی می‌گفت پزشکان، قوی‌ترین لابی کشور را در اختیار دارند و بدون توجه، یا حتی، با توجه! سهم نامتناسبی از بودجه عمومی کشور را به ناحق به سمت بخش بهداشت و درمان می‌کشانند.

در بخش بهداشت و درمان نیز سهم عمده اعتبارت، به متخصصان تهران‌نشین و چهار پنج شرکت واردکننده بدسابقۀ دارو می‌رسد و کمتر پزشکان عمومی، پرستاران و سایر شاغلان متعهد و دلسوز این بخش، از آن بهره‌مند می‌گردند.

همچنین تأکید می‌کرد اگر سکان کارها در دست اقتصاددانان باشد؛ چون تبعات این نابرابری‌ها را بر سایر شاخص‌های اقتصادی می‌دانند و همچنین خودشان در نتیجه تصمیمات ذی‌نفع نیستند، چنین اتفاقاتی کمتر می‌افتد.

در تمام مثال‌های مورد تأکید دکتر طریقت، ذینفعان در این بخش، چه بدانند، چه ندانند، در برابر خدا و مردم صف­آرایی کرده‌اند زیرا تعارض بین منافع آنان و منافع مردم، برخلاف فرمان الهی به زیان مردم حل می‌شود. البته مرحوم طریقت، اکثر پزشکان متخصص را در این مسیر غلط مردم‌ستیزی دخیل نمی‌دانست و حق هم همین است.

چنین مواضعی، آن هم از یک چشم‌پزشک خبره یعنی سلطه تقوا بر منفعت‌طلبی فردی و صنفی؛ یعنی پیروزی صف خدا و مردم در بزنگاه‌های تعارض منافع!

با اینکه او را در برخی دولت‌ها، نامزد وزارت می‌کردند، ترویج نظر درست درباره وزیر را ترک نمی‌کرد و از طرح این نظر ابا نداشت و تنها در دوره کوتاهی، این مسئولیت را پذیرفت تا بتواند طرح کاهش هزینه‌های تحمیلی بر مردم را که بخشی از نظریاتش بود، به تصویب برساند. هرچند؛ گام‌های برداشته وی را جانشینان، ادامه ندادند و کنارش گذاشتند.

وی که تحصیل‌کرده آلمان بود در رشته جراحی چشم. همیشه طرح‌هایی ایرانی شده از تجربیات موفق دیگران را در دست داشت تا فشار بر مردم را کاهش دهد. این‌ها همه نشانه آن است که او در همه موارد تعارض منافع، جانب‌دار خدا و مردم بود.

شخصیتی فسادستیزی داشت؛ به همین دلیل وقتی عضویت در هیئت مدیره سازمان مردم نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت را به او پیشنهاد کردیم با جان و دل پذیرفت. 

ما یاری نیک‌سرشت و پاک‌دل و پاکدست را از کف داده‌ایم و مردم، دلسوزی دغدغه‌مند و خانواده محترم طریقت و جامعه پزشکی کشور، بزرگی رئوف و خوش‌نام را از دست داده‌اند. خدایش بر سفره اکرام خویش بنشاند و از شراب طهور بدو بنوشاند و شیرینی صبر جمیل را به بازماندگانش بچشاند.

 


از جناب آقای دکتر امیر طریقت و همه خانواده محترم طریقت و همه پزشکان دغدغه‌مند مردم می‌خواهیم که تسلیت خدمتگزاران مردم در دیده‌بان شفافیت و عدالت را بپذیرند.

 


احمد توکلی

دهم مهرماه یک هزار و چهارصد هجری شمسی

منبع: الف

کلیدواژه: بهداشت و درمان تعارض منافع خدا و مردم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۷۲۱۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درمان رایگان هدیه به کودکان

  بر این اساس تمام بیمارستان‌های دولتی تحت‌پوشش دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور موظف به پذیرش ودرمان رایگان کودکان زیر ۷ سال هستند و آن‌طور که معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفته است، این برنامه مصوبه هیأت دولت بوده و همه بیمارستان‌ها ملزم به رعایت آن هستند و اگر کودکی را پذیرش نکنند با آنها برخورد می‌شود.  مردم نیز در صورت تخلف، موارد مربوط را به سامانه ۱۹۰ اطلاع دهند. 
​​​​​​​
موضوع سلامت کودک در سراسرجهان جزو اولویت‌های مهم سیاست‌گذاران بهداشت کشورها محسوب می‌شود و از آنجا که در جوامع امروزی و از دیدگاه مدیریتی، نیروی انسانی باارزش‌ترین و گرانبهاترین سرمایه هر جامعه‌ای است، از همین‌رو توجه به رشد و تکامل کودکان که آینده‌سازان جوامع هستند به‌نوعی حفاظت از سرمایه‌های ملی محسوب می‌شود بر همین اساس بود که وزارت بهداشت نیز برنامه درمان رایگان کودکان زیر هفت سال در مراکز درمانی دولتی و مراکز درمانی وابسته به دانشگاه‌های علوم پزشکی را در دستور کار قرار داد و به تصویب هیأت وزیران رسید. 
 
ضرورتی قابل تامل
موضوع کاهش هزینه‌های درمان و ارتقای سطح ارائه خدمات پزشکی، موضوعی حائز اهمیت در نظام سلامت جهان است. براساس گزارشی که توسط بنیاد کشورهای مشترک‌المنافع تدوین شده، عملکرد سیستم‌های خدمات درمانی ۱۱کشور ثروتمند جهان شامل استرالیا، کانادا، فرانسه، آلمان، هلند، نیوزیلند، نروژ، سوئد، سوئیس، انگلیس و آمریکا مورد بررسی قرار گرفت که براساس آن، کشورها در پنج زمینه دسترسی به خدمات درمانی، فرآیند خدمت‌رسانی، کارایی اداری، عدالت و دستاورد‌ها در حوزه خدمات درمانی رتبه‌بندی شدند. در این گزارش که با نام «آینه، آینه ۲۰۲۱ » منتشر شده است، بهترین کشورها آنهایی بودند که توانستند هزینه خدمات درمانی را برای بیماران کاهش دهند. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد چالش هزینه‌های درمان و رفع آن دغدغه‌ای جهانی و مسأله‌ای مهم در نظام سلامت است. کشور ما نیز از این قاعده مستثنا نیست و بحث هزینه‌های درمان اقشار مختلف جامعه یکی از مسائل و دغدغه‌های مهم امروز به حساب می‌‌آید. گرچه دریافت خدمات درمانی استاندارد و مطلوب حق همه افراد جامعه است اما این مسأله برای قشر کودکان به‌دلیل آسیب‌پذیری بیشتر و تأثیری که در آینده کشور دارند، شاید از حساسیت و ضرورت بیشتری برخوردار باشد. موضوعی که بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت نیز همزمان با اعلام خبر اجرای طرح درمان رایگان کودکان زیر هفت سال بر آن تاکید کرد و گفت: توجه به سلامت در سنین کودکی بسیار حائز اهمیت است مثلاً اگر مشکل کودک در حوزه چشم برطرف نشود، او برای همیشه دچار تنبلی چشم می‌شود یا اگر کاشت حلزون شنوایی برای کودکان هدف، زیر چهار سال انجام نشود، کودک برای همیشه شنوایی و تکلم را از دست می‌دهد.لذا در نظرگیری تدابیر و اندیشه‌هایی برای ساماندهی و بهبود بیماری کودکان قطعا امری ضروری و اجرای آن اثرگذار و تحسین‌برانگیز است اما این موضوع در گرو بررسی ابعاد مختلف طرح در زمان تدوین و دقت و درستی در اجرای آن است. هر چند هم اکنون با گذشت زمان کوتاهی از اجرای طرح جدید وزارت بهداشت، ضد و نقیض‌هایی در خصوص آن به گوش می‌رسد. مثلاً گرچه مسئولان وزارت بهداشت اعلام کردند طرح درمان رایگان کودکان زیر هفت سال به همه بیمارستان‌های تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران ابلاغ و اجرایی‌سازی شده اما برخی مسئولان بیمارستان‌های دولتی، خبر از عدم دریافت چنین ابلاغیه‌ای می‌دهند! 
 
بیمه‌ها پای کار بیایند
البته طرح درمان رایگان کودکان در برخی موارد با انتقادهایی همراه است که باید برای موفقیت اجرای طرح این نقاط ضعف برطرف شود. به‌طورنمونه دکتر علی ربانی، رئیس انجمن پزشکان کودکان درخصوص این طرح به جام‌جم ‌می‌گوید: در تدوین این طرح با این انجمن که حوزه فعالیت آن کودکان است هیچ مشورتی نشده است.این طرح در اصل فرانشیز مربوط به هزینه‌های درمانی را تقبل می‌کند. از طرفی دیگر بیمه‌ها به‌ویژه بیمه تأمین اجتماعی به تعهدات معمولی خود پایبند نیستند و این مسأله باید در اجرای طرح حل و فصل شود. 

طرحی مؤثردر پرورش نسل سالم‌تر کودکان
دکتر حسین کرمانپور، مدیر بخش اورژانس بیمارستان سینا در گفت‌وگو با جام‌جم در خصوص این طرح می‌گوید: اجرای این طرح با هدف کاهش هزینه‌های درمان کودکان به‌ویژه در شرایط فعلی که بسیاری از خانواده‌ها توان پرداخت هزینه‌های درمانی را ندارند، طرح خوبی است و می‌تواند در پرورش نسل سالم‌تر کودکان مؤثرباشد، چراکه بسیاری از خانواده‌ها به‌دلیل ترس از هزینه‌های درمان با بروز مشکلات جسمی کودکان سعی در خوددرمانی می‌کنند و به مراکز درمانی مراجعه نمی‌کنند در صورتی که بیماری‌های به ظاهر جزئی در کودکان می‌تواند به بروز مشکلات جدی جسمانی در بزرگسالی منجر شود. 
کرمانپور با بیان این‌که از جزئیات این طرح بی‌اطلاع است، می‌افزاید: درصد زیادی از کودکان آسیب دیده‌ای که به بیمارستان سینا که یک بیمارستان جنرال و عمومی است، مراجعه می‌کنند به‌دلیل آسیب‌های ناشی از تروما یا تصادف است. لذا اگر این طرح این‌گونه هزینه‌ها را نیز تقبل کند، بسیار مطلوب‌تر خواهد بود. 
با وجود این سعید کریمی، معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر الزام بیمارستان‌های دولتی در درمان رایگان کودکان گفته است: درمان رایگان کودکان زیر هفت سال در بیمارستان‌های دولتی تحت پوشش دانشگاه‌های علوم پزشکی از اسفند سال گذشته کلید خورده است و هرگونه درمان سرپایی وبستری بدون پرداخت هزینه از جیب بیمار انجام می‌شود. 
طبق توضیحات وی، این برنامه مصوبه هیأت دولت بوده و همه بیمارستان‌ها ملزم به رعایت آن هستند و اگر کودکی را پذیرش نکنند با آنها برخورد می‌شود. مردم نیز در صورت تخلف موارد را به سامانه ۱۹۰ اطلاع دهند، البته دارو رایگان نبوده و جزو این برنامه نیست. 

دیگر خبرها

  • ویدئو/ واکنش رئیس فدراسیون والیبال به غیبت موسوی و غفور در تیم ملی
  • خدمات پزشکی رایگان به ساکنان محمد شهر کرج
  • درمان رایگان هدیه به کودکان
  • رئیس فدراسیون والیبال: موفقیت با ایران برای پائز مهم است/ منافع ملی بالاتر از منافع شخصی است
  • مجازات دریافت وجه اضافی از بیماران چیست؟
  • جدیدترین پیام رئیس برای انصرافی‌های تیم ملی
  • ارتباط افسردگی و بیماری‌های قلبی ‌وعروقی
  • رییس هیات اجرایی سی‌امین جشنواره علوم پزشکی رازی منصوب شد
  • اختصاص ۱۰ همت برای پرداخت فوق‌العاده پرستاران
  • تبادل الکترونیک پرونده بیماران از اطاله دادرسی جلوگیری می‌کند