Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش فارس، یکی از شاخص‌های مهم برای ارزیابی میزان توسعه‌یافتگی کشورها که نمایانگر میزان استفاده از ظرفیت دانشی برای تولید ثروت نیز هست شاخص ارتباط دانشگاه با صنعت است. این شاخص از آنجایی اهمیت دارد که دانشگاه‌ها به عنوان یکی از کنشگران عرصه علم و فناوری قابلیت حل بخش مهمی از مسائل پژوهشی و فناورانه را دارند و نامطلوب‌بودن آن شاخص به معنی نامناسب بودن زیرساخت‌های کشور برای بهره‌مندی از پتانسیل‌های دانشگاهی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رتبه ایران در این شاخص در سال ۲۰۱۸، ۲۰۱۹، ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به ترتیب ۸۹، ۹۷، ۱۱۷ و ۱۲۰ بوده است این در حالی است که رتبه کشورهای همسایه در سال‌های اخیر نه تنها نزولی نبوده بلکه روند رو به رشدی داشته‌اند. حال سوال اینجاست که کشورهای همسایه از نظر ارتباط با صنعت در چه وضعیتی قرار دارند و ما قاعدتاَ باید چگونه باشیم؟

وضعیت ارتباط صنعت و دانشگاه در کشورهای همسایه چگونه است؟

کشورهای همسایه که اقتصادی تقریباَ نزدیک به ایران دارند، از نظر رتبه شاخص ارتباط دانشگاه با صنعت در وضعیت بسیار بهتری از ما قرار دارند. به نظر نمی‌رسد افزایش فروش نفت و اقتصاد نفتی در ایران دلیل اصلی ارتباط پایین دانشگاه با صنعت و جامعه بوده باشد؛ چراکه عربستان سعودی با وجود فروش نفت بالا وضعیت به مراتب بهتری از ایران داشته است. از طرفی، کشور ما در سال‌های اخیر به دلیل تحریم‌ها از واردات بسیاری از فناوری‌ها محروم بوده و لذا انتظار داخلی‌سازی آن‌ها می‌رفت که یکی از این مسیرها برای داخلی‌سازی، ارتباط صنعت با دانشگاه برای رفع نیازهای فناورانه بوده است. ولی در عمل، عکس آن اتفاق افتاده است. جدول زیر رتبه کشورهای همسایه و ایران در سال ۲۰۱۸ و ۲۰۲۱ ارا نشان می‌دهد.  

براساس رتبه‌بندی سازمان مالکیت فکری دنیا، در شاخص ارتباط دانشگاه و صنعت تنها هفت کشور پس از ایران در سال ۲۰۲۱ قرار دارند. کشورهای پس از ایران عبارتند از الساوادور (۱۲۱)، نیجریه (۱۲۲)، بنگلادش (۱۲۳)، پاراگوئه (۱۲۴)، بولیوی (۱۲۵)، آنگولا (۱۲۶) و یمن (۱۲۷).

مشکل از کجاست؟

بررسی‌‌ها نشان می‌دهد دانشگاه‌ها در راستای ارتباط موثرتر با صنعت سعی کرده‌اند در طول چند دهه، زیرساخت‌هایی مثل پارک‌های علم و فناوری، مراکز رشد، شتابدهنده و ادارات ارتباط با صنعت ایجاد کنند و حداقل انتظار می‌رفت رتبه کشور در این شاخص افت نکرده باشد! این پسرفت می‌تواند دلایل متعددی داشته باشد و بخشی از آن می‌تواند ساختار معیوب علم و فناوری باشد ولی بخش مهم آن، قطعاَ دلایل مدیریتی دارد و انتظار می‌رود تیم تازه‌نفس وزارت محترم علوم، تحقیقات و فناوری روی روش‌های جدید ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه توجه ویژه‌ای داشته باشند و رتبه ایران در این شاخص را بهبود ببخشند.

چه باید کرد؟

برای این امر باید به ایده‌های جدید و مدیریت خلاقانه رو آورد و زمینه‌های لازم برای ارتباط صنعت و دانشگاه را فراهم نمود؛ مانند توسعه شرکت‌های کارگزاری برای تبادل فناوری بین صنعت و دانشگاه و به کارگیری مدیران شاخص صنعت در هیئت امنای دانشگاه‌های دولتی کشور. ایده‌هایی که منتظر حل ابرچالش‌های کشور مانند رفع اقتصاد نفتی نیستند تا به طبع آن ارتباط صنعت و دانشگاه نیز شکل گیرد.

منبع: الف

کلیدواژه: دانشگاه با صنعت ارتباط دانشگاه کشورهای همسایه صنعت و دانشگاه ارتباط صنعت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۰۹۶۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رییس پارک علم و فناوری خراسان رضوی منصوب شد

به گزارش قدس خراسان به نقل از روابط عمومی پارک علم و فناوری خراسان رضوی در حکم انتصاب محمدعلی زلفی‌گل خطاب به علی اسماعیلی آمده است: نظر به مراتب تعهد، تخصص و تجربه جنابعالی و با عنایت به پیشنهاد معاون محترم فناوری و نوآوری به موجب این حکم به مدت چهار سال به عنوان رییس پارک علم و فناوری خراسان رضوی منصوب می‌شوید.

در این حکم آمده است: امید است با توجه به راهبردهای اساسی دولت مردمی، نقش شایسته در تحقق اهداف نظام علم و فناوری و نوآوری به ویژه توسعه پارک و مراکز رشد و حل مشکلات پیش روی شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان مستقر در پارک ایفا کنید.

در این حکم با اشاره به ماموریت رییس جدید پارک علم و فناوری خراسان رضوی تعامل و تکامل هم‌افزا با استانداری، دانشگاه‌ها و سایر دستگاه‌های اجرایی، صنایع خصوصی و دولتی، ایجاد زیرساخت‌های مناسب برای پارک به منظور ارتقای کمی و کیفی خدمات مورد نیاز توسعه کسب و کار شرکت ها و واحدهای فناور، بسترسازی نرم افزاری و سخت افزاری برای ظهور و بروز نوآوری، مشارکت و ایفای نقش موثر در ارتقای زیست بوم نوآوری و فناوری منطقه، طراحی ساز و کار لازم برای تربیت نیروی انسانی متخصص در سطوح و حوزه های مختلف مورد نیاز پارک علم و فناوری تاکید شده است.

همچنین در این حکم توجه ویژه به معضل بیکاری و تلاش برای ایجادطرح‌های اشتغال زایی دانش بنیان و تغییر فرصت کار جویی به کارآفرینی، تدوین ساز و کار علمیاتی برای تحقق مرجعیت و دیپلماسی فناوری و نوآوری و رصد فناوری های نوظهور، بهره‌گیری از ظرفیت‌های بخش خصوصی و غیر دولتی در راستای تحقق اقتصاد دانش بنیان، تلاش در جهت ایجاد قطب‌های فناوری، سیاستگزاری، برنامه ریزی و جذب فن آموز، دستیار و پسادکترای فناوری، مهندسی پروژه‌های کلان فناوری و تبدیل آنها به ریز پروژه‌ها و واگذاری آنها به شرکت‌های دانش‌بنیان برای اجرا مورد اشاره قرار گرفته است.

پیش از این دکتر مسعود میرزایی شهرابی این سمت را بر عهده داشت که در آذرماه سال گذشته به ریاست دانشگاه فردوسی مشهد منصوب شد.

علی اسماعیلی متولد سال ۱۳۶۳ شهر آمل و دانش‌آموخته رشته مهندسی هوا فضا و عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد با مرتبه استادیار است که پیش از این نیز معاون توسعه فناوری پارک علم و فناوری خراسان رضوی بود.

وی همچنین حدود ۱۰ سال تجربه کار در زیست‌بوم فناوری و استارتاپی در خارج از کشور را دارد و دارای بیش از ۹۰ مقاله علمی - پژوهشی در نشریات علمی بین‌المللی است.

از افتخارات کسب شده اسماعیلی می‌توان به دانشجوی نمونه کشوری، پژوهشگر برتر دانشگاه فردوسی مشهد، دانش‌آموخته برتر بنیاد ملی نخبگان، جوان ایرانی برتر در حوزه فناوری‌های نوین در خارج از کشور اشاره کرد.

دیگر خبرها

  • تقویت آموزش‌های مهارتی نیازمند توسعه زیرساخت ها است
  • استاندار مرکزی: آموزش فنی و حرفه‌ای راه نجات کشور است
  • رییس پارک علم و فناوری خراسان رضوی منصوب شد
  • توسعه صنعت نوغانداری، نیازمند تغییر الگوی مصرف 
  • گام بلند استارتاپ «طرح تو طرح» برای نوآوری دیجیتال در معماری
  • تحول در بودجه تولید با شاخص‌های کیفی
  • بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت
  • هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی خودرو پکن: سکوی پرتاب نوآوری و تحول در صنعت خودرو (+گزارش تصویری)
  • شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود
  • بهبود ۹ پله‌ای رتبه فضای کسب و کار کرمانشاه