Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به تأثیر منفی استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه‌ها، گفت: نیروگاه‌های استان تمهیدات لازم را انجام دهند تا در صورت ضرورت، استفاده از مازوت با کمترین میزان آلودگی صورت گیرد و استانداردهای زیست‌محیطی رعایت شود.

به گزارش خبرگزاری برنا در آذربایجان شرقی،  جواد رحمتی در جلسه کارگروه کاهش آلودگی هوا، به افزایش میزان آلاینده‌های هوای شهر تبریز در روزهای اخیر اشاره کرد و گفت: علت اصلی این موضوع، استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه تبریز است که تصمیم‌گیری در این خصوص برعهده دیسپاچینگ کشوری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه میزان و چگونگی مصرف مازوت در نیروگاه‌ها باید فرایند خاص خود را طی کند، افزود: پیگیری‌های لازم انجام شود تا سهمیه گاز نیروگاه‌های استان افزایش یافته و تا حد امکان از سوخت مازوت استفاده نشود.

رحمتی با تأکید بر اینکه نیروگاه‌ها نیز باید تمهیدات لازم را انجام دهند تا در صورت استفاده از مازوت، این کار با کمترین میزان آلودگی انجام شود، افزود: متأسفانه تاکنون به این موضوع بی‌توجهی شده و چندین سال است که شاهد افزایش آلودگی هوا به دلیل استفاده از مازوت در نیروگاه تبریز هستیم.

وی با بیان اینکه سلامت شهروندان نباید قربانی سهل‌انگاری شود، افزود: فرصت‌های زیادی در این زمینه از دست رفته است که باید جبران شود و اگر نیروگاه تبریز قادر به اتخاذ تمهیدات لازم نیست دولت با ارائه تسهیلات این فرصت را ایجاد کند.

رحمتی همچنین تأکید کرد که پیگیری‌های لازم برای افزایش سهمیه گاز نیروگاه‌های استان از وزارت نفت انجام شده و تا زمانی که ضرورتی وجود ندارد از مصرف مازوت در نیروگاه‌ها خودداری شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هم در این جلسه گفت: نیروگاه تبریز با وجود پیگیری‌های متعدد، به دلایل مختلف تمهیدات لازم درخصوص استفاده از مازوت را فراهم نکرده است.

حسن عباس‌نژاد افزود: درصورت عدم رعایت استانداردهای زیست‌محیطی توسط نیروگاه تبریز، این واحد به عنوان صنایع آلاینده معرفی می‌شود که سال گذشته نیز همین اتفاق افتاد.

 

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: تبریز مازوت مازوت در نیروگاه ها نیروگاه های استان استفاده از مازوت نیروگاه تبریز تمهیدات لازم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۴۵۵۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۳۸ درصدی آمار فوتی‌های ناشی از تصادفات در آذربایجان شرقی

سرهنگ قنبرزاده در نشست تجزیه و تحلیل تصادفات استان گفت: میزان فوتی‌ها در تصادفات درون شهری سال ۱۴۰۲ در آذربایجان شرقی نسبت به سال قبل از آن ۳۸ درصد بیشتر شده است که تبریز با ۶۰ درصد تصادفات در جایگاه اول و مراغه با ۲۰ درصد در رتبه دوم قرار دارد.

وی افزود: میزان تصادفات جرحی و فوتی در استان نگران کننده است و بر اساس آمار میزان تصادفات در سال گذشته سیر افزایشی داشته بود.

وی با بیان اینکه رنج سنی فوتی‌ها در فرودین امسال بین ۲۰ تا ۲۵ سال است افزود: در فروردین ماه سال جاری ۱۹ نفر در رنج سنی یاد شده در تصادفات درون شهری استان جان خود را از دست داده اند که ۴۰ درصد کل فوتی‌ها را شامل می‌شود که انتظارمان از والدین این است اجازه ندهند فرزندانشان بدون گواهینامه و رعایت قوانین رانندگی‌کنند.

رئیس پلیس راهور آذربایجان شرقی ادامه داد: اکثر تصادفات منجر به فوت از ساعت ۱۸ به بعد اتفاق افتاده است که ۶۰ درصد کل تصادفات فروردین ماه را شامل می‌شود.

سرهنگ قنبرزاده به عوامل اصلی تصادفات منجر به فوت اشاره کرد و گفت: عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه ناشی از تخطی از سرعت مطمئنه با ۹ مورد در رتبه اول و عدم توجه به جلو با ۴ مورد در رتبه بعدی قرار گرفته است

وی کنترل ترافیک را وظیفه همگانی دانست و گفت: تمام دستگاه‌ها در کنترل ترافیک و تصادفات باید به میدان بیایند و صرف حضور پلیس کافی نیست بطوریکه که در ایام تعطیلات عید به دلیل حضور دستگاه‌های مختلف میزان تصادفات کاهشی بود.

وی با انتقاد از عقب ماندگی تبریز در هوشمند سازی معابر اظهارداشت: تبریز از لحاظ هوشمندسازی معابر فقیر است بطوریکه در در بین کلانشهر‌های کشور در جایگاه‌های آخر قرار گرفته، بنابراین ضروری است مسئولین در این راستا برنامه ریزی جدی نمایند.

رئیس پلیس راهور آذربایجان شرقی با تاکید بر اینکه بخورد با تخلفات حادثه ساز افزایش یافته است گفت: در سال ۱۴۰۲ میزان برخورد با تخلفات حادثه ساز ۳۸ درصد در عناوین مختلف افزایش یافته است؛ برای نمونه برخورد با تخلف تجاوز از سرعت مجاز حدود ۲۲۳ درصد افزایش یافته است

سرهنگ قنبرزاده ادامه داد: همچنین در فروردین ماه جاری ۶۵۸ مورد توقیق گواهینامه و خودرو اتفاق افتاده که ۳۳۴ مورد مربوط به دلیل نداشتن گواهینامه، ۱۵۰ مورد تخلفات حادثه ساز،۱۲۵ مورد نموره منفی و ۴۹ مورد نیز به دلیل استفاده از مواد روان گردان بود.

باشگاه خبرنگاران جوان آذربایجان شرقی تبریز

دیگر خبرها

  • هوای تبریز ناسالم برای گروه‌های حساس
  • آخرین آمار از وضعیت تبدیل مجوزهای کاغذی به شناسه یکتا | این ۶ استان کمترین میزان تبدیل مجوزهای کاغذی به الکترونیکی را داشته‌اند
  • اقدامات لازم جهت حفظ اموال فرهنگی در بروجرد ضروری است
  • تصفیه خانه فاضلاب شهر خوی، نیازمند نیروگاه انرژی های تجدید پذیر
  • پیگیری و اجرای پروژه‌ها بر اساس زمان‌بندی در اولویت مدیران باشد
  • کاهش ۱۰ درصدی میزان حوادث ناشی از کار در سیستان و بلوچستان
  • افزایش ۳۸ درصدی آمار فوتی‌های تصادفات آذربایجان شرقی
  • نبود تیر برق در محله ای از روستای اوغلی تبریز
  • حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان خسارت اقتصادی مرگ‌های منتسب به آلودگی هوا در اهواز
  • افزایش ۳۸ درصدی آمار فوتی‌های ناشی از تصادفات در آذربایجان شرقی