Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-07@04:36:51 GMT

کشاورزی آذربایجان غربی در دام ویلا سازی

تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۸۷۷۰۱

سید مرتضی احمدپور-همشهری آنلاین:

 باغبانی و کشاورزی در آذربایجان‌غربی، به‌ویژه در ارومیه، یکی از مشاغل اصلی مردم به‌حساب می‌آید و افراد زیادی دراین بخش امرارمعاش می‌کنند. چشمه‌های پرآب این استان درگذشته، سبب شده بود کشاورزی آذربایجان‌غربی همواره پر رونق و سودآور باشد، اما در سال‌های اخیر زراعت و باغداری دراین استان کم‌رنگ‌تر شده و جای خود را به ویلاهای چند صدمتری داده که در برخی باغ‌ها و زمین‌های کشاورزی استان ساخته شده‌است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این ویلاها هرکدام استخرهای بزرگی دارند که برخی تا ۲۰ هزارمترمکعب آب ذخیره می‌کنند و چون با اصول کشاورزی منطبق نیستند، آب ذخیره شده دراین ویلاها یا تبخیر می‌شود یا با رهاسازی در اطراف ویلا، هدر می‌رود و در بیشتر مواقع نیز استخرها برای آب‌تنی و تفریحات آبی پر می‌شود.

این‌درحالی‌است که در ۱۰ سال‌گذشته مسئولان استان هشدارهای زیادی برای توقف ویلاسازی داده‌اند، اما روند تقسیم زمین‌های کشاورزی به قطعات کوچک نه‌تنها متوقف نشده، بلکه به‌نظر می‌رسد روند سریع‌تری به‌خود گرفته‌است. ازسوی دیگر برخی از این ویلاسازان حرف‌هایی برای گفتن دارند؛ آنان به‌صرفه نبودن کشاورزی و همچنین به ارث رسیدن زمین‌های کشاورزی و تبدیل آنها به قطعات خرد را از علل گرایش به ویلاسازی، به‌جای کشاورزی و باغداری می‌دانند. برخی نیز ویلاها را برای برگزاری مراسم جشن و عروسی اجاره می‌دهند و منبعی برای کسب درآمد پیدا کرده‌اند.

کشاورزی دیگر به‌صرفه نیست

«حجت پاوندی» یک کشاورز ارومیه‌ای است که از حدود ۵ سال قبل فعالیت‌های خود را در زمینه کشاورزی متوقف کرده و در زمین زراعی‌اش ویلای بزرگی همراه با استخر ساخته‌است.

وی با بیان اینکه هزینه‌های کشاورزی بالا رفته‌است و دیگر صرفه اقتصادی ندارد، می‌گوید: به‌صورت‌میانگین برای تولید یک تن گندم، حدود ۱۰ میلیون‌تومان هزینه بذر، کود و کارگر داریم و هزینه‌های برق و آبیاری نیز جداگانه محاسبه می‌شود. اینها درحالی‌است که دولت برای خرید هرکیلوگرم گندم، آن‌هم با شرایط و دشواری‌های خاص خود، مبلغ کم‌تری پرداخت می‌کند.

وی می‌افزاید: ازسوی دیگر اگر زمین کشاورزی خود را رها کنم، ممکن است ازسوی دیگر کشاورزان حق‌آبه و محدوده آن مورد تعرض قرار می‌گیرد. بنابراین مجبورم برای سرکشی به زمین کشاورزی خود و حفظ آن، هزینه احداث ساختمان را متقبل شوم و حق‌آبه‌ام را نیز با ساخت استخر حفظ کنم.

پاوندی ادامه می‌دهد: با این‌کار هم ارزش زمین حفظ می‌شود و هم خانواده‌ام محلی برای تفریح دارند، به‌ویژه در دوران همه‌گیری ویروس کرونا که سفر با خطراتی برای سلامتی‌مان همراه است، این محل بهترین جایگزین برای سفر و حضور در مکان‌های‌عمومی به‌حساب می‌آید.

افزایش چند برابری قیمت زمین

یک مشاور املاک در منطقه «بند» ارومیه با بیان اینکه گرایش مردم به خرید زمین‌هایی با متراژ کم بیشتر شده‌است، می‌گوید: قیمت زمین در اطراف ارومیه، به‌ویژه در ارتفاعات مشرف به سلماس و نقده، بیشتر شده، درحالی‌که تا همین چند سال قبل، قیمت هرمترمربع زمین دراین محدوده حدود ۵۰ هزارتومان بود، اما اکنون به حدود ۵۰۰ هزارتومان هم رسیده‌است.

«صالح سعادتیان» ادامه می‌دهد: البته این زمین‌ها حصار و ساختمانی ندارد و به‌صورت بایر فروخته می‌شود، اما مردم استقبال خوبی از زمین‌هایی با متراژ ۵۰۰ تا ۷۰۰ مترمربع دارند، چراکه با حدود ۳۰۰ میلیون‌تومان می‌توانند صاحب زمینی شوند که ساخت خانه‌باغ و حصارکشی، قیمت آن را تا ۳ برابر افزایش می‌دهد.

وی اضافه می‌کند: بیشتر این زمین‌ها حق‌آبه دارند، اما کشاورزان با توجه به کمبود آب چشمه‌ها، زمین‌ها را بدون حق‌آبه می‌فروشند و خریداران هم برای تأمین آب موردنیاز، اقدام به حفر چاه‌های نیمه‌عمیق می‌کنند؛ موضوعی که خالی شدن سفره‌های زیر زمینی را به‌دنبال دارد.

کاهش تولیدات کشاورزی

یک کارشناس حوزه کشاورزی در آذربایجان‌غربی نیز با بیان اینکه توسعه ویلاسازی در استان امنیت‌غذایی را به‌خطر می‌اندازد، به‌خبرنگارهمشهری می‌گوید: درحال‌حاضر تولید محصولات باغی در استان کاهش پیدا کرده‌است و تولید محصولات کشاورزی هم روند نزولی دارد؛ روندی که در آینده می‌تواند زمینه‌ساز بروز مشکلات فراوانی شود.

«مسعود حلیمی» ادامه می‌دهد: با روند کنونی، آینده پایداری برای خاک و ‌امنیت‌غذایی استان نمی‌توان پیش‌بینی کرد. ویلاسازی به‌صورت مستقیم کیفیت خاک کشاورزی را هدف قرار داده است، چراکه مصالح ساختمانی وارد چرخه زمین‌های کشاورزی می‌شود و در درازمدت تأثیر منفی غیرقابل‌جبرانی بر تولید محصولات کشاورزی و باغی در استان برجا می‌گذارد.

تهدیدی در کمین امنیت‌غذایی

سرپرست مدیریت امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی نیز دراین زمینه به خبرنگارهمشهری می‌گوید: معضل ساخت‌وسازها و تفکیک‌ غیرمجاز در اراضی کشاورزی و ساخت ویلاباغ‌ها با چاه‌های غیرمجاز و استخرهای آب، آسیب زیادی به ذخایر آبی زیرزمینی و رونق اقتصاد کشاورزی استان وارد کرده‌است.

«رضا احمدنژاد» اظهار می‌کند: افرادی که به بهانه ساخت ویلا و خانه‌باغ در زمین‌های کشاورزی، اقدام به تغییرکاربری و تخریب اراضی مرغوب کشاورزی می‌کنند، با برخورد قاطع دستگاه‌های مسئول روبه‌رو می‌شوند، چراکه توسعه ویلاسازی در زمین‌های کشاورزی تهدیدکننده امنیت‌غذایی مردم است.

هشدار به متخلفان

وی تصریح می‌کند: باید به همه متخلفان دراین حوزه یادآور شوم که همه حکم‌های صادره ازسوی مراجع قضایی استان در زمینه تخریب ساخت‌وسازهای غیرمجاز در زمین‌های زراعی و باغی، با قاطعیت و باحضور مأموران نیروی انتظامی و نماینده دادستان استان و توسط گروهی از نیروهای اداره امور اراضی سازمان جهادکشاورزی استان اجرا می‌شود.

احمدنژاد با بیان اینکه صدور احکام تخریب ساخت‌وسازهای غیرمجاز از ابتدای سال‌جاری تاکنون حدود ۲۸۲ مورد بوده‌است، ادامه می‌دهد: خرد شدن زمین‌های زراعی و باغی به‌دلایلی مانند ارث، زمینه‌ساز تبدیل «باغ‌های اقتصادی» به «باغ‌های معیشتی» شده و دربرخی موارد نیز با این اقدام، باغ‌های تفریحی و غیراقتصادی در سطح استان توسعه پیدا می‌کند؛ موضوعی که قابل قبول نیست.

این مسئول اضافه می‌کند: براساس بخشنامه سازمان امور اراضی وزارت جهادکشاورزی، برای ساخت اتاق کارگری در زمین‌های زیر یک‌هکتار مجوز صادر نمی‌شود، اما مالکان این‌گونه زمین‌ها اجازه استقرار کانکس یا سازه‌های قابل حمل را دارند.

کد خبر 633960 برچسب‌ها استان آذربایجان غربی کشاورزی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: استان آذربایجان غربی کشاورزی زمین های کشاورزی آذربایجان غربی ادامه می دهد امنیت غذایی حق آبه باغ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۸۷۷۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هویت‌سازی جز اولویت‌های آموزش و پرورش برای آینده دانش‌آموزان است

مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان‌غربی گفت: هویت‌سازی یکی از موضوعات مهم آموزش و پرورش برای آینده دانش آموزان است، علمی که نشأت گرفته از اعتقادات اسلامی و دینی باشد موجب نجات بشریت و برعکس آن موجب هلاکت بشریت است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌غربی، علی مطهری امروز _دوشنبه هفدهم اردیبهشت_ در همایش فرهنگیان ایثارگر آذربایجان‌غربی اظهار کرد: کار در آموزش و پرورش و شغل معلمی در نوع خود یک ایثار است، معلمان ایثارگر، جانباز و آزاده ارزش مضاعفی در نظام تعلیم و تربیت دارند.

وی افزود: دانش‌آموزان وقتی از نظام آموزشی کشور فارغ می‌شوند باید ضمن آموختن علم و دانش و افزایش اطلاعات، توانمندی و مهارت‌های لازم برای زندگی به‌عنوان یک شهروند و قدرت تعقل و تصمیم‌گیری را داشته و عامل بر دانسته‌های خود باشند؛ این ٣ مهم از رسالت‌های مهم آموزش و پرورش در قبال دانش آموزان است.

مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان‌غربی گفت: آموزش و پرورش تربیت‌دهنده و تربیت‌کننده نیروی انسانی است، این جایگاه وابسته به نیروی انسانی خلاق، متعهد، متبحر و دارای شایستگی‌های اجتماعی است.

مطهری ادامه داد: بالندگی آموزش و پرورش در نیروی انسانی در تراز انقلاب اسلامی است، حفظ پویایی این نعمت بزرگ باید مورد هدف باشد؛ پاسداشت جایگاه معلم در جامعه، رسانه‌ها، در بین مسؤلان و آحاد جامعه یک لازمه عمومی بوده و باید این مهم را از عمق وجود باور کرده و مجاهدان و ایثارگران این عرصه را به صورت مضاعف پاس بداریم.

وی تصریح کرد: تحقق حفظ این جایگاه دو پیامد و حسن بسیار مهم دارد، رغبت برای تلاش و ایثارگری بیشتر و رقابت برای انتخاب شغل معلمی افزایش پیدا خواهد کرد و در نتیجه بهترین‌های جامعه معلم خواهند شد.

مطهری عنوان کرد: هویت‌سازی یکی از موضوعات مهم آموزش و پرورش برای آینده دانش‌آموزان است، علمی که نشأت گرفته از اعتقادات اسلامی و دینی باشد موجب نجات بشریت و برعکس آن موجب هلاکت بشریت است، نظام تعلیم و تربیت این موضوع را به خوبی هویت‌سازی می‌کند.

مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجان‌غربی خاطرنشان کرد: صدور دیپلم افتخار ایثار و شهادت برای فرهنگیان ایثارگر و فرزندان شهدا، اجرا طرح راهبری آموزشی، افزایش ٢٠٥ درصدی اعزام دانش‌آموزان به اردوهای راهیان نور، ٤٣٢ مورد دیدار با خانواده شهدا و ایثارگران، ٢٣١ مورد تجلیل از ایثارگران، برگزاری یادواره شهدا در همه مناطق و شهرستان‌ها و پیگیری تبدیل وضعیت و استخدام ایثارگران طبق سهمیه اعلامی از سوی وزارتخانه از جمله فعالیت‌های آموزش و پرورش استان آذربایجان‌غربی در حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و مجموعه اداره شاهد در طی سال گذشته بوده است.

کد خبر 751188

دیگر خبرها

  • هویت‌سازی جز اولویت‌های آموزش و پرورش برای آینده دانش‌آموزان است
  • سازمان اسناد ملی ایران به کتابخانه‌های آذربایجان‌غربی کتاب هدیه کرد
  • ساخت ۱۲۸ هزار مسکن مهر بدون آورده متقاضیان+ فیلم
  • ساخت ۱۲۸ هزار مسکن مهر بدون آورده متقاضیان
  • ۳ هزار و ۳۲۸ خانواده در شهر‌های کوچک آذربایجان‌غربی زمین ملی دریافت کردند
  • یکپارچه‌سازی ۶۵ هزار هکتار زمین کشاورزی به سرمایه‌گذار چینی واگذار شد
  • یکپارچه سازی زمین های کشاورزی شمال با سرمایه گذاری چینی‌ها
  • یکپارچه سازی ۶۵ هزار هکتار زمین کشاورزی شمال کشور با سرمایه گذاری چینی‌ها
  • سازمان نظام مهندسی بازوی تخصصی راه وشهرسازی آذربایجان غربی
  • یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی؛ گل یا پوچ