Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان آیین پایانی نخستین جشنواره کتاب سال دینی کودک و نوجوان دیروز (چهارشنبه پنجم آبان) برگزار شد. این مراسم با حضور سید علی اصغر میرباقری فرد، رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران، مریم جلالی رئیس کارگروه ادبیات کودک و نوجوان انجمن ترویج زبان و ادب فارسی و دبیر علمی جشنواره، باقر میرعبدالهی مدیر کل تأمین منابع نهاد کتابخانه‌های عمومی، سید علی کاشفی خوانساری نویسنده، منتقد و پژوهشگر حوزه ادبیات کودک و جمعی از نویسندگان، ناشران و دوستداران ادبیات کودک و نوجوان به صورت مجازی برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ابتدای جلسه  علی اصغر میرباقری فرد به معرفی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی پرداخت و خاطر نشان کرد: به کوشش انجمن ترویج، گرایشی با نام ادبیات کودک و نوجوان در سال ۱۳۹۰ به تصویب رسید و در دانشگاه‌های کشور شروع به فعالیت کرد.

وی افزود :این فعالیت‌ها ۵ سال پیش هم مورد بازنگری قرار گرفت.

میرباقری فرد همچنین گفت: در حوزه ادبیات کودک و نوجوان هر چه سرمایه گذاری بهتری صورت گیرد بازدهی آن بی‌حد و اندازه خواهد بود. تا جایی که اخیرا با خبر هستم که نهاد‌های حمایتی و تصویرسازی به این حوزه توجه خاصی نشان داده اند.

رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی همچنین از اهمیت آثار ارزشمند حوزه کودک و نوجوان یادکرد و گفت: خوشبختانه امروزه شاهد بالندگی ادبیات دینی مناسب کودک و نوجوان هستیم و این ادبیات در بررسی‌های دانشگاهی نیز مورد توجه قرار گرفته است.

میرباقری فرد همچنین گفت: یکی از رسالت‌های این رویداد هم‌افزایی میان نهاد‌هایی است که در این حوزه فعال بوده اند یا به تازگی توجه نشان داده اند.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: امیدواریم بتوانیم یک برنامه راهبردی در این زمینه تدارک ببینیم. از این رو بایسته است این جشنواره به طور مستمر جزو برنامه‌های انجمن قرار گیرد تا محملی باشد برای شناسایی استعدادها.

وی افزود: لازمه این کار بهره‌مندی از سرمایه‌های بزرگ دینی مثل قرآن، روایات و احادیث و سنت و سیره معصومین است.

میرباقری در پایان از حمایت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه برگزاری این رویداد ادبی قدردانی کرد.

در بخش دیگری از این برنامه، باقر میرعبدالهی، مدیرکل تامین منابع نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، ادبیات کودک و نوجوان را به عنوان رده‌ای پر مخاطب و پر امانت یاد کرد و افزود: کار تاریخ و معارف مبتنی بر واقعیت بیرونی است و کار قصه نویس مبتنی بر ساختن و پرداختن و مستلزم نوعی تصرف بر متن خارجی است بنابراین این شرایط، وضعیتی کمابیش متناقض‌نمایی را ایجاد می‌کند؛ بنابراین کار داستان نویس به خصوص برای گروه مهم و حساس کودک و نوجوان بسیار دشوار و حساس است. به همین دلیل رسالت نویسنده دینی و معارفی دو چندان خواهد بود.

مریم جلالی عضو هیئت علمی دانشگاه و دبیر علمی جشنواره دیگر سخنران این اختتامیه نیز گفت: برگزاری جشنواره ادبیات دینی کودک و نوجوان از بایسته‌های عصر حاضر است.

جلالی افزود: این جشنواره به همت انجمن ترویج زبان و ادب فارسی بنیان نهاده شده و با هدف بزرگداشت نویسندگانی به جریان افتاده که مسائل دینی و چگونگی ارائه آن به مخاطب برای‌شان مهم بوده است.

دبیر نخستین جشنواره ادبیات دینی کودک و نوجوان تاکید کرد: دستاورد این جشنواره در ابتدا بازشناسی این آثار ارزشمند و خالقان این آثار است.

این مدرس دانشگاه و شاعر همچنین یادآور شد: ادبیات دینی کودک و نوجوان ایران توجه بخش مهمی از ادبیات آکادمیک و دانشگاهی را نیز به خود جلب کرده است. به علاوه دروازه ورود به زیبایی سازی متن دینی رعایت ادبیت متن است.

جلالی در ادامه گفت: ادبیت این متون در حال حاضر با زبان فارسی رخ نمایان کرده و نمایش داده می‌شود. نمایشی زیبا که غالبا کم نظیراست.

او افزود: این جشنواره فرصتی است تا بتوانیم کاستی‌های موجود در حوزه ادبیات دینی کودک و نوجوان را پس از انتخاب آثار به صورت علمی بازیابی و اعلام کنیم.

جلالی گفت: باید همت کنیم و زمینه را برای بازسازی و شکوفایی استعداد‌هایی که در این عرصه وجود دارد، مهیا کنیم.

جلالی در پایان از رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی و داوران این جشنواره که نزدیک به شش ماه داوطلبانه فعالیت متوالی داشته اند و مشاوره‌های سید علی کاشفی خوانساری تشکر کرد.

سید علی کاشفی خوانساری، نویسنده و پژوهشگر ادبیات کودک و نوجوان نیز در بخش دیگری از این مراسم، محور‌های مورد توجه حوزه ادبیات کودک و نوجوان را نام برد و گفت: قطعا مناسب‌ترین جا برای پژوهش‌ها و مطالعات بنیادی و کاربردی در این حوزه، انجمن ترویج زبان و ادب فارسی است.

او افزود: اعتبار، سابقه و ویژگی‌های این انجمن شرایط را فراهم کرده تا از گرایش‌های مختلف و تخصص‌های مختلف اهالی ادبیات کودک و نوجوان گرد هم آیند و شاهد اتفاقات عملی، موثر و غیر شعاری در این حوزه باشیم.

کاشفی خوانساری اضافه کرد: ما در حین انبوه تولیدات، حمایت‌ها و برنامه‌های ترویجی، تبلیغی و ... با ضعف‌های جدی روبرو هستیم و رفع این نواقص و کاستی‌ها تنها با فعالیت‌های اداری و سیاست‌های هدایتی و نظارتی و حتی حمایتی ممکن نیست.

این نویسنده و پژوهشگر در ادامه گفت: چنین جشنواره‌هایی می‌تواند نقش ارزنده و پیش‌برنده‌ای داشته باشد؛ بنابراین اهمیت کتاب‌های دینی کودک و نوجوان از سویی و آسیب‌هایی که ما در این حوزه با آن روبرو هستیم از سویی دیگر مسئله مهمی است که باید توجه ویژه‌ای به آن داشت.

گفتنی است علاوه بر سخنرانی‌های یادشده، چهار پیام از دیگر کشور‌ها به صورت ویدیویی و مکتوب به این جشنواره رسید که ویدئو پرفسور رضا کامل عبدالله الموسوی با موضوع برجسته سازی مفهوم صلح‌طلبی و تعامل انسانی در ادبیات کودک و همچنین ویدئو سخنرانی دکتر طاهره داخل طاهره، استاد دانشگاه و متخصص حوزه مطالعات کودکان دانشگاه المسنتصریه با موضوع: اهمیت ادبیات کودک و نوجوان و توجه به جوانب بین المللی فعالیت‌های این حوزه برای حضار در نشست پخش شد.

هیئت داوران مرحله نهایی اولین جشنواره‌ی کتاب سال دینی کودک و نوجوان: سید علی کاشفی خوانساری، دکتر مریم جلالی، طیبه دلقندی، مرجان ریحانیان، سیده مریم کریمی شهیدی، نیلوفر مالک و حجت الاسلام سید محمد مهاجرانی کتاب‌های برگزیده و شایان تقدیر را به این شرح زیر اعلام کردند:

«راز آن بوی شگفت»، داستانی بر اساس زندگی امام رضا (ع)، بازنویسی خلاق، اثر فریبا کلهر، نشر به نشر.

«قطره‌های ریز ریزو»، داستان تخیلی دینی نوشته کلر ژوبرت، نشر داستان جمعه.

«غایب» اقتباس مفهومی نوشته حسن بیانلو، نشر سوره مهر.

«پول، خدا، بچه‌ها: آموزش سبک زندگی اسلامی»، ناداستان آموزشی نوشته غلامرضا حیدری ابهری، نشر جمال.

«کبوتر‌ها و آهوها»، شاعر: سید احمد میرزاده، نشر به‌نشر.

همچنین این کتاب‌ها شایسته تقدیر شناخته شدند:

«ستاره من (چهل قصه از زندگی امام رضا علیه السلام)»، بازنویسی خلاق اثر ناصر نادری، نشر به نشر.

«وقتی خدا تو را آفرید»، ناداستان ترجمه زهرا شریف، نشر نگارگران.

انتهای پیام/ 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ادبیات کودک و نوجوان جشنواره کتاب سال دینی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ادبیات دینی کودک و نوجوان ادبیات کودک و نوجوان حوزه ادبیات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۱۹۴۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زیر تیغ

  امسال چیزی که بسیار بیشتر از مورد قبلی باعث آه کشیدن بود کاشت مژه وناخن وزدن و پاک‌کردن تتو برای کودک و نوجوان‌های زیر۱۵سال بود که در فضای مجازی وایرال می‌شد. همین وادارمان کرد درباره آن پرونده مفصلی بنویسیم.

یک منِ جدید
بینی بزرگ، جوش زدن بعد از جوش زدن، قد کشیدن و اضافه‌وزن و هزار و یک تغییر بزرگ در کنار حال‌و‌احوال گرفته همه‌اش تقصیر این بلوغ لامذهب است. دوران سختی که انگار دنیا روی سر آدم هوار شده و هیچ چیز مثبتی در زندگی وجود ندارد و این من یک منِ جدید است.همانجاست که تازه دوزاری آدم می‌افتدکه من زشتم یا چاقم یا به اندازه کافی خوب نیستم و حالاباید دنبال یک راه‌حل درست و حسابی بگردم.ساعت یک تا دو که مدارس تعطیل می‌شود اگر در خیابان راه بروی،هستند دختران و پسرانی که تا روپوش مدرسه تن‌شان نباشد باور نمی‌کنی در بهترین حالت ۱۶ساله هستند؛ موهای رنگ شده صورتی و ناخن‌های کاشته یا شلوار زاپ‌دار و مدل موهای عجیب در پسران. انگار مدارس هم دیگر ازخرشیطان پایین آمده‌اندوگیرعجیبی نمی‌دهند. گیر نمی‌دهند که فیلم تبلیغات آرایشگاه‌ها یکی درمیان دختروپسر کم‌سن‌و‌سال است که می‌خواهندعملیات‌های زیبایی‌شان را مدرسه متوجه نشود.
دلیل اصلی این تمایل به زیبایی عوامل زیر است:
۱ــ تغییرات هورمونی: در این دوره، هورمون‌های بدن تغییرات اساسی می‌کنند. این تغییرات باعث تغییرات در بافت پوست، شکل بدن و حتی ظاهر چهره می‌شود. مثلا آکنه‌هایی که به‌دلیل تغییرات هورمونی ایجاد می‌شود،می‌تواند چهره راتغییردهد واعتماد به‌نفس نوجوان را تحت تاثیر قرار دهد. پس خودتان را ناراحت نکنیدکه این دوره هم می‌گذرد ودرعوض روی اعتماد به‌نفس‌تان کار کنید.
۲ــ فشار اجتماعی: گروه همسالان و تایید شدن در این دوره بسیار مهم است. همسالان در این دوره ممکن است وضعیت ظاهر یکدیگر را مورد تمسخر و حمله آزاردهنده قرار دهند. این موضوع باعث می‌شود که نوجوانان به‌دنبال بهتر به نظر رسیدن باشند. پسرها برای مردانه‌تر به نظر رسیدن و دختران برای زنانه‌تر دیده‌شدن تلاش می‌کنند.
۳ــ تصاویر ایده‌آل در رسانه‌ها: اما رسانه‌ها؛ صنعت مد، تناسب اندام، لوازم آرایشی و...همواره تصاویر زیبای جوانان رابه نمایش می‌گذارد. این تصاویر می‌توانند انگیزه میل به زیبایی ظاهری در نوجوانان را افزایش دهند اما نوجوان باید به خود یادآوری کند که این تصاویر معمولا از واقعیت خیلی متفاوت‌تر است و تلاش برای تقلید از آنها امکان دارد به نتایج مطلوب نرسد.
درنهایت، میل به زیبایی ظاهری در نوجوانان نه‌فقط به تغییرات فیزیکی، بلکه به تأثیرات اجتماعی و روانی نیز برمی‌گردد.

وقتی از زشتی می‌گوییم
«زشت‌ترین بخش بدنت، نه بینی یا انگشت پا،بلکه ذهن توست.»این بخشی ازیک ترانه‌ است که به ما یادآوری می‌کند،همه چیزهای زشت، تنها یک خلأ ذهنی ماست. تاریخ زیبایی‌شناسی که در صفحه تایم‌لاین هم به آن‌اشاره کرده‌ایم به‌خوبی به ما نشان‌ می‌دهد که هرچه امروز زشت تلقی می‌شود، ممکن است فردا زیبا به چشم بیاید. بر‌اساس آمار‌ها در سال ۲۰۲۲ در ایران حدود ۳۲۰هزار عمل زیبایی شامل جراحی و غیرجراحی انجام گرفته که این رقم نسبت به ۱۵۱هزار عمل انجام شده در سال ۲۰۱۶ رشد بیش از دو برابری را نشان می‌دهد. پرس‌و‌جوی «دنیای اقتصاد» از سازمان نظام پزشکی ایران نشان می‌دهد تا امروز آماری در این زمینه به صورت رسمی منتشر نشده است و اصلا آمار دقیقی وجود ندارد. دلیل اصلی نداشتن آمار هم هرج‌ومرج در این حوزه بسیار گسترده است. در کنار عمل‌های زیبایی همین هفته اخیر آماری هم در‌خصوص استفاده از لوازم آرایش منتشر شد.در ۱۰ماهه سال ۱۴۰۲ میزان واردات فرآورده‌ها برای آرایش لب حدود ۷۵ تن معادل سه‌میلیون و ۱۰۸هزار دلار بوده است. محصولاتی که مبدا اصلی‌شان آلمان، فرانسه و ترکیه است و ارزش ریالی آنها حدود ۱۲میلیارد و۵۰۰میلیون تومان تخمین زده می‌شود. طبق همین آمارها در ۱۰ماهه سال ۱۴۰۲حدود ۴۶ تن از فرآورده‌ها برای آرایش ناخن دست‌وپا به ارزش یک‌میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان به کشور وارد شده. این درحالی‌است که به‌گفته داور کاظمی، کارشناس لوازم آرایشی تاکنون ۲۹۶ نوع بیماری ناشی ازمصرف لوازم آرایشی و بهداشتی غیراستاندارد شناخته شده که شایع‌ترین آنها التهاب پوست، جوش‌های صورت، آلرژی، نازایی، سقط جنین، بیماری‌های کبدی و انواع سرطان است و نمی‌دانم خانواده‌ها چطور جرات می‌کنند با نوجوان و کودک‌شان در استفاده از این لوازم و زیبایی به هر قیمتی همراه شوند.

بلاهای رسانه‌ای
وقتی کتاب می‌خواندیم شخصیت باحال و جذاب قصه را هرکس برای خودش یک‌طوری تصور می‌کرد؛ یکی سبزه با موهای مشکی، یکی بور و چشم آبی و هرکدام بنابه ذائقه و جغرافیا و معیارعرف جامعه و حتی علاقه شخصی و داستان ازجایی تغییر کرد که انیمیشن و فیلم برای‌مان نسخه زیبایی پیچیدند و رسانه پشت بندش برای زیبایی تعیین و تکلیف کرد. حالاجوری شده که برای زیبا بودن باید یک سر به مدل‌های محبوب و فضای اینستاگرام بزنیم و ببینیم با چه ترفندهایی زیبا می‌شوند و چه عمل‌هایی را برای تغییر هرچه بهتر‌شدن ظاهر انجام می‌دهند. از پوشش تا آرایش صورت و موها. تغییر منبع شناختی یعنی کوچ از کتاب به فیلم و سریال و رسانه که یکی از علت‌های معیار داشتن در زیبایی است و بعید هم نیست بعدها همین که هستیم را به‌خاطر الگو‌های رسانه مسخره کنیم. در گسترش فرهنگ بدن و آنچه مدیریت بدن خوانده می‌شود، رسانه‌ها نقشی تعیین‌کننده دارند. تصور افراد از بدن ایده‌آل اغلب متکی به تصاویر رسانه‌ای است و خب نتیجه‌اش هم معلوم. همه شبیه هم می‌شوند.

مرا ببین!
سیندرلا، راپونزل و شخصیت‌های فیلم‌ها و رسانه‌ها، وقتی جلوی چشمت می‌بینی هرکس درزیبایی بیشتر شبیه به معیار رسانه است، هرکس درجامعه وخانواده بیشتر ازنظرزیبایی تایید ودیده می‌شودودرمواجهه باکودک‌ونوجوان‌می‌شود یک آینه برای الگوبرداری‌اش که می‌فهمیم مسأله دو وجه دارد. ارزش شدن ضدارزشی به اسم زیبایی ظاهری و تایید و مورد توجه قرار گرفتن.یادم نمی‌رود روزی که یکی‌یکی کودک و نوجوان پساکرونایی که حالا توی گوشی‌ها زندگی می‌کرد برای اوقات فراغت و دیده شدن به فضای اینستاگرام و تولید محتوا به هر بهانه‌ای پناه می‌برد و یکی در میان ویدئو‌ها «با من آماده شویم» با رویکرد پوشش و زیبایی بود. این قاعده دو وجهی که اهمیت به ظاهر و ارزش بودن زیبایی و البته برای تایید شدن بین همسالان با لاغری و چاقی و صورت بود تا جایی پیش رفته واهمیت پیدا کرده است که کودک و نوجوان ۱۲تا ۱۵ساله برای رفتن به مدرسه هم به قول معروف تیپ می‌زند و از آماده‌شدنش فیلم می‌گیرد. این روش به ظاهر ساده یک مشت نمونه خرواری است برای این‌که بدانیم دیده‌ها و شنیده‌های بچه‌ها چقدر تغییر کرده و چقدر اساسا مسأله ظاهر ارزشمند شده‌است. ارزشی که باید در دستاورد‌ها دیده شده و توجهی که باید به توانمندی و استعداد شود. شاید بتوان گفت بزرگ‌ترین دلیل به این گرایش ارزش ندادن مدارس به ظرفیت کودک و نوجوان و نادیده گرفتن توانمندی وتشویق نشدن در بستر مدرسه بوده واین درحالی است که او،این لایک‌گرفتن رابیرون مدرسه در‌خصوص زیبایی‌اش می‌گیرد.

گم شده
پیدا کردنش شاید تا ۳۰سالگی هم طول بکشد اما خیلی مهم است خودت هم دنبالش بگردی یا بسپاریش تقدیر تا برایت تعیین تکلیف کند. هویت را می‌گویم و جواب این‌که من کیستم و آمده‌ام با چه هدفی زندگی کنم. یک وقتی به خودت می‌آیی، می‌بینی هیچ‌کدام از دارایی و حتی جواب «من کیستمت» آنی نیست که دلت می‌خواهد و با یک جمله مواجه می‌شوی:این من نیستم و نمی‌خواهم باشم.درگیر شدن با ظاهر و زیبایی و گم کردن مرز زیبا بودن و شورش را درآوردن آن هم در سن و سال کم؛ روزی آدم را به این خواهد رساند که نخواهد اورا به زیبایی، بلکه به توانایی‌هایش بشناسند. این خلأ و خوف و رجا، هویتی و میل شباهت به بزرگسالان در سنین پایین اگر مدیریت نشود و خود فرد غفلت کند در بزرگسالی خودش می‌ماند و هزار پشیمانی.اساسا اگر زیبایی را یک هدف بگذاریم برای هرچه زیباتر شدن مدام بخواهیم تلاش کنیم کلاه‌مان پس معرکه است.


دیگر خبرها

  • چرا شعر نوجوان مورد توجه نیست؟
  • زیر تیغ
  • تحریر زندگی شهدای کودک و نوجوان حادثه تروریستی گلزار شهدای کرمان
  • معرفی کتاب «فیزیک خداباوری»
  • معرفی برگزیدگان جشنواره آب و رسانه در سمنان
  • معرفی برگزیدگان «نمایش» و «سرود» جشنواره روستایی رضوی
  • معرفی نامزدهای جایزه ادبیات داستانی زنان
  • معرفی برگزیدگان جشنواره رادیویی پژواک
  • معرفی برگزیدگان سومین جشنواره پژواک/ وعده معاون صدا برای برگزاری دور چهارم به صورت بین‌المللی
  • از روز جهانی کتاب و حق مولف تا نقش کتاب در سبد خانواده‌ها