Web Analytics Made Easy - Statcounter

کاهش ۶۰ درصدی ارزش لیر طی سه سال، افزایش نرخ تورم و بیکاری به بیشترین میزان و کاهش قدرت خرید و فرار سرمایه بخشی از معضلات اقتصادی ترکیه است که ریشه در ناکارآمدی سیاسی و اقتصادی اردوغان دارد.

کاهش پی درپی ارزش لیر، افزایش نرخ تورم و بیکاری به بیشترین میزان و کاهش قدرت خرید و فرار سرمایه از این کشور بخشی از معضلات اقتصادی ترکیه است که مهمترین دلایل آن را در ناکارآمدی سیاسی و ضعف سیاست‌های اقتصادی رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور باید جستجو کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



بر اساس گزارش الجزیره؛ ارزش لیر ترکیه در سه سال گذشته ۶۰ درصد کاهش یافته که ۲۳ درصد آن تنها در سال جاری رخ داده است و نرخ تورم این کشور هم نزدیک به ۲۰ درصد رسیده که بیشترین میزان در بین کشور‌های اروپایی و جزو ۱۰ کشور دارای بیشترین تورم در دنیا به حساب می‌آید. این مولفه‌های اقتصادی که به نان و آب مردم گره خورده نارضایتی‌هایی را بین مردم ترکیه ایجاد کرده که بازتاب آن در اعتراضات مردمی که توسط رسانه‌ها منتشر شده می‌توان به خوبی دریافت.

افزایش قیمت مسکن دیگر مشکلاتی است که با کاهش ارزش لیر در طی ۱۰ سال اخیر رخ داده و قیمت بالا رفته است.

در ۱۰ سال اخیر ارزش لیر ترکیه نسبت به دلار بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته است.

*ناکارآمدی سیاسی و ضف سیاست‌های اقتصادی اردوغان

تنش‌های سیاسی اردوغان با دیگر کشور‌ها که در یک ماه گذشته بیشتر شده، مهمترین عاملی است که روی وضعیت اقتصادی این کشور تاثیر گذاشته است، وزارت امور خارجه ترکیه سفیران ۱۰ کشور را به دلیل بیانیه مشترک آن‌ها مبنی بر آزادی «عثمان کاوالا»، تاجر ترکیه‌ای زندانی در این کشور، احضار کرد. کشور‌های روی این موضوع واکنش داشتند و آن را نوعی قطع روابط سیاسی تفسیر کردند که طبیعی است رفتار‌های متناسب با آن هم در معاملات سیاسی و اقتصادی اتخاذ می‌کنند.

در بیانیه وزارت خارجه ترکیه آمده است: «ترکیه یک دولت قانون‌مدار است. هیچ دولت یا هیچ طرف دیگری نمی‌تواند در مورد مراحل قانونی به دادگاه‌های ترکیه تحکم کند. فرایند قضایی در مورد عثمان کاوالا، که توسط دادگاه‌های مستقل انجام شده، ادامه دارد. همه باید به این فرایند‌های قضایی احترام بگذارند.

عثمان کاوالا ۶۴ ساله از چهره‌های برجسته جامعه مدنی ترکیه محسوب می‌شود در سال ۲۰۱۳ از طرف دولت اردوغان به تلاش برای بر هم زدن ثبات کشور متهم شد.».

علاوه بر این اردوغان اخیر با حمایت از کشور آذربایجان تنش جدیدی را در منطقه قفقاز با کشور‌های همسایه از جمله ایران درست کرده و رویای تسلط بر این منطقه را در سر می‌پروراند این رویای خام دردسری‌هایی را برای اردوغان درست کرد.

نکته سوم دخالت‌های اردوغان در تصمیمات بانک مرکزی این کشور بود که آن‌ها را تحت فشار قرار داده بود که نرخ بهره را در این کشورکاهش دهد و زمانی که با مقاومت آن‌ها مواجه شد دو نفر از اعضای بانک مرکزی را اخراج کرد و پس از آن ارزش لیر ترکیه به شدت کاهش یافت.

*رشد ۷۰ درصدی قمیت اقلام ضروری در ترکیه

بر اساس گزارش الجزیره یک فروشنده محصولات صیفی در میدان مرکزی آنکارا می‌گوید: قیمت گوجه فرنگی که نیاز روزانه خانوار‌ها است، در یکسال گذشته ۷۰ درصد رشد کرده، قیمت میوه و سایر سبزیجات هم افزایشی مشابه این داشتند.

یک نانوا هم می‌گوید، قیمت آرد نسبت به سه ماه اخیر ۴۰ درصد افزایش یافته است، علاوه بر این بسیاری از نانوایان می‌گویند نانی که استاندارد ۱۵۰ گرم باید وزن داشته باشد را به ۱۰۰ گرم رسانده‌اند و همه این‌ها از جیب مردم برداشته می‌شود.

این فروشندگان از گرانی محصولات به شدت گله‌مندند و می‌گویند هر چه جنس گران‌تر می‌شود، اتفاقا درآمدشان پایین‌تر می‌آید چرا که خریدار کمتری به بازار می‌آید و جنس در دستشان می‌ماند. خریداران بازار هم از گرانی کالا‌های بازار می‌گویند و دولت را مقصر اصلی می‌دانند که فقط نشسته و نظاره گر بوده و هیچ کاری انجام نداده است.

*انتقاد از سیاست‌های سیاسی و اقتصادی اردوغان

علاوه بر منتقدان، مردم کوچه بازار هم اردوغان را مقصر اصلی این افزایش قیمت‌ها می‌دانند که در سال‌های گذشته سیاست اقتصادی و سیاسی بسیار ضعیفی داشته است.

تمام فروشندگان و خریدارانی که در بازار هستند، می‌گویند دولت نتوانسته تورم را در کشور مهار کند و مشکلات مردم نسبت به گذشته بسیار بیشتر شده است.

«صفر سنر» استاد دانشگاه ترکیه هم با انتقاد از سیاست‌های رئیس جمهور ترکیه گفت: اردوغان در سیاست‌های بانک مرکزی مداخله می‌کند و با کاهش ارزش لیر به دنبال افزایش صادرات و تامین کسری بودجه در کشور است.

وی ادامه داد: پس از بحران مالی ۲۰۰۸، ترکیه مجبور است تا نرخ بهره را افزایش دهد تا ارزش لیر پایین نیاید، کاهش ارزش پول ملی ضرر‌های جبران ناپذیری بر پیکر اقتصاد وارد می‌کند.

انتقاد از سیاست‌ها اردوغان به دلیل فقدان بینش اقتصادی در این کشور بسیار بالا گرفته است و حتی اقتصاددانان این کشور پیش بینی می‌کنند که اردوغان در آستانه انتخابات ۲۰۲۳ مداخله خود بر بانک مرکزی را بیشتر خواهد کرد تا با فشار نرخ بهره را در کشور پایین‌تر بیاورد تا با کاهش کسری بودجه و افزایش صادرات به عنوان اهرمی برای پیروزی در انتخابات استفاده کند.

اما واقعیت این است که همه این فشار‌های روی مردم خواهد بود و تاثیر مستقیم بر سفره زندگی مردم خواهد گذاشت.

*ریسک سرمایه گذاری در ترکیه سه برابر بیش از سایر کشور‌ها

روزنامه گاردین می‌نویسد: بر اساس آمار‌های مالی، خطر سرمایه گذاری در ترکیه سه برابر بیش از کشور‌های دور و اطراف و نزدیک به وضعیت اقتصادی خودش است و باعث شده که سرمایه‌گذاری در این کشور به حداقل برسد علاوه بر آن فرار سرمایه از این کشور هم بیشتر شده و دیگر سرمایه‌گذاران اعتماد ندارند که سرمایه خود را در این کشور بریزند؛ بنابراین تمام مولفه‌های اقتصادی نشان می‌دهد که وضعیت اقتصادی و سیاسی ترکیه بسیار بدتر از آن است که رئیس جمهور این کشور تلاش می‌کند به تصویر بکشد، اردوغان بار‌ها با ندیدن این همه مشکلات اقتصادی و در تلاش برای اغوای مردم خواسته تصویری بسیار مطلوب از اقتصاد ارائه و خود را عنصری مطلوب معرفی کند، وی رویای امپراطوری عثمانی را در سر می‌پروراند که سالهاست به عدم پیوسته است.

/فارس

برچسب ها: ناکارآمدی اردوغان ، پاشنه آشیل ، رکود اقتصاد در ترکیه لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000Pao

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: پاشنه آشیل رکود اقتصاد در ترکیه بانک مرکزی ارزش لیر سیاست ها کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۷۶۲۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا ترکیه روابط تجاری با رژیم صهیونیستی را تعلیق کرد؟

کارشناس مسائل بین الملل با بیان این که ترکیه با قطع روابط تجاری با رژیم صهیونیستی و حمایت کامل از غزه می تواند روابطی را که از دست داده، احیا کند، گفت: به نظر می رسد اردوغان به دنبال این است به جای قطر، میانجی گری میان حماس و اسرائیل را به دست آورد و نقشی در این مساله ایفا کند.

به گزارش ایسنا، به دنبال فشارهای سیاسی درونی و بیرونی نسبت به سیاست‌های ترکیه در قبال جنایت‌های رژیم صهیونیستی، نهایتا این کشور تصمیم گرفت تا روابط اقتصادی و تجاری خود با رژیم صهیونیستی را قطع و یا به حالت تعلیق در آورد.

وزارت بازرگانی ترکیه تایید کرد که این کشور تجارت با رژیم صهیونیستی را به طور کامل به حالت تعلیق درآورده است و این تصمیم تا زمانی که از ارسال بی وقفه کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه اطمینان حاصل نشود، لازم الاجرا خواهد بود.

«رجب طیب اردوعان» رئیس‌جمهور ترکیه هم درباره این تصمیم گفت: ما می‌خواستیم بدون عجله روند را ارزیابی کنیم و این گام را برداشتیم. کل غرب برای اسرائیل کار می‌کند. آنها برای اسرائیل کار می‌کنند، به ویژه ایالات متحده. همانطور که آنها سرمایه‌های خود را بسیج کردند، مردم فلسطین محکوم به این شدند که در برابر بمب‌های اسرائیلی بمیرند. ما نتوانستیم در مقابل این امر کاری نکنیم، بنابراین گام‌هایی برداشتیم و این در را بستیم.

بر اساس آمار تجارت خارجی ترکیه که توسط اسپوتنیک تحلیل شده است، این کشور در سال ۲۰۲۳ به ارزش ۵.۴ میلیارد دلار کالا به اسرائیل صادر و ۱.۶ میلیارد دلار کالاهای اسرائیلی وارد کرده است.

«فرشید باقریان» در گفت‌وگو با ایسنا در تحلیل خود از قطع روابط تجاری ترکیه با رژیم صهیونیستی در پی تداوم جنایت‌های این رژیم در غزه اظهار داشت: این که هر دولتی روابطش را با اسرائیل به هر میزانی قطع یا کم کند و یا به حداقل برساند خبر خوشایندی است و چه بهتر که چنین اتفاقاتی تبدیل به یک مدل یا الگو در جهان شود.

وی افزود: این که اردوغان دیر تصمیم به چنین کاری گرفت جای انتقاد دارد و از این که به هر حال اقدام کرد هم جای تشکر دارد، رئیس‌جمهور ترکیه در سخنرانی اخیر خود خطاب به مردم و بخش‌های اقتصادی کشورش گفت این ضرر را تحمل کنید آنچه مهم است انسانیت است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل همچنین درباره این که چرا در این مقطع زمانی ترکیه چنین کاری را انجام داد؟ گفت: پس از شکست حزب اردوغان در انتخابات اخیر شهرداری‌ها در ترکیه، آن ها یکسری آسیب شناسی‌هایی را انجام دادند و این حرکت دلایل گوناگونی داشت؛ نخست این که حمایت کامل نسبت به مساله فلسطین نداشتند، مساله دیگر این که چون قطر تصمیم گرفت در میانجی‌گری صلح میان حماس و اسرائیل نقشی نداشته باشد، ترکیه تلاش می‌کند تا او این نقش را ایفا کند، قابلیتش را هم دارد، در واقع ترکیه به دنبال این است که برخی از پرستیژهای بین‌المللی از دست رفته‌اش را به دست آورد.

باقریان تصریح کرد: اگر حماس دفترش در قطر را به حالت تعلیق در آورد محل بعدی برای برگزاری اقدامات و گفت‌وگوها استانبول خواهد بود. به نظر می رسد اردوغان مجبور است در آینده نزدیک معادله ای در روابطش با آمریکا، حماس و یا اسرائیل برقرار کند، معادله‌ای که درصدهای آن را اردوغان تعیین می‌کند.

وی در ادامه یادآور شد: در دوره‌ای که اسرائیل نسل‌کشی انجام می‌داد روابط اقتصادی و تجاری ترکیه با این رژیم برقرار بود و بسیاری از مسلمانان از درون جامعه ترکیه دور شدند لذا حمایت از غزه و قطع حمایت از اسرائیل می‌تواند روابطی که از دست داده را احیا کند.

تظاهرات چهار روزه در ترکیه علیه تجارت با رژیم اسرائیل


این کارشناس مسائل بین الملل با طرح این پرسش که آیا قطع روابط تجاری ترکیه با اسرائیل تداوم خواهد داشت یا خیر؟ گفت: تمام این موضوعات به کریدور گاز مربوط است زیرا در تاریخ ۲۴ می قرارداد گازی با انگلیس به اتمام می‌رسد و ترکیه تلاش دارد این قرارداد گازی جدید را دنبال کند که می‌تواند با چند کنسرسیوم انجام شود، در واقع اگر بازبینی در قرارداد گازی انجام شود ترکیه یکی از طرف‌های خواهان آن خواهد بود.

باقریان همچنین به اهداف اردوغان از قطع روابط تجاری با اسرائیل اشاره کرد و گفت: این تحولات به پایان نسل کشی و برقراری آتش بس ارتباط دارد، این که آمریکا بتواند با اعمال فشار، برقراری آتش بس را فراهم کند خیلی زیاد است و ترکیه هم تلاش می کند هر چه زودتر به آتش بس برسند.


انتهای پیام

دیگر خبرها

  • دهه ۹۰؛ دهه‌ی «رکود، عبرت، تجربه»
  • چرا ترکیه روابط تجاری با رژیم صهیونیستی را تعلیق کرد؟
  • پاشنه آشیل روسیه برابر تحریم‌های غرب
  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • چشم‌انداز صندوق بین‌المللی پول از اقتصاد ایران و جهان
  • انتقاد یک نماینده مجلس از ناکارآمدی وزرای رئیسی /جا داشت وزرای بیشتری استیضاح می شدند / در مجلس با دولت رودربایستی‌هایی داشتیم
  • بانک جهانی خواستار حمایت از بخش خصوصی در افغانستان شد
  • سیاست ارزی غلط بانک مرکزی باعث کم اثر شدن رشد اقتصادی/قیمت کالاهای اساسی با قیمت ارز آزاد مچ شده است
  • پایان روابط تجاری ترکیه ـ اسرائیل/ اردوغان در جنگ غزه به دنبال چیست؟
  • اردوغان: به تجارت ۹.۵ میلیارد دلاری با اسرائیل پایان دادیم