Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-07@13:10:49 GMT

موسیقی سیستان‌ و بلوچستان گذشته‌ای ۴۵۰۰ ساله دارد

تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۱۵۱۶۷

موسیقی سیستان‌ و بلوچستان گذشته‌ای ۴۵۰۰ ساله دارد

یک پژوهشگر موسیقی اقوام درباره دیرینگی موسیقی ناحیه سیستان‌ و بلوچستان گفت: اینگونه موسیقیایی به حدود ۴۵۰۰ تا ۴۷۰۰ سال گذشته باز می‌گردد و بر آمده از فرهنگِ جیرفتی است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، عبدالرضا مجدی با حضور در برنامه "اینجا چراغی روشن است" با بیان اینکه فرهنگ منطقه شرق ایران، بخش‌هایی از پاکستان، خراسان بزرگ و افغانستان را در بر می‌گیرد که به عصر مفرق باز می‌گردد، گفت: اگر به آثار تمدنی این مناطق نظیر ترکمنستان، شمال افغانستان، بخش‌هایی از تاجیکستان و غرب شبه‌جزیره هندوستان برویم، به فرهنگی کهن می‌رسیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آثار تاریخی کشف شده در این نواحی، نمونه‌هایی از موسیقی را ارائه می‌دهد. حتی در روی سنگ نقش برجسته‌ای داریم که در موزه استانبول قرار دارد. این تکه از یک ظرف سنگی جدا شده است و به تپه‌ای باستانی در عراق تعلق دارد.

حال ممکن است این سوال پدید آید که یک ظرف شکسته در دیاله عراق چه ارتباطی با منطقه سیستان و بلوچستانِ ایران کنونی پیدا می‌کند؟ پاسخ اینجاست که این ظرف سبک هنریِ خاصی از نوازندگی را به تصویر کشیده است. بدین صورت که سه نوازنده چنگ در پیش رو قرار دارند و ظاهراً یک نوازنده کوبه‌ای و یک کرنا‌نواز نیز در انتها دیده می‌شود و این گروه در حال حرکت و راه رفتن هستند.

وی چنین سبکی از نوازندگی را به یکی از کهن‌ترین سبک‌های موسیقی در ایران باستان و بین‌النهرین تشبیه کرد و افزود: این موسیقی در قالب "پس‌مایه" در معابد وجود داشت و نشان می‌داد که یک گروه نوازندگی سازمان یافته بوده است.

این نوع از موسیقی نوازی به حدود 4500 تا 4700 سال گذشته باز می‌گردد و بر آمده از فرهنگِ جیرفتی است.

مجدی با این توضیح، به تقسیم‌بندی‌های موسیقی سیستان و بلوچستان امروزی پرداخت و گفت: در این خطه‌گونه موسیقی آئینی، مراسمی، فولک و صدایی برآمده از حنجره به صورت یک‌ساز را مشاهده می‌کنیم.

همچنین موسیقی عزاداری از سوی بانوان نواخته می‌شود؛ درست مانند آنچه در میان قوم بختیاری می‌بینیم.

همچنین فاروق رحمانی، پژوهشگر موسیقی سیستان و بلوچستان با اشاره به جغرافیای موسیقیایی این منطقه، اظهار کرد: بلوچ‌ها حتی تا کشور کویت گسترش یافته‌اند و وسعت منطقه‌ای و جمعیتِ آن‌ها بسیار زیاد است.

در این بین زبان مشترک است اما لهجه‌ها بسیار متعدد و متنوع است؛ با این وجود بلوچ‌ها حامل نوعی وحدت با یکدیگرند. موسیقی و فرهنگ بلوچستان ایران و پاکستان کاملاً مشابه است و حتی زاهدان در شمالِ استان سیستان و بلوچستان، قرابتی فرهنگی و موسیقیایی با شمالِ خطه پاکستان دارد.

رحمانی در عین حال تفاوت‌های نغمات و گونه موسیقیایی در چابهار و زاهدان را متفاوت توصیف کرد و افزود: در این خطه لیکوهای آوازی رواج دارد که دارای جملاتی بسیار کوتاه و اصیل است و به نسبت مکران، ساده‌تر است.

سفر طولانی آهنگساز مشهور برای شناسایی موسیقی نواحی در سراسر ایران/ «سمفونی ایران»، امشب در شبکه مستند + فیلم

انتهای پیام/

 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: موسیقی موسیقی سیستان و بلوچستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۱۵۱۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری سومین دوره جشنواره گروه های کر ایران به میزبانی شیراز

معاون هنری سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس گفت: تالار حافظ میزبان سومین دوره جشنواره گروه‌های کر ایران با مشارکت بیش از ۲۰۰ نفر از هنرمندان عرصه موسیقی، است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس و به نقل از روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، سیدرسول موسوی نژادیان، امروز _ سه‌شنبه هجدهم اردیبهشت _ با اشاره به اینکه، مدیر اجرایی این جشنواره بر عهده حسام هوشیار و دبیر هنری را طیب فقیه بر عهده دارد، اظهار کرد: در ادامه برگزاری نخستین دوره جشنواره گروه‌های کر ایران در مرداد ۹۷ و دومین دوره جشنواره گروه‌های کر ایران در آذر ۹۸ و برگزاری یک دوره مجازی جشنواره گروه‌های کر در سال ۹۹ اینک به توفیق الهی و تلاش نهادهای فرهنگی و هنری ذیربط به منظور تداوم این مسیر، سومین دوره جشنواره گروه‌های کر ایران به میزبانی شهر شیراز برگزار خواهد شد.

وی افزود: برنامه هنری یاد شده به همت مؤسسه مفاخر و نواندیشان هنر پارس و با همکاری شرکت نوازندگان سرزمین آفتاب، با مجوز و همکاری اداره کل فرهنگ‌و ارشاد اسلامی استان فارس و با مشارکت بیش از ۲۰۰ نفر از هنرمندان عرصه موسیقی آوازی در قالب گروه‌های کرال (آوازی) از اقصی نقاط کشور، برنامه‌ریزی شده است.

معاون هنری سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس تصریح کرد: این جشنواره بر بنیان شناسایی، ظرفیت‌سازی و حمایت از فعالیت‌های خلاقانه هنرمندان و گروه‌های موسیقی فعال در زمینه موسیقی آوازی سراسر کشور و نگاه ویژه به فرهنگ متنوع و ارزشمند اقوام و آداب‌وسنن مرتبط با این شاخه از هنر، برنامه‌ریزی و اجرا خواهد شد و در همین راستا، دبیرخانه جشنواره بدین وسیله از همه فرهیختگان، هنرمندان و علاقه‌مندان به عرصه موسیقی آوازی به منظور بازدید از این دوره از جشنواره دعوت می‌کند.

موسویان‌نژاد با اشاره به اینکه در روز اول از ساعت ۱۱ صبح به ترتیب گروه‌های آیریک، مهر وطن، فیلارمونیک، آوای ماهان، وندا، آزرمان و آداک تا ساعت ۲۰:۳۰ به اجرای صحنه‌ای در تالار حافظ می‌پردازند، اضافه کرد: در ادامه در بخش اجرای خیابانی، گذر هنر حافظ میزبان گروه‌های وندا، آزرمان، مهروطن و فیلارمونیک هستند و همچنین، بخش پژوهشی نیز با عنوان نشست پژوهشی با حضور سهند شکرزاده در تالار غزل ساعت ۱۱ برگزار می‌شود.

وی خاطر نشان کرد: در روز یکشنبه بیست‌وسوم اردیبهشت هم‌زمان با روز دوم جشنواره از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۸:۳۰ تالار حافظ در بخش صحنه‌ای به استقبال گروه‌های آزر مأمن، آوای ماهان، پارسه، وندا، آیریک، آداک، فیلارمونیک و مهروطن خواهد رفت و بخش خیابانی نیز پذیرای گروه‌ایی همچون آیریک، آداک، آوای ماهان و پارسه است و نشست پژوهشی نیز با حضور علی رادمان در تالار غزل ساعت ۱۵: ۳۰ برپا می‌شود و آئین پایانی نیز ساعت ۲۰ یکشنبه بیست‌وسوم اردیبهشت در تالار حافظ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس برگزار خواهد شد.

کد خبر 751491

دیگر خبرها

  • برگزاری سومین دوره جشنواره گروه های کر ایران به میزبانی شیراز
  • جیش‌الظلم به سفره مردم بلوچ شلیک می‌کند
  • پیکر بی‌جان ۲ فرد غرق شده در رودخانه نیاتک پیدا شد
  • پیکر ۲ جوان غرق شده در رودخانه نیاتک هیرمند پیدا شد
  • کشف معماری ۴۵۰۰ ساله در تپه پیرزال سیستان
  • پیشرفت‌های خیره کننده ایران در حوزه سلامت مادران
  • خوشحالی وصف‌ناپذیر مردم سیستان و بلوچستان از پر آبی هامون + تصاویر
  • برگزاری جشنواره منتظران در دیار علم و فرهنگ
  • تنظیم متفاوت از یک قطعه موسیقی نواحی ایران
  • بزرگترین مولفه در توسعه سیستان‌و بلوچستان بحث امنیت است