Web Analytics Made Easy - Statcounter

همین دیروز| گروه تاریخ خبرگزاری فارس ـ امین رحیمی: «محسن مقدم» در سال ۱۲۷۹ شمسی در تهران به دنیا آمد و پدرش از اعیان دوره قاجار بود و خودش، کودکی باذوق بود و رفت «مدرسه صنایع مستظرفه» و نزد کمال‌الملک نقاشی یاد گرفت و بعد رفت اروپا و در فرانسه نقاشی را ادامه داد و چون به عتیقه‌جات و آثار باستانی علاقه‌مند بود در موزه لوور آموزش باستان‌شناسی دید و در ایران در کاوش‌های تخصصی باستان‌شناسی در شوش و گیلان مشارکت داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی از دولت فرانسه نشان «لژیون دونور» گرفت و علاوه‌ بر آن از بانیان هنر در ایران بود و از بنیانگذاران دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران و استاد ممتاز آن بود و آرم دانشگاه تهران را هم او طراحی کرده بود که هنوز هست. آقا محسن خوب زندگی کرد و در زندگی کار جالبش اینکه از بچگی به جمع‌آوری عتیقه و اشیاء هنری می‌پرداخت و کلکسیون تمبر و صدف و چپق و قلیان داشت و همه عمر این کارش را ادامه داد و عاقبت، آنچه جمع کرده بود، همه را گذاشت در خانه پدری‌اش که خود آن هم از مفاخر معماری ایران بود و همگی را وقف عام کرد و «خانه و موزه مقدم» را برای ایرانی‌ها به یادگار گذاشت.

«محسن مقدم» کلکسیون‌هایش را در خانه فاخر پدری به زیبایی چید و برای ایران یک موزه هنر و تاریخ ساخت

تزئینات کار آقا محسن است

خانه مقدم که در خیابان امام خمینی (ره) تهران قرار دارد، خودش از آثار فاخر معماری دوره قاجار و یکی از گران‌ترین خانه‌های ایران است. خانه‌ای با مساحت بیش‌از ۲ هزار مترمربع که حیاط بیرونی، حوضخانه، ایوان، گلخانه، زیرزمین، کتابخانه و اتاق‌های متعدد دارد و شده است محل نمایش کلکسیون‌های محسن مقدم. باذوق و سلیقه وی نیز هر بخش از خانه مقدم، ارزشی خاص یافته است و فقط یک‌ نمونه اینکه: «حوضخانه در دوره مظفری همزمان با احداث خانه توسط احتساب الملک ـ پدر محسن مقدم ـ بنا شده است. تزئینات دیوارهای حوضخانه از ی و کاشقطعات ظروف سفالین برگرفته از آثاری نفیس متعلق به سده‌های چهارم تا سیزدهم قمری است که سیر و تحول صنعت سفال و کاشی ایران را به نمایش می‌گذارد».

در واقع تزئینات این عمارت قاجاری همه‌اش کار آقا محسن است که خانه پدری را با جان‌ و دل آراسته است؛ «استاد مقدم بسیاری از آثار ارزشمند جمع‌آوری‌شده مانند کاشی، قطعات سنگی تراشیده شده و غیره را با الهام از فضاهای سنتی و تاریخی به‌نحو چشمگیری در جای جای این عمارت قدیمی نصب کرده و برخی دیگر مانند کلکسیون پارچه، چپق و قلیان، سفالینه، شیشه، تابلو نقاشی، مسکوکات، مهرها و اسناد تاریخی و غیره را با نظم و ترتیب خاصی در خانه پدری نگهداری نموده است».

«محسن مقدم» در یک پروژه حفاری باستان‌شناسی

آثاری که به ایران بازگشت

نکته مهم درباره موزه مقدم اینکه این گنجینه‌ها آسان به دست نیامده و رنج رفته پای گردآمدن بخشی از تاریخ و هنر ایران و درباره‌اش نوشته‌اند: «محسن مقدم و همسرش در زندگی خود رنج‌های زیادی را متحمل شدند تا توانستند مجموعه‌ای غنی از آثار و اشیاء تاریخی و هنری را جمع‌آوری نمایند. وی مجموعه‌داری متخصص و دوستدار فرهنگ گذشته ایران‌زمین بود که مجموعه خود را برای ارزش مالی آن جمع‌آوری نکرد. او بخش زیادی از آثار خود را از خارج از ایران خریداری می‌کرد و به ایران بازمی‌گرداند. استاد مقدم در آبان ماه ۱۳۵۱ شمسی یعنی ۱۵ سال قبل از وفاتش، خانه پدری خود را به همراه تمامی آثار موجود در آن برای دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا و گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران برای آموزش و پژوهش در فرهنگ گذشته و سپس عموم مردم وقف نمود».

در ادمه تصاویری از خانه و موزه مقدم را ببینیم و لذت ببریم از این همه ذوق و زیبایی:




امروز در تاریخ مناسبت‌های دیگری هم هست

امروز ۱۹ آبان مصادف با ۱۰ نوامبر میلادی و ۴ ربیع‌الثانی هجری قمری در تقویم تاریخ، مناسبت‌های دیگری هم دارد.

ـ ولادت حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) در سال ۱۷۳ قمری
ـ درگذشت «کاتبی قزوینی» حکیم و منجم مشهور در سال ۶۷۵ قمری
ـ رحلت «تاج‌العلماء» عالم مسلمان هندی در سال ۱۳۱۲ قمری
ـ زادروز «مارتین لوتر» اصلاح‌گر مذهبی آلمانی در سال ۱۴۸۳ میلادی
ـ تیرباران «حسین فاطمی» سیاست‌مدار و روزنامه‌نگار معاصر در سال ۱۳۳۳ شمسی

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: هنر معماری ایران موزه خانه و موزه مقدم محسن مقدم باستان شناسی موزه لوور کمال الملک دانشگاه تهران باستان شناسی محسن مقدم خانه پدری جمع آوری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۴۲۰۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موزه مردم شناسی رختشویخانه - زنجان

بنای رخت‌شوی‌خانه یا مجموعهٔ تاریخی رخت‌شوی‌خانه در قلب بافت تاریخی شهر زنجان که منطبق بر حصار قدیمی شهر می‌باشد، در یک منطقهٔ پرتراکم مسکونی قرار دارد.این بنا در حال حاضر تعمیر و مرمت شده و به عنوان موزهٔ مردم‌شناسی مورد استفاده قرار می‌گیرد و مردم می‌توانند از آن بازدید کنند. مجموعه‌‌ ی تاریخی‌ رخت‌شوی‌خانه‌، در فهرست‌ آثار تاریخی ایران‌ به‌ ثبت‌ رسیده‌ است‌ به اشتراک بگذارید: https://tn.ai/3076070 درباره ما ارتباط با ما آرشیو اخبار ؛ جدیدترین اخبار لحظه به لحظه امروز پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS تلگرام اینستاگرام توییتر   آپارات   سروش   آی‌گپ   گپ   بله   روبیکا   ایتا
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

دیگر خبرها

  • «گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!
  • یادگارهایی از «خلیج‌فارس» در آستان مبارک رضوی
  • ماجرای داغ حمایت هنرمندانه از غزه در ونیز/غرفه ایران رسما فعال شد
  • موزه مردم شناسی رختشویخانه - زنجان
  • موزه آذربایجان میزبان اشیای تاریخی موزه ایران باستان در روز موزه
  • برگزاری نشست هماهنگی برنامه ریزی برنامه‌های نمایشگاهی آثار نفیس موزه ایران باستان در استان ها
  • دیر پدری و دیر مادری؛ خطر گسست نسلی!
  • انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز
  • افتتاحیه نمایشگاه «در ستایش سعدی» در موزه خوشنویسی ایران
  • برنامه ریزی نمایشگاه آثار موزه ایران در آذربایجان شرقی