Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک اقتصاددان عرضه بدون نظارت و بی حساب کتاب ارز سهمیه‌ای به عامه مردم، با استفاده از کارت ملی افراد را اقدامی در جهت تباهی منابع ارزی کشور دانست.

گروه بورس، بانک و بیمه بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ این روز‌ها تمامی صرافی‌های حاضر در خیابان فردوسی شاهد صف‌های عریض و طویلی افرادی هستند بتوانند با استفاده از کارت ملی خود، ارز سهمیه‌ای که هر سال به هر ایرانی به میزان مشخصی تعلق می‌گیرد را از صرافی‌ها خریداری و آن را با اختلاف قیمت یک هزار تا ۱۵۰۰ تومانی در سطح بازار آزاد به فروش برسانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



گزافه نیست که اگر بگوییم که در این بین دلالانی نیز هستند در چنین آب گل آلودی با پرداخت وجه ناچیز ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومانی افراد کم سواد را به خود جذب کرده و با استفاده از کارت ملی این افراد، اقدام به دریافت ارز سهمیه‎‌ای این نفرات می‌کنند.

بنا بر مشاهدات میدانی خبرنگار بازارنیوز، دریافت کارت ملی برای اخذ ارز سهمیه‌ای پس از گذشت ماه‌ها و یا هفته‌ها از اطلاعیه بانک مرکزی و ابلاغیه کانون صرافان به صرافی‌های کل کشور، هنوز به روال گذشته خود در حال انجام شدن بوده و به نظر می‌رسد تاکنون برخودی نیز پیرامون این مسئله با سوداگران حاضر در بازار ارز از سوی دستگاه‌های ذی ربط انجام نشده باشد.

پیرو همین مسئله، «علی قنبری» اقتصاددان و استاد دانشگاه تربیت مدرس تهران در گفتگو با بازارنیوز به عواقب منفی عرضه ارز سهمیه‌ای با استفاده از کارت ملی افراد، اشاره و پیرامون این مسئله اظهار کرد: این اقدام در حقیقت یک حرکت اشتباه و کاملا غلطی است که تاکنون در میان بازار ارز کشور رواج داشته و اکنون با توجه به کمبود منابع ارزی ایران، ادامه این سیاست تنها به منزله یک بی مبالاتی تلقی خواهد شد؛ دولت سیزدهم برای ثبات بازار ارز کشور موظف است که هر چه زودتر این موضوع را مدیریت و یا حتی پایان دهد.

این اقتصاددان با اشاره به تفاوت قیمت ۱۵۰۰ تومانی ارز سهمیه‌ای با ارز بازار آزاد، عرضه این شکل نحوه توزیع ارز به دست افراد عادی را یکی از علل رشد و رواج دلالی ارزی در سطح بازار ارز کشور دانست و در تشریح بیشتر استدلال خودگفت: درحال حاضر علیرغم آثار منفی این سیاست اکنون ما شاهد بروز ضعف‌هایی در خصوص نظارت بر نحوه توزیع ارز سهمیه‌ای از سوی بانک مرکزی بوده‌ایم و همسزمان با این مسئله این سوال در ذهن پیش می‌آید که افراد گیرنده این گونه ارز‌ها، مبلغدریافتی خود را در چه جایی و به چه دلیلی خرج کرده اند.

وی در ادامه تاکید کرد: در صورت ادامه دار شدن عرضه ارز سهمیه‌ای به شهروندان، دولت حداقل باید سازوکار‌هایی را در نظر یگیرد که بتواند از طریق آن نحوه توزیع و محل خرج کرد این ارز‌ها را کاملا مورد رصد و برسی قرار دهد؛ نکته مسلم این است که درحال حاضر همه منابع ارزی کشور در سامانه ثنا ثبت گردیده و همین موضوع شاففیتی را نیز ایجاد کرده، اما نکته حائز اهمیت این است که پس از تحویل ارز سهمیه‌ای به شهروندان محل خرج کرد این ارز‌ها کماکان برای بانک مرکزی روشن و شفاف نشده است.

قنبری در ادامه خاطر نشان ساخت: دولت می‌تواند برای ساماندهی به نحوه توزیع این منابع ارزی، مدارکی را از دریافت‌کنندگان آن دریافت کند که حداقل بداند آن فرد ارز خود را به چه دلیل و در جایی خرج کرده، اما متاسفانه تاکنون این ساماندهی به صورت کامل اجام نشده و اکنون شاهد عرضه ارز سهمیه‌ای به دست مردم آن هم به شکل کاملا بی حساب و کتابی هستیم.

این استاد دانشگاه در پایان تاکید کرد: درحال حاضر بانک مرکزی می‌تواند با تدابیری این مسئله را کاملا نظامند و ساماندهی کند، اما با این وجود مشاهده می‌کنیم که تاکنون این امر میسر نشده و با عرضه هر چه بیشتر ارز سهمیه‌ای به مردم ما تنها شاهد زدن چوب حراج بر منابع محدود ارزی کشور خواهیم بود.

پایان پیام//

برچسب ها: بانک مرکزی ، ارز سهمیه ای ، بازار ارز ، منابع ارزی ، دولت سیزدهم لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000Pld

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: بانک مرکزی ارز سهمیه ای بازار ارز منابع ارزی دولت سیزدهم استفاده از کارت ملی ارز سهمیه ای بانک مرکزی نحوه توزیع منابع ارزی بازار ارز ارزی کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۸۲۲۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاست ارزی غلط دلیل احساس نشدن درآمدهای سرشار نفتی و رشد اقتصادی در زندگی مردم

سیاوش سالارزاده کارشناس حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی در رابطه با هدررفت منابع سرشار نفت و گاز کشور با سیاست ارزی غلط به خبرنگار قدس  اظهار کرد: سوء مدیریت سیاست‌های ارزی در کشورهای دارای منابع طبیعی مانند نفت و گاز پیامدهای شدیدی بر اقتصاد خواهد داشت و مانع از توانایی کشور در به‌کارگیری تمام ظرفیت‌های اقتصادی خود شود.

وی گفت: در مورد کشور ما نیز سیاست اشتباه ارزی حال حاضر دولت منجر به از بین رفتن درآمدهای مهم و سرشار نفتی و در نتیجه تضعیف رشد و توسعه اقتصادی کشور شده است. طبق آمار و ارقام اعلامی موسسات خارجی معتبر فروش نفت خام ایران به میزان فروش نفت خام در زمان برجام رسیده است و این نشان از اهمیت فوق‌العاده جریان درآمدهای ارزی کشور از محل فروش نفت خام و گاز طبیعی دارد اما متاسفانه به دلیل سیاست غلط ارزی دولت، نشانی از این درآمدهای سرشار ارزی در توسعه کشور و حتی زندگی مردم مشاهده نمی‌شود.

وی ادامه داد: برای کشور ما که به درآمدهای نفت و گاز متکی است، مدیریت موثر منابع ارزی خود را به منظور تنوع بخشیدن به اقتصاد، توسعه زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز و دستیابی به رشد اقتصادی پایدار ضروری است اما به کارگیری سیاست ارزی غلط 28 هزار 500 تومانی تخصیص ارز ارزان برای واردات کالاهای اساسی منجر به سوء مدیریت و هدر رفت درآمدهای ارزی کشور شده است.

تشدید نابودی منابع ارزی کشور با تداوم نظام ارزی چند نرخی در اقتصاد کشور

این کارشناس حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی با اشاره به تشدید نابودی منابع ارزی کشور با تداوم نظام ارزی چند نرخی در اقتصاد و سوءمدیریت منابع ارزی گفت: بانک مرکزی با پایین نگه داشتن مصنوعی قیمت کالاهای اساسی وارداتی از طریق تخصیص ارز ارزان، نتوانسته است به طور موثر از درآمدهای نفتی خود برای تقویت رشد اقتصادی واقعی استفاده کند و از طرف دیگر به رقیب تولیدکننده داخلی نیز تبدیل شده است. این امر نه تنها منجر به استفاده نادرست از منابع ارزی کشور شده است بلکه تلاش های دولت در زمینه توسعه تجارت انرژی، کاهش تأثیر تحریم ها، افزایش بازارسازی در حوزه نفت و گاز و رشد اقتصادی کشور را نیز تضعیف کرده است. همچنین تداوم نظام ارزی چند نرخی در اقتصاد، سوءمدیریت منابع ارزی را تشدید کرده و پتانسیل رشد اقتصادی کشور را محدود کرده است. عدم شفافیت و ثبات در سیاست های ارزی باعث ایجاد بلاتکلیفی در بازار شده، سرمایه گذاری را با مشکل مواجه کرده و توانایی کشور در جذب سرمایه خارجی را با مشکل مواجه کرده است.

سالارزاده به تجربه سال 1402 در ارزپاشی دولت در حوزه ارز 28 هزار و 500 تومانی اشاره کرد که نه تنها منابع نفتی سهم دولت بلکه منابع نفتی سهم صندوق توسعه ملی کشور نیز مورداستفاده قرار گرفت و در همین رابطه گفت: نکته بسیار مهم در زمینه تجربه سال 1402 بوده است که در آن سیاست ارزپاشی دولت با ارز 28 هزار 500 تومانی نه تنها تمام منابع ارزی نفتی دولت را به واردات کالاهای مصرفی حوزه کالاهای اساسی تخصیص داده است بلکه بخشی از منابع تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی از محل منابع ارزی در دست صندوق توسعه ملی بوده است و با این اوصاف، منابع این صندوق به جای سرمایه‌گذاری، خرج واردات کالاهای مصرفی شده است.

 لزوم به‌کارگیری ظرفیت‌های بخش نفت و گاز برای مقابله با چالشهای ارزی

سالارزاده گفت: برای مقابله با چالش‌های ناشی از سیاست‌های غلط ارزی و به‌کارگیری ظرفیت‌های اقتصادی کامل بخش نفت و گاز کشور، اتخاذ رویکردی تک نرخ کردن ارز در کنار تخصیص منابع نفتی کشور در جهت توسعه پتروپالایشگاه‌ها ضروری است.

وی گفت: سیاست غلط ارزی تأثیرات زیانباری بر درآمدهای نفتی مهم کشور گذاشته و پتانسیل رشد و توسعه اقتصادی کشور را تضعیف کرده است. برای غلبه بر این چالش‌ها و تحقق کامل منافع اقتصادی بخش نفت و گاز، اولویت‌بندی مدیریت استراتژیک و پایدار منابع ارزی، ارتقای حکمرانی و شفافیت و ارتقای تنوع و نوآوری در اقتصاد برای ایران ضروری است. از طریق رهبری مؤثر، همکاری و سیاست‌های اقتصادی صحیح، ایران می‌تواند پتانسیل واقعی اقتصادی خود را باز کند و راه را برای آینده‌ای مرفه‌تر و پایدارتر برای همه شهروندانش هموار کند.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • سکه های حراجی بانک مرکزی ناخالصی دارند؟
  • برگزاری اولین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال ۱۴۰۳
  • جزییات برگزاری اولین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال ۱۴۰۳
  • تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • راهکار توسعه اقتصادی و تقویت منابع ارزی؛ تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • دلار و سکه تا کجا کاهش پیدا می کنند؟
  • روند کاهشی نرخ ارز درپی شکست بازار از مرکز مبادله
  • پاسخ معاون رئیسی به انتقادات ارزی قالیباف
  • ۱۶ میلیارد یورو تعهد ارزی ایفا نشده در کدام سیاه چاله اقتصادی مخفی بود؟
  • سیاست ارزی غلط دلیل احساس نشدن درآمدهای سرشار نفتی و رشد اقتصادی در زندگی مردم