Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-30@23:11:33 GMT

راهکارهای حل مسئله «پروانه نمایش»

تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۷۲۳۴۲

راهکارهای حل مسئله «پروانه نمایش»

موضوع صدور پروانه ساخت و پروانه نمایش فیلم‌ها به عنوان بحثی چالش‌برانگیز، همواره موافقان و مخالفانی داشته است.

در اواخر دهه ۷۰، پروانه ساخت برای مقطعی حذف شد اما به باور عده‌ای این اتفاق منجر به تولید فیلم‌های سطحی و تجاری در آن دوره شد از این رو ضرورت وجود پروانه ساخت برای تولید فیلم‌هایی با حداقل استانداردهای سینمایی و محتوایی اهمیتی دوباره یافت، اگرچه همچنان بر پرهیز از اعمال نظرات سلیقه‌ای و اهمیت نگاه تخصصی در شوراهای پروانه ساخت و نمایش تأکید می‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در دو سال کرونا اما مسئله اکران فیلم‌ها با چالشی جدی روبه‌رو شد، فیلم‌هایی که از دولت دوازدهم، پروانه نمایش گرفته بودند و به دلیل وضعیت نامعلوم سینماها فرصت نمایش پیدا نکردند در صف طویل اکران ماندند و فیلم‌های دیگری هم که در این دو سال ساخته شده بودند به این صف اضافه شدند تا سکانداران جدید کشتی سینما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را با گرداب اکران روبه‌رو کنند.

تبعیت از قانونچندی پیش سخنان بیژن نوباوه یکی از اعضای شورای پروانه نمایش و نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس مبنی بر وجود بیش از ۳۰ فیلم مسئله‌داری که از شورای قبلی در دولت دوازدهم مجوز گرفته‌اند و در صورت اکران آن‌ها وزیر ارشاد به مجلس فراخوانده خواهد شد، جنجال آفرین شد. او به فارس گفته بود: «در این فیلم‌ها ارزش‌های اخلاقی، انقلابی و ملی ما زیر سؤال رفته و مطمئناً اکران آن با واکنش عمومی مواجه خواهد شد. من خودم عضو کمیته شورای نمایش هستم اما در جلسات آن شرکت نکردم و اگر این وضع ادامه پیدا کند دیگر در جلسات بعدی نیز مشارکتی نخواهم داشت».

در این رابطه، سعید مستغاثی، عضو شورای پروانه نمایش با تأکید بر اینکه برای صدور پروانه نمایش در شورا، آیین‌نامه‌ای ۱۴بندی ملاک است و نه سلیقه و نظر شخصی افراد می‌گوید: این آیین‌نامه هم مصوب مرداد ۱۳۸۲ هیئت وزیران دولت هشتم است و باید بر پایه این آیین‌نامه قانونی به فیلم‌ها نگریسته شود بنابراین بنده یا دیگر دوستان هر نظر شخصی نسبت به سینما یا فیلم‌ها داشته باشیم بایستی براساس این آیین‌نامه رفتار کنیم.

 نباید بدون مدرک حرفی زد

چند روز پیش صنوف کارگردانان و تهیه‌کنندگان که ذی‌نفع ماجرا بودند در جلسه‌ای مشترک پیشنهاد تشکیل کمیته مشترک برای اتحاد و تبادل نظر را در برابر خطر توقیف و ممیزی فیلم‌ها دادند. غلامرضا موسوی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه صنف تهیه‌کنندگان که در این جلسه حضور داشته، می‌گوید: عرصه‌های ورزش و هنر ساحت‌هایی بوده که هر کسی درباره آن‌ها حرف بزند برایش هزینه‌ای ندارد و این موجب شده حرف و حدیث در این دو عرصه زیاد شود.این تهیه‌کننده سینما خاطرنشان می‌کند: نشستی را با اعضای کانون کارگردانان و اتحادیه تهیه‌کنندگان برگزار کردیم و تصمیم بر این شد کمیته‌ای تشکیل شود و قرار شد اگر کسی بدون مدرک و سند صحبتی کرد این کمیته بررسی‌های لازم را در این باره داشته باشد و موضوعات را برای افکار عمومی روشن کند.

موسوی اظهار می‌کند: متأسفانه عده‌ای فیلم‌ها را ندیده‌اند و براساس شنیده‌ها درباره آن‌ها اظهارنظر می‌کنند، البته نه وزیر ارشاد و نه رئیس سازمان سینمایی تاکنون با اظهارنظرهای سلیقه‌ای همراهی نکرده‌اند.او یادآور می‌شود: ۷هزار نفر از اعضای خانواده سینمای ایران در دو سال کرونا به سختی گذران زندگی کردند.

 پیشنهاد اختیاری شدن پروانه ساخت

رئیس هیئت مدیره اتحادیه صنف تهیه‌کنندگان درباره اینکه حوزه فرهنگ، ساحتی فرادولتی است درباره امکان تشکیل شورای پروانه ساخت و شورای پروانه نمایش خارج از ساختار دولت‌ها می‌گوید: شورای پروانه ساخت می‌تواند وجود نداشته باشد یا یک ویژگی اختیاری داشته باشد یعنی صدور پروانه ساخت برای فیلم‌اولی‌ها باشد یا کسانی که علاقه‌مند هستند از این شورا پروانه ساخت بگیرند اما شورای پروانه نمایش، یک شورای حاکمیتی است و مورد نیاز است البته در زمان زنده‌یاد سیف‌الله داد پیشنهاد شد که این شورا هم حذف شود، هر کسی فیلمش را اکران کند و اگر اعتراضی وجود داشت به دادگاه مراجعه کند ولی از آنجا که سینما، هنر گرانی است با حذف پروانه نمایش موافق نبودیم، اگرچه صحبت‌های آقای نوباوه موجب شده فیلمی که پروانه ساخت و پروانه نمایش گرفته و ایشان هم ندیده، زیر سؤال برود.موسوی تأکید می‌کند: ما در اتحادیه تهیه‌کنندگان اعتقاد داریم شورای پروانه ساخت می‌تواند اختیاری باشد و اگر تهیه‌کننده‌ای تمایل دارد، از این شورا مجوز بگیرد و اگر تمایلی ندارد، ساخت فیلم جدیدش را به شورا اعلام کند، فیلمش را بسازد و مسئولیت آن را به عهده بگیرد چون در نهایت همه فیلم‌ها برای اکران باید مجوز شورای پروانه نمایش را بگیرند.

سازمان سینمایی موظف است پروانه نمایش را به رسمیت بشناسد

در همین حال محمدحسین نیرومند، عضو دیگر شورای پروانه نمایش و مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در یادداشتی تأکید کرده است: به دلیل شرایط کرونایی و تعطیلی سینماهای کشور بیش از ۱۰۰ فیلم تولید شده در سال‌های گذشته با در اختیار داشتن پروانه نمایش در انتظار نوبت اکران سینمایی‌اند.

تهیه‌کنندگان همه این فیلم‌ها به‌ عنوان تولیدکنندگان کالای فرهنگی بخش خصوصی در دولت قانونی دوازدهم پروانه ساخت گرفته‌اند و از همان دولت قانونی، پروانه نمایش دریافت کرده‌اند بنابراین پروانه نمایش آن‌ها، کاملاً قانونی است و سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف است این پروانه نمایش را به رسمیت بشناسد.

اگر فیلمی مسئله‌دار است باید آن مسئله حل شود نه اینکه پروانه نمایش لغو شود

سعید الهی، منتقد سینما نیز در این باره می‌گوید: اگر فیلمی متهم به مسئله‌دار بودن می‌شود این مسئله باید ملهم از قانون باشد نه سلیقه شخصی. شاخص برای این منظور آیین‌نامه‌های سازمان سینمایی و قوانین مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است، ضمن اینکه این مسائل بایستی در قالب گفت‌وگو حل شود.

وی با بیان اینکه وقتی ساحت فرهنگ و هنر به دولت‌ها تقلیل می‌یابد، با این مشکل روبه‌رو می‌شویم که با تغییر دولت‌ها، سیاست‌گذاری‌ها تغییر می‌کند، خاطرنشان می‌کند: حوزه فرهنگ را بایستی فراتر از دولت‌ها دید. لغو پروانه نمایش به معنای لغو قوانین حاکمیتی است. صدور پروانه نمایش، قانونی است و اگر فیلمی مسئله‌دار است باید آن مسئله حل شود نه اینکه پروانه نمایش آن لغو شود. 

شورای پروانه ساخت از شورای پروانه نمایش مهم‌تر است

سعید الهی اضافه می‌کند: اعضای شورای پروانه نمایش بایستی از طیف‌های مختلف باشند و باید بررسی کنند فیلم براساس وعده‌ای که فیلمساز به شورای پروانه ساخت داده، ساخته شده یا نه، اگر کارگردانی استانداردهای تکنیکی و ساختاری را در ساخت فیلمش رعایت نکند و فیلم ضعیفی ساخته باشد شورای پروانه نمایش این اختیار را دارد که فیلم‌های ضعیف را در چرخه اکران سینمایی قرار ندهد.

به گفته الهی، شورای پروانه نمایش بایستی به فیلم‌هایی مجوز اکران بدهد که به چرخه صنعت سینما و غنای این هنر کمک کنند. بخش دیگر وظایف این شورا هم تطبیق محتوای فیلم ساخته شده با محتوایی است که پروانه ساخت گرفته است.

این کارشناس سینما و رسانه بر ضرورت وجود شورای پروانه ساخت تأکید کرده و می‌گوید: شورای پروانه ساخت از شورای پروانه نمایش مهم‌تر است و بایستی در نهادی فراتر از دولت تشکیل شود مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی. او درباره درخواست عده‌ای از فیلمسازان مبنی بر حذف شورای پروانه ساخت خاطرنشان می‌کند: اگر پروانه ساخت حذف شود با انبوهی از فیلم‌های در صف اکران مواجه می‌شویم در حالی که از میان حدود ۱۲۰ فیلم تولیدی در سال، ۶۰ فیلم امکان اکران پیدا می‌کنند بنابراین بایستی پروانه ساخت با دقت و حساسیت بیشتری صادر شود.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: نظارت بر تولید فیلم سینمایی شورای پروانه نمایش شورای پروانه ساخت سازمان سینمایی پروانه ساخت تهیه کنندگان صدور پروانه آیین نامه فیلم ها دولت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۷۲۳۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خسروپناه: شورای فرهنگ عمومی استان‌ها رویکرد مسئله محور داشته باشند

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا،  حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی صبح امروز در شورای فرهنگ عمومی استان گلستان حاضر شد.

حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این نشست با تشکر از امام جمعه گلستان که از ابتدای انقلاب در عرصه فرهنگ حضور داشته‌اند، اظهار کرد: مسئولان استان گلستان توانستند با تدبیر عقلانی و اثرگذار مسائل استان را مدیریت کنند که جای قدردانی دارد. 
وی با اشاره به حضور اهل تسنن در استان گلستان ادامه داد: این استان قومیت‌های مختلف دارد و در بحران‌ها با همبستگی از موانع عبور کردند، بنابراین نیاز است که این تجربیات مؤثر در زمینه همبستگی ثبت شوند تا در تاریخ باقی بماند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به نقش اهل تسنن در انقلاب و جنگ تحمیلی گفت: اهل تسنن در مواقع بحرانی همواره در دفاع از کشور حضور مؤثر داشتند، هم‌اکنون یکی از فرمانده نیروی دریایی ارتش امیر ایرانی از برادران اهل سنت است، که ناو گروه ۸۶ با ناو ساخت ایران، توانسته در یک مأموریت غرورآفرین سفر دور دنیا را با موفقیت و افتخار انجام دهد و این کار کمی نبود چراکه فناوری و تکنولوژی بالایی در این کار وجود داشت. اینها ظرفیت و سرمایه ملی ماست البته دشمن در حال ایجاد تفرقه است این تفرقه منحصر بین شیعه و سنی نیست بلکه بین شیعیان نیز تفرقه ایجاد می‌کنند.

خسروپناه همچنین با اشاره به صنایع دستی استان گلستان اضافه کرد: صنایع دستی پتانسیل خوبی برای اشتغال زنان دارد چراکه زنان می‌توانند در عین اینکه در منزل هستند درآمد هم داشته باشند به همین دلیل تدوین سند صنایع دستی در شورای عالی انقلاب فرهنگی در دستور کار است و به‌زودی نهایی خواهد شد این سند با مشارکت فعالان حوزه صنایع دستی در حال نهایی شدن است.

وی ادامه داد: سرمایه عظیم دیگر استان گلستان شهیدان آن است، این استان ۳۷۰۰ شهید تقدیم انقلاب کرده است و ۱۲ هزار جانباز دارد، نقش علما نیز در این منطقه مثال زدنی است. در انتخابات اخیر ۵۷ درصد مردم این استان مشارکت داشتند و در کشور یکی از بهترین استان‌ها بود. اگر مسئولان فرهنگی، سیاسی و اقتصادی کار نمی‌کردند قطعا این آمار را شاهد نبودیم. 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به کارکرد شورای فرهنگ عمومی عنوان کرد: ما تلاش کردیم شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه‌های علم و فناوری و فرهنگی و اجتماعی در چهار مأموریت راه‌بینی و رصد، راهبردی و سیاست‌گذاری، راهبری و هدایتگری، راه‌سنجی و ارزیابی متمرکز شود و این اتفاق افتاد و هم اکنون شورای عالی در میدان حضور دارد، به همین دلیل استان به استان سفر کرده و به‌صورت میدانی با مسئولان و گروه‌های مردمی دیدار خواهیم داشت. هیئت‌های اندیشه‌ورز استانی راه‌اندازی شده است تا شورای عالی انقلاب فرهنگی با نخبگان استانی ارتباط برقرار کند و از تجربه آنها در سیاستگذاری استفاده کند.

خسروپناه با بیان اینکه مسئله فرهنگ جدای از معیشت نیست، ادامه داد: طبیعی است که انتظار از شورای فرهنگ عمومی باید معقول باشد، مقوله‌های فرهنگی باید در شورای فرهنگ عمومی تصمیم‌گیری شود البته راهش این است این جلسات مسئله‌محور شوند، در واقع این شورا باید به قرارگاه تبدیل شود، کار قرارگاه این است که مسائل را شناسایی و رصد کند، در ادامه باید راهکار‌ها مشخص و به دستگاه‎ها مأموریت داده شود و در انتها از دستگاه‌ها گزارش اقدامات و مأموریت‌ها گرفته شود.

وی تأکید کرد: در حوزه فرهنگ محور کار باید برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی به‌عنوان منشور اصلی باشد. دبیرخانه این سند یا نقشه شورای فرهنگ عمومی است هر طرحی که ذیل نقشه نباشد، مشروعیت برنامه‌ای ندارد؛ بنابراین برنامه اولویت‌ها، باید برای هر سال مشخص شود تا دستگاه‌ها برنامه‌ها را دنبال کنند.

خسروپناه خطاب به اعضای شورای فرهنگ عمومی استان گلستان گفت: قرارگاه را جدی بگیرید، مصوبات شورای فرهنگ عمومی ضمانت اجرایی دارد چرا شورای عالی انقلاب فرهنگی بر برنامه‌های این شورا نظارت دارد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: شورای فرهنگ عمومی زیرمجموعه شورای عالی است چراکه مصوبات این شورا باید در شورای عالی مصوب شود. شورای عالی انقلاب فرهنگی هم اکنون رویکرد قرارگاهی دارد و با قوای سه گانه ارتباط خوبی دارد و مسائل را با تعامل و گفتگو پیش می‌برد بنابراین شورای عالی انقلاب فرهنگی یک شورای زنده و پویاست که بر اجرای دقیق مصوبات خود متمرکز است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بهروز افخمی «کاغذ شطرنجی» را تهیه می‌کند
  • ساخت 2هزار خانه در تهران توسط چین
  • نمایش نوزده نقشه قدیمی خلیج فارس در شهر کاریز کیش
  • گرگان ۹۰ هزار دانش آموز دارد /هزینه پروانه ساخت و ساز مانع مولدسازی
  • عکس | حامد بهداد با عینک قرمز به سینما می‌ِآید!
  • حسین قناعت:«والدین امانتی» به کودکان حفاظت از محیط زیست را آموزش می‌دهد/ فیلم کودک با اکران آنلاین بهتر دیده می‌شود
  • تصویب لایحه کاهش هزینه پروانه و عوارض ساختمانی در شیراز
  • صدور مجوز ۱۸ پروانه ساختمانی در یک ماه
  • خسروپناه: شورای فرهنگ عمومی استان‌ها رویکرد مسئله محور داشته باشند
  • لزوم صدور پروانه‌های ساختمانی در کمتر از یک‌ماه