Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت:  اصل مسئله در خشکی زاینده رود پمپاژ‌های مستقیم از رودخانه است که هم در استان اصفهان و هم در استان چهارمحال و بختیاری رخ می‌دهد.

مهدی بصیری اصفهانی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان در گفتگو با خبرنگار استان‌های خبرگزاری دانشجو، با تشریح وضعیت زاینده رود، بیان کرد: اینکه اصفهان اکنون دچار کم آبی است، به دلیل افزایش مصرف از حوضه زاینده رود است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یعنی با مجوز و در برخی مواقع بدون مجوز از بالادست تا پایین دست سد برداشت آب صورت گرفت.

 

بصیری اصفهانی بیان کرد: اگر بخواهیم به طور دقیق بررسی کنیم باید گفت رودخانه زاینده‌رود خشک نیست بلکه قسمتی که به اصفهان منتهی می‌شود دچار خشکی شده است.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان چند عامل مهم را سبب خشکی زاینده رود دانست و بیان کرد: اصل مسئله در خشکی زاینده رود پمپاژ‌های مستقیم از رودخانه است که هم در اصفهان و هم چهارمحال و بخیتاری رخ می‌دهد. یعنی در رودخانه‌ها پمپ‌هایی قرار گرفته است و این آب‌ها برای درختکاری به بالای تپه‌ها و کوه‌ها منتقل می‌شود و در آن جا مراتع تبدیل به باغ شده است.

 

وی ادامه داد: عامل دوم این است که ما در حوضه زاینده‌رود تعادل بین منابع و مصارف از بین رفت. تا ۲۱ سال قبل به تعادل برقرار بود، اما پس از آن به نام آب شرب، مقداری آب به یزد منتقل شد، ولی به اذعان خود مردم یزد این آب بیشتر در صنعت استفاده شده است و حال ۲۱ سال است که آب برای صنایع یزد استفاده می‌شود و مقداری از آن هم برای شرب اختصاص داده اند. در این بین قرار بوده است برای تامین این آب تونل سوم افتتاح شود، ولی اکنون می‌بینیم که این تونل هنوز باز نشده است. در واقع ۲۱ سال است که آب منتقل شده، ولی منابع جایگزین آن تأمین نشده است.

 

بصیری اصفهانی در ادامه بیان کرد: عامل مهم دیگر در خشکی زاینده رود این است که از سد زاینده رود تا آنجایی که برای یزد و شرب اصفهان آب برداشت می‌شود، روی رودخانه، پمپ‌های زیادی قرار داده اند. این پمپ‌ها دو اثر منفی دارد: اول اینکه مقدار آب را کم می‌کند و دوم: در بالادست به هر مقدار آب برداشت می‌شود اثر آن بر حوزه زاینده‌رود ۲ و نیم برابر است. این از نظر علمی ثابت شده است، چون این آب وقتی در پایین‌دست، یعنی زمین‌های مسطح کنار زاینده‌رود استفاده می‌شود اضافات آب مجدد به زاینده‌رود برمی‌گردد.

 

وی با بیان اینکه دلیل نامگذاری این رود همین است که در مسیر خود زایش دارد، گفت: اضافه آبی که در کشاورزی اصفهان مصرف می‌شده، به زاینده رود بازمی گشت و مورد استفاده قرا می‌گرفت. به همین دلیل است که گفته می‌شود برداشت آب در بالادست، اثر مضاعف در پایین دست دارد.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان ادامه داد: همچنین در بالادست سد، به عنوان آبخیزداری، جلوی آبراهه‌ها تعداد زیادی بند قرار داده اند. این بند‌ها نمی‌گذارند که آب به راحتی وارد سد شود. آب در آبراهه‌های کوچک تبخیر می‌شود و در آبراهه‌های بزرگ آب را با پمپ برداشت می‌کنند.

 

بصیری اصفهانی به نقش صنایع فولاد، ذوب آهن و سیستم کشاورزی اصفهان در خشکی زاینده رود اشاره کرد و گفت: صنایع فولاد و ذوب آهن توسعه پیدا کرده اند و به این خاطر مصارف آب آن‌ها زیاد شده است، به طور کل احداث صنایع در کنار آب شیرین، قابل شرب و قابل کشاورزی نباید صورت بگیرد.

 

وی ادامه داد:، اما در مورد سیستم کشاورزی در اصفهان باید گفت که این سیستم بیش از ۲۰۰۰ سال است که اجرا می‌شود و مشکلی نداشته است، اصلا کشاورزان حدود ۱۵ سال است که حقابه خود را دریافت نکرده اند و می‌بینیم آن‌هایی که می‌خواهند به طور غیرقانونی آب برداشت کنند، می‌گویند اصفهان در کشاورزی آب زیادی مصرف می‌کنند، در صورتی که این چنین نیست و مشکل اصلی همان پمپاژ‌های مستقیم از رودخانه است.

 

بصیری اصفهانی تصریح کرد: رودخانه زاینده رود خشک نیست، چون امسال هم ۸۵۰ میلیون متر مکعب آب داشت، ولی حدود ۱۸ ماه است که آب به لنجان، اصفهان و شرق اصفهان نرسیده و به این خاطر آبخوان اصفهان هم به خاطر فضای سبز و کشاورزی تخلیه شده است در نتیجه فرونشست در اصفهان رخ داده است؛ لذا ما گرفتار یک لجام گسیختگی بسیار وحشتناکی در حوضه آبریز زاینده‌رود هستیم.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: حکمرانی آب خشکی زاینده رود دانشگاه صنعتی اصفهان اعتراض کشاورزان اصفهانی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان خشکی زاینده رود پمپ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۸۴۱۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آماده باش دستگاههای امدادی و خدمات رسان در مناطق جنوب و شرق استان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ منصور شیشه فروش گفت: با ادامه فعالیت سامانه بارشی تا آخر شب بارشهای رگباری و تندباد در شهرستان های نایین ، اردستان ، خوروبیابانک ، ورزنه ، نطنز ، شهرضا ، دهاقان ، سمیرم ، بخش انارک ، بخش مهاباد وچوپانان ادامه دارد.


وی گفت: با توجه به بارشهای چند روز اخیر و تجمیع رسوبات در مسیر رودخانه ها و دهانه پلها و مستعدد بودن شرایط سیلابهای محلی در مناطق فوق. مدیریت بحران استان اصفهان خواستار تقویت نیروهای عملیاتی و تجهیزات دستگاههای امدادی برای پیشگیری و کنترل حوادث محتمل ناشی از سیلاب.طوفان و ابگرفتگی معابر شهری و روستایی و جاده ها وامادگی اداره راهداری .شهرداریها .پلیس راه. جمعیت هلال احمر .شرکتهای ازادراهی.شرکتهای امداد خودرو. اورژانس.شرکتهای گاز .اب.برق.اب منطقه ای و فاضلاب و دهیاران و ستاد مدیریت بحران فرمانداریها شد.


مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: تقویت تیم های عملیاتی جمعیت هلال احمر در جاده ها با تامین اقلام ضروری و پیش بینی ظرفیتهای اسکان اضطراری ، خود داری از انجام سفرهای غیر ضروری در این جاده ها ، از صعود به ارتفاعات پر هیز کنند.


وی گفت: رعایت الزامات ایمنی و توجه به توصیه های پلیس در جاده ها ، حفاظت محصولات و سازه های کشاورزی گلخانه ها واحدهای دام و طیورو شبکه های اب و گاز در برابر سیل . تندباد و گرد و خاک و بارش رگبار باران ، عدم استقرار .توقف و تردد در مسیلها و رودخانه های فصلی.پیشگیری و کنترل ابگرفتگی در معابر شهری دهانه پلها و زیر گذرها.تخلیه رسوبات و نخاله از دهانه پلها و بازگشایی مسیر رودخانه ها.تخلیه اضطراری سکونتگاههای روستاهای در معرض خطر سیل از دیگر اقدامات است.

دیگر خبرها

  • شرنگ شیرابه در کام خزر/ میلیون‌ها مسافر به شوق شنا از راه می‌رسند
  • انتقال آب دریا به اصفهان روزهای خوشایندی برای زاینده‌رود رقم می‌زند
  • چگونگی مردمی‌سازی توسعه بالادست صنعت نفت و گاز با توان بخش خصوصی و سرمایه‌های خرد مردمی
  • چادگان؛ نگین گردشگری اصفهان
  • اختصاص ۱۵۰ میلیارد تومان به راه‌های عشایری خسارت دیده از سیل در کهگیلویه و بویراحمد
  • پیش‌بینی بارش‌های رگباری و تندباد برای ۱۱ شهرستان اصفهان تا آخر شب
  • آماده باش دستگاههای امدادی و خدمات رسان در مناطق جنوب و شرق استان
  • ادامه بارش‌ها در شرق و شمال اصفهان
  • ورود سامانه‌بارش‌زا به جنوب، شرق و شمال استان
  • خروش رودخانه چشمه لنگان فریدونشهر