Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها_ تالاب کجی نهبندان یکی از تالاب‌های فصلی استان خراسان جنوبی است که در اثر بارندگی‌های اخیر جان تازه‌ای گرفت و ۴۰ درصد آن آبگیری شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  بیرجند ، تالاب کجی نمکزار نهبندان در جنوبی‌ترین قسمت خراسان جنوبی واقع شده و یکی از شگفتی‌های طبیعت و بزرگترین شاهکارهای خلقت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در  سالیان گذشته همزمان با فصول سرد و بهاری سال، روزانه انواع پرندگان مهاجر آبزی، کنار آبزی و غیر آبزی مهمان تالاب شده و مناظر زیبایی را خلق می‌کردند.

تالاب کجی نمکزار در ادوار گذشته یکی از تالاب‌های دایمی ایران بوده و پرندگان مهاجر در تمام فصول در این منطقه حضور داشته‌اند اما با گذر زمان و خشکسالی‌های به وجود آمده این تالاب به صورت فصلی آبگیری می‌شود.

این پدیده طبیعی در کویر، طی اردیبهشت ماه سال گذشته دارای حجم قابل توجهی آب بود اما بعد از آن  به تلی از خاک و نمک تبدیل شده و کرانه‌ها هم تا چندی دیگر رنگ خاک به خود می‌گیرند.

معضل بروز "بادهای نمکی" در سیستان از زبان سازنده مستند "تالاب کجی"حکایت تراژدی تلخ خشکسالی تالاب کجی نهبندان/مهاجرت پرندگان کاهش یافتگزارش| تکاپوی حیات در تنها تالاب پویای شرق کشور/ تالاب کجی نهبندان دیدنی شد

اما خبر خوش اینکه در بارندگی‌های هفته اخیر که نوید خوشی برای نهبندانی‌ها بود این تالاب بعد از مدتها رنگ آب را به خود دید.

بنا به گفته مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی عدم بارندگی در چند وقت اخیر متهم ردیف اول در چهره درهم و خشکیده تالاب بوده اما برداشت بی رویه آب از چاه‌های بالادستی، و طوفان هم نقش زیادی در از بین رفتن این پدیده زیبا دارد.

اکبری افزود: جغرافیای شهرستان نهبندان اعم از دشت‌های وسیع، کوه‌ها، رشته کوه‌های پراکنده، جنگل‌های بنه، تاق و بادامشک‌ها تنوع زیستگاهی مناسبی برای حیات وحش پدید آورده است.

 وی با اشاره به وضعیت الاب کجی نمکزار اظهار داشت: وجود این تالاب، کوه‌های مینیاتوری، جنگل‌های بنه تگ احمد شاهی و دیگر ارتفاعات شرایط خوبی برای گردشگری فراهم کرده است.

مدیر حفاظت محیط زیست نهبندان نیز در گفتگو با خبرنگار ما گفت: بر اثر بارندگی‌های اخیر و جاری شدن رودخانه‌ها، تالاب کجی این شهرستان 40 درصد آبگیری شد.

امیر کوهستانی بیان کرد: تا قبل از این حجم بسیار کمی از آب آن هم آب‌های جوشیده شده از چشمه‌های اطراف تالاب را داشتیم که بارندگی‌های مناسب در یک هفته گذشته باعث آبگیری تالاب برای نخستین بار در سال آبی جاری شد.

وی ادامه داد: پناهگاه حیات وحش تالاب کجی نمکزار نهبندان با وسعت حدود 22 هزار هکتار مکان امنی برای زمستان گذرانی و استراحت پرندگان مهاجر است.

مدیر حفاظت محیط زیست نهبندان گفت: قبل از بارندگی‌ها، روزانه 400 تا 500 قطعه پرنده در تالاب کجی نهبندان حضور داشتند و حضور پرندگان را از اواسط آبان‌ماه در این تالاب داشته‌ایم.

کوهستانی اظهار داشت: تالاب کجی یک تالاب فصلی است که آبگیری آن به ریزش باران و جوشش چشمه‌های کرانه تالاب بستگی دارد، معمولا آبگیری تالاب همه ساله از اواسط پاییز با بارش باران آغاز می‌شود که در سال جاری به دلیل کاهش بارندگی در فصل پاییز، برای اولین بار این تالاب در فصل زمستان آبگیری شد.

وی بیان کرد: شاهد فرود پرندگانی نظیر مرغابی سرسبز، خودکا، حواصیل خاکستری  در این تالاب هستیم و انتظار می‌رود درصورت تداوم بارندگی‌ها شاهد حضور پرندگانی بیشتری در این تالاب باشیم.

مدیر حفاظت محیط زیست نهبندان بیان کرد: از طرفی هم آبگیری این تالاب نقش موثری در کاهش ریزگردها در فصل بهار و تابستان آینده در منطقه دارد و در چند روز اخیر بارندگی‌های رگباری خوبی در شهرستان داشتیم که در منطقه شکار ممنوع استند، بارندگی‌ها خسارت‌های زیادی به آبشخورها، آبراهه‌ها و آب انبارهای حیات وحش وارد کرد و 15 کیلومتر از مسیرهای دسترسی به آب انبارها و چشمه‌های حیات وحش منطقه هم مسدود شده است.

وی گفت: پناهگاه حیات وحش تالاب کجی نمکزار با 22 هزار هکتار شامل تالاب و محدوده جنگلی است که در 75 کیلومتری شهر نهبندان و در حاشیه جاده ارتباطی بیرجند - زاهدان قرار دارد.

کوهستانی اظهار داشت: گز و تاغ نیز از گیاهان این تالاب است و زاغ بور، هوبره، عقاب طلایی، پرستو، کبک و کلاغ سیاه نیز از پرندگان بومی و روباه، خرگوش، پامسواکی کوچک و موش خانگی هم از پستانداران موجود در تالاب کجی نمکزار شهرستان نهبندان محسوب می‌شود.

انتهای پیام/254/ ع

منبع: تسنیم

کلیدواژه: تالاب کجی نهبندان تالاب کجی نمکزار خراسان جنوبی بارندگی ها آبگیری شد محیط زیست حیات وحش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۹۶۷۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تالاب جازموریان جان دوباره گرفت

محمدرضا علیمرادی از آبگیری بخش قابل توجهی از تالاب هامون جازموریان خبر داد و اظهار کرد: در پی بارش‌های فرا نرمال جنوب استان سیستان و بلوچستان حدود ۴۰ هزار هکتار از پهنه آبگیر تالاب هامون جازموریان از طریق رودخانه بمپور آبگیری شد.

وی افزود: تالاب جازموریان با ۱۰۸ هزار هکتار مساحت از طریق آورد سالانه رودخانه های هلیل رود استان کرمان و بمپور استان سیستان و بلوچستان آبگیری می‌شود و سالهاست که به عنوان یکی از کانون های اصلی گرد و غبار جنوب شرق کشور شناخته شده است.

مدیرکل محیط زیست سیستان و بلوچستان تصریح کرد: خوشبختانه پیرو بارندگی های سیل آسای چند روز اخیر جنوب شرق کشور، پس از دو سال خشکسالی، هم اکنون جان دوباره گرفت.

تالاب زیبای جازموریان یکی از زیباترین تالاب‌های ایران است که به دلیل وسعت و گستردگی زیاد میان ۲ استان کرمان و سیستان و بلوچستان قرار گرفته است، این تالاب نقاط بکر و منحصر بفردی دارد که همچنان ناشناخته مانده است.

این تالاب یکی از بکرترین عرصه های طبیعی است که در جنوب کرمان و غرب سیستان و بلوچستان در منطقه ای گرم و خشک با میزان بارش سالانه اندک و شدت تبخیر فراوان واقع شده است.

تالاب هامون جازموریان با گستره حوضه آبریزی حدود ۷۰ هزار کیلومترمربع معادل ۲ برابر دریاچه ارومیه در ۵۶ کیلومتری غرب شهرستان دلگان و پنج کیلومتری روستای چاهکیچی واقع شده که ۴۹ درصد آن در حوزه سیستان و بلوچستان و ۵۱ درصد در حوزه استان کرمان قرار دارد.

نیمه باختری این حوضه به وسعت ۳۵ هزار و ۶۰۰ کیلومتر مربع در کرمان و نیمه خاوری آن به وسعت ۳۴ هزار کیلومتر مربع در سیستان و بلوچستان واقع شده است.

این تالاب تنها حوضه آبریز استان پهناور کرمان محسوب می شود که به جهت قرار گرفتن در منطقه ای کم آب به عنوان یکی از مهمترین منابع آبی استان های کویری کرمان و کم آب سیستان و بلوچستان بشمار می رود و عرصه های مجاور آبادی های این تالاب نیز به ذخیره گاه استراتژیک علوفه دامی تبدیل شده است.

وسعت تالاب جازموریان پیوسته در تغییر بوده و اندک آب های بارشی و جاری ورودی به این حوضه به سوی پست ترین مناطق این فرورفتگی در بخش میانی جریان داشته و با تبخیر آنها جازموریان پهنه ای خشک و کویری با پوششی از املاح آهکی-نمکی، ماسه، سیلت و خاک های رسی خاکستری رنگ مناطق کم رطوبت تبدیل شده است.

این تالاب به عنوان یکی از تالاب‌های فصلی مشترک بین سیستان و بلوچستان و کرمان است که با مساحت سه هزار و ۳۰۰ کیلومتر مربع بر اثر فرونشست زمین با ساختی جوان در فاصله ۱۵۰ کیلومتری غرب ایرانشهر ایجاد شده‌ است.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • کشف و توقیف ۲۵هزار لیتر سوخت قاچاق در خراسان جنوبی
  • ۱۷ میلیون مترمکعب رواناب در خراسان جنوبی ذخیره شد
  • ذخیره‌سازی بیش از ۳ میلیون مترمکعب رواناب در سد‌های خراسان جنوبی
  • برآورد اولیه خسارات ناشی از بارندگی‌های اخیر در خراسان جنوبی
  • پیکوه طبس رکورددار بیشترین بارندگی در خراسان جنوبی
  • تخصیص ۳۰۰ میلیارد ریال برای تکمیل طرح تغذیه مصنوعی بندان
  • آبگیری ٩٠ درصد تالاب قره گل بوکان
  • (تصاویر) آبگیری تالاب آق گل همدان
  • تالاب جازموریان جان دوباره گرفت
  • آبگیری ۳۰ درصد سازه‌های آبی در استان یزد/ خسارت سیل به ۲۱ رشته قنات