Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/گیلان استاندار گیلان رفع محرومیت از شفت به‌عنوان شهرستان کمتر توسعه‌یافته و شهرستان هدف استان در طرح پیشرفت و آبادانی را نیازمند مدیریت جهادی و میدانی دانست و گفت: عملکرد دستگاه‌ها در حوزه محرومیت‌زدایی، رصد و پایش می‌شود.

اسدالله عباسی غروب امروز (چهارشنبه) در جلسه ستاد استانی هماهنگی پیشرفت و آبادانی شفت (شهرستان هدف استان در طرح پیشرفت و آبادانی 31 شهرستان منتخب مرحله اول کشوری با اولویت روستاهای شهرستان) اظهار کرد: برای حضور فعالانه سرمایه گذاران و رونق تولید و اشتغال، باید در گام نخست، زیرساخت‌ها در شفت ارتقاء یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی بازدید خود از شفت، روستاهای این شهرستان و گفت وگو با مردم را یادآور شد و با اشاره به وجود مشکلات زیرساختی در حوزه‌های خدمات‌رسانی ازجمله آب، برق، گاز و راه‌های ارتباطی در این شهرستان افزود: بسیاری از پروژه ها به‌ویژه در حوزه های عمرانی، توسط پیمانکاران با جدیت انجام نشده و نیمه کاره مانده که زیبنده مردم شریف این شهرستان نیست.

استاندار گیلان با انتقاد از نیمه کاره ماندن پروژه ها و نبود اهتمام از سوی برخی پیمانکاران برای تکمیل طرح‌ها، دستگاه‌های اجرایی را مکلف کرد نسبت به انجام وظایف محوله از سوی پیمانکاران، مطابق با قانون نظارت های لازم را داشته باشند.

عباسی همچنین به معاونان هماهنگی امور عمرانی و اقتصادی استانداری تأکید کرد که میزان توانمندی و فعالیت دستگاه ها در حوزه محرومیت زدایی با تمرکز بر رفع محرومیت در شفت را احصاء و مشخص کنند تا بر این اساس؛ برنامه ریزی های لازم برای پشتیبانی از دستگاه ها تدوین شود.

اختصاص ردیف اعتباری ویژه برای این شهرستان ازسوی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، بازنگری و اجرای طرح‌های هادی روستایی که یکی از مطالبات اصلی مردم شفت است، اجرای پروژه های گردشگری در منطقه با توجه به ظرفیت پرشمار آن، حمایت از روستاییان در مشاغل کشاورزی و باغی و نیز توسعه زراعت چوب از دیگر مواردی بود که استاندار گیلان در این جلسه مورد تأکید قرار داد.

وی در ادامه سخنانش مدیریت جهادی و مردمی را در محرومیت‌زدایی و هدایت شفت به مسیر رشد و توسعه پایدار، مهم خواند و گفت: تلاش‌هایی که تا زمان حاضر انجام شده، کافی نیست و باید بیشتر از قبل، برای رفع محرومیت از این شهرستان کوشش شود.

عباسی رعایت عدالت و توزیع متوازن و متعادل منابع در استان را یکی دیگر از راه‌هایی عنوان کرد که می تواند به توسعه شهرستان شفت کمک کند.

وی همچنین به برگزاری این جلسه با دستور کار هماهنگی پیشرفت و آبادانی شفت به عنوان منتخب مرحله اول کشوری، تأکید کرد که مدیران، باید شخصاً در این جلسه حضور یافته و جدیت لازم را برای تحقق مصوبات داشته باشند.

در این جلسه گزارش فرماندار شفت درخصوص اقدامات انجام شده و برنامه طرح پیشرفت و آبادانی روستاهای شهرستان منتخب، گزارش عملکرد دستگاه‌های اجرایی در مورد اعتبارات ردیف های متمرکز یارانه‌ای (رفع محرومیت از مناطق کم‌برخوردار) ارائه و پیشنهاد انتخاب شهرستان سیاهکل به‌عنوان شهرستان هدف مرحله دوم بر اساس اولویت‌ها و شاخص‌های مقایسه تطبیقی شهرستان‌های استان بررسی شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی پیشرفت و آبادانی استاندار گیلان محرومیت زدایی رفع محرومیت دستگاه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۱۶۹۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری اولین نشست کمیته پایش، ارزیابی و بهبود شاخص های لجستیک

تین نیوز

 اولین نشست کمیته پایش، ارزیابی و بهبود شاخص های لجستیک روز دهم اردیبهشت ماه با دستور وزیر راه و شهرسازی و به همت مرکز توسعه و سیاست های راهبردی این وزارتخانه با حضور اعضا و نمایندگان شرکت ها و سازمان های تابعه برگزار شد.

به گزارش تین نیوز به نقل از وزارت راه و شهرسازی، روز دوشنبه دهم اردیبهشت ماه، اولین نشست کمیته پایش، ارزیابی و بهبود شاخص های لجستیک با حضور محمدحسین سروش، سرپرست مرکز توسعه سیاست های راهبردی وزارت راه و شهرسازی و اعضا و نمایندگان شرکت ها و سازمان های تابعه در این وزارتخانه برگزار شد.

در ابتدای این نشست برنامه عملیاتی کمیته پایش، ارزیابی عملکرد و شاخص های لجستیک کشور (LPI) که به همت مرکز توسعه و سیاست های راهبردی وزارت راه و شهرسازی تهیه شده است تشریح شد و مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

بر اساس این برنامه، وظایف کمیته پایش، ارزیابی عملکرد و شاخص های لجستیک کشور (LPI) به ترتیب؛ امور سیاست گذاری کلان لجستیک کشور، راهبری و هماهنگی توسعه لجستیک کشور، رصد مستمر وضعیت لجستیکی کشور، تدوین و به روز رسانی و اجرای اسناد راهبردی حوزه لجستیک و نظارت بر این موارد، اظهار نظر و پیشنهادات مرتبط با مفاد لجستیک در اسناد بالادستی و برنامه های توسعه، دریافت نظرات اعضا و تصمیم گیری نهایی در خصوص مسائل کمیته، گزارش مستمر عملکرد حوزه لجستیک به وزیر و رئیس جمهوری معرفی شدند.

همچنین؛ برگزاری جلسات هر دو ماه یک بار، رصد مستمر شاخص های لجستیک و ارسال خروجی گزارش به دستگاه های مرتبط به عنوان نقشه راه کمیته پایش، ارزیابی عملکرد و شاخص لجستیکی کشور LPI اعلام شد.

در ادامه کیفیت خدمات لجستیکی، تحویل به موقع محموله های لجستیکی، امکانات پیگیری و رهگیری محموله، حمل و نقل بین المللی، ظرفیت و کیفیت زیرساخت و رویه های گمرکی به عنوان شاخص های شش گانه سنجش عملکرد لجستیکی کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت و این موضوع مطرح شد که اجرای اقدامات و برنامه های ذیل ابتکار «ایران راه» و همکاری سایر وزارتخانه ها و دستگاه ها با وزارت راه و شهرسازی کمک شایانی به بهبود وضعیت شاخص ها می کند.

سپس، در خصوص چگونگی ارتقا رتبه LPI بین المللی ایران ۶ موضوع شامل خصوصی سازی، واقعی سازی قیمت سوخت، فناوری، مشارکت عمومی و خصوصی، تقویت دیپلماسی اقتصادی و فرماندهی حمل و نقل بین المللی مطرح شد که اعضا و نمایندگان در هر یک زمینه ها به بیان نقطه نظرات خود پرداختند.

شایان ذکر است؛ رصد مستمر وضعیت لجستیکی ایران، شناسایی آسیب ها و چالش ها، ارائه تسهیلات عملیاتی به منظور بهبود وضعیت لجستیکی به عنوان مهم ترین اهداف کمیته پایش، ارزیابی عملکرد و شاخص های لجستیک کشور (LPI)؛ مطرح شد.

در ادامه این نشست، محمدحسین سروش سرپرست مرکز توسعه سیاست های راهبردی وزارت راه و شهرسازی پس از ارائه نظرات اعضا و نمایندگان حاضر در جلسه، بیان کرد که باید سرعت خدمت رسانی در این حوزه افزایش یابد و برای شاخص های LPI پروژه هایی تعریف شود تا در سال ۲۰۲۵ منتج به ارتقا رتبه لجستیک ایران در سطح بین المللی شود.

سروش در پایان جلسه به بیان جمع بندی حاصل از مباحث مورد بحث و بررسی توسط اعضا و نمایندگان پرداخت و گفت: با توجه به شکل گیری کمیته پایش، ارزیابی عملکرد و شاخص های لجستیک کشور (LPI) با دستور وزیر راه و شهرسازی زین پس جلسات این کمیته به صورت مستمر برگزار می شود. همچنین این کمیته با توجه به نقش تسهیل گری خود راهکارهای عملیاتی، زیرشاخص ها و راهکارهای نرم افزاری را احصا می کند. ضمناً دعوت از سایر دستگاه ها در جلسات این کمیته از ظرفیت صندوق توسعه حمل ونقل و نیز معاون اول رئیس جمهوری برای همسو کردن و همگرایی سایر دستگاه ها با هدف بهبود وضعیت سنجه های لجستیک کشور استفاده خواهد شد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • فرماندار: نارضایتی اجتماعی از هیچ دستگاه اجرایی در زهک پذیرفتنی نیست
  • برگزاری اولین نشست کمیته پایش، ارزیابی و بهبود شاخص های لجستیک
  • تقویت مدارس دولتی با رویکرد محرومیت زدایی
  • رشد ۳۰ درصدی بودجه محرومیت زدایی سیستان و بلوچستان نسبت به ۱۴۰۲
  • رشد 30 درصدی بودجه محرومیت زدایی سیستان و بلوچستان نسبت به 1402
  • اردو‌های جهادی، گام‌هایی استوار در مسیر محرومیت‌زدایی
  • رشد ۳۰ درصدی بودجه محرومیت زدایی سیستان و بلوچستان
  • قدردانی از معلمان و مدیران نمونه شهرستان فامنین
  • ۱۰۰ نفر در استان داوطلب تسهیل گری در محرومیت زدایی
  • یکی از اولویت‌های لرستان باید ایجاد زیرساخت‌ها باشد