Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه سیاسی فردا: گفتگوی های وین تازه روی ریل قرار گرفته است اما آمریکایی ها بیش از این صبر ندارند بنابراین به نظر می رسد احتمال توافق موقت بیش از رسیدن به توافق جامع محتمل است. با حسین الله کرم استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل سیاسی درباره مذاکرات وین گفتگو کردیم.

 

گفتگوهای وین را چه طور ارزیابی می کنید؟

ایران و کشورهای 1+5 در حال حاضر دارای حداقل سه نگرش عمده در مذاکرات وین هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نگرش اول به سه کشور اروپایی و آمریکا بر می گردد که منافع شان در حفظ و بازگشت آمریکا به برجام است. نگرش دوم به دو کشور روسیه و چین است که تلاش در همسویی با ایران دارند زیرا ایران درپی مخالفت باحضور آمریکا در مذاکرات موجب تحقیر آمریکا شده است . نگرش سوم به ایران باز می گردد که به طور مشخص خواستار رفع تحریم ها، راستی آزمایی و تضمین عدم بازگشت تحریم ها است. در هر سه نگرش باید به موضوع ارجاعی امنیت هر یک از کشورها توجه کرد. موضوع ارجاعی چیزی است که امنیت آن باید تأمین شود. موضوع ارجاعی در دوران جنگ سرد به تأمین امنیت کشور مقابل تهدید نظامی بود. موضوع ارجاعی با فروپاشی شوروی و بحث موازنه قوا و استقرار تسلیحات موشکی امنیت سنتی را مورد انتقاد قرار داد و در مطالعات امنیت به این سئوال اساسی پرداخته شده که مقصود از امنیت در پسا جنگ سرد چیست؟ مهمترین پاسخ را مکتب کپنهاگ داد و امنیت جایگزین را متأثر از پنج بخش تهدید نظامی، تهدیدسیاسی، تهدیداقتصادی، تهدید اجتماعی و تهدید محیط زیست نامید که جدا از هم عمل نمی کنند. البته هر بخش ازتهدید، کانونی از مشکلات امنیتی، اولویت ها و راه حل هایی را ارائه می دهند. این وضعیت با توجه به منابع کشورها در پاسخ به 5 بخش تهدیدات فوق الذکر منجر به اولویت بندی در تأمین امنیت گردید. بر همین اساس در ایران کنونی به دلیل کمبود منابع نیز دو رویکرد در مقابل فشار حداکثری آمریکا شکل گرفته است. گروهی که موضوع ارجاعی به امنیت را اقتصاد می دانند و معتقدند چون تحریمها مردم را دچار مشکلات اقتصادی بویژه مشکل معیشتی کرده است باید در مذاکرات وین با برگشت آمریکا به برجام در مقابل رفع بخشی از تحریمها موافقت کرد تا با دستیابی به منابع بلوکه شده وفروش نفت‌ و...برای مدتی ولو تازمانیکه بایدن در قدرت است به تنفس اقتصادی و حل مشکل معیشتی برسیم. 

گروه دیگر که موضوع ارجاعی به امنیت را کشور می دانند با توجه به تهدیدهای نظامی معتقدند نباید ایران قوی را فقط با رفع بخشی از تحریمها آنهم برای مدتی کوتاه تضعیف کرد مگر اینکه در مذاکرات  وین به رفع کلیه تحریم ها و الزامات آن دست یابیم .

 بطور خلاصه می توان دو رویکرد داخلی فوق نسبت به مذاکرات وین را به خواست حداقلی در رفع تحریمها بدون توجه به الزامات آن و خواست حداکثری رفع تحریم ها والزامات آن تقسیم کرد. گرچه بهانه طرفداران تأمین خواست حداقلی رفع تحریم ها در وین به ظاهر حفظ امنیت مردم است اما عملکرد آنان در دولت دوازدهم خلاف آن را نشان داد. این درحالی است که طرفداران خواست حداکثری رفع تحریم ها با توجه به عملکرد واقعی واستکباری آمریکا در زمان ترامپ و احتمال تکرار آن چاره ای جز تقویت امنیت کشور نمی بینند، زیرا کشور در چارچوب نظم و همچنین مهمترین منبع اقتدار حکمرانی در صورت از دست دادن امنیت کشور نه تنها شاهد تجزیه کشور خواهد بود بلکه محصولی بنام نامنی جان ومال مردم را نیز درپی خواهد داشت بنابراین مذاکرات وین بدون دست یابی رفع کلیه تحریم ها و الزامات آن نمی تواندبه نتیجه نهایی برسد.

با توجه به اینکه اخبار از «توافق موقت» در وین حکایت می کند و به نظر دو طرف روی قالب اجرای توافق به صورت «اقدام در برابر اقدام» در حال جمع بندی هستند، آیا شما موافق «توافق موقت» هستید؟

بهیچ وجه توافق موقت راقبول ندارم زیرا نه تنها آمریکا واروپا قابل اعتماد نیستند بلکه آنها درمرحله اول اقدام  با فریز غنی سازی ایران درمقابل آزادسازی بخشی ازمنابع ارزی بلوکه شده به بخش مهمی از اهدافشان رسیده اند بطوریکه ایران در گامهای بعدی باید جایش را با دیپلماسی التماس کنونی آمریکا عوض نماید.

این روزها یک سئوالی در افکارعمومی مطرح است و آن اینکه وقتی توافق ژنو که توافقی موقت بود، انجام شد؛ در روز بازگشت محمدجواد ظریف به کشور یکسری دانشجویان و جوانان انقلابی و حزب اللهی جلوی درب فرودگاه تجمع کردند و به ماشین او لنگه کفش پرتاب کردند. حالا اگر علی باقری با توافق موقت از وین برگردد، انقلابی‌ها و حزب اللهی ها چه طور از او استقبال می کنند؟ برای استقبال با دسته گل به فرودگاه می روند یا با لنگه کفش؟

توافق موقت بمثابه زور وتحمیل از سوی آمریکا واروپاست وچون انقلاب اجازه پذیرش زور را به کسی ولو آقای باقری نمی دهد امکان پذیرش توافق موقت نیز وجود ندارد. لذا به نظر میرسد تبلیغات کنونی توافق موقت عمدتا از سوی مذاکره کنندگان قبلی است تا بگویند آقای باقری نیز ناگزیر از تداوم مذاکرات دور ششم وین می باشد.

برخی می گویند «برجام رئیسی همان برجام روحانی و متن توافق علی باقری نیز همان متن توافق عباس عراقچی است» نظر شما چیست؟

اساسا موضوع مذاکرات وین ازنظر دولت آقای رئیسی ، برجام نیست زیرا برجام توسط ایران و۵+۱ پذیرفته شده است وآمریکا برای فشار به ایران از آن خارج شده است ، لذا موضوع کنونی وین رفع تحریمها والزامات آن است که برخی تفاوتها زیر را بوجود آورده است.

۱- اگر ایران در برجام باید ابتدا به تعهداتش(هسته ای) عمل می کرد اما در مذاکرات وین، آمریکا باید ابتدا به تعهداتش(رفع کلیه تحریمها) عمل کند.

۲-اگر آژانس در برجام مسئول راستی آزمایی چگونگی انجام تعهدات هسته ای ایران بود اما درمذاکرات وین ، ایران مسئول راستی آزمایی رفع تحرمهای آمریکاست.

۳-اگر اسنب بک کشورهای۵+۱ در برجام تضمین تداوم تعهدات هسته ای ایران بود اما در مذاکرات وین، کنگره آمریکا باید بامصوبه مذاکرات وین ،تضمین گر تداوم رفع تحریمهای دولت آمریکا باشد.

منبع: فردا

کلیدواژه: انقلاب تنفس دولت آمریکا کنگره آمریکا نفت مذاکرات وین رفع تحریم ها توافق موقت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۹۳۸۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خودرو جایزه کم مصرفان برق/ توافق نفتی آمریکا و چین

به گزارش خبرنگار مهر، جذب ٣٠همت از محل مابه التفاوت قیمت‌های تکلیفی و تمام شده برق، در مصرف برق صرفه جویی کنید خودرو ببرید، توافق آمریکا و چین برای خرید نفت از ایران و افزایش ۶ درصدی مصرف برق از مهمترین اخبار آب و انرژی در هفته جاری بودند.

بیش از ۵۰ درصد بارش سال آبی استان سیستان در ۳ روز اتفاق افتاد

فیروز قاسم‌زاده، سخنگوی صنعت آب درباره آخرین وضعیت بارش در استان‌های جنوبی خاطرنشان کرد: بارش‌های جنوب‌شرق کشور به‌ویژه در استان‌های سیستان و بلوچستان و هرمزگان با مقادیر بی‌سابقه بارشی در روزهای ۲۸ تا ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ در حالی به‌وقوع پیوست که در ۵ ایستگاه باران‌سنجی بارش‌های بالای ۲۰۰ میلیمتر ثبت شد و ایستگاه زرآباد نیز با بارش بالای ۲۷۰ میلیمتر رکورد، بی‌سابقه‌ای را ثبت کرد.

وی افزود: متوسط بارش استان سیستان و بلوچستان حدود ۱۰۰ میلیمتر است که در این سامانه بارشی، بیش از ۵۰ درصد بارش استان تحقق یافت و بارش استان نسبت به متوسط بلندمدت بیش از ۶۰ درصد رشد را ثبت کرد.

داخلی سازی ۹۰ درصد از تجهیزات توسط شرکت‌های دانش بنیان

ارسلان رحیمی مدیر عامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از داخلی سازی ۹۰ درصد تجهیزات این شرکت خبر داد و گفت :۱۰ درصد بقیه مواردی هستند که دانش آن در اختیار برخی از کشورها است و ما در تلاشیم به آن دست یابیم.

مدیر عامل خطوط لوله و مخابرات نفت ایران اضافه کرد: شرکت‌های دانش بنیان در مواقعی که ما مشکل داریم و و نیازهایی را داریم که در سطح کشور وجود ندارد و خارج از کشور این فعالیت‌ها انجام می‌شود به کمک ما می‌آیند و خوشبختانه با تفکری که در شرکت ما وجود دارد از این توان استفاده می‌شود و از تمام امکانات داخلی کشور بهره گرفته می‌شود.

خرید برق از نیروگاه‌ها به صورت نقدی پرداخت می‌شود

علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو پرداخت نقدی پول به نیروگاه‌ها در ساز و کار جدید را از محاسن اجرای این طرح عنوان کرد و افزود: در گذشته به دلیل اینکه پرداخت هزینه فروش برق به نیروگاه‌ها با تأخیر فراوانی انجام می‌شد، عملاً نیروگاه‌ها در فرایند توسعه و مدیریت امور جاری با مشکلات فراوانی رو به رو می‌شدند که در روش جدید این مشکل برطرف خواهد شد.

محرابیان در خصوص دیگر محاسن اجرای این قانون گفت: اصلاح و توسعه متوازن صنعت برق در نقاط مختلف کشور، جبران بدهی‌های گذشته، استقرار نظام واقعی شرکتی در صنعت برق و در عین حال تأمین عادلانه منافع خریداران و فروشندگان برق کشور از دیگر محاسنی است که با اجرای این قانون محقق خواهد شد.

جذب ٣٠همت از محل مابه التفاوت قیمت‌های تکلیفی و تمام شده برق

مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر از جذب ٣٠ هزار میلیارد تومان اسناد خزانه از محل مابه التفاوت قیمتهای تکلیفی و تمام شده برق خبر داد.

به گفته وی با جذب این اسناد مطالبات شرکت‌های تولید برق، پیمانکاران و تأمین کنندگان تجهیزات تسویه شد.

وی افزود: مبلغ ٤ هزار میلیارد تومان به حساب شرکت‌های توزیع نیروی برق، ٣ هزار میلیارد تومان تولید کنندگان مقیاس کوچک و ١٩ هزار میلیارد تومان نیروگاههای حرارتی و ٤ هزار میلیارد تومان پیمانکاران و تأمین کنندگان کالای شرکت‌های برق منطقه‌ای واریز شد.

توافق آمریکا و چین برای خرید نفت از ایران

محسن قمصری کارشناس انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه تحریم‌های جدید نفتی که آمریکا در از آنها صحبت می‌کند هم اکنون نیز وجود دارد، خاطر نشان کرد: هم اکنون تقریباً هیچ پالایشگاه خارجی نفت ایران را خریداری نمی‌کند و تنها چین مشتری نفت ایران است.

وی ادامه داد: چین هم با توجه به روابطی که با ایران دارد و مصالح ملی که دارند به نظر نمی‌رسد نفت ایران را کنار بگذارد؛ زیرا نفت خوب و مناسبی دریافت می‌کنند.

این کارشناس انرژی با اشاره به اخبار منتشر شده مبنی بر تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران خاطر نشان کرد: این خبرها بیشتر جنگ رسانه‌ای هستند تا بتوانند بازار را متشنج کنند و مساله خرید نفت ایران توسط چین موضوعی تثبیت شده است که ظاهراً توافق کلی بین چین و آمریکا نیز وجود دارد.

نیمی از ورودی آب سدها در یک ماه اخیر تأمین شد

فیروز قاسم‌زاده سخنگوی صنعت آب کشور در نشست خبری گفت: از ابتدای سال آبی جاری ۲۵.۲ میلیارد مترمکعب آب وارد سدهای کشور شده است. همچنین ۱۲ میلیارد متر مکعب ورودی به سدها وجود داشته، یعنی ۵۰ درصد ورودی‌ها مربوط به یک ماه اخیر است.

این مقام مسؤول وضع بارشی ۴ استان بوشهر، فارس، خراسان جنوبی و خراسان رضوی را نامطلوب ارزیابی کرد و گفت: خراسان جنوبی و خراسان رضوی وضعیت بد بارشی دارند و در خراسان رضوی وضعیت سد دوستی امیدوارکننده نیست، بنابراین انتظار می‌رود شهروندان در استان خراسان رضوی مدیریت بیشتری در مصرف آب داشته باشند تا بتوانیم تابستان را بدون مشکل پشت سر بگذاریم.

وزیر نفت: پاکستان خواهان بهره‌برداری از خط لوله گازی آی‌پی است

جواد اوجی وزیر نفت در حاشیه سفر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به اسلام‌آباد با بیان اینکه طرف پاکستانی مشتاق است هرچه زودتر تزریق گاز به خط لوله آی‌پی انجام شود، گفت: پاکستان برای تسریع در این کار در حال تنظیم قرارداد با شرکت‌های مختلف است.

وی افزود: با اقدام‌هایی که انجام خواهد شد، امیدواریم طبق قرارداد بین‌المللی که بین ایران و پاکستان امضا شده است، در دوران فعالیت دولت سیزدهم شاهد صادرات گاز به پاکستان باشیم.

در مصرف برق صرفه جویی کنید خودرو ببرید

مصطفی رجبی مشهدی، مدیر عامل شرکت توانیر گفت: علاوه بر پاداش صرفه جویی که بر قبوض اعمال می‌شد ۴۷ میلیون جایزه نظیر خودرو و لوازم خانگی برای مشترکان خانگی خوش مصرف در نظر گرفته شده است.

مدیر عامل توانیر خاطر نشان کرد: بر اساس مصوبه هیئت وزیران چاه‌های کشاورزی که ۵ ساعت مشارکت در مدیریت مصرف داشته باشند، ۱۹ ساعت باقی مانده برق آنها رایگان است. در صورتی که مشارکت بیشتر از ۵ ساعت باشد، پاداش نقدی شامل آنها خواهد شد.

بارش‌های اخیر کمبود آب تهران را جبران نکرد

احد وظیفه رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشک‌سالی در خصوص آخرین وضعیت بارش‌ها در تهران توضیح داد: میانگین بارش‌ها در فروردین ماه، نرمال و حتی بیشتر از حد نرمال بود و با ادامه بارندگی در این هفته در استان تهران، سمنان و مناطق مرکزی تا جنوبی کشور بارندگی خوبی در پیش است؛ ولی این بارندگی‌ها کمبود آب در این استان‌ها را با توجه به فرصت اندک باقی مانده، جبران نخواهد کرد چراکه در برخی استان‌ها با ذخیره آب مطلوب فاصله زیاد وجود دارد.

وظیفه وضعیت بارندگی در استان‌های تهران، قزوین، البرز، سمنان و خراسان رضوی را در شرایط کلی کمتر از حد نرمال خواند و اظهار داشت: وضعیت بارش‌ها در تهران نسبت به نرمال ۴۰ درصد منفی است. رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی کشور با بیان اینکه میزان بارش در تهران از ۲۲۰ میلیمتر در سال به ۱۲۰ میلیمتر هم نرسیده است، افزود: علی‌رغم این‌که در موقعیت زمانی پر بارشی قرار داریم اما حجم ذخایر آبی کل ۵ سد تهران کمتر از ۲۰ درصد است و با کمبود آب قابل توجهی مواجه هستیم.

توسعه همکاری ایران و ترکمنستان در زمینه برق و انرژی

مدیرکل دفتر تجارت خارجی برق شرکت توانیر گفت: با هدف توسعه مناسبات دو کشور در حوزه برق و انرژی نشستی در شرکت توانیر برگزار و طی آن دو طرف در خصوص توسعه ظرفیت‌های مشترک، روند تسهیل تأمین منابع مالی احداث طرح خط سوم ارتباطی بین دو کشور بحث و تبادل نظر کردند.

اقلیمی با بیان اینکه با احداث و بهره برداری از خط مذکور ظرفیت ارتباط الکتریکی بین دو کشور همسایه به حدود سه برابر افزایش می‌یابد، خاطرنشان ساخت: در این زمینه مطابق مناقصه برگزار شده از سوی طرف ترکمنی، پیمانکار ایرانی انتخاب و مقرر شده تا احداث بخش ترکمنستان خط انتقال سرخس (ایران) - ماری (ترکمنستان) به طول ١٥٥ کیلومتر تا دو سال آینده احداث و تکمیل شود.

افزایش ۶ درصدی مصرف برق

مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل شرکت توانیر با اشاره به اینکه امسال با توجه به ورود مشترکان جدید صنعتی، کشاورزی و… ٣ هزار و ٥٠٠ مگاوات به مصرف برق کشور افزوده خواهد شد، گفت: بر اساس تجربیات سال گذشته و پیش بینی‌های هواشناسی، احتمالات سه گانه ٣.٥، و ٤.٥ و ٦ درصد برای رشد مصرف برق در نظر گرفته شده است.

رجبی مشهدی با بیان اینکه پیش بینی‌های هواشناسی از احتمال افزایش ٢ تا ٣ درجه‌ای دمای هوا نسبت به رشد نرمال حکایت دارد، خاطرنشان ساخت: در صورتی که این تغییر دمایی رخ دهد، شاهد رشد ٦ درصد مصرف و رسیدن اوج بار به ٧٧ هزار و ٧٥٠ مگاوات خواهیم بود.

کد خبر 6087875 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • مسکو: انگلیس مذاکرات صلح اوکراین را خراب کرد
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • اعلام تحریم‌های جدید آمریکا و انگلیس علیه ایران/ افتتاح سرکنسولگری ارمنستان در تبریز/ افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان/ تکذیب ازسرگیری مذاکرات با عربستان از سوی انصارالله
  • آیت‌الله مهمان‌نواز یک روحانی ولایت‌مدار و بصیر بود
  • طرح آمریکا و ۱۷ کشور دیگر برای آتش‌بس در غزه
  • طرح پیشنهادی آمریکا و ۱۷ کشور دیگر به حماس درباره غزه
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • خودرو جایزه کم مصرفان برق/ توافق نفتی آمریکا و چین
  • آیت الله خامنه ای : برخی توصیه می‌کنند یک خواسته آمریکا را قبول کنید تا مشکل حل شود / تحریم‌ها موجب شکوفایی استعداد‌ها شده