Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-01@14:39:05 GMT

نگاه به شرق متوازن و در چارچوب منافع ملی باشد

تاریخ انتشار: ۵ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۲۵۹۵۶

نگاه به شرق متوازن و در چارچوب منافع ملی باشد

ایسنا/اصفهان یک استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه اصفهان گفت: گرچه نگاه به شرق و اتکای بیش از حد به آن می‌تواند تبعات خطرناکی برای ایران داشته باشد، اما نگاه متوازن به شرق در قالب یک موازنه عدم تعهدی که ایران بتواند از قطب‌های علمی و صنعتی در صورتی که نقض حاکمیت ملی را نداشته باشند بهره ببرد، معقول است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمدعلی بصیری در گفت‌وگو با ایسنا درباره پیام «رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۲» که با حضور نیروهای دریایی ایران، چین و روسیه در منطقه شمال اقیانوس هند برگزار می‌شود، اظهار کرد: اصولاً در روابط کشورها مراحل روبه ارتقا به این صورت است که در ابتدا روابط به شکل دیپلماتیک آغاز می‌شود و زمانی که روابط گرم‌تر شود به سمت روابط اقتصادی، فرهنگی و سپس نظامی و دفاعی ارتقا می‌یابد. این رزمایش مشترک نشان می‌دهد که روابط ایران با روسیه و چین در سطح عالی، استراتژیک و دفاعی است که توانسته یک مانور نظامی در یک حوزه بین‌المللی در اقیانوس هند برگزار کند.

وی افزود: پیام این رزمایش مشترک این است که هر سه کشور ایران، روسیه و چین مصمم هستند تهدیداتی که برای یکی از آنها در این حوزه آبراهی و نقل و انتقال بین‌المللی رخ دهد را به شکل مشترک پاسخ دهند. در عرف بین‌المللی معمولاً بیان می‌شود که این مانورها تهدیدی برای هیچ کشوری نیست و تنها برای دفاع از صلح و ثبات در آن منطقه است و این امر جزءِ پیام اول رزمایش مشترک این سه کشور است.

این کارشناس روابط بین‌الملل گفت: پیام دوم «رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۲ » به شکل غیرمستقیم این است که دولت‌های برگزارکننده مانور اتفاق نظر دارند تهدیداتی که برای یکی از طرف‌ها به شکل بالقوه وجود دارد در صورت تبدیل شدن آن به فعل، با آن تهدیدات برخورد کنند و بی‌تفاوت نیستند. منافع مشترک یا نقل و انتقالات مشترکی که میان ایران و این دو کشور از طریق آب‌های گرم در قالب تجارت نفت و کالاهای صنعتی وجود دارد، بنابراین رزمایش این پیام را می‌دهد که این مسیر و آبراه باید برای سه کشور امن و با ثبات باشد و در صورت نا امن شدن تجارت دریایی، سه کشور اقدام مشترک می‌کنند.

بصیری تصریح کرد: طرف‌هایی که باید پیام این رزمایش را بگیرند خواهند گرفت و این رزمایش سبب بازدارندگی خواهد شد. معمولاً مانورها سبب می‌شود وضع موجود حفظ شود و دولتی که قصد دارد وضع را بر هم بزند دست به عقب‌نشینی بزند. برای مثال روسیه در مرز اوکراین مانور نظامی برگزار می‌کند تا ناتو را وادار به عقب‌نشینی از شرق اروپا کند.

نگاه به شرق باید متوازن و در چارچوب منافع ملی باشد

وی خاطرنشان کرد: به دلیل تحولات بین‌المللی و منطقه‌ای و سرخوردگی که ایران در مذاکرات برجام از غرب پیدا کرد و به دلیل عدم وفای به عهد غربی‌ها، به نوعی نگاه به شرق را برگزید و در قراردادهایی که با روسیه و چین در حوزه اقتصادی منعقد کرده، پاسخی به این سرخوردگی از غرب است. گرچه نگاه به شرق و اتکای بیش از حد به شرق می‌تواند تبعات خطرناکی برای ایران داشته باشد، اما نگاه متوازن به شرق در قالب یک موازنه عدم تعهدی که ایران بتواند از قطب‌های علمی و صنعتی در صورتی که نقض حاکمیت ملی را نداشته باشند بهره ببرد، معقول است.

این استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه اصفهان، گفت: بنابراین در چارچوب منافع ملی ارتباط سازنده با شرق یک حرکت دیپلماتیک منطقی و عقلانی است به این معنا که اگر امروز شش قدرت، اقتصادی، علمی و صنعتی در جهان داریم و براساس اولویت و مزیت‌های نسبی که این قطب‌ها دارند و می‌توانند در مبادلات تجاری نیازهای ایران را پاسخ دهند باید با آنان ارتباط برقرار شود و اگر در ارتباط با روسیه و چین چنین نگاهی وجود داشته باشد، منطقی است و اگر تحریم‌ها و شرایط اجازه دهد ایران می‌تواند با هند، اروپا و آمریکا ارتباط تجاری داشته باشد که این امر در راستای شعار نه شرقی، نه غربی ضمن حفظ استقلال کشور است.

بصیری افزود: اما اگر ایران به دلیل اجبار یا نگاه یکجانبه‌گرایانه، به یکی از این قطب‌ها اتکای بیش از حد کند، همان خطای استراتژیکی را مرتکب می‌شود که شاه بعد از کودتای ۲۸ مرداد با اتکای بیش از حد به آمریکا مرتکب شد که در نتیجه نفی نسبی استقلال ایران و وابستگی به غرب را در پی داشت و سرانجام سبب نارضایتی عمومی و انقلاب شد. امیدواریم نگاه به شرق به گونه‌ای باشد که این برچسب به سیاست خارجی ایران در عمل وارد نشود.

وی گفت: گرچه جریان‌های متمایل به غرب،  تبلیغات گسترده‌ای می‌کنند که روابط ایران با چین و روسیه نفی استقلال کشور است و متقابلاً جریان متمایل به شرق عکس این مطلب را تبلیغ می‌کند، اما باید خارج از این دعواهای جناحی و حزبی سیاست خارجی کشور تعریف شود تا به طور منطقی از مزایای ارتباط بهره ببریم و از مضرات وابستگی دوری کنیم و اساساً منافع ملی معیارِ قضاوت جریان‌ها، کارشناسان و نخبگان در داخل و خارج از نظام باشد تا در تاریخ سیاست قابل دفاعی به یادگار گذاشته شود به طوری که نسل‌های بعد بتوانند از این سیاست دفاع کنند و سبب افتخار آنان باشد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: نگاه به شرق استانی سیاسی استقلال و منافع ملی چین و روسیه آمريكا رزمایش دریایی مشترک ایران چین و روسیه اتکای بیش از حد نگاه به شرق روسیه و چین بین المللی منافع ملی سه کشور قطب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۲۵۹۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم، راهبردی برای توسعه روابط ایران با همسایگان

یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به توجه ویژه دولت سیزدهم در توسعه همکاری‌های اقتصادی ایران با کشور‌های همسایه، دیپلماسی انرژی دولت را به عنوان راهبردی مهم در راستای تحقق آن هدف معرفی کرد.

گروه نفت و انرژی بازارنیوز- سعید ترکاشوند؛ «سید جواد حسینی کیا» عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتگو با بازارنیوز پیرامون دیپلماسی فعال انرژی دولت سیزدهم اظهار کرد: در حال حاضر نگاه این دولت، افزایش تعاملات با کشور‌های همسایه و منطقه است. دولت سیزدهم در طول چند سال گذشته سعی داشته به جای دست پا زدن برای افزایش همکاری‌های اقتصادی ایران با چند کشور اروپایی، روابط خود با کشور‌های همسایه را توسعه و تعمیق دهد. این دولت سعی کرده با اتخاذ چنین رویکردی منافع ملی ایران را به بهترین نحو ممکن محقق سازد.


این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس تصریح کرد: افزایش تعاملات ایران با کشور‌های همسایه در حوزه انرژی یقیناً منفعت بسیار زیادی را برای کشورمان به ارمغان خواهد آورد. تداوم دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم می‌تواند به افزایش ثبات سیاسی در منطقه و همینطور تامین منافع تمامی کشور‌های همسایه منتج شود؛ لذا، این سیاست دولت به نفع ایران و همه کشور‌های مجاور خواهد بود.


وی تاکید کرد: یکی از مهمترین ویژگی دولت سیزدهم این است که به جای چشم دوختن به نتیجه مذاکرات، به فکر سیاست گذاری‌های فعال در راستای فروش نفت و گاز و استفاده از درآمد‌های حاصله برای رشد اقتصادی کشور است. بر اثر همین سیاست گذاری‌ها بود که ما توانستیم زمینه را برای فروش منابع نفت و گاز را فراهم کنیم و به رشد اقتصادی مطلوب سال گذشته برسیم.


وی در پایان خاطرنشان کرد: رشد اقتصادی ۵.۴ درصدی و فروش نفت و گاز کشور بر اثر سیاست گذاری‌های درست و تلاش مسئولان به دست آمد. تجربه ثابت کرده است، هر جا به داشته هایمان اتکا کرده‌ایم و به توان داخلی اعتماد داشتیم، نتیجه خوبی برای اقتصاد ایران حاصل شده است.


پایان پیام//

نام نویسنده: برچسب ها: نفت خام ، گاز ، صادرات نفت ، دیپلماسی انرژی ، وزارت نفت ، دولت سیزدهم لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000T9z

دیگر خبرها

  • توجه به استان تهران در نگاه متوازن دولت
  • برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات
  • دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم، راهبردی برای توسعه روابط ایران با همسایگان
  • تجارت ایران و چین می تواند به ۵۰ میلیارد دلار برسد
  • گسترش سرمایه‌گذاری چین در آرژانتین
  • افزایش حجم تجارت ایران و کوبا به بیش از ۲۴۳ میلیون دلار می‌رسد
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسئولان ایران
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسوولان ایران
  • پاکستان بر عزم خود برای اجرای پروژه خط لوله گاز صادراتی ایران تأکید دارد
  • جعل نام خلیج‌فارس کار انگلیسی‌هاست