Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت الله فرزانی استاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفت‌وگو با خبرنگار تشکل‌های دانشگاهی خبرگزاری فارس با اشاره به ثمرات فرمان 5 ماده ای اخیر رئیس جمهور درباره نظام بانکی گفت: به دلیل تفاوت نرخ تسهیلات و تورم تقاضای استفاده از تسهیلات بانکی در کشور بسیار بالا است، با توجه به برآوردهای بانک مرکزی، به ازای منابع بانک‌ها بین 3 تا 4 برابر آن تقاضای تسهیلات است و به این دلیل منابع بانک‌ها قادر به پاسخ دادن به این تقاضاها نیست و این موضوع خود منجر به ایجاد نارضایتی و بی عدالتی در توزیع تسهیلات بانکی میان متقاضیان می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه فرایند اعتبارسنجی در کشور تاکنون فعال نشده است، به تاریخچه چند دهه‌ای سیستم بانکی دیگر کشورها اشاره کرد و با اشاره به ارائه تسهیلات به متقاضیان بانکی براساس فرایند اعتبارسنجی گفت: در دیگر کشورها به افراد بر اساس رتبه‌های اعتباری تسهیلات مصرفی و خرد داده می‌شود اما، در ایران ما سازوکارهای اعتبارسنجی نداریم.

وی تاکید کرد: از سوی دیگر شرکت‌های رتبه سنجی نداریم که بتوانیم از خدمات این شرکت‌ها استفاده کنیم. نبود این سازوکارها سبب شده است بانک‌ها نتوانند براساس اعتبارسنجی درست اعطای تسهیلات کنند.

فرزانی با تاکید بر اینکه چون در فضای کشور موضوع اعتبارسنجی نهادینه نشده است، بانک‌ها نمی‌توانند صرفا بر این اساس تسهیلات پرداخت کنند، افزود: نرخ  سود پرداخت تسهیلات در کشور به شکل یکسان است. در کشورهای دیگر، نرخ تسهیلات به افرادی که رتبه اعتبارسنجی پایین تری دارند با نرخ بالاتری همراه است بنابراین، حتی اگر فضای اعتبارسنجی هم مهیا شود مشکل نرخ یکسان تسهیلات پرداختی همچنان وجود خواهد داشت.

وی گفت: رویکرد سیستم بانکی کشور در اعطای تسهیلات، وثیقه محور بودن است. در این فرایند، کسانی که وثیقه بهتر و ضامن بیشتری داشته باشند قادر هستند تسهیلات دریافت کنند که این نیز یکی دیگر از مشکلات ما در فرایند اعطای تسهیلات به متقاضیان است و باید به ان توجه شود.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: بانک‌ها در شرایطی اقتصادی مجبورند برای کاهش ریسک نفوذ خودشان وثیقه‌های معتبرتری بگیرند و با احتیاط عمل کنند، همین سخت‌گیری‌ها سبب شده عده زیادی از افراد که برای مصارف شخصی خود تسهیلات می‌خواستند و عمدتا از قشر پایین جامعه هستند، به دلیل نداشتن شرایط اعلامی بانک‌ها از دریافت تسهیلات محروم شوند و این خود سبب اعتراض به شبکه بانکی  و در نهایت ورود دولت به موضوع و ابلاغ دستورالعمل‌هایی برای کمک به توزیع عادلانه تسهیلات در کشور شود.

فرزانی در پاسخ به این سوال که آیا این دستورات برای همه بانک‌ها لازم الاجرا است یا نه گفت: اینکه دولت به این موضوع ورود کرده است و بانک‌ها را ملزم به اجرای این دستورات کرده است در بانک‌های دولتی دقیق‌تر اجرا خواهد شد. اما در بانک‌های خصوصی  دستورالعمل ابلاغی از سوی دولت به مصوبه شورای پول و اعتبار در بانک مرکزی یا مجلس نیاز دارد تا بتوان آن را در بانک‌های خصوصی و موسسات اعتباری غیر دولتی نیز اجرا کرد.

وی با بیان اینکه این موضوع از منظر عدالت محوری تامین کننده منافع مردم است، ادامه داد: اگر بانک ها روند اعتبارسنجی را آسان بگیرند ممکن است در 3 سال آینده شاهد ناترازی در منابع بانکی شویم. نظارت بر مصرف تسهیلات باید از سوی بانک انجام شود که احتمال غیرجاری شدن تسهیلات کمتر شود.

انتهای پیام / 

منبع: فارس

کلیدواژه: تسهیلات پول بانک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۵۷۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هدایت نقدینگی به‌سمت صنایع پایین‌دست نفت، اشتغال‌زایی و سودآوری به‌ همراه دارد

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: هدایت نقدینگی به‌سمت تولید صنایع پایین‌دست نفت افزون بر بی‌نیازکردن کشور، اشتغال ایجاد می‌کند و برای مردم نیز سودآوری به‌ همراه خواهد داشت.

پرویز محمدنژاد با بیان اینکه تعامل بانک‌ها با صنعت نفت، همکاری برد - برد تلقی می‌شود، به خبرنگار شانا گفت: ایجاد و تقویت سازوکارهای حضور نظام بانکی در صنعت نفت، افزون بر پرکردن خلأ کمبود منابع مالی برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای صنعت نفت، موجب کارآمدی و سودآوری پایدار و اقتصادی نظام بانکی کشور می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه باید سرمایه‌های سرگردان در حوزه‌های مسکن، خودرو و... را به سوی صنعت به‌ویژه صنعت نفت سوق داد، افزود: هدایت منابع بانک‌ها به سمت پیشران و لوکوموتیو اقتصاد ایران بدون تردید به سامان‌دهی و نقش‌آفرینی مثبت بانک‌ها در نظام اقتصادی کشور منجر می‌شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: حضور سودآور و منطقی بانک‌ها در صنعت نفت و گاز، زمینه‌ساز تقویت توانمندی بانک‌ها برای حضور پایدار در این صنعت و سودآوری پایدار برای بانک‌ها می‌شود. این شرایط نه‌تنها به تقویت نظام بانکی و رضایت سهام‌داران آن‌ها منجر می‌شود، بلکه اقتصاد ملی به‌ویژه بازار سرمایه را در مسیر رشد و رونق قرار می‌دهد.

محمدنژاد اظهار کرد: هدایت نقدینگی به‌سمت تولید صنایع پایین‌دستی نفت افزون بر بی‌نیازکردن کشور، اشتغال ایجاد می‌کند و برای مردم نیز سودآوری به‌ همراه خواهد داشت.

دیگر خبرها

  • بدهی ابر بدهکاران بانکی؛ بیش از ۷۰ درصد پایه پولی کشور
  • تذکر کمیسیون اصل نود به ۴ دستگاه برای پیوستن به سامانه اعتبارسنجی
  • عملکرد دستگاه‌ها در اجرای اعتبارسنجی هماهنگ بانکی بررسی شد
  • سطح اعتبار سنجی تسهیلات خرد دقیق‌تر می‌شود+ فیلم
  • هدایت نقدینگی به‌سمت صنایع پایین‌دست نفت، اشتغال‌زایی و سودآوری به‌ همراه دارد
  • استفاده از ابزار‌های نوین در کنترل نظام بانکی کشور
  • جزئیات صورتجلسه کمیسیون اصل ۹۰ درباره سامانه اعتبارسنجی/ تامین اجتماعی، ثبت احوال و فراجا ترک فعل کردند؟
  • جزئیات صورتجلسه کمیسیون اصل ۹۰ درباره سامانه اعتبارسنجی/ سازمان تامین اجتماعی، ثبت احوال و فراجا ترک فعل کردند؟
  • راهکار‌های هدایت منابع تسهیلات به سمت تولید چیست؟
  • پرداخت ۱۶۰ هزار میلیارد تومان وام ازدواج در کشور