Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری فارس،‌ اولین قسمت از ویژه برنامه دهه فجر «زاویه» در گفت‌و‌گو با محمدرضا جوادی‌یگانه، جامعه‌شناس و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران به «نسبت مردم و انقلاب» پرداخت.

جوادی‌یگانه در ابتدای این نشست گفت: انقلاب با امام و مردم پیوند خورده است، اما تقریر درست موضوع اهمیت دارد و اگر درست موضوع را بفهمیم علت فراموشی خاطره انقلاب یا کمرنگ شدن آن را متوجه می‌شویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

توسعه، دغدغه ۲۰۰ ساله مردم ایران

وی در ادامه با تاکید بر این‌که درک نادرست از انقلاب موجب جابجایی مسائل اصلی و فرعی می‌شود، افزود: مسأله اصلی ایران در دویست سال گذشته عقب ماندگی بوده است. اولین بار این عقب ماندگی را اولین بار در جنگ‌های ایران و روس و با غرب متوجه شدیم. به عنوان مثال در دوران قاجار تلاش کردیم تا در ایران راه آهن ساخته شود اما به‌دلیل توافق روسیه و انگلیس داشتند که ایران نباید تقویت شود. به هر حال ما در شکست جنگ‌های ایران و روس و در تمامی شکست‌های بعدی به دنبال پیروزی و توسعه بودیم چرا که قسمتی از خاک ما را گرفته بودند و مجبور بودیم برای بقای خود توسعه داشته باشیم. به این ترتیب راه‌های مختلفی از جمله اصلاحات دوره قاجار و همچنین انقلاب‌ها و شورش‌ها و اعتراض‌های متعدد را امتحان کردیم.

او ادامه داد: آن چیزی که مانع اصلی در دوره پهلوی تلقی می‌شود استقلال و آزادی است. درست است که در دوران پهلوی توسعه داشتیم، اما کاملا وابسته بودیم. فقدان استقلال و آزادی و وجود شاه مستبد از عوامل اصلی انقلاب است. در چنین شرایطی هر کسی از جمله سیاسیون در اعتراض به چنین وضعی تلاشهایی کردند که به نتیجه نرسید اما امام خمینی از سال ۴۰ راه متفاوتی را آغاز کرد که به تدریج همه مردم در راه گام برداشتند و سیاسیون هم به ناچار با آن همراه شدند.

مبارزه کم هزینه، اما اثر‌بخش

جوادی‌یگانه با بیان اینکه امام طراحی درستی برای مبارزه با نظام وابسته شاهشناهی پهلوی داشت، گفت: راهی که امام آغاز کرد اعتراضات را کم هزینه اما پر تکرار و گسترده انجام می‌داد به همین دلیل هم مردم بسیاری این راه را پذیرفتند. همچنین امام به هیچ وجه اهل مماشات نبود و هیچگونه همراهی با شاه و سیاسیون نمیکرد و راه و روش خودش را داشت. نکته مهم این است که امام رهبری را با کسی قسمت نکرد.
وی افزود: امام دارای مجموعه ویژگی‌هایی بود که مورد قبول عموم جامعه آن زمان قرار می‌گیرد و همین ویژگی مردم را به سوی پرچمی که امام افراشته است هدایت می‌کند.

گره توسعه در چیست؟

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ هیچکس نیست که رهبری امام را نپذیرفته باشد. چرا که امام در این روزها می‌گوید که مشکل عقب ماندگی ایران و توسعه نیافتن ما فقدان استقلال و آزادی است و راه حل آن تشکیل نظام جمهوری اسلامی است.
جوادی‌یگانه در ادامه با اظهار اینکه امام، رهبری را با هیچکس تقسیم نمی‌کند اما مدلی را پیاده سازی می‌کند معقول و عقلانی است که همه مردم و همه سیاسیون حتی ارتش را به شوق می‌آورد تا انقلاب را همراهی کنند.

وی افزود: هیچ ایده نوشته شده‌ای برای انقلاب اسلامی ایران نداریم اما مهم‌ترین متن سخنرانی در این مورد را می‌توان سخنرانی امام در ۱۲ بهمن سال ۱۳۵۷ در بهشت زهرا دانست. چرا که امام در  این سخنرانی به عقب ماندگی ایران بر پایه مجموعه مشکلات ناشی از عدم استقلال و آزادی تاکید می‌کند و در ادامه بسته ای از اهداف و برنامه‌های عقلانی و آرمانی را مطرح و ارائه می‌کند که مردم با آن بیعت می‌کنند.

این جامعه شناس ادامه داد: ۲۲بهمن ۱۳۵۷ به بعد تازه مشکلات انقلاب آغاز می‌شود چرا که برخی از گروه‌های سیاسی از مسیر اصلی خارج و برخی دست به اسلحه می‌برند. امروز هم پس از چهل سال تنوع صداهای موافق جمهوری اسلامی ایران کم شده است. چرا که بسته ارائه شده امام در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ در ادامه تحت تاثیر شرایط گوناگون دچار تغییراتی شده است و باید چنین موضوعاتی را مورد آسیب شناسی قرار دهیم.

جوادی‌یگانه افزود: فراموشیدن و فراموشانیدن از چالش‌های روز انقلاب اسلامی ایران است که در آن سعی می‌شود تا عده ای خود را از انقلاب جدا کنند و در مردمی بودن و یا اسلامی بودن آن شک و تردید ایجاد کنند و به سوی انکار می‌روند که ما جزئی از آن جمعیت همه جانبه حاضر در انقلاب اسلامی ایران با رهبری امام خمینی نبودیم.

شیوه مبارزه امام مورد پسند همه بود

وی در ادامه با اشاره به اینکه روانشناسی امام خمینی و روانشناسی جمعی مردم در انقلاب اسلامی ایران آن چیزی است که تا کنون مورد توجه قرار نگرفته است، افزود: مبارزه انقلابی امام مبارزه ای پاک و شیوه ای مورد پسند همه بوده است که از نمونه‌های آن می‌توان به مخالفت با ترور اشاره کرد و حتی دستور جهاد نداد و تنها تهدید به دستور جهاد می‌داد. همچنین تلاش امام برای جذب حداکثری مردمی که خود قدرتمندترین سلاح برای مبارزه بود.
جوادی‌یگانه ادامه داد: فراموشی انقلاب آن است که همه مردم نقش خود را در آن انکار کنند و انقلاب را منتسب به غیر مردم بدانند. در حالی که اسناد تاریخی و حقیقت آن کاملا مشهود است که مردمی بود. 

«مردم» به جمهوری اسلامی مشروعیت می‌دهند

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در ادامه گفت: جمهوری اسلامی ایران خود را به گونه ای معرفی کرده است که مردم به آن مشروعیت می‌دهد. اهمیت مردم در جمهوری اسلامی آنچنان است که مشروعیت خود را به میزان مشارکت مردمی در انتخابات ریاست جمهوری گره می‌زند به این ترتیب مردم در جمهوری اسلامی هم می‌تواند نقطه قوت باشد و هم می‌تواند نقطه ضعف آن باشد.

جوادی‌یگانه با تاکید بر اینکه ما انقلاب نکردیم برای انقلاب، بلکه انقلاب ما ناشی از وابستگی نظام پهلوی به دیگران و عقب ماندگی بود، افزود: جمهوری اسلامی باید همواره خود را با انقلاب اسلامی بسنجد به این ترتیب معیار ما آرمان انقلاب باشد و آرمان انقلاب هم همان سخنرانی امام در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ است.

انقلابی تماماً مردمی

جوادی‌یگانه در ادامه با اشاره به کتاب «سیاست‌های خیابانی» نوشته آصف بیات گفت: شواهد نشان می‌دهد که عمده جمعیت مردمی در انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ قشر متوسط بودند. چرا که مردم ضعیف دیرتر به انقلاب پیوستند و دلیل آن درگیری‌ها و نگرانی‌های آن قشر فقیر از امرار معاش است. اما در ۲۲ بهمن سال ۱۳۵۷ همه مردم به جز خانواده سلطنتی حضور داشتند.

جوادی‌یگانه افزود: اگر مردم را عنصر محوری قرار دهیم و مفهوم آن را به خوبی درک کنیم به قدرت و عظمت آن پی می‌بریم که هم می‌تواند مایه قدرت انقلاب و جمهوری اسلامی ایران باشد و هم می‌تواند عامل ضعف و مخرب آن شود پس باید ارتباط و فاصله خود با مردم را کم کنیم. 

بازگویی آرمان انقلاب ضروری است

وی با تاکید بر اینکه هر سال باید آرمانهای اصلی انقلاب را مرور کنیم، گفت: اولین کاری که می‌توانیم انجام دهیم این است که واقعیت انقلاب را بازگو کنیم و از فراموشی و انکار آن جلوگیری کنیم. یکی از دلایل دوری و فرار از این کار این است که انقلاب اسلامی ایران آنچنان بزرگ بود که عموم جامعه تفاهم دارد تا از زیر فشار بزرگی آن شانه خالی کند.

وی در پایان گفت: نه در ۵۷ ماندن و نه انکار آن بلکه بازسازی خاطره انقلاب اسلامی همان‌گونه که بوده است به انقلاب و ادامه راه درست آن کمک خواهد کرد.
گفتنی است، از نهم تا بیستم بهمن‌ماه، ویژه برنامه‌های «زاویه» به مناسبت دهه فجر، ساعت ۱۰ شب از شبکه‌ی چهار سیما پخش خواهد شد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: جوادی یگانه انقلاب اسلامی برنامه زاویه انقلاب اسلامی ایران استقلال و آزادی جمهوری اسلامی جوادی یگانه هم می تواند امام خمینی عقب ماندگی بهمن ۱۳۵۷ همه مردم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۶۱۲۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مهاجرت معکوس در ۲۰۰ روستای کردستان از دستاوردهای دولت سیزدهم است

به گزارش خبرنگار مهر، اسماعیل زارعی‌کوشا پیش از ظهر یکشنبه در مراسم روز ملی شوراها در سنندج اظهار کرد: موضوع شورا از مهمترین مباحثی است که در ادبیات و دایره‌المعارف انقلاب اسلامی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ذکر شده و از ارکان و وجوه حکمرانی مردمی امام و انقلاب اسلامی محسوب می‌شود که در قانون اساسی تعبیه شده است.

وی با بیان اینکه مهمترین شاخصه انقلاب اسلامی و مهمترین ویژگی امام و رهبری توجه و اتکا به نیروی مردمی بوده و هست، افزود: نوع رفتار و مسلک امام نشان می‌دهد اتکای اصلی به مردم داشتند.

استاندار کردستان ایجاد حساب ۱۰۰ امام، راه‌اندازی کمیته امداد امام و تشکیل بسیج مستضعفین در راستای توجه به محرومان و مردم را از دستاوردهای امام راحل در اوایل شکل گیری پیروزی انقلاب اسلامی خواند.

زارعی‌کوشا اضافه کرد: معتقدم خدمات شهری و روستایی در چهارچوب مدیریت و شوراها باید تعریف شود و دستگاه‌های خدمات رسان و امدادی از زیرمجموعه شورا تعریف شوند.

وی به شکل گیری مجلس جدید اشاره کرد و گفت: نمایندگان منتخب مردم کردستان در مجلس شورای اسلامی افرادی توانمند و مجرب هستند و باید در جایگاه خود اثرگذار باشند.

استاندار کردستان با اشاره به اینکه در طول ۲ سال اخیر در استان ۱۴۰ سفر شهرستانی و روستایی داشته‌ام، افزود: در این سفرها مشکلات مردم از نزدیک شنیده شد و معتقدم باید با حضور در میان مردم مشکلات احصا و رفع شوند.

وی خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۰ برای شهرداری‌ها ۴۵۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات مالیات بر ارزش افزوده و قیر تأمین شد که در سال ۱۴۰۲ این مبلغ به یک‌هزار و ۶۰ میلیارد تومان رسید.

استاندار کردستان یادآور شد: کمک دولت به دهیاری‌ها نیز در سال گذشته ۳۲۵ میلیارد تومان بود که در سال ۱۴۰۱ این مبلغ ۲۵۰ میلیارد تومان بوده است.

زارعی‌کوشا به رویدادهای فرهنگی استان نیز اشاره کرد و یادآور شد: رویداد هزار دف در پالنگان با پیش بینی پنج هزار نفر جمعیت برنامه‌ریزی شد اما به رویداد منحصربفردی تبدیل شد که جمعیت بی‌شماری به این روستا مراجعه و در رویداد شرکت کردند.

وی اضافه کرد: اینگونه رویدادها در سایر روستاهای استان نیز برگزار شده و مورد استقبال مردم بوده است.

وی مهاجرت معکوس در ۲۰۰ روستای استان و بازگشت ۴۰ هزار نفر مردم از روستا به شهر، اجرای راههای روستایی را از اقدامات انجام شده در دولت سیزدهم خواند و گفت: باید با همدلی و برادری بتوانیم برای خدمت به مردم گام برداریم.

کد خبر 6090695

دیگر خبرها

  • دشمنان با جنگ رسانه‌ای در مسیر مردم و انقلاب سنگ اندازی می‌کنند
  • ماجرای جنجالی اهانت به امام خمینی (ره) در کتاب درسی هند؟
  • ناخدا صمدی: امام خمینی(س) اردیبهشت 58 فرمودند «ارتش باید بماند»/ پیش از آن پرسنل ارتش در پادگان‌ها امیدی به فردای خود نداشتند/ ابراهیم متقی: خلیج فارس یکی از حوزه‌های اصلی تهدید بوده، هست و خواهد بود
  • مطهری امام
  • اهانت به امام خمینی(ره) در کتاب درسی هند؟
  • اجرای فاز نخست خط ویژه مسیر اتوبوس خیابان حضرت امام خمینی(ره) اراک
  • تجلیل از ایستادگی کارگران در مسیر خنثی‌سازی تحریم‌ها
  • اشتغالزایی برای ۱۲ هزار و ۴۸۱ مددجوی کمیته امداد آذربایجان‌غربی
  • مهاجرت معکوس در ۲۰۰ روستای کردستان از دستاوردهای دولت سیزدهم است
  • آغاز عملیات توسعه بخش دیالیز بیمارستان امام خمینی (ره) خاش